Požar elektroomarice

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
Urosch
Kraj: in the midlle of nothing

Požar elektroomarice

Odgovor Napisal/-a Urosch »

Slika
Požar se mi zdi dobra informacija za vse nas!
Zanima pa me predvsem:
-kako ste se lotili gašenja(izklop elektrike,gašenje s prahom,..),
-v primeru večje razseženosti požara-- kaj storiti, ter z čim gasiti?

L.p Uroš
Eni ven, mi pač not:)
sassko
Kraj: Sezana PGD Povir

Odg: Požar elektroomarice

Odgovor Napisal/-a sassko »

Gašenje s prahom ni priporočljivo zaradi tega, ker povzročiš še večjo škodo na sami elektroopremi. Raje bi uporabil gasilnik na Co2, obvezno če se le da izklopil napetost v elektroomari.

Večja razsežnost npr. transformatorska postaja.

- klic v dispečerski center (zahtevaj odklop in dežunega od elektrodistribucijskega podjetja)
- počakaš da odklopijo transformatorsko postaja iz zanke in nato pričneš gasiti,
- kot gasilno sredstvo voda...
Uporabniški avatar
Marko Š.
GE: Gornja Radgona

Odgovor Napisal/-a Marko Š. »

Ni ravno informacija, ki se tiče vprašanja vendar moram to napisati, da se vidi nevednost, strah, panika in še kaj. Recimo, da je neke vrste anekdota s srečnim koncem. Če je to post za drug forum se vnaprej opravičujem in prosim moderatorje naj prestacijo drugam in me samo nežno našeškajo ker me itak vse boli! ;)

Pred cca dvema letoma smo v našem sektorju dobili poziv z naslednjo vsebino "gori elektro omarica na hiši..." + lokacija itd.
Glede na celotno informacijo in informacijah po zvezah med vožnjo smo zvedeli, da zaenkrat gori samo v območju elektro omarice, ki je na zunanji strani objekta in ne sam objekt (stanovanjska hiša). Torej čas je bil ključnega pomena, da preprečimo najhujše. Kot šofer, sem (kot vsi šoferji gasilci) dal 110% od sebe (ne samo na hitrosti, tudi na varni hitri vožnji). Glede na ne tako dobro poznan teren se nam je zdelo, da se pot vleče kot slina po prekrokani noči.

Prizor, ki sem ga visel ob prihodu na mesto zločina, me še danes preseneti. Stari ata, oblečen za v štalo, stoji meter od hiše s prazno kanglo za cca 15l jupola v rokah. Ognja nikjer, le okoli omarice je krasna paleta barv, ki jih je povzročila goreča plastika (kabli in elektrika). Sum, ki sem ga imal takoj, mi je potrdil njegov nečak, ki je prišel malo pred nami (cca pol minute).

Ata je v afektu natočil vodo v kanglo in POLIL PO omarici iz neposredne bližine. Še prej je sicer poklical 112, kar je bila zelo dobra odločitev. Kako mu je uspelo ostati brez zažganih gat ne vem. Ogenj pa je pogasil in to s samo 1 metra ali manj!!
Ironija je v tem, da se mi branimo (jo spoštujemo) elektrike kot vrag križa, ata pa se lahko pohvali, da dobesedno hodi po vodi!

lp, marko
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Zanimiv dogodek, ki me pa ni niti malo presenetil. Okoliščine so dopuščale da ga ni streslo. Suho vreme, gumi škornji, plastični ajmer itd...
prav je , da gasilce opozarjamo na nevarnosti naprav pod napetostjo, vendar nekateri malo pretiravajo. Izboljšuje so osebna oprema, ročniki, zaščita v samih objektih itd..
Ampak previdnost je mati modrosti ! [-X
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Pravijo, da pogum življenje zaljša, previdnost ga pa daljša.

Za tale primer bi pa verjetno veljalo, da ima neumen kmet debel krompir. :)
Uporabniški avatar
uros11

Odgovor Napisal/-a uros11 »

sassko napisal/-a:Gašenje s prahom ni priporočljivo zaradi tega, ker povzročiš še večjo škodo na sami elektroopremi. Raje bi uporabil gasilnik na Co2, obvezno če se le da izklopil napetost v elektroomari.

Večja razsežnost npr. transformatorska postaja.

- klic v dispečerski center (zahtevaj odklop in dežunega od elektrodistribucijskega podjetja)
- počakaš da odklopijo transformatorsko postaja iz zanke in nato pričneš gasiti,
- kot gasilno sredstvo voda...

Da elektro izklopi električno energijo bo trajalo minimalno 1 uro!

Z CO2 se da lepo pogasiti saj CO2 ne prevaja el. tok!
Za pamet pravijo, da je edina stvar, ki je pravično razdeljena na svetu! Vsak zase pravi, da jo imama največ na svetu!

Lep pozdrav Uros
Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kraj: Dobračeva - Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Tratnik »

O tej elelktriki se dela po moje med gasilci dela malo prevelika panika. Dandanes ustrezno opremljen gasilec s kvalitetno opremo za gašenje bolj ali manj imun za napetosti do 1000 V (nizka napetost).

Naj pa velja, da previdnost ni nikoli odveč.

Prilagam še zelo kvaliteten članek praktičnem preizkušanju gašenja z vodo naprav pod napetostjo.

Je pa potrebno imeti pred očmi zadnji stavek priloženmega članka.

Če smo ob prebiranju članka dobili občutek, da je gašenje električnih naprav in omrežij ob prisotnosti električne napetosti enostavno, smo v življenjski zmoti.
Priponke
Gasenje_in_nevarnosti_napetost LOŽNAR.doc
(1.54 MiB) Prenešeno 359 krat
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
sassko
Kraj: Sezana PGD Povir

Odgovor Napisal/-a sassko »

uros11 je napisal:

Da elektro izklopi električno energijo bo trajalo minimalno 1 uro!

Z CO2 se da lepo pogasiti saj CO2 ne prevaja el. tok!

Če gre za hiter izklop visoke napetosti 20kV se to da izvesti preko dispečerja. TP ne moreš pogasiti s co2 enostavno jih ni toliko v vozilih.

Za odklop omarice na hiši pa je res malo daljši čas. Malo priključno omarico pa lahko pogasiš s co2.
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

Janez Tratnik napisal/-a:O tej elelktriki se dela po moje med gasilci dela malo prevelika panika. Dandanes ustrezno opremljen gasilec s kvalitetno opremo za gašenje bolj ali manj imun za napetosti do 1000 V (nizka napetost).

Naj pa velja, da previdnost ni nikoli odveč.

Prilagam še zelo kvaliteten članek praktičnem preizkušanju gašenja z vodo naprav pod napetostjo.

Je pa potrebno imeti pred očmi zadnji stavek priloženmega članka.

Če smo ob prebiranju članka dobili občutek, da je gašenje električnih naprav in omrežij ob prisotnosti električne napetosti enostavno, smo v življenjski zmoti.
Janez brez zamere in z vsem spoštovanjem, ampak tule si pa ustrelil kozla in to na sredo čela. :!:
Vsa teorija in vsi predavatelji/inštruktorji, vključno z večino tistih v ICZR veselo učijo, kako so hišne napetosti (220V) popolnoma nenevarne za gasilca v popolni opremi in z razpršenim curkom. Se pa mnenja tu pa tam razhajajo in pred časom sem v enem dnevu na istem tečaju doživel, kako je nekdo zagovarjal trditev, da so hišne napetosti za gasilca v popolni opremi nenevarne, drug pa, da jih ne gre gasit dokler ni odklopljeno.

Sam sem dve leti nazaj ob gašenju namreč doživel neprijetno izkušnjo, ki je vse zgoraj navedene trditve postavila na laž.
Zaradi tega, ker je pri odklopu elektrike nekje zatajilo, sem v popolni opremi vključno z IDA, z VT ročnikom (nepiro) z razpršenim curkom oplazil 220V vod. Ostal sem sicer na nogah, je pa bilo kot bi mi nekdo ponudil gorenjsko žganje (šilček vode nato pa z lesenim kolom čez hrbet)!

Tako da - če govorimo o požarih elektroinstalacij, bi vsekakor priporočal poprejšnji odklop (ki ne traja celo uro, ampak se da zadevo izpeljat hitro).

Sam sem pred časom gasil trafa postajo, kjer je prišlo do vžiga olja, ki je izpustilo iz enega od členov in teklo po ostalih, nato pa v jašek. Zadevo smo pogasili, vendar je delavec elektra na kraju dejal, da je v bistvu povsem vseeno ali pogasiti tako zadevo ali ne, ker se členi itak zamenjajo.
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabniški avatar
tomser
GE: Pijava Gorica
Kraj: Pijava Gorica

Odgovor Napisal/-a tomser »

Pri gašenju se ne srečamo samo s primerom, ko z razpršenim curkom zalivaš gole vodnike medtem, ko stojiš skorajda na suhem.
Velika nevarnost pri gašenju v objektu predstavlja tudi dotik z vodnikom ali napravo pod napetostjo - ali s telesom ali z orodjem ali s cevjo. V takem primeru nima električni tok veliko upora in lahko steče vsaj deloma preko gasilca.
Uporabniški avatar
uros11

sassko napisal/-a: Če gre za hiter izklop visoke napetosti 20kV se to da izvesti preko dispečerja. TP ne moreš pogasiti s co2 enostavno jih ni toliko v vozilih.
Pri tem požaru ne govorimo požaru na TP, ampak v požaru elektro omarice, predvidevam hišne!
Novejši TP-ji imajo tudi že vgrajeno gasilno napravo!

O požarih TP se je več govorilo o tej temi: viewtopic.php?f=7&t=4592&p=136479&hilit=trafo#p136479

Da dispečar izklopi 20 kV omrežje mora biti nekaj hudo narobe!
Za požar hišnega razdelilca to defenitivno ne bo naredil!

Kar se tiče izklopov električne energije v hišah je moje mnenje da naredimo takole:
vzamemo sekiro odpremo razdelilec od ELEKTRA poberemo ven glavne varovalke in delamo veselo naprej!

Smo tudi zakonsko kriti:

41. člen zakona o gasiltvu:

(pravice in dolžnosti vodje intervencije)

3. odredi prekinitev električnega toka, dovajanje plina ali drugih vnetljivih tekočin;
Za pamet pravijo, da je edina stvar, ki je pravično razdeljena na svetu! Vsak zase pravi, da jo imama največ na svetu!

Lep pozdrav Uros
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Z besedo odredi je mišljeno , da naroči distributerjo odklop, ali pa se motim ?
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
tomazrak
Kraj: Dolič
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tomazrak »

Uroš sliši se enostavno ampak koliko društev ima v avtomobilu ročko za izvlek glavnih varovalk iz podnožja? In koliko ima društvo usposobljenih ljudi za tako opravilo, če ga že imamo namen opravljati? Vodja intervencije odgovarja tudi za tega gasilca!!
Kar se Janezek nauči to Janez zna!
Uporabniški avatar
rfireman
Kraj: PGD Velenje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a rfireman »

Oskar napisal/-a:Z besedo odredi je mišljeno , da naroči distributerjo odklop, ali pa se motim ?
Kar se odredi se mora izvesti, tako kot bi nekaj ukazal, drugače pride do sankcije :shock:
"For who so ever shall call upon the name of the Lord,shall be saved"
Uporabniški avatar
uros11

tomazrak napisal/-a:Uroš sliši se enostavno ampak koliko društev ima v avtomobilu ročko za izvlek glavnih varovalk iz podnožja? In koliko ima društvo usposobljenih ljudi za tako opravilo, če ga že imamo namen opravljati? Vodja intervencije odgovarja tudi za tega gasilca!!
Vem tomaž!

Ampak vodja odgovorja tudi za gasilca, ki je šel v prostor, čeprav še ni izklopljena električna energija.
Ročke so ponavadi v omarah, v vsakem društvu pa imamo kakšnega električarja!

Pač izbrati je potrebno manjše zlo.

Lep pozdrav Uros
Odgovori