Industrijski požar v Kranju

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odgovori
Luka19

Re: odgovor

Odgovor Napisal/-a Luka19 »

sebastjan.kamensek napisal/-a:Jaz osebno pravim, da je bolje, da nas na požar pride 2x preveč pa jih 50% "jajčka" praska, kot pa da se nam zgodi to, kar se je poklicnim kolegom iz Kranja.
Tukaj si se malo nerodno izrazil. Menim, da gasilci, ki si po tvojem "jajčka praskajo" nimajo kaj delat na intervenciji. Na vodji intervencije je, da oceni optimalno število gasilcev, ki jih potrebuje na kraju intervencije, ostale pa pošlje nazaj. Res je, da jih je bolje v začetni fazi več aktivirat, vendar, ko se izkaže, da niso več potrebni jih je smoterno čimprej poslati nazaj v dom, kjer se pripravijo na novo posredovanje ter so morebiti pripravljeni tudi na posredovanje na območju, iz katerega enota je ostala na določeni intervenciji. (ponavadi so to bližnji kraji)
Gledalec

Odgovor Napisal/-a Gledalec »

Danes sem si intervencijo v Kranju ogledal tudi sam. Bil sem prisoten praktično od samega začetka intervencije, na kraju pa sem ostal ker nekaj ur.
Da ne bo zadeva že na začetku izgledala kritična oziroma podcenjevalna, bom opozoril že sedaj, bi pa rad navedel nekaj dejstev iz katerih se lahko vsi skupaj (ne samo GRS Kranj) nečesa naučimo in nam bo koristilo tudi v bodoče.
Potek intervencije: Po prihodu gasilcev iz GRS Kranj sem bil nemalo presenečen nad njihovo številčno posadko. V tej ekipi mislim da je bilo 4 do 5 poklicnih gasilcev s tremi vozili. Takoj po samem prihodu so gasilci GRS Kranj dobili še informacijo o prometni nesreči. Tako sta dva gasilca zapustila industrijski požar, na katerem sta ostala le še 2 oziroma maksimalno trije gasilci. Nato je zavladala panika, ljudje in mimoidoči so opazovali dogajanje na intervenciji, tako da so na pomoč priskočili ljudje iz okolice v civilnih oblekah, saj so praktični sami z cevmi in ročniki gasili požar. Praktično so oni prevzeli samo gašenje od zunaj, saj sta dva gasilca ostala sama v prostorih. Vklopili so črpalke na vozilih, potegnili vsak svojo cev in šli v gašenje. Čez nekaj časa so oziroma sta gasilca sama ugotovila da zadeve po vsej verjetnosti ne bosta mogli pogasiti, zato jima je po dolgem času le uspelo se skorajžiti in prositi za pomoč prostovoljne gasilske enote. V tem času so začeli s klicanjem svojih kolegov ki niso bili v službi, vendar čas je tekel, požar pa se je še vedno širil. Med mimoidočimi ljudmi je zavladala že takšna panika, da so se ljudje sami ponujali za pomoč in kasneje je bilo kar nekaj mimoidočih napravljenih v zaščitne obleke, ki so kasneje tudi šli v objekt in gasili požar. Kmalu zatem so začeli na kraj prihajati prostovoljni gasilci, vendar je bil njihov odzivni čas kar velik, saj so bili tudi pozno naprošeni za pomoč. Po prihodu prostovoljnih gasilcev pa je zavladala zopet panika , saj ni bilo nobenega mest za sprejem, nobenih navodil, ukazov, temveč so si po večini delo poiskali kar sami. Zadevo sicer glede na situacijo dobro razumem, saj je bilo dela in panike na tej intervenciji zares zadosti, vseeno pa takšno vodenje ni primerno oziroma ne predstavlja nobene reference za poklicne gasilce iz Kranja.
Po dobrih treh urah ko sem intervencijo tudi zapustil, pa sem bil resnično presenečen nad samim delom in vodenju, vendar na žalost v negativnem smislu. Vem da sami gasilci kateri so posredovali na intervenciji res niso krivi za takšno stanje, lahko pa se zamisli kdo ki tak sistem dopušča. Intervencijo sem celo spremljal tudi preko radijske postaje, tako da je bilo zadevo zanimivo spremljati tudi iz tega stališča. Kmalu po prihodu na kraj je vodja intervencije sporočal v regijski center, da naj neki majster pripelje vse črpalke da bodo črpali vodo iz reke Save. Potem pa je vodja intervencije praktično izginil. Niso ga dobili niti gasilci na kraju intervencije, niti center za obveščanje, niti gasilci iz kranjskega gasilskega doma. Po dolgem času iskanja so bili v skrbeh tudi že v gasilskem domu, saj so po radijski postaji prosili gasilce na intervenciji da naj že poiščejo vodjo ker se ne javlja na nobeno radijsko postajo, očitno so zatajili tudi vsemogočni laringofoni. Ko so v kranjskem gasilskem domu verjetno ugotovili da vsa zadeva ne teče tako kot bi si oni želeli, so zaradi poslušanja poteka intervencije po radijski postaji celo predlagali, da se opremijo z mobilnimi telefoni in da raje komunicirajo po telefonih. Sam pa sem bil nad temi pogovori nemalo presenečen, dobil pa sem tudi svoje mnenje o delu gasilcev GRS Kranj, ki sicer z vso novo tehniko ki jo imajo, očitno ne premorejo, oziroma res niso kos vodenju večje intervencije oziroma večjega števila gasilcev. Verjamem da če bi bilo v Kranju sodelovanje s prostovoljci na višjem nivoju, da se tudi takšni zapleti nebi dogajali tako pogosto. Število zaposlenih ki delajo na izmeni, si roko na srce takšni intervenciji res niso kos, zato ne razumem zakaj se prošnje za pomoč ne poslužijo že med samo vožnjo na kraj, saj bi lahko vodja že med tem časom sklepal da je verjetnost da industrijskega požara s takšnim številom zaposlenih res niso kos sami.
Predstavitev v medijih: Seveda pa sem danes spremljal ob 19.00 uri tudi različne medije po TV. Nemalo sem presenečen nad izjavami vodje intervencije Mateja Kejžarja ki jo je dal za TV. Pojasnil je da v takšnih objektiv ni dobro urejeno hidrantno omrežje, da primanjkuje vode itd. Sam pa se sprašujem, kako si lahko takšno izjavo privošči kot poveljnik kranjske poklicne enote. Glede na to da je (strokovno) usposobljen, bi to moral vedeti že med samo vožnjo na kraj, oziroma bi za takšne industrijske objekte moral že sam center za obveščanje aktivirat še vsaj nekaj društev, brez tega da se vodja intervencije pripelje na kraj in po desetih minutah ugotovi da bo zmanjkalo vode. Med tem časom se namreč izgubljajo dragocene minute, in bi lahko bila na kraju že kakšna solidna pomoč s cisterno. Tudi izjave direktorja da so imeli več intervencij hkrati ne reši problema. Ob takšnih situacijah in dogodkih je potrebno misliti vnaprej in ne šele takrat ko se je takšen dogodek že zgodil. Zakaj pa ne pokličejo kakšnega PGD v tem času če imajo vse ljudi na intervenciji?
Sam sem nad delom poklicnih gasilcev zelo razočaran, močno sem spremenil svoje mnenje o njihovem delu. Resnično sta dve veliki požarni intervenciji v zadnjem času zaznamovali njihovo delo. Kejžarju pa bi podal le misel, da pri gasilcih vrvna tehnika le ni vse in da je treba usposabljanje voditi tudi za kaj drugega, tukaj mu priporočam kakšno urico o vodenju večjih požarnih intervencij in podobno. Sam pa bi ga povabil, da kakšno dežurstvo opravi tudi med prostovoljci, mogoče pa bo le videl kako se vodi slovenska gasilerija in večje število gasilcev.
Za konec bi poudaril, da nočem kakšne večje debate o tej objavi, rad pa bi s tem opozoril na vse ki berejo ta forum saj bodo s takšnimi informacijami in dogodki lažje perspektivno gledali na prihodnost in mogoče tudi sami pri sebi odpravili kakšno pomanjkljivost.
Verjamem pa tudi to da bo poveljnik GZ v Občini Kranj, ki je zaposlen v GRS Kranj po svojih močeh le uspel prepričati odgovorne da se vsa zadeva spremeni na boljše. Če po Planiki ni šlo, upajmo da bo vsaj sedaj.
zanima me

Odgovor Napisal/-a zanima me »

Ja mene pa nekaj zanima, glede na to kar je napisal Kranjčan , da so gasili z težko peno in se sedaj sprašujem innnnn kje je tukaj problem če so gasili streho z težko peno ali mogoče kot gasilec sploh veš učinek in lastnosti težke pene, ker če ne veš, ne kometiraj takih bednih, če pa si mislil kaj drugega pa to bolj nazorno napiši, da bomo vedeli če se na kej spoznaš ne pa da samo kritiziraš. Pa še nekaj Kranjčan s čim pa bi morali po tvojem mneju in kako bi morali gasiti pa prosim za odgovor, da se bomo mogoče drugi kaj na teh napakah učili kako gasiti ali s katerih gasilnim sredstvom.
darko

Odgovor Napisal/-a darko »

Še enkrat se je pokazalo da moramo govoritio o gasilcih. Eni so pač plačani drugi manj plačani tretji nič plačani. Vendar vsi tvorimo gasisko službo.
Tudi kot so predhodniki ugotovili nam manka izobraževanj in delavnic za vodenje intervencij. No ja to ni niti moje spoznanje ampak o tem govorimo že od leta 2000.
Darko
darko

Odgovor Napisal/-a darko »

Zanimivo je tudi da alarmiranje kot vidimo v Kranju in ob zadnji intervenciji v Mariboru ne teče kot bi moralo. Pa kljub temu da je zaposlenih vrsto ljudi in svetovalcev na občini in pri gasilcih.
Res je tudi da mercedesi in drugi vozi ne bodo gasili brez gasilčkov.
Darko
Uporabniški avatar
Dušan
Kraj: Zgornja Bistrica (Tirgot)

Odgovor Napisal/-a Dušan »

A morda lahko kdo, ki pozna časovno shemo alarmiranja enot poda tudi to. Glede na posnetke je bilo potem vsega veliko tako gasilcev kot tudi vozil. Pa bi bilo zanimivo videt kdaj so bile posamezne enote aktivirane.
Kot drugo me zanima zakaj gašenje tako razvitega požara z VT??
Tehnika nam lajša življenje!
pgd-okolica kranja

Odgovor Napisal/-a pgd-okolica kranja »

Po bitki je vsak lahko general :!: :!: :!: Jest bom pa sam to povedou da lahko date vsi tlele k neki čez poklicne pi�ete kapo dol ker ste bl mal naredl da bi ogenj ugasnu razn lesce2, ki pa je pomagou pri ga�enju sam ni mi pa v�eč da vse povrsti kritizira me prou zanima če majo oni vse res tko spedenan da lahko druge opravla :!: kranjčan glede Kej�arja pa k si napisou da nima nobene dodatne izobrazbe glede vodenja ti pa povem da ma narjen faks varstvo pri delu in po�arno varstvo tko da pomoje gotov dost več ve o tem kot pa večina tukej :? Kolegi danes ste se res izkazali vsi izkazali, sam kot sm �e na začetku napisou po bitki je vsak lahko general pa i�če napake noben pa ne pomisle kolk tvegajo gasilci :wink:

Na pomoč!!!
Uporabniški avatar
hazmat
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a hazmat »

Tipično slovensko takrat ko je treba pomagat pa delat je 1001 razlogov, ko pa je vojne konc pol pa udri po gasilcih kolkr se da.
Dejte mal premislt predn natipkate še kšno oslarijo predusem lajčni očividci !
Zadnjič spremenil hazmat, dne 10. April 2007, 22:26, skupaj popravljeno 1 krat.
TAKTIKA brez tehnike je nemočna,
TEHNIKA brez tektike ja nesmiselna.
Uporabniški avatar
metodg
GE: PGD Brezje na Gor.
Kraj: Brezje na Gorenjskem
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a metodg »

No glede na dejstva, ki so mi sedaj znana, razumem stisko poklicnih gasilcev iz Kranja. Verjetnost, da imaš tri intervencije hkrati je zelo majhna... ampak obstaja in je potrebno računati tudi na to.
Jaz sem bil na intervenciji kot gledalec nekaj minut v začetku in sicer od prihoda prve policijske patrulje pa do takrat, ko sta se gasilca vrnila iz prometne nesreče. Delo policije je bilo porazno... nobenega zavarovanja okolice objektv, vsi smo lahko hodili povsod..., novinaji so se gnetli ob vhodu v objekt (zato tudi toliko dobrih slik...) in s tem tudi ovirali gasilce. Kdorkoli bi lahko bi odnesel karkoli...
Delo gasilcev... vsi so bili v objektu, ostali "civili" so skakali okrog, nekaj poskušali gasit sami... v glavnem popoln kaos...vsa zadeva se je odvijala predvsem od trenutnega navdiha...
Seveda sem takoj pri sebi zaključil da je to katastrofa od posredovanja...
No to sem sedaj malo omili, glede na dejstvo, da so imeli tri intervencije...
Pa ne glede na to ... v Kranju se bodo morali usesti in predebatirati nekaj stvari...

Nekaj mojih razmišljanj:
- zakaj vodja intervencije, glede na to, da je med vožnjo in ob samem prihodu videl, da požaru s trenutnim moštvom ne bo kos, ni takoj poklical okrepitve PGD-jev... na koncu je požar gasilo 3 x več gasilcev, kot je zaposlenih v JZGRS Kranj
- načrt alarmiranja je slab in bi ga bilo potrebno temeljito pregledati in popraviti...
- kakšen je postopek v JZGRS Kranj, v primeru dveh hkratnih intervencij?
- ali vodje (vodje izmen, poveljniki PGD) v Kranju poznajo opremljenost in nivo usposobljenosti vseh gasilskih enot v GZ MO Kranj?
- ali policija ve, kaj mora na gasilskih intervencijah opravljati?
-ali so gasilci oz. enote, ki so posredovale izpolnile pričakovanja ljudi oz. lastnikov objektov glede njihovega posredovanja...
-zakaj alarmni postopek v prvem pozivu predvideva samo poklicne gasilce?
- kaj bi se zgodilo, če objekt nebi imel požarnih zidov?

To je nekaj vprašanj, ki sem si jih celo popoldne zastavljal in poskušal nanje odgovoriti...

Po drugi strani pa imam "moralnega mačka"...

Iz odgovorov sem razbral, da nas je bilo kar nekaj gasilcev, ki smo bili opazovalci... Kaj bi pa mi lahko naredili, da bi bilo stanje drugačno... Kako bi mi lahko pomagali na tej intervenciji?

Jaz mislim, da bi lahko, samo ne vem, ali bi nas gasilci na intervenciji sprejeli ali ne... Kako bi se legitimirali in dokazali, da imamo neko gasilsko znanje...

Ne vem.. meni se zastavlja en kup razmišljanj in vprašanj za debato..
Pa pokusimo reči še kakšno na to temo, da ne bomo samo kritizitali, ampak kakšno stvar spremenili na bolje.

Metod G.
Bomo zmogli??? BOMO JA!!!! ... je rekel mojster MIHA.
Mirko Z.

Odgovor Napisal/-a Mirko Z. »

pgd-okolica kranja napisal/-a:Po bitki je vsak lahko general :!: :!: :!: Jest bom pa sam to povedou da lahko date vsi tlele k neki čez poklicne pi�ete kapo dol ker ste bl mal naredl da bi ogenj ugasnu razn lesce2, ki pa je pomagou pri ga�enju sam ni mi pa v�eč da vse povrsti kritizira me prou zanima če majo oni vse res tko spedenan da lahko druge opravla :!: kranjčan glede Kej�arja pa k si napisou da nima nobene dodatne izobrazbe glede vodenja ti pa povem da ma narjen faks varstvo pri delu in po�arno varstvo tko da pomoje gotov dost več ve o tem kot pa večina tukej :? Kolegi danes ste se res izkazali vsi izkazali, sam kot sm �e na začetku napisou po bitki je vsak lahko general pa i�če napake noben pa ne pomisle kolk tvegajo gasilci :wink:

Na pomoč!!!
No tale objava je pa res plodna. Kar se tiče faxa varstva pri delu, ti lahko povem da niti minute v celem študiju ni namenjene vodenju kakšnih večjih intervencij, tako da s takšnimi objavami ni nobenega opravičila.
Kar se pa tiče pojma o vodenju zgoraj imenovanega pa bi dodal le naslednje. Mogoče ima pojma o vodenju res le po tvojem, ker kdor je spremljel vso zadevo danes, res ne more govoriti o kakršnem koli vodenju na intervenciji.
Uporabniški avatar
hazmat
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a hazmat »

Metod te čisto razumem
vodja intervencije bi moral odredit policiji naj zavaruje okolico nesreče in odstrani vse "CIVIL" iz območja.
zakaj tega ni storil nevem vendar pa tudi zaradi tega razloga nebi smeli pisati tako čez poklicne gasilce.vsi smo ludje in ne stroji
TAKTIKA brez tehnike je nemočna,
TEHNIKA brez tektike ja nesmiselna.
VIDBAL

VIDEO POŽAR KRANJ

Odgovor Napisal/-a VIDBAL »

Za objektivno presojo dogodkov si lahko ogledate video posnetek.
Na spodnji povezavi.
http://www.genspot.org/ShowVideo.aspx?video_id=10535
Uporabniški avatar
sebastjan.kamensek
Kraj: Železniki

odgovor

Odgovor Napisal/-a sebastjan.kamensek »

Nismo kritizirali operativcev samih.. Svaka jim čast!! Kritizirali smo vodilne in vodilne na občini. Kot vsi vemo, je vrhovni poveljnik v občini župan.... Naprej pa ne bom govoril, ker me zadeva lahko tepe...

l.p.
!Vogn ni igrača!
Uporabniški avatar
metodg
GE: PGD Brezje na Gor.
Kraj: Brezje na Gorenjskem
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a metodg »

Jaz vem, zakaj vodja intervencije ni opozoril policije... Bil je v objektu... gasil je, kar bi storil tudi jaz, če bi bilo premlao moštva...
Policija bi morala sama vedeti, kaj storiti.. Vsaj v občini Radovljica je tako...
Vsi jemljete da je to napad na poklicne gasilce... Jaz mislim da ni, ampak da je to ena debata, kjer pač povemo svoja opažanja.

Mene najbolj pogreje to, da se iz slabosti preteklih intervencij nič ne naučimo...
Naj povem, da smo v GZOR takoj po požaru, ki je bil v Travniku nekaj let nazaj, ko je pogorelo kar nekaj objektov, temeljito pregledali, popravili in dopolnili načrt alarmiranja, ki sedaj zelo dobro funkcionira in ga tudi nekajkrat letno ažuriramo... Vsi delamo in bomo delali napake, eni se iz tega nekaj naučimo... drugi pač ne...

Sem pa ravno gledal posnetek iz oddaje svet in mi je dvignilo kapo....
KAJ HUDIČA DAJE NEK GASILEC IZJAVO TELEVIZIJI BREZ KAKRŠNEGAKOLI POOBLASTILA (evo krititziram prostovoljce).... Tudi tukaj se bo potrebno usesti... To bom sprožil tudi na poveljstvu GZOR... Izjave lahko daje samo vodja intervencije ali od njega pooblaščena oseba...

Kar se tiče vodenja intervencije: mislim, da prostovoljci bolje obvladamo vodenje večih enot, kot pa poklicni. Poklicni odlično obvladajo vodenje svoje enote, ko pa zadeva preseže okvirje njihove enote pa lahko hitro nastane problem... no seveda so tudi svetle izjeme..

Metod G.
Bomo zmogli??? BOMO JA!!!! ... je rekel mojster MIHA.
Uporabniški avatar
Zbiljc
GE: Medvode
Kraj: Bojna linija

Odgovor Napisal/-a Zbiljc »

Napišem jutri kaj, več, danes se mi ne da. Napisal bom samo to, da delo ste imeli težko in dobri ste, da ste to uspeli dokaj hitro pogasiti.
Kar se govori za mojim hrbtom, je vzpodbudno, saj so tisti, ki govorijo, vedno vsaj korak za menoj
Odgovori