Ozemljitev agregata

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rafter »

gapi napisal/-a:Janez a si predstavljaš situacijo, če imaš agregat, tako kot predlagaš ti na sredini nad kolesom, če moraš tak agregat slučajno (verjetnost je zelo majhna, pa vendar) nesti na kakšno lokacijo stran od avtomobila.
Gapi, a ni lažje potegniti kabla? :shock:
Če imaš v vozilu kvalitetne podaljške, niti na 100m kabla izgube niso omembe vredne...
Matej_K.

Odgovor Napisal/-a Matej_K. »

Zakaj ozemljiti agregat?
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Matej_K. napisal/-a:Zakaj ozemljiti agregat?
Da morebitni presežek električnega naboja odvedeš v zemljo.

Oz. laično - da te ne more ubit, ker lahko (po najbolj črnem scenariju) pride do preboja faze na ogrodje vozila in s tem posledično do smrtne nevarnosti za vse v bližini.

R.
Matej_K.

Če pride do preboja faze na ogrodje vozila in se boš ti dotaknil tega ogrodja, se ne bo zgodilo nič! Če pa boš ustvaril neko slabo ozemljitev z nekim klinom, potem pa tvoj črn scenarij pride do izraza.

Ozemljitev mora biti izvedena lokalno na vozilu - to pomeni da ozemljitev agregata zvežeš na ogrodje vozila in če že pride do preboja faze je s tem problem rešen.
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Matej_K. napisal/-a:Če pride do preboja faze na ogrodje vozila in se boš ti dotaknil tega ogrodja, se ne bo zgodilo nič! Če pa boš ustvaril neko slabo ozemljitev z nekim klinom, potem pa tvoj črn scenarij pride do izraza.

Ozemljitev mora biti izvedena lokalno na vozilu - to pomeni da ozemljitev agregata zvežeš na ogrodje vozila in če že pride do preboja faze je s tem problem rešen.
Tu pa si malo v temo brcnil.... :lol:

Če je ogrodje pod fazo (in ker je vozilo ponavadi na gumijastih pnevmatikah, ki ne prevajajo el. toka), je stanje stabilno. Ko pa se nekdo z golo roko in po možnosti z mokrimi čevlji (kar je na akcijah pogosto) prime za ogrodje, se el. naboj preko njegovega telesa sprosti v zemljo :arrow: tok teče skozi njegovo roko v neporedni bližini srca skozi noge v zemljo in to ni najbolj zdravo, se ti ne zdi? :P
Matej_K.

Nekako nerad brcam v temo in zato tudi tokrat pomoje nisem :)

Napisal sem namreč da imaš ozemljitev agregata na ogrodju vozila in če po nesreči pride tja še faza bo BUM! Agregat pregori oziroma vrže ven zaščito - varovalke.

Pa tudi če nebi imel ozemljitve na ogrodju, bi ob dotiku faze in razmočene zemlje ne prišlo do električnega udara. Če hočeš da preko tebe steče el. tok, mora biti sklenjen tokokrog - tu pa ga ni! Bi pa bil, če bi imel v tla povezano nulo/ozemljitev agregata.

Štekaš? :wink:
Uporabniški avatar
gobi
Kraj: Wajdušna-Ajdovščina-sin burje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gobi »

Vezani so v TN-C-S sisteu zaradi FI stikala :!: Hitrosti odklopa :!: Avtomatcke varovalke z varovalko za nevtralni vodnik-večja varnost :!:
Če je posadka vozila 1+2 je bolje da je agregat na levi strani zadi strojnika-voznika, drugače pa ni tako pomembno zaradi številčnosti posadke to ni tako pomembno.Osebno sem za vgradne agregate :!:
LP, Robert Kopatin
Ko gredo drugi ven ,gremo mi noter!
Slika
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Matej_K. napisal/-a:Nekako nerad brcam v temo in zato tudi tokrat pomoje nisem :)

Napisal sem namreč da imaš ozemljitev agregata na ogrodju vozila in če po nesreči pride tja še faza bo BUM! Agregat pregori oziroma vrže ven zaščito - varovalke.

Pa tudi če nebi imel ozemljitve na ogrodju, bi ob dotiku faze in razmočene zemlje ne prišlo do električnega udara. Če hočeš da preko tebe steče el. tok, mora biti sklenjen tokokrog - tu pa ga ni! Bi pa bil, če bi imel v tla povezano nulo/ozemljitev agregata.

Štekaš? :wink:
Naj ti bo... :wink:

Če bi mel čas, bi ti dokazal, da imam prav :P Je pa tudi ta tvoja razlaga na en način pravilna....

LP, R.
Matej_K.

Daj si enkrat prosim vzemi čas, pa mi poskusi dokazati. Sicer sem 100% prepričan v svoje trditve, ampak vseeno. To mojo teorijo sem namreč prenesel v prakso pri izvedbi inštalacije na našem GVCju, zato me vseeno zanima, če obstaja še bolj varna izvedba.
Uporabniški avatar
Skavt
Kraj: Nadlesk- Loška dolina
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Skavt »

Vsi se nekam vrtite okoli bistva.
Pravilno izvedena inštalacija agregata mora iti zaščitena. Največkrat se to izvede z zaščitinim tokovnim slikalom. Standard za gasilska vozila je tokovno stikalo, ki izklopi napetost pri diferenci tokov 0,3A. Po domače povedano, tako kot je za koplanice. Preden gre avtomobil v uporabo le potrebno izvesti tudi meritve inštalacije. Dobro pa bi jih bilo tudi občasno ponoviti.

Zaščitno tokovno stikalo varjuje ljudi samo če so v stiku z avtomobilom, če pa nekaj delajo stran od avtomobila, pa je potrebna ozemljitev.

Marsikdo misli, da je avtomobil ozemljil, že če vtakne železno palico v kup peska po možnosti suhega, ker gre palica lepo vanj. V tem primeru ni naredil nič, saj pesek slabo prevaja. Tudi ozemljitev v suhi zemlji je vprašljiva. Nabolje bi bilo, če bi se z ozemljitvijo z posebnimi kleščami priklopili na obstoječo ozemljitev. (strelovod).

Še izkušnja z ozemljevanjem. Ko sem delal ozemljitev za električnega pastirja sem v senčno lego (vlažna zemlja) zabil več železnih palic (5) in jih med seboj povezal z žico. Komaj v tem primeru je bila ozemljitev zadovoljiva, saj vnasprotmen primeru pastir ni tresel... :lol:
Z znanjem raste dvom!
Uporabniški avatar
matjaž
GE: Kostanjevica na Krki
Kraj: Kostanjevica na Krki

Odgovor Napisal/-a matjaž »

Skavt napisal/-a:Vsi se nekam vrtite okoli bistva.
Pravilno izvedena inštalacija agregata mora iti zaščitena. Največkrat se to izvede z zaščitinim tokovnim slikalom. Standard za gasilska vozila je tokovno stikalo, ki izklopi napetost pri diferenci tokov 0,3A. Po domače povedano, tako kot je za koplanice. Preden gre avtomobil v uporabo le potrebno izvesti tudi meritve inštalacije. Dobro pa bi jih bilo tudi občasno ponoviti.

Zaščitno tokovno stikalo varjuje ljudi samo če so v stiku z avtomobilom, če pa nekaj delajo stran od avtomobila, pa je potrebna ozemljitev.

Marsikdo misli, da je avtomobil ozemljil, že če vtakne železno palico v kup peska po možnosti suhega, ker gre palica lepo vanj. V tem primeru ni naredil nič, saj pesek slabo prevaja. Tudi ozemljitev v suhi zemlji je vprašljiva. Nabolje bi bilo, če bi se z ozemljitvijo z posebnimi kleščami priklopili na obstoječo ozemljitev. (strelovod).

Še izkušnja z ozemljevanjem. Ko sem delal ozemljitev za električnega pastirja sem v senčno lego (vlažna zemlja) zabil več železnih palic (5) in jih med seboj povezal z žico. Komaj v tem primeru je bila ozemljitev zadovoljiva, saj vnasprotmen primeru pastir ni tresel... :lol:
Ali ni za kopalnice 30 mA, oz. 0,03A?, za ostali del pa 0,25A?
"Isti način mišljenja s katerim smo reševali stvari v preteklosti, ne učinkuje za reševanje problemov v prihodnosti!"

Albert E.
Uporabniški avatar
Skavt
Kraj: Nadlesk- Loška dolina
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Skavt »

Imaš prav. Ker gre za tok ki ga naj bi človek še preživel.
Z znanjem raste dvom!
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Matej_K. napisal/-a:Daj si enkrat prosim vzemi čas, pa mi poskusi dokazati. Sicer sem 100% prepričan v svoje trditve, ampak vseeno. To mojo teorijo sem namreč prenesel v prakso pri izvedbi inštalacije na našem GVCju, zato me vseeno zanima, če obstaja še bolj varna izvedba.
Umikam svojo izjavo, ker sem pozabil na en pomemben faktor, ki ga omenja Skavt:
Skavt napisal/-a:Največkrat se to izvede z zaščitinim tokovnim stikalom. Standard za gasilska vozila je tokovno stikalo, ki izklopi napetost pri diferenci tokov 0,03A.
Pa upam, da nisem koga prizadel toliko, da si bo šel zdaj žile rezat :twisted: :twisted: :twisted:

LP, R. :wink:
Uporabniški avatar
flashover
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

odgovor

Odgovor Napisal/-a flashover »

Matej k. ozemlitev je zelo pomembna še posebej če imate delo z nevarnimi snovmi kot so unetljive tekočine in podobno.
Uporabniški avatar
Jani
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jani »

Če boš ogrodje agregata zvezal na ogrodje vozila to ni ozemljitev, pa brcanje v temo gor ali dol.

Edina ozemljitev je ozemljitev v zemljo, kot je napisal Rafter. Če bi slučajno prišlo do preboja in bi bil agregat spojen z ohišjem avta (kar je ponavadi že brez posebnih ozemljil preko nosilca) bi bilo to lahko za prisotne zelo neugodno.

Ne uporablja se zastonj beseda ozemljitev, je pa, kot je omenil Skavt, problem zadevo kvalitetno ozemljiti.

lp Jani
Odgovori