GAŠENJE MAGNEZIJA

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kraj: Dobračeva - Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Tratnik »

Nobeno vozilo še pretežno iz magnezija. Imajo pa več ali manj vsi novejši avtomobili sestavne dele iz magnezija.
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
Boško
GE: Bistrica ob Dravi
Kraj: Bistrica ob Dravi

Gašenje magnezija

Odgovor Napisal/-a Boško »

Sam sem bil pred cca. 15 leti prisoten na požaru lahkih kovin predvsem pa magnezijevega prahu v TDR v Rušah. Dogajanje na samem požarišču je bilo dobesedno noro. Ob prihodu na kraj nihče ni vedel kaj je v prostorih bilo skladiščeno. Ob poskusu gašenja z vodo :oops: prava explozija. Že prehiter korak je povzročil izbruh ognja- explozije. Zadevo je rešila cisterna z "D" prahom, ki je prišla iz MB letališča. Gašenje je potekalo zelo počasi in previdno, da se z nanašanjem prahu ni premešal magnezij, sicer je zagorel. V TDR imajo zdaj nameščene aparate na "D" prah s posebnimi ustniki v obliki ročke od tuša. Prah skozi ta ustnik teče zelo počasi in ga je moč dobesedno nalagati na goreči prah.
andro

Odgovor Napisal/-a andro »

Pozdravljeni!

Glede sestavnih delov avtomobila iz Mg-Al-Si zlitin, je zadeva sledeča, že tastari Audi A8, ima več kot 90% podvozja iz teh zlitin, novi ima še več teh delov. VW počasi sledi, oni so še bolj tradicionalisti, jeklene zlitine, vendar se tudi počasi veča delež Mg-Al zlitin. Škoda gre tudi počasi za VW. Za ostale proizvajalce sem pa vedel :) oz. sem imel zapisano pa zdajle ne vem iz glave, bom probal malo pobrskati v zapiskih.

Kakor je meni znano in na faksu so nas to tudi učili, da so bloki motorja iz sive litine, kar pomeni da gorijo pri višjih temperaturah. Lahko da je kakšen sestavni del iz Al-Mg-Si zlitin, ki začne relativno hitro goreti. Vendar pa so v bloku motorja med delovanjem, previsoke temperature, da bi zdržale te zlitine.

Avtomobilska platišča so iz Al-Zn-Mg-Cu zlitine.
Letalska industrija uporablja Al-Li- x zlitine, ta zlitina je izjemno reaktivna, že ulivati jo morajo pri zaščitni - inertni atmosferi, vprašanje je kako je, ko se letalo vžge.

Lp Andro
Uporabniški avatar
M-Coki
Kraj: Malečnik

Odg: gašenje magnezija

Odgovor Napisal/-a M-Coki »

IPGD napisal/-a:Poskusite v gasilnik napolnit maltit namesto ABC prahu, pa imaš dober gasilnik za lahke kovine.Obstojnost aparata z maltitom zadovoljiva se ne trdi tako hitro kot cement,učinek pa je isti.
Pa saj obstajajo posebni gasilniki s specialnim prahom, za gašenje lahkih kovin (razred D)! Mislim, da ima poklicna enota Mb štiri takšne v vozilih (po dva v dvojki in štirki)... :D
FIREFIGHTERS we are reversing new side!
Slika
Slika Slika
VACSI

Odg: GAŠENJE MAGNEZIJA

Odgovor Napisal/-a VACSI »

VSA VOZILA ŽE IMAJO DELE KI SO IZ MAGNEZIJA .
RAVNO TO PA JE MOJ PROBLEM SAJ MORAM IZVESTI ODSESAVANJE TE KOVINE PRI OBDELAVI V AVTOMOBILSKI INDUSTRIJI.
ZATO IŠČEM ČIM BOLJ ENOSTAVNE REŠITVE S KATERIMI BI PREPREČIL SAMOVŽIG PRI ODSESOVANJU ALI V ZBIRALNI POSODI . :idea:

Lp. Tomaž Ašenberger
VACSI d.o.o.
041 861 126

prosim za male črke !
moderator
Odgovori