Barva gasilske zaščitne obleke

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
romero
Kraj: GE Laško

Odgovor Napisal/-a romero »

Vso to pisanje me je vspodbudilo, da napišem : pri zaščiti ne moremo deliti operativnega gasilca na prostovoljnega ali poklicnega saj smo vsi ljudje, ko pa oblečemo zaščitno obleko ter se opremimo postanemo gasilci :wink: .
Moti me in me še bo, da nekateri poveljniki namenijo vsa raspoložljiva finančna sredstva za nakup super modernega avta pozabijo pa, da gasilci sedijo v tem avtu v gumi škornjih ali palerinah kot ste zgoraj opisali :!:
Ali je res tako malo vredno zdravje in življenje gasilca, ki se prostovoljno ispostavlja nevarnosti na požarih ali drugih nesrečah :!: :idea:
Različna barva zaščitnih oblek me ne moti preveč samo, da nikoli nismo in ne bomo enotno oblečeni že zaradi finančnih problemov s katerimi se skoraj vsi srečujemo :!:
Slika
Uporabniški avatar
Oden
Kraj: dnevna soba

Odgovor Napisal/-a Oden »

Mi ne da miru tale debata. Sem upal da se bom lahko vzdržal komentarjev, a ne bo šlo.
Obleka neglede na barvo mora nudit zaščito posamezniku, ki jo uporablja. Konec koncev, če gre za umazano intervencijo, kar jih večina je, se obleka umaže in je barva pač zakrita z umazanijo. Torej je barva drugotnega pomena.
Poenotenje barv zaščitnih oblek na državnem nivoju bo težko izvedljivo, če ne skoraj nemogoče, saj je v nekaterih prostovolnjih društvih to preprosto finančno neizvedljivo.

lp
Ashes to ashes, dust to dust.
Kot Feniks se dvignil iz pepela, vstal sem, stresel s sebe blato poplav.
Uporabniški avatar
Šmarčan
Kraj: Šmarje pri Jelšah

Odgovor Napisal/-a Šmarčan »

Ma kakšna barva obleke. Zaradi mene je rumena al pa bela, sam da me dobr zaščiti.
LP Andrej
Uporabniški avatar
MIŠICA
Kraj: Slape-Polje

Odgovor Napisal/-a MIŠICA »

Men je najlepša če je modre barve pa da me dober ščiti :D
Lepo je biti gasilec.
Uporabniški avatar
Sul
Kraj: Skofja Loka

Odgovor Napisal/-a Sul »

PBI Gold material je dosti boljši od nomexa. Največja prednost PBIja je v tem da izpostavljen plamenu drži preko 30 sec in ąe vedno ohranja svoje lastnosti blaga pri čem pa nomex po cca 8 sec zogleni in se prične lomit.
Slabost PBIja pa je v tem da ima svojo naravno barvo (rjavo) in barvila na njem niso obstojna - se sperejo, zbledijo,...
Kar se pa tiče cene 380 bivših tisočakov za takšno obleko. Tudi iz nomexa lahko kupiš obleko katera bo dosti draľža 380 bivših tisočakov, ker pri obleki je cena nabolj odvisna od samega kroja ter dodatkov na obleki.

LP Jaka
Priponke
Na levi strani gasilci GBL v novih oblekah texport fire twin. V ozadju pa gasilec JZ GRS Kranj v obleki Bristol jaguar (nomex omega  Z 200)
Na levi strani gasilci GBL v novih oblekah texport fire twin. V ozadju pa gasilec JZ GRS Kranj v obleki Bristol jaguar (nomex omega Z 200)
Uporabniški avatar
man 14.284
Kraj: Zgornja Bistrica

Odgovor Napisal/-a man 14.284 »

Da se oglasim če sem že začel to temo! Še enkrat poudarjam da nisem proti temu, da naša zaščitna oprema napreduje in da jo kopujemo v skladu z potrebami. Tudi glede novih "zlatih" oblek" lahko samo rečem da so vrhunske sem namreč imel oblečeno ampak res škoda da nemoremo prit na nekakšne razpoznavne "gasilske barve" oblačil ki bi nas vse tako prostovoljce kot poklice dale v en skupen koš-GASILCE
Uporabniški avatar
Tomkat
GE: PGD Škofja vas
Kraj: Celje - Škofja vas

Odgovor Napisal/-a Tomkat »

Man, s tabo se strinjam. Ampak se mi zdi, da preden bi vsi operativci bili enotno oblečeni, bo tehnika napredovala, nekdo bo pogruntal nekaj novega kar bo mogoče zelene barve, nekdo bo zaoral ledino (= to nekaj nabavil) pa bomo spet pisani. Začaran krog.
LP iz Celja :wink: Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)
Slika
Uporabniški avatar
boštjančk
Kraj: povžarija

Odgovor Napisal/-a boštjančk »

hec napisal/-a:Ja PBI ameriški gasilci uporabljajo že dolgo, osebno mislim pa da za prostovoljce preprosto ni potrebna, zakaj? Zato ker se njene kvalitete v primerjavi z nomexom, lahko pokažejo šele v takem obsegu dela kot jih ima GBL, ali kaka druga poklicna enota.

Pred časom sem se "informativno" zanimal za nakup gasilske obleke PBI, in mislim da je bila cena takrat okoli 380 bivših jurjev. Koliko nomexovih lahko dobim za ta denar ni treba posebej povdarjat.

Zakaj pa gasilci šibamo vsak po svoje? eni mamo tipizacijo drugi pač ne, eni prostovoljno delamo drugi pač ne, na zakonu smo pa "kao" usi enaki.
Kaj naj rečem; po tvoje - preprosto ni potrebno da pišeš takšne butaste komentarje. Zakaj potem niste ostali kar na starih oranžnih pelerinah :?: Nevem kakšno vlogo ima barva pri zaščitni obleki, mogoče se na modri ne vidi, da si se polil z kakšno tekočino, s katero se ne bi smel :beer: :shock: .

Tipizacija - vse lepo in prav, ampak če nekdo ponudi boljšo varijanto za zaščito gasilca, ki je neposredno izpostavljen ognju, se sam osebno POSERJEM na tipizacijo, ker se na sodišču še vedno da dokazati, da v primeru poškodb, ta obleka ki ni po tipizaciji GZS, niti pod točko razno ni kriva za nastanek in obseg poškodbe. Lahko pa se primerja teste in se tudi tako dokaže kaj in zakaj je boljša obleka.

Je pa lepo, da ste na forumu tudi taki ki slepo spoštujete vse kar si naši veljaki izmislijo, si vsaj tako ob "NE PREBIRANJU" foruma sami sebi štejejo pike in se tolažijo, da imajo v vseh pogledih prav in zagovornike
Gobc me je zmer tepu!
Bivši član povžarske konjenice
tadejS
Kraj: Knežak

Odgovor Napisal/-a tadejS »

V svoji več kot dvajsetletnem ukvarjanju z gasilerijo sem menjal več barv oblačil. Začel sem z olivno zelenimi dvodelnimi oblekami, ki so bile vedno brez gumbov, nato so sledili svetlo rdeči navadni kombinezoni z izboljšavo-zadrgo, pa še na črne-oranžne neplam obleke z zadrgo in pripetci ne gre pozabit in šele nato so prišle prve modre dvodelne obleke iz Nomeksa, katerim lahko rečemo zaščitne. Kakšen barvi spekter sem pa še videl v tem času pa ......
Mislim pa je bila vsaka povezava s spremembo barve, vedno povezana z neko izboljšavo in tako je vidim tudi sedaj. Roko na srce, se nam je trenutni modri barvni spekter nekako prikradel v podzavest nam gasilcem, mislim pa da smo tudi po tej barvi gasilci postali kar dobro prepoznavni med prebivalci.
Ko smo po prvem nakupu nadaljevali z dopolnitvijo opreme, smo se zavestno odločili za modro barvo in pa tudi vizuelni izgled odsevnih trakov, saj se s tem tudi zmanjšajo pomisleki članov, kdo ima boljšo obleko in navadno je prav zunaji izgled tisti, ki da prvo informacijo. Verjetno boste rekli da nakladam, vendar iz izkušenj med prostovoljci vem za take primere.
Včasih so po tem nekateri razlikovali poklice in prostovoljne gasilce, vendar mislim da sedaj temu ni več tako. Ko nas je pred leti v zvezi z zaščitno obleko obiskal župan, je prav enotnost barve pripomogla k utemeljitvi zadeve glede na potrebe, saj ga je pisanost pri sosedih zelo motila, pa še utemljiti mi jo niso znali. Se zgodi pač. Osebno zagovarjam največjo možno enotnost barve zaščitnih oblek, predvsem zaradi zgoraj naštetega in nikoli v najnižjem cenovnem razredu na račun kvantitete. To pa seveda ne pomeni, da ne smemo nikoli nabaviti nič novega. Vsa čast pa tistim, ki upate tako nazorno slediti novitetam in se vanje poglobite, saj navadno trgovci rečejo: To se sedaj dela, stari program je ukinjem. Potem pa vsak naredi kot ve in zna.
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

boštjančk, tipizacija te pri nakupu obleke čisto nič ne omejuje. Edino kar je, ne boš deležen sredstev sofinanciranja, kar pa glede na to, da si lahko pri vas privoščite še enkrat dražje obleke, niti ni tako pomembno.

Kar se barve tiče je največji del krivde verjetno res na strani GZS, saj je v tipizaciji določena samo temno modra, brez omembe kateregakoli barvnega standarda. Tako imamo potem v praksi obleke temno modre barve v raznoraznih odtenkih. Ali veste, da je temnomodra barva predvidena tudi za podlogo, kljub temu pa večina oblek potrjenih s strani GZS nima podlog takšne barve.

Sicer pa enako velja tudi za delovne obleke, kjer je v tipizaciji tudi določena temnomodra barva, dejansko pa se potrjeni vzorci začnejo nekje tam pri rdečkasto sivi.

Kar se tiče materiala iz katerega so obleke, je PBI boljši od nomexa, vendar tudi enkrat dražji. Prav cena in ne barva, pa je tista ovira, zaradi katere PBI ni in v bližnji prihodnosti tudi ne bo tako razširjen kot nomex. Sicer pa PBI Gold vsebuje 40% PBI-ja in 60% kevlarja, primerjavo lastnosti z nomexom pa najdete tukaj.

Če želite na intervenciji preživeti, najprej poskrbite za svoje zdravje, ki je bolj pomembno, kot še tako dobra obleka. Statistika smrti gasilcev v ZDA v lanskem letu namreč razkriva, da so opekline vzrok 7,61% smrti, medtem ko z 44,7% absolutno vodi srčni napad.
Uporabniški avatar
Sul
Kraj: Skofja Loka

Odgovor Napisal/-a Sul »

Peter, se strinjam z tvojim pisanjem. Tudi z tem se strinjam, čeprav nisem 100%, da je material PBI še enkrat dražji kot nomex. Vendar pa moramo vedeti da ima nomex v svoji ponudbi veliko različnih produktov in da so nekateri tudi zelo dragi kot npr.: nomex smart z TI technology. Vedeti pa moramo da je obleka narejena iz več komponent ter na različne načine, kar pa pomeni da razlika v ceni med PBI ter nomex na koncu prinese le nekaj odstotkov cene ne pa da je obleka še enkrat dražja. Je pa seveda odvisno tudi to kakšne obleke v tem trenutku kupujete oz. ste jih kupovali.

LP Jaka
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Res je, pri zaščitnih oblekah se cene res ne da ugotoviti na prvi pogled.

Obleka, ki je opisana tej strani stane 1000€. Od tega zgornji del 600€, spodnji pa 400€.

Obleka HuPF Teil 1 - Nomex®Delta TA-Sympatex® pa stane 430€, od tega zgornji del 250€ in spodnji 180€.
LESCE2
Kraj: Lesce-Gorenjska

Odgovor Napisal/-a LESCE2 »

No ne bom preveč pametoval...Bom pa navedel en plus svetlejše obleke, s katerim sem se tudi sam strinjal, ko smo debatirali ravno o tej temi z inštruktorji na IG-u. In sicer...dejstvo je, da se v svetlejših tonih kasneje skuhaš kot v temnejših. Pol ure na soncu v črnem je povsem nekaj drugega kot pol ure na soncu v belih oblačilih.

Drugače pa osebno zaradi barve mi je ljubša modra. Nekako si gasilce ljudje, kot ste nekateri že napisali, predstavljamo v modrem.
Uporabniški avatar
Tomkat
GE: PGD Škofja vas
Kraj: Celje - Škofja vas

Odgovor Napisal/-a Tomkat »

Lesce2 je navedel dober plus svetlejše obleke. Dodal bi samo še nekaj, ne samo na soncu, tudi toplotno sevanje ognja se pri svetlejši manj občuti kot pri temnejši.
LP iz Celja :wink: Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)
Slika
Uporabniški avatar
Franci
Kraj: Velike Lašče
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Franci »

Pod tole izjavo pa pade moj podpis in eden redkih razlogov za rumeno-rjavo obleko:
LESCE2 napisal/-a: ...dejstvo je, da se v svetlejših tonih kasneje skuhaš kot v temnejših. Pol ure na soncu v črnem je povsem nekaj drugega kot pol ure na soncu v belih oblačilih.
Tole pa je razlog zakaj zagovarjam modro:
LESCE2 napisal/-a: Drugače pa osebno zaradi barve mi je ljubša modra. Nekako si gasilce ljudje, kot ste nekateri že napisali, predstavljamo v modrem.
Stati inu obstati. /Trubar/
Odgovori