Eksplozija prahu v silosu
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Eksplozija prahu v silosu
Okoli 17.00 ure je prišlo do prašne eksplozije in požara silosa v podjetju v Pivki, katero proizvaja pelete za kurjenje. Zaposleni so takoj pristopili k gašenju z lastno opremo v podjetju ki deluje na tej lokaciji okoli dve leti. Ob prihodu gasilcev se je aktiviralo še stabilni sistem za gašenje silosa, zaprlo lopute in izvedlo druge ukrepe. Od gasilskega doma v Pivki je lokacija oddaljena cca 1 km. V gasilskem domu je bilo ob proženju pozivnikov nekaj gasilcev in pričujoči, tako da je bil izvoz res hiter. Prišli so tudi gasilci iz Postojne, ki so po ohlajanju silosa opravili pregled silosa in sistemov s termo kamero. Po hlajenju je imel silos temperaturo 22-23 st C.
Po ohladitvi se je odprlo vrata na vrhu silosa in pregledalo stanje. Zaradi eksplozije so uničene vreče v silosu in poškodovan obod silosa. Škoda je glede na dogodek relativno majhna in bo možno hitro nadaljevati s proizvodnjo. Nekaj po 18.00 uri smo se odpravili v bazo. Nadzor izvajajo zaposleni.
Darko
slikce bodo
Po ohladitvi se je odprlo vrata na vrhu silosa in pregledalo stanje. Zaradi eksplozije so uničene vreče v silosu in poškodovan obod silosa. Škoda je glede na dogodek relativno majhna in bo možno hitro nadaljevati s proizvodnjo. Nekaj po 18.00 uri smo se odpravili v bazo. Nadzor izvajajo zaposleni.
Darko
slikce bodo
Nimam izkušenj z dimenzioniranjem silosov. Se pa sprašujem, ali se pri načrtovanju predvidi take sile, (pri prašni eksploziji recimo) da se silos ne podre. Ne mislim, da bi morali silos ojačat, vendar samo stojno konstrukcijo. Ker se mi zdi, da je precej bolj koristno če že pride do prašne eksp, da silos nekako ostane na mestu.
A sem fino v temo brcnu?

A sem fino v temo brcnu?
"Ne boj se za pomoč, mi b`dimo dan in noč." Posvetilo Otona Zupančiča na praporu Gasilske župe Kamnik iz leta 1928.
"Taktika brez tehnike je brez moči, tehnika brez taktike je brez smisla."/M. Vrhovec
"Taktika brez tehnike je brez moči, tehnika brez taktike je brez smisla."/M. Vrhovec
No tudi jaz nimam večjih izkušenj z samimi silosi
V podjetju jih sicer imamo na peskalnih strojih in se tudi nabira v njih Aluminijev prah, ki je tud eksploziven imamo jih tud v sami brusilnici je pa že tudi prišlo do eksplozije in glede same konstrukcije kamor je postavljen oziroma podnožja ni nikoli bilo problema da bi se podrl. Saj po nekih predpisih bi vsi silosi morali imeti tudi loputo oziroma vsaj ena vratca,ki so tam šipkejša tako da pač tam nadtlak predre najšipkejši del če se ne motim
No pri nas je tako narejeno na vseh teh silosih. Tudi ko je že prišlo do explozije je pač ta najšipkejši del ven utrgalo.
So dnevi,ki so vredni spomina in so dogodki,ki ti ostanejo spomin za vedno...
Če si drznem malo komentirati bi napisal takole. Sam sem že trikrat posredoval ob požaru istega tipa silosa v lesni industriji, le da je bil "naš" objekt še enkrat višji in vsaj 5 krat večji. V vseh primerih jo je silos zaradi ovalne konstrukcije odlično odnesel, malce slabše pa cikloni nad njim, na katere se počasi naseljuje rja. Navadno imajo silosi na vrhu varnostne lopute na tečaju, ki služijo za razbremenitev tlaka ob eksploziji, del taga tlaka pa se rabremeni tudi skozi dovodne cevovode in obstaja možnost da se s tem požar prenese tudi v nasprotni smeri običajnega transporta. Stranskih varnostnih vrat, pa navadno ni, ker nikoli ne veš kam bi odletela, so pa servisna. Silos pa nima klasicnega ciklona ampak nekakšen filter delcev, glede na velikost transportiranega materiala. Mnogo slabše pa jo ob ekploziji odnesejo ostale oblike silosov.
Posredovanje pa mislim da je poglavje zase. V tem primeru, kot poznam objekt, ocenjujem višino na cca 12 m, tako da posredovanje ni kar tako. Me pa zanima kaj so uporababljali za pogasitev ( VT ali NT), peno ali vodo. Še dobro da je bilo sorazmerno toplo, ker smo mi imeli vedno temperatura okrog -7°C in srednje močno burjo.
Posredovanje pa mislim da je poglavje zase. V tem primeru, kot poznam objekt, ocenjujem višino na cca 12 m, tako da posredovanje ni kar tako. Me pa zanima kaj so uporababljali za pogasitev ( VT ali NT), peno ali vodo. Še dobro da je bilo sorazmerno toplo, ker smo mi imeli vedno temperatura okrog -7°C in srednje močno burjo.
Danes se že cel dan v Cerknici tovarniški gasilci (Brest Cerknica) ukvarjajo z gašenjem drobljenih odpadkov v silosu. Po oceni je bilo v betonskem silosu okoli 400 kubičnih metrov sekancev, ki jih pospešeno odstranjujejo iz silosa in močijo - hladijo. Na ogled s termo kamero smo odšli tudi mi.
O razvoju dogodkov pa še jutri.
Darko
O razvoju dogodkov pa še jutri.
Darko
Za boljšo predstavo kako to zgleda, si poglejte na naslednjem linku: http://www.pgd-postojna.si/POO0606.htm
Pri tem lastniku ,ki je lastnik tovarne peletov v Pivki tudi mi večkrat posredujemo, na tistih lokacijah ki spadajo v našo pristojnost. Največkrat gre za požare in eksplozije v silosih in napravah za odvajanje lesnega prahu.
Zadnji požar na katerem smo posredovali letos, je nastal zaradi pokvarjenega ležaja, ki se je pregreval in povzročil požar v silosu. Ker ga kljub temu niso zamenjali, je naslednji dan ponovno prišlo do požara v istem silosu, če ga lahko tako sploh imenujemo, saj je bilo žaganje skladiščeno kar v enem od prostorov v objektu, ki ni imel niti dostopa iz zunanje strani. Ker smo temu lastniku enkrat zaračunali gašenje (vzrok, je bil povzročitev požara iz malomarnosti in neodzivanje na naše pobude o sodelovanju), sedaj večino manjših požarov pogasijo delavci in nas kličejo samo kadar ne obvladajo situacije.
Za boljšo predstavo bom opisal konkreten primer. Po enem od požarov vprašamo lastnika če bodo oni zagotovili požarno stražo ali naj jo mi. Dejal je, da bodo to storili sami in enemu od delavcev naročil naj ostane v službu čez noč. Okoli petih zjutraj je ponovno začelo goreti na podstrešju. Delavec je nesel po lestvah cev z ročnikom na podstrešje in odšel dol odpreti hidrant. Ko je odprl vodo mu je pritisk vrgel cev iz podstrešja. Za to je zaprl vodo in ponovno odšel na podstrešje ter privezal cev za ostrešje. Ponovno je odšel odpreti vodo odšel nazaj in začel gasiti. V tem času je prišel v službo njegov šef in ga nakuril kaj da dela celo noč pa še vedno ni pogasil ognja.
Zadnji požar na katerem smo posredovali letos, je nastal zaradi pokvarjenega ležaja, ki se je pregreval in povzročil požar v silosu. Ker ga kljub temu niso zamenjali, je naslednji dan ponovno prišlo do požara v istem silosu, če ga lahko tako sploh imenujemo, saj je bilo žaganje skladiščeno kar v enem od prostorov v objektu, ki ni imel niti dostopa iz zunanje strani. Ker smo temu lastniku enkrat zaračunali gašenje (vzrok, je bil povzročitev požara iz malomarnosti in neodzivanje na naše pobude o sodelovanju), sedaj večino manjših požarov pogasijo delavci in nas kličejo samo kadar ne obvladajo situacije.
Za boljšo predstavo bom opisal konkreten primer. Po enem od požarov vprašamo lastnika če bodo oni zagotovili požarno stražo ali naj jo mi. Dejal je, da bodo to storili sami in enemu od delavcev naročil naj ostane v službu čez noč. Okoli petih zjutraj je ponovno začelo goreti na podstrešju. Delavec je nesel po lestvah cev z ročnikom na podstrešje in odšel dol odpreti hidrant. Ko je odprl vodo mu je pritisk vrgel cev iz podstrešja. Za to je zaprl vodo in ponovno odšel na podstrešje ter privezal cev za ostrešje. Ponovno je odšel odpreti vodo odšel nazaj in začel gasiti. V tem času je prišel v službo njegov šef in ga nakuril kaj da dela celo noč pa še vedno ni pogasil ognja.
Z znanjem raste dvom!