KRAS 2004

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odgovori
Firechief

KRAS 2004

Odgovor Napisal/-a Firechief »

Moj predlog, kako urediti gašenje večjih požarov tako na krasu, kot drugod po Sloveniji.
Ustanoviti je treba enoto za tako gašenje ( podobno imajo to urejeno na Hrvaškem ). Po mojih ocenah cca.100 mož. Opremljanje naj prevzame država ( oprema, vozila, osebna zaščitna sredstva in nadomestila ). Del teh mož bi dobili iz gasilcev, ki so civilno služili vojsko ( so tudi usposobljeni za take primere ) in bi imele zbirno mesto v Sežani. Letno bi imeli najmanj 2 usposabljanja.
V primeru intervencije, bi se zglasili v Sežani in nato odšli na požarišča.
( osebno mislim, da bi ta enota morala biti plačana, kot sedaj rezervana sestava; vstop v enoto bi bil prostovoljen, podpisala bi se pogodba za ? let; fantje oz. lahko tudi dekleta bi bili letno zdravstveno pregledani, na usposabljanih bi se pa tudi preverjala tudi usposobljenost za to enoto ).
Za drugi del enote pa bi bile nosilke poklicne enote, kjer bi bil podoben sistem, kot sem ga prej opisal. Razlika bi bila le v tem, da bi te enote, dobile opremo in vozila za uporabo, v primeru intervencije recimo na krasu, bi pa vsa tenika šla tja dol ( zakaj - zaradi boljše vzdrževanosti in ekonomskega razloga, ker če bi oprema stala, kje v skladišču, bi bila verjetno v primeru da bi jo potrebovali neuporabna ). Tako bi bilo zbirno mesto za ostalo enoto po poklicnih enotah, kjer bi nato šli na požarišče.
Osebno zaščitno obleko, pa bi zadolžil vsak posameznik.
Gasilci na krasu, bi v primeru večje intervencije postali vodje skupin, kajti le ti poznajo bolje teren, ter logistika, katera predvsem šepa pri takšnih intervencijah ( prihod enot, popisovanje, spremljanje enot, pijača, prehrana, nastanitev enote preko noči in podobno ).
Seveda je potrebno opremiti tudi enote na krasu, da čim hitreje pogasijo začetne požare. Tu bi pa država ( tudi RUZR ) lahko več naredila, ne pa da samo obljubljajo pomoč.
Rudi K.

Odgovor Napisal/-a Rudi K. »

Odličen predlog :!: :idea: Škoda, da bo predlog naletel, na gluha ušesa :!:
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Enote širšega pomena :?:
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Re: KRAS 2004

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

Firechief napisal/-a:
Ustanoviti je treba enoto za tako gašenje ( podobno imajo to urejeno na Hrvaškem )
Zato jim pa toliko pogori. Ali si kaj pomislil na sklic takšne enote, koliko bi trajalo, da se zberejo, da jih razporedijo, da pridejo na teren... evo ti 12 ur, toliko, kot ima mobilizacijski čas civilna zaščita.

Takrat pa bo ob ustreznem vetru gorelo že pri Ljubljani.

Glede tega, zakaj so morali Hrvati ustanoviti takšno enoto ne vem, menda pa izvira iz zgodovinskih dejstev, da ta področja, vključno s slovensko Istro še v prejšni Jugoslaviji niso imela organizirana prostovolnega gasilstva. Če kdo to temo pozna, potem naj jo bolj obrazloži, saj se lahko tudi motim.

Zato Kras ne potrebuje posebne enote, temveč organizirano gasilsko prostovoljno službo, tu se pa strinjam s tabo, mora poskrbeti država. Mislim, da so fantje s Krasa lepo predstavili problem po TV, sedaj je na vrsti naša krovna organizacija in pa Uprava. Potrebno je zagotoviti pogoje za odsotnost z delovnega mesta in pa pravočasno menjavo gasilcev (tudi iz notranje Slovenije), pa ne šele po enem tednu, ampak tisti dan, ko začne goreti.

Mogoče stvari ne poznam najbolje, saj požara na Krasu še nisem gasil, vendar če v medijih zasledim, da se s požarom bojuje 60 gasilcev, potem nekaj zelo ne štima. Ampak, to je bilo že vse javno povedano.

Žal bo februar in marec še prehitro tukaj, mi bomo pa še zmeraj modrovali.

Kraševci, če bo potrebno, kar pokličite, že letos smo imeli prostovoljce, ki so bili pripravljeni iti v pomoč, vendar nas niso vpoklicali.

LP

Janez :lol:
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
EuroF

Odgovor Napisal/-a EuroF »

janez, tema o nerazvitem gasilstvu v Primorskem delu je "neizpeta pesem". Gasilstvo v Sloveniji je staro 100 in nekaj let. Če pogledaš seznam društev z letnicami 100 in nekaj, je med njimi tudi precej primorskih. Torej v osnovi nekaj ne drži!

Tudi v drugem delu: od teh sto in nekaj smo živeli v SFRJ(FLRJ) 45 let. Skoraj polovico. Pa se pojdiva matematiko naprej. Primorska je bila pod Italijo v letih 1918-1943.

To znese 25 let. Mi smo imeli dosedaj vsaj še enkrat toliko časa, da stvari popravimo, pa še vedno jokamo o tradiciji in "grdih italijanih"!!!
Lepo vas prosim. Nekateri v tem obdobju očitno niso bili preveč zainteresirani za razvoj gasilstva v tem delu Slovenije!

To je moja teza, pa naj me fantje s primorske popravijo in boljše razložijo!
Neimenovani vir

Odgovor Napisal/-a Neimenovani vir »

Hrvaška ima v sklopu MUP-a (ministarstvo unutrašnjih poslova) enoto cca 45 " gasilcev desanterjev", ki jih rasporedijo po državi ob že naprej predvidenih situacijah.
To so gasilci, ki so plačani iz drugega žepa in večina njih je prej delala pri HVO ali pa so se pri njih usposabljali.
Fantje so usposobljeni za desantiranje iz helikopterjev z cca 20-30kg opreme in delujejo na nedostopnih terenih. Skupina 10 gasilcev naj bi držala linijo cca 1 km, odvisno seveda od terena in inrenzivnosti požara.

Še nekaj o opremi:
-Gumijast rezervoar z par tisoč litri vode (na kraj ga dostavi MI-8 ),
-črpalko mini izvedbe (klasika in ne visoki tlak) nosi jo na hrbtu eden gasilec,
-D cevi št. mi ni znano, dvojakci, ročnički, kopatke, krampi....
-Oblečeni so v konbinezone in imajo HEROS čelade,

To so neuradne informacije in izvirajo iz pogovora z enim od njihovih šefov.
P.S. Bil je zelo avtoritativen :lol:

LP do naslednič.
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

Hm, če seštejemo stroške, ki bi nastali ob ustanovitvi, treningu ter opremljanju takšne enote, ter jih primerjamo z nastalo škodo, ki vsakoletno nastane zaradi podobnih požarov, znamo dobit zelo zanimivo primerjavo :lol:

Mnogo ceneje bi prišlo, da obstoječa društva na teh območjih opremijo kot se spodobi, kupijo še helikopter ali dva (oziroma vedra za obstoječe).

Kar se pa pomoči iz notranjosti Slovenije tiče, pa ne vem zakaj se je pogosteje ne pokliče? :shock:

Precej nas je norcev, ki bi šli pomagat za nekaj dni, in to zastonj (no, sendviči pa pijača niso vključeni :lol: ), a ne Jure? :wink:
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabniški avatar
Jure Čokl
Piranja
GE: Lukovica
Kraj: Trnjava
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jure Čokl »

Ma brez problema... nekateri smo res zmešani. :lol:
"Čoklu kot ponavadi goflja prehiteva pamet. P.S.: Puno priča, malo radi!" Anonimni gost, 30. oktober 2005
Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kraj: Dobračeva - Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Tratnik »

Jure Čokl napisal/-a:Ma brez problema... nekateri smo res zmešani. :lol:
Jest sn tud tako zmešan. :D :D Ma sam sn res. :P :P Pišuka mam omejene možgane da sem tako nor.. Sem pač ubogi stvor. :roll:

Himnlaudan več ko nas je boljši smo. :D

he, he :wink: :wink:

kaj pa če je vse res?
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
Uporabniški avatar
Jure Čokl
Piranja
GE: Lukovica
Kraj: Trnjava
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jure Čokl »

Naša velecenjena organizacija naj bo srečna za vsakega takega zmešanca. :D
"Čoklu kot ponavadi goflja prehiteva pamet. P.S.: Puno priča, malo radi!" Anonimni gost, 30. oktober 2005
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

EuroF napisal/-a:janez, tema o nerazvitem gasilstvu v Primorskem delu je "neizpeta pesem". Gasilstvo v Sloveniji je staro 100 in nekaj let. Če pogledaš seznam društev z letnicami 100 in nekaj, je med njimi tudi precej primorskih. Torej v osnovi nekaj ne drži!
Tisto, da jim vse pogori, sem mislil na Hrvaške gasilce, da me ne bi še kdo od Primorcev narobe razumel.

Število društev na Primorskem z letnico nad 100 mi res ni znana, se bom pa pozanimal. To, da so jih pa ustanovili, se gre zahvalit tistim, ki so že takrat videli, da je vojski bolj malo mar za gašenje, pri tem pa so jih zanesljivo podprli razni Čedermaci, ki so se borili tudi za Slovenstvo.

Glede tega, da bi se moralo kaj hitreje premikati, se strinjam s tabo. Kako hitro pa to gre, pa ti lahko povem iz lastne prakse.

Gasilec sem od leta 1964, ko sem vstopil kot pionirček. Društvo je z gasilskim vozom in črpalko gostovalo v zadružnem domu, člani so imeli 9 starih delovnih uniform, članice pa nove, ker so si jih priborile na republiškem tekmovanju. Opasači so bili trije, čelad ni bilo.

Potem se je začelo pomikati po polžje, najprej prvi rabljen kombi, pa adaptacija zadružnega doma za pridobitev sejne sobe, pa drugi rabljen kombi, nekaj delovnih oblek in čelad, potem nov kombi (tamček), nekaj Neplamk, potem nov dom, rabljen avto z vodo in nazadnje zaščitne obleke, čelade in nov GV-V2. Vidiš, za to smo potrebovali 39 let, zato se ni potrebno razburjati o 45 letih itd.

Smo pač iz takšnega društva, kjer smo si morali večino izboriti sami. Bilo je izredno težko, pa je gasilstvo na našem koncu kar razvito in ima tradicijo, ki jo ti navajaš.

Ni vsakemu tako postlano, da ne ve kam z denarjem, da tudi takih se najde nekaj in takšni potem filozofirajo, kako bi se dalo v gasilstvu. Ja bi se dalo, samo prej mal probajte, kako je treba delat. Tistemu, ki vse po suhem pride je itak vse enostavno in bi zadeve rešil z eno roko.

Takim modrijanom bi rekel, da sem v teh letih iskusil vse "sladkosti" gasilskega življenja, vedno sem se boril za napredek gasilske organizacije in se še vedno bom, saj delo še zdaleč ni končano. Upam, da bom zdržal vsaj še pol toliko, kot sem do sedaj in koristil gasilski organizaciji.

Če pa bom ocenjen kot nekoristen, se bom pa seveda umaknil in prepustil prostor mlajšim oziroma pametnejšim.

To je malo za intermeco, da se od Travnika spočijem, namenjeno pa je samo tistim, ki jim nov avto kar v garažo pripeljejo.

Pa lep pozdrav!

Janez :?
Neimenovani vir

Odgovor Napisal/-a Neimenovani vir »

A vam je bila ideja o dopustu na krasu všeč fantje? :lol:
Uporabniški avatar
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
Kraj: Lukavci
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Drago »

S predsednikom in poveljnikom GZ Sežana smo to temo že obdelali ( jah no, ne lih do konca ) na celjskem sejmu :oops: in zdaj jaz malo sumim ta neimenovani vir, da je bil v sklopu tistega omizja :lol:

lp DC :twisted:
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

Ti, jaz bi bil vesel če me kdo povabi. Edini pogoj dam, da je urejeno zavarovanje :!:
(med kolegi - bi šel tudi brez tega :lol: )

Janez, bova morala začeti predstavljati kako poteka nabava opreme in avtomobila v društvih kjer nam denarja ne nosijo vrabci na kup :oops:
Za vsak tolar se je treba boriti in ga dvakrat obrnit :!:
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

Gregor K. napisal/-a: Za vsak tolar se je treba boriti in ga dvakrat obrnit :!:
Tako je in to že tisti tolar, ki ga še nafehtal nisi :shock: :lol: .

LP

Janez :wink:
Odgovori