Namestitev elektroagregata v vozila GVC.
Moderator: Janez Tratnik
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
- Janez Tratnik
- moderator

- Kraj: Dobračeva - Žiri
- Kontakt:
Namestitev elektroagregata v vozila GVC.
Ne dolgo nazaj sem se z enim gasilskim strokovnjakom zapletel v zanimivo debato glede namestitve elektroagregata v vozila tipa GVC (ali tudi GV-V2).
Povečini se el. agregat namesti v prvi boks na dno za kabino na desni strani. Tako namestitev ima tudi večino tujih nadgradenj gasilskih vozil. On je zagovarjal namestitev nad kolo na levi strani (to je ponavadi srednji boks.) Namestitev je utemeljil takole:
- z el. agregatom upravlja strojnik, ki je tudi šofer in mu ni potrebno skakati okoli avtomobila
- prostor za kabino pri tleh na desni strani se lahko uporabi za orodja in naprave, ki jih rabimo izven vozila in so tako nameščena bolj pri roki (dimovleki, ventilatorji ..)
- ker je (ponavadi) glavno tekanje po desni strani vozila elektroagregat manj ovira gibanje (če je izvlečen) in tudi hrup je manjši.
Tak sistem uporablja tudi GBLJ.
Meni je njegov način zanimiv.
Kaj pravite?
p.s. Tipizacija ne pravi nič o mestu namestitve elektroagregata.
Povečini se el. agregat namesti v prvi boks na dno za kabino na desni strani. Tako namestitev ima tudi večino tujih nadgradenj gasilskih vozil. On je zagovarjal namestitev nad kolo na levi strani (to je ponavadi srednji boks.) Namestitev je utemeljil takole:
- z el. agregatom upravlja strojnik, ki je tudi šofer in mu ni potrebno skakati okoli avtomobila
- prostor za kabino pri tleh na desni strani se lahko uporabi za orodja in naprave, ki jih rabimo izven vozila in so tako nameščena bolj pri roki (dimovleki, ventilatorji ..)
- ker je (ponavadi) glavno tekanje po desni strani vozila elektroagregat manj ovira gibanje (če je izvlečen) in tudi hrup je manjši.
Tak sistem uporablja tudi GBLJ.
Meni je njegov način zanimiv.
Kaj pravite?
p.s. Tipizacija ne pravi nič o mestu namestitve elektroagregata.
- Priponke
Zadnjič spremenil Janez Tratnik, dne 28. Marec 2005, 20:40, skupaj popravljeno 3 krat.
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.

Kot gasilec se rodiš in večno ostaneš!
Gasilce rajši pokličite prehitro kot prepozno!
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.

Kot gasilec se rodiš in večno ostaneš!
Gasilce rajši pokličite prehitro kot prepozno!
Jaz zagovarjam prvi desni boks
Agregat naj bo čim dlje od ostalih naprav (hidravlika), strojnika in ostalih sodelujočih v akciji, na katere njegov hrup in izpušni plini vplivajo negativno
Postavljen naj bo na najnižji točki nadgradnje, zaradi svoje težine, katera vpliva na težišče, oziroma lego vozila med vožnjo
Lahko se zgodi, da bi ga bilo potrebno tudi izvzeti iz vozila, zato je priporočljivo, da je nameščen čim nižje

Agregat naj bo čim dlje od ostalih naprav (hidravlika), strojnika in ostalih sodelujočih v akciji, na katere njegov hrup in izpušni plini vplivajo negativno
Postavljen naj bo na najnižji točki nadgradnje, zaradi svoje težine, katera vpliva na težišče, oziroma lego vozila med vožnjo
Lahko se zgodi, da bi ga bilo potrebno tudi izvzeti iz vozila, zato je priporočljivo, da je nameščen čim nižje
IZKORISTI, A NIKDAR NE IZKORIŠČAJ!
Lp
Borut Satler
Lp
Borut Satler
Janez a si predstavljaš situacijo, če imaš agregat, tako kot predlagaš ti na sredini nad kolesom, če moraš tak agregat slučajno (verjetnost je zelo majhna, pa vendar) nesti na kakšno lokacijo stran od avtomobila.
Potem pa to zedevo spraviti nazaj noter, in če upoštevaš težo cca. 130 kg kolikor tehta primeren agregat, mislim da ni vseeno a dvigneš cca. 50 cm (spodnji boks) ali cca. 120 cm (srednji boks) oz. še več če ima vozilo 4x4x pogon.
Kar se pa tiče tvojega predloga, da bi agregat ostal v boksu, pa mislim, da ni najbolje, ker nekam moraš odvesti izpušne pline.
Mi smo dali ravno iz tega rezloga predelati rezervoar vozila, da smo pridobili dovolj prostora za nemestitev agregata v prvi spodnji desni boks.
Toliko zaenkrat!!!
Potem pa to zedevo spraviti nazaj noter, in če upoštevaš težo cca. 130 kg kolikor tehta primeren agregat, mislim da ni vseeno a dvigneš cca. 50 cm (spodnji boks) ali cca. 120 cm (srednji boks) oz. še več če ima vozilo 4x4x pogon.
Kar se pa tiče tvojega predloga, da bi agregat ostal v boksu, pa mislim, da ni najbolje, ker nekam moraš odvesti izpušne pline.
Mi smo dali ravno iz tega rezloga predelati rezervoar vozila, da smo pridobili dovolj prostora za nemestitev agregata v prvi spodnji desni boks.
Toliko zaenkrat!!!
priporočam
če imate elektro agregat obvezno kupite (če še nimate) še ozemlitveni kabel in bakreno špico za ozemlitev.
- Janez Tratnik
- moderator

- Kraj: Dobračeva - Žiri
- Kontakt:
Mi ga imamo na levi strani nad kolesom in nimamo zaradi tega nobenih problemov. Mnenj o "pravilni" namestitvi pa je toliko, kot nas je gasilcev.
Leva stran je meni simpatičnejša zaradi parkiranja vozil ob desnem robu ceste, saj imaš navadno na levi strani več prostora. Stvar se zelo hitro obrne, če parkiraš na rob nasprotnega pasu... torej lahko modrujemo kolikor hočemo.
Nad kolesom pa je zato, ker je bilo tistega boksa najmanj škoda za 10kW mrcino.
In nenazadnje je taka namestitev zelo dobrodošla, ko bi si nekdo rad izposodil agregat. Do sedaj je še vsakega minilo, da bi ga jemal dol!
lp Jani
Leva stran je meni simpatičnejša zaradi parkiranja vozil ob desnem robu ceste, saj imaš navadno na levi strani več prostora. Stvar se zelo hitro obrne, če parkiraš na rob nasprotnega pasu... torej lahko modrujemo kolikor hočemo.
Nad kolesom pa je zato, ker je bilo tistega boksa najmanj škoda za 10kW mrcino.
In nenazadnje je taka namestitev zelo dobrodošla, ko bi si nekdo rad izposodil agregat. Do sedaj je še vsakega minilo, da bi ga jemal dol!
lp Jani