gapl napisal/-a:Komanda se odda z glasom (lahko tudi z dvigom roke), sprejme pa z dvigom roke nad glavo (ni pa nč narobe če se doda tudi glas). No mi smo se ponavadi zmer tako učili.
Tudi mi smo se in tudi sam sem tako učil, od zadnjega državnega tekmovanja pa nič več.
Velja namreč samo tisto kar piše v knjižici (ali pa tudi ne, to bo moral povedati avtor

)
Torej, na državnem tekmovanju so sodniki pri vaji s hidrantom dosojali napako nepravilnega povelja, ker je desetar pri povelju za napad pred besedi "dve B cevi" dodal besedico "po", tako, da se je povelje glasilo "Požarni objekt naravnost, odvzem vode iz hidranta,
po 2 B cevi do trojaka, po dve C cevi-1. in 2. v napad"
Zaradi besedice "po" je bila po mnenju sodnikov v skladu s 4. točko ocenjevalne liste vsebina povelja napačna. Strogo slovnično bo to seveda držalo, vprašanje pa je, če je bilo povelje za tekmovalce nerazumljivo v tolikšni meri, da vaje ne bi mogli izvesti.
Kajti slovnica je precej zahtevna reč, še posebej pa pravopisje in tu se je avtor knjižice znašel na tankem ledu. Kajti na isti strani knjižice (stran 168) je že v naslednjem odstavku zanimiva navedba:
"Na povelje "v napad" ali na desetarjev znak s piščalko, ob startu keteregakoli tekmovalca (ob prehitrem startu) predsednik ocenjevalne komisije , sodnik št. 1 in sodnik št. 2 spustijo roko s štoparico in pričnejo meriti čas izvedbe vaje
z motorno brizgalno"
Po tej definiciji bi torej morali sodniki po povelju "v napad" oditi na kakšnih 300 m oddaljeni stadion, odmeriti čas vaje z MB in se nato vrniti na tekmovalni prostor za vajo s hidrantom.
Pa niso šli, so bili pa dosledni pri sojenju besedici "
po". In to za veterane
In kje tiči nauk?
Delaj tako kot piše, kajti nikoli ne veš, kdaj boš za ponovljeno povelje, ki ni v skladu z opisom vaje, dobil kazenske točke.
LP
Janez