običajmo forum samo prebiram, tole pisanje okrog jeklenk, posod z UNP ali kakorkoli jim ze recemo pa me je le spodbudilo da primaknem svoj piskrček - glede da sem zaradi diplome precej časa preživel ob literaturi, ki opisuje UNP (pridobivanje, transport, skladiščenje, VARNA uporaba in nevarnosti, slabosti UNP ... itd). pa poglejmo kaj najdemo v mojih, ne tako starih zvezkih in knjigah
jeklenka ali posoda za UNP - v strokovni literaturi sta dovoljena oba izraza
hlajenje pregrete jeklenke - kot je že bilo napisano LAHKO, vendar samo z vodno prho. v kolikor je na posodi / jeklenki že videti spremembe (mehurji, odstopanje barve) je to t.i. NO WIN situacija. V ZDA v teh primerih izvedejo takojšen umik opearativcev, saj je samo še vprašanje časa kdaj bo kovinski plašč popustil.
gašenje jeklenke (odprti plamen) - ni priporočljivo z redkimi izjemami. Razlaga je preprosta - če ni nevarnosti, da se ogenj razširi po prostoru takšno jeklenko / posodo odnesemo na odprt prostor in pustimi da plinasti del vsebine preprosto izgori. Dokler gori smo popolnoma varni pred nabiranjem plinskih hlapov in s tem možnega nastanka eksplozivne zmesi plin : zrak. V primeru UNP eksplozijsko območje zelo veliko (mešanica 50 propana, 50 butana = 2,1% do 9,2%) POZOR - vrednosti lahko varirajo glede na vremenske razmere.
po mojem bo dovolj. mogoče samo še en dogodek, o katerem v Sloveniji ne slišimo prav pogosto. Kolikor pa sem pregledal analize požarov in eksplozij v zadnjem desetletju v Sloveniji tega nisem zasledil. Govorim o t.i. BLEVE EFEKTU - Boiling Liquid Expanding Vapor Explosion ali poslovenjeno eksplozija pregrete plinaste faze. Pojav je sicer bolj verjeten pri UNP cisternah, ki jih videvamo ob hišah, ki uporabljajo UNP za ogrevanje. Zelo verjetno pa bi lahko do takšnega pojava prišlo tudi recimo v skladišču jeklenk UNP, kjer je na enem mestu veliko število posod, ki bi bile pregrete čez mejo elastičnosti materiala. ZA pokušine tega, kar upam da ne bo nihče od nas imel priložnosti videti ali doživeti pa tale dokument.
http://www.nfpa.org/Research/FireInvest ... -alert.pdf