Lep pozdrav vsem članom foruma. Tukaj sem na novo registriran, sicer pa forum spremljam že dolgo kot gost. Nisem usposobljen gasilec oziroma reševalec, sem pa varnostno in samozaščitno osveščen občan. Nisem med tistimi, ki bi ob nesreči ali požaru stisnili rep med noge, ampak vedno poskušam pomagati na način laika pač.Tukaj sem se registriral, ker bi se rad še kaj več naučil in ne da bi komu pamet solil. Naj še izrazim zahvalo in spoštovanjem vsem vam , ki požrtvovalno rešujete in pomagate.
In sedaj h konkretnemu primeru: V oktobru letos sem bil po naklučju prisoten pri "samovžigu" mirujočega kombiniranega vozila. Vozilo se je nahajalo v izredno ozki Kapiteljski ulici, z levo stranjo tik ob stavbi. Ogenj se je začel pod motornim pokrovom in po nekaj minutah preko stene prehajal v kabino. Dva prisotna sva gasila s prahom in CO2. Curek sva usmerjala v motorni prostor skozi špranje pri kolesih, skozi špranje pod vetrobranskim steklom. Gasila sva tudi v kabini. Po nekaj izpraznjenih gasilnikih se je v zraku nabrala taka koncentracija prahu, da je bilo skoraj nemogoče gledati in dihati brez zaščitne opreme, prah je namreč ustvaril velik gost oblak v zavetrju ozke ulice. V nadaljevanju sta se pridružila pri gašenju še dva policista, ki sta iz marice prinesla dva S-6. Skupno smo uporabili približno 10 gasilnikov S-6, plus delno en gasilnik CO2, plus nekaj "žepnih". Vse skupaj je imelo zelo omejen učinek. V kabini smo ogenj uspeli delno zadržati, motorni prostor z agregati pa je bil popolnoma uničen.
Domnevam, da bi bilo najbolje takoj prvi hip s paličastim predmetom prebiti žaromete in skozi nastali odprtini sinhrono gasiti s po dvema gasilnikoma.
Še laično opažanje delovanja profesionalnih služb: policija se je odzvala zelo hitro in požrtvovalno, morda pa bi moralo biti njihovo delovanje usmerjeno v bolj potrebne aktivnosti - povratno obveščanje in usmerjanje gasilcev. Ti so namreč obtičali v izredno ozki ulici, ki je bila še dodatno zatrpana z vozili. Če bi jih policisti pravočasno usmerili na vzporedno Poljansko cesto, bi lahko prišli na razdaljo 20m od požarišča pribl. 2 minuti prej. Sama intervencija gasilcev je potekala odlično. Neposredno delovanje na ogenj so vzpostavili v samo 20 sekundah po prispetju (kot gledam v ameriških posnetkih, potrebujejo tam zaradi ležernosti in neorganiziranosti 2 do 3 krat več).
Kljub iskanju na forumu nisem našel navodil za ukrepanje, za laike ki se znajdejo na licu požara osebnega vozila. Vse strokovnjake prosim za mnenja.
Pa še link do posnetka, od trenutka, ko so prispeli profesionalci:
http://www.youtube.com/watch?v=_mxjKXIXgm0