Uporaba radijskih postaj v notranjem napadu?

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Uporaba radijskih postaj v notranjem napadu?

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

No, objave nekaterih na forumu, pa tudi zadnje intervencije/vaje so me pripeljale do misli, ali naj se v notranjem napadu uporabljajo postaje?

Sam menim da ne, kljub temu, da nekateri prakticirajo.

Kor prvo je vprašanje kako razločno se sliši kaj napadalec govori skozi masko IDA, sploh če nima govorne membrane, pa tudi z njo je ob vsem šumu in hrupu kriza kaj razumeti. Tako lahko pride npr. do situacije, ko napadalec zahteva da naj strojnik poveča pritisk, le ta pa narobe razume in zapre vodo ipd.
Druga stvar je ta, da se ti med delom lahko premakne kanal(doživel v praksi edinokrat ko sem uporabil postajo), ti tega ne vidiš in zaman tuliš v prazno.
Tretja je, da je praktično nimaš kam dati, imaš polne roke, omejen otip in zorni kot, da vidljivosti ne omenjam, kar privede do tega, da si je pač ne moreš tako lepo vtakniti v žep kot zunaj.
Četrta pa, da postaja ni poceni, in ni za tvegati, da jo voda ipd. uniči...

Torej, samo moja mnenja, kaj pa mislite vi?

Lep pozdrav! :wink:
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

Bi rekel, da je uporaba bolj teoretična, kot praktična. Meni so jo enkrat pohodile krave, ko je gorel hlev, pa smo revice hvala bogu vse rešili. Ampak je postaja še delala, čeprav je bilo dno nekam izmaknjeno in je ležala v gnoju. In še danes dela (Midlum).

So pa nekateri znanstveniki, ki se dogovarjajo tako kot z Morsejevo abecedo s stiskom tasterjev, samo jaz smatram , da je to bolj za v meglo. Kdo pa takrat ve, kaj in kolikokrat kdo pritisne, ko itak vsi pritiskajo.

Smiselno je le, če jo imaš s seboj, v žepu z zaporo, tako da ti ne more pasti ven in je delno zaščitena pred vodo, koristno pa jo uporabiš le taktar, ko si snameš masko (stopiš na balkon ali se umakneš do tja, kjer to lahko storiš).

Drugače pa govorno napravo, je mal dražja, ampak sliši se pa.

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
Bošta71
Kraj: Koroška Dravograd

Odgovor Napisal/-a Bošta71 »

Če praviš da si to uporabil v praksi bi lahko ugotovil da se govor pod masko sliši zelo dobro, res pa je da moraš govoriti malce glasneje. Mi uporabljamo radijske postaje za notranje napade v vsaki intervenciji. Nič zato če se zmoči ali umaže, še zmeraj bolje to kot pa da pride do smrtnih žrtev. Kako boš pa javljal poveljniku ali vodji intervencije situacijo v objektu če ne preko UKV-ja.

Še to; kanal na UKV radijski postaji se da "zaklenit", s tem pa preprečiš da bi se le ta prestavil.
Dolg jezik ima kratek spomin.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
L.p. Bošta71
Uporabniški avatar
Alex74
GE: PGD Ravne na Kor.
Kraj: Prevalje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Alex74 »

Na Igu za IDA, so nekaj razlagali o sistemih, ki imajo integriran mikrofon v masko in slušalko v čelado. Za PTT pa služi VOX. Sam potem je hec, ko gre vse kar rečeš ali pa na glas razmišljaš tudi v eter. Sam te naprave v živo še nisem videl, me pa zanima, če ima katero "močnejše" društvo kaj podobnega?
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

Bošta71 napisal/-a:Če praviš da si to uporabil v praksi bi lahko ugotovil da se govor pod masko sliši zelo dobro, res pa je da moraš govoriti malce glasneje. Mi uporabljamo radijske postaje za notranje napade v vsaki intervenciji. Nič zato če se zmoči ali umaže, še zmeraj bolje to kot pa da pride do smrtnih žrtev. Kako boš pa javljal poveljniku ali vodji intervencije situacijo v objektu če ne preko UKV-ja.

Še to; kanal na UKV radijski postaji se da "zaklenit", s tem pa preprečiš da bi se le ta prestavil.
No, zdaj pa vidim, da sem še precej zelen, ali pa slabo slišim. Enkrat mi je namreč nekdo na vse kriplje (in glas) hotel nekaj povedati skozi masko, pa mu to ni uspelo, oziroma ni bil razumljiv. Pa je imel Auerjevo masko, ki ima govorno membrano, kako je pri Interspiru pa lahko samo ugibam.

Imate pač močnejše glasove, pri nas pa še kar čez okna vpijemo.

LP

Janez 8)
Uporabniški avatar
Bošta71
Kraj: Koroška Dravograd

Odgovor Napisal/-a Bošta71 »

Reakcijo sem pričakoval. Pri nas imamo Dreger IDA in se čisto vredu sliši(preverjeno že večkrat). Provokativni odgovori mi bolj težko pridejo do živega. :wink:
Dolg jezik ima kratek spomin.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
L.p. Bošta71
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

Bošta71 napisal/-a:Pri nas imamo Dreger IDA in se čisto vredu sliši(preverjeno že večkrat.:wink:
No to še nisem probal in ti verjamem.

LP

Janez 8)
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

Govor pod masko??

Ti, brez zamere,ampak znotraj kaj ropota ali prasketa ogenj, zunaj se derejo, laufajo agregati, pumpe itd. Ti imaš na glavi masko,podkapo in čelado. Če si ob tem sposoben se normalno sporazumevat se z postajo, pa jaz dam kapo dol!

Če se umaknem na balkon ne bom uporabljal postaje in preko nje govoril nekomu ki ga (verjetno) vidim, ampak se bom zadrl, ker imam dobra pljuča, pa še videl bom ali je slišal in me ignorira ali pa ni slišal.

V napadu pa ne čutim potrebe da bi se kar naprej nekaj javljal in razglabljal kaj sem naredil (in kaj bi še lahko naredil), ampak poskušam čimveč narediti in to delati čimbolj zbrano, da ne bi prišlo do zapletov.

Protikomentarji? :twisted: :lol:
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabniški avatar
matjaž
GE: Kostanjevica na Krki
Kraj: Kostanjevica na Krki

Odgovor Napisal/-a matjaž »

Za kar nekaj postaj, ki jih uporabljamo v sistemu ZaRe, se da kupiti zvočnik, ki se vstavi v čelado in ga imamo nad glavo in med čelado (teme), ter mikrofon, ki prosto visi in je nekje v višini ust. Seveda sta zvočnik in mikrofon v kompletu. Takšne komplete sem že videl pri gasilcih iz sosednjih društev. Je pa težva v tem, da ima vsak proizvajalec radijske postaje svoje priključke in tako kompleti med seboj niso kompatibilni. :?

Za lažje in bolj zanesljivo komunikacijo, pa mora vodja intervencije pred notranjim napadom z napadalci določiti povsem nov kanal, kjer bodo kumunicirali le oni. Seveda mu more kanal odobriti ReCO.

LP!

Matjaž
"Isti način mišljenja s katerim smo reševali stvari v preteklosti, ne učinkuje za reševanje problemov v prihodnosti!"

Albert E.
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Janez Koncilija napisal/-a:Imate pač močnejše glasove, pri nas pa še kar čez okna vpijemo.
Gregor K. napisal/-a:Če se umaknem na balkon ne bom uporabljal postaje in preko nje govoril nekomu ki ga (verjetno) vidim, ampak se bom zadrl, ker imam dobra pljuča, pa še videl bom ali je slišal in me ignorira ali pa ni slišal.
Če vama z masko, podkapo in čelado uspe, da vaju bo kdo razločno slišal, pa jaz dam kapo dol. :lol:

Uporaba klasičnega mikrofona je vedno težavna, ko imaš polne roke in ne samo pri notranjih napadih. Pri pravilni uporabi mikrofona je predvsem pri maskah z govorno membrano razumljivost več kot zadovoljiva.

O Vox (Voice Operated Xmit) sistemih se ne bi pogovarjal, ker so za večino enot enostavno predragi. Nujno potrebni so predvsem pri uporabi plinotesnih oblek.

Smisel uporabe radijskih postaj v notranjih napadih ni samo v možnosti klica na pomoč ampak gre predvsem za to, da se vodji intervencije posreduje informacije o stanju in opravljenem delu.
Uporabniški avatar
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
Kraj: Volčja Draga
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mitja Gregorič »

Peter je napisal:
Smisel uporabe radijskih postaj v notranjih napadih ni samo v možnosti klica na pomoč ampak gre predvsem za to, da se vodji intervencije posreduje informacije o stanju in opravljenem delu.
Točno tako =D> pravilno! :P :wink:
:P
O Vox (Voice Operated Xmit) sistemih se ne bi pogovarjal, ker so za večino enot enostavno predragi. Nujno potrebni so predvsem pri uporabi plinotesnih oblek.

Mi so že pred časom nabavili tak prostoročni komplet (Motorola) in ga imamo v našem GVC -za prvi napad in se odlično deluje.Odlično tudi deluje (komunikacija) v plinotesnih oblekah .Komplet vsebuje mikrofon -nameščen v čeladi - (zaznava vibracijo zvoka na temenu),mini zvočnik s nameščen na čeladi pri ušesu in t.i."PTT" oddajno tipko ki si jo namestiš pod ali nad intervencijsko obleko (recimo na prsni del ali v bližino komolca - za vklop govora).Slišnost prteko takega sistema z zaščitno masko (IDA) ali brez ,v plinotesni obleki ali brez nje je več kot dobra in razumljiva.Razmišljamo (če bodo sredstva ) za nabavo še nekaj takih kompetov (uporaba- napadalci/strojniki). :wink: :P
"Odtehta " namenu - informacije "letijo".
Operativci - Bratje v ognju,dimu in pepelu

Slika
Slovenski gasilci >KLIKNI< !!!
Uporabniški avatar
silvano
GE: PGD Boh. Bistrica
Kontakt:

ida

Odgovor Napisal/-a silvano »

Vse kar je zgoraj navedeno je res. Vprašanje je samo na kakšen način si razlagamo smisel UKW v notranjem napadu. Če gledemo iz stališča same poškodbe UKW potem je notranji napad prav gotovo eden glavnih oziroma bolj verjetnih vzrokov za okvaro. Prepričan sem, da večina ne gleda na tak način, saj vsi vemo, kako pomembna je prava informacija ob pravem času.
Eden večjih problemov je tudi razumljivost, ki pa že tako "ovira" tiste, ki jim delo z UKW ni domače. Sem mnenja, da z določenim znajem lahko tudi z IDA pri vsem ropotu pošješ koristno informacijo. Sicer ne na način, da bi govoril romane, lahko pa ključne besede večkrat ponoviš in ni vrag, de jih ne bi razumeli.

Sam nisem nek ekspert in verjamem, da ima marsikdo veliko boljše izkušnje na tem področju. Kljub temu pa sem sodeloval na prenekateri intervenciji ogromno krat ravno v notranjem napadu z IDA ter bil na izobraževanjih na Igu, kjer sem ugotovil, da se da zelo dobro komunicirati preko UKW. Priznam pa, da me samo govorjenje me ni toliko oviralo na začetku napada, ko si še " pri močeh" kasneje pa se težje umiriš toliko, da z dihanjem pri govoru ne povzročaš hrupa. Najbolj pa je moteče pri vsej "krami" , ki jo imaš v notranjem napadu skrbeti še za UKW, je posaditi na zaj v žep itd. itd.

Torej mislim, da UKW sodi v notranji napad

LP Silvo
sej bo bolš

http://www.pgdbb.si
Uporabniški avatar
lipe
GE: Preddvor

Odgovor Napisal/-a lipe »

LP!

Pri nas v notranjih napadih vedno uporabljamo tudi UKW.
Če prisloniš postajo ob steklo maske je govor razumljiv in razločen, vsaj pri nas s tem nikdar nismo imeli težav.
Sam se v notranji napad nikoli ne podam brez postaje, ker le tako lahko sproti komuniciram s poveljnikom in ostalimi, ki skrbijo za logistično podporo.
Na zaščitni obleki imam prsni žep za postajo, ki se zapira z ježek trakom, kjer imam postajo pri roki ob vseh intervencijah, pa je doslej preživela še vse.
pajk
Kraj: Borovnica

Postaje za notranji napad? DA.

Odgovor Napisal/-a pajk »

Na vajah smo jih že velikat uporabljali pri notranjem napadu, pri intervenciji pa zaenkrat samo enkrat. Napadalca se da razumljivio in kar zelo dobro razumeti.

Sam sem mnjenja, da naj se postaje pri notranjih napadih uporabljajo. Moja postaja je pri zadnjem požaru plavala, pa še vedno deluje. Seveda, pa je velika nevarnost, da bi odpovedala.
Tehnika brez znanja je nesmiselna!
Znanje brez tehnike je nemogoče!!!
MatKo
Kraj: North-Western district of Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MatKo »

Včasih so Preboldove zaščitne obleke imele na prsnem delu žep, ki je bil prirejen natanko za postajo Maxon SL500. Sodobnejše napravice ranga Vertex VX800 se ti pa v tistem žepu izgubijo :? Ne vem kako pa je danes z novimi oblekami, imajo kakšen žep ki je namenjen prav za postajo? Pri ostalih oblekah ki jih imamo (Bristol), tega žepa namreč sploh ni.
Odgovori