Požar se mi zdi dobra informacija za vse nas!
Zanima pa me predvsem:
-kako ste se lotili gašenja(izklop elektrike,gašenje s prahom,..),
-v primeru večje razseženosti požara-- kaj storiti, ter z čim gasiti?
L.p Uroš

sassko napisal/-a:Gašenje s prahom ni priporočljivo zaradi tega, ker povzročiš še večjo škodo na sami elektroopremi. Raje bi uporabil gasilnik na Co2, obvezno če se le da izklopil napetost v elektroomari.
Večja razsežnost npr. transformatorska postaja.
- klic v dispečerski center (zahtevaj odklop in dežunega od elektrodistribucijskega podjetja)
- počakaš da odklopijo transformatorsko postaja iz zanke in nato pričneš gasiti,
- kot gasilno sredstvo voda...

uros11 je napisal:
Da elektro izklopi električno energijo bo trajalo minimalno 1 uro!
Z CO2 se da lepo pogasiti saj CO2 ne prevaja el. tok!

Janez brez zamere in z vsem spoštovanjem, ampak tule si pa ustrelil kozla in to na sredo čela.Janez Tratnik napisal/-a:O tej elelktriki se dela po moje med gasilci dela malo prevelika panika. Dandanes ustrezno opremljen gasilec s kvalitetno opremo za gašenje bolj ali manj imun za napetosti do 1000 V (nizka napetost).
Naj pa velja, da previdnost ni nikoli odveč.
Prilagam še zelo kvaliteten članek praktičnem preizkušanju gašenja z vodo naprav pod napetostjo.
Je pa potrebno imeti pred očmi zadnji stavek priloženmega članka.
Če smo ob prebiranju članka dobili občutek, da je gašenje električnih naprav in omrežij ob prisotnosti električne napetosti enostavno, smo v življenjski zmoti.
Pri tem požaru ne govorimo požaru na TP, ampak v požaru elektro omarice, predvidevam hišne!sassko napisal/-a: Če gre za hiter izklop visoke napetosti 20kV se to da izvesti preko dispečerja. TP ne moreš pogasiti s co2 enostavno jih ni toliko v vozilih.

Kar se odredi se mora izvesti, tako kot bi nekaj ukazal, drugače pride do sankcijeOskar napisal/-a:Z besedo odredi je mišljeno , da naroči distributerjo odklop, ali pa se motim ?
Vem tomaž!tomazrak napisal/-a:Uroš sliši se enostavno ampak koliko društev ima v avtomobilu ročko za izvlek glavnih varovalk iz podnožja? In koliko ima društvo usposobljenih ljudi za tako opravilo, če ga že imamo namen opravljati? Vodja intervencije odgovarja tudi za tega gasilca!!