Tako da ne bi morda mislili da je kak GV V1 tudi "špičalnik"
Požar osebnega avtomobila
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
Odg: Požar osebnega avtomobila
Za tiste, ki morda ne veste, "Špičalnik" je mali gasilski avto z 300 litri vode in neko pumpo z membrano in cevjo premera 12 ali celo 16 mm. Če je narejen kot treba in ima dobro podvozje je super zadeva za požare v naravi.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
http://www.youtube.com/watch?NR=1&featu ... QtEdXNjono
Zanimiv posnetek gašenja gorečega kombija... Bojazljivost ali božja previdnost? Vaše mnenje?
Zanimiv posnetek gašenja gorečega kombija... Bojazljivost ali božja previdnost? Vaše mnenje?
Avtodom? Mogoče je bilo javljeno da gori plinska jeklenka /štedilnik v avtodomu.
Poleg ostalih "zanimivih" svtari...
Poleg ostalih "zanimivih" svtari...
Don't raise your voice, Improve your argument!
-
Operativ`c
MIslim, da gre v tem primeru zgolj za previdnost, s tem pa ni nič narobe. Bolje pristopit z previdnostjo kot pa se zagnat in potem obžalovat.
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
In kaj praviš Dave D , ali bi se dalo s "špičalnikom" gasiti tako iz zaklona kot je na filmu ki si ga prilepil ?Dave D napisal/-a:Z našim "špičalnikom" bi se definitivno upal pogasiti goreč avto. Špičalnik je pa ja v redu, no!![]()
Mislim da ne, ker membranska črpalka in 12 mm cev pač nista za to namenjena in pika !
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Slika pove več kot 1000 besed!
P.s ime društva sem zbrisal zaradi "varnostnih" razlogov
, ostali gasilci so gasilci moje enote!
P.s ime društva sem zbrisal zaradi "varnostnih" razlogov
in kaj bi morali razbrati iz slike razen nerabe zaščite dihal in obraza??rok č napisal/-a:Slika pove več kot 1000 besed!
P.s ime društva sem zbrisal zaradi "varnostnih" razlogov, ostali gasilci so gasilci moje enote!
di-du-di-du
Re: Požar osebnega avtomobila
Pomojem je mišljena cev ki jo drži gasilec ki kaže hrbet.
Spet iščete dlako v jajcu, v redu, nimata IDA, že vesta zakaj, glede cevi pa....JA IN???
"For who so ever shall call upon the name of the Lord,shall be saved"
-
Radovljica27
- GE: Radovljica
- Kontakt:
Point slike je cev,primerjava pretoka med fi 12 in fi 24, glede uporabe zaščite dihal pa lahko samo da tisti ki pozna odzadje intervencije ve zakaj je tako. In ja vemo da bi mogli uporabljati IDA. Če koga zanima lahko na ZS razložim. Sicer pa če si malo pogledate slike od drugih društev glede uporabe IDA na požaru avtomobila, bi se dalo pogovarjati kakšna je praksa v Sloveniji. Pa eh spet iščete dlako v jajcu, če bi malo sledili temi bi vedeli zakaj je ta slika objavljena. In ravno zaradi eno in istih pikolovcev me sploh ne veseli več pogledat na forum ali kaj objavit. Če bi pa vsak pred svojim pragom začel čisti, drugega sploh nebi opazil.
lp, borec brez IDA
lp, borec brez IDA
glede pretoka vode tole ni ravno dober primer.lahko je gasilec ravno v trenutku slikanja pač v fazi zapiranja/odpiranja vode na ročniku, ali pa celo pomanjkanja vode iz cisterne vozila.rok č napisal/-a:Point slike je cev,primerjava pretoka med fi 12 in fi 24, glede uporabe zaščite dihal pa lahko samo da tisti ki pozna odzadje intervencije ve zakaj je tako. In ja vemo da bi mogli uporabljati IDA. Če koga zanima lahko na ZS razložim. Sicer pa če si malo pogledate slike od drugih društev glede uporabe IDA na požaru avtomobila, bi se dalo pogovarjati kakšna je praksa v Sloveniji. Pa eh spet iščete dlako v jajcu, če bi malo sledili temi bi vedeli zakaj je ta slika objavljena. In ravno zaradi eno in istih pikolovcev me sploh ne veseli več pogledat na forum ali kaj objavit. Če bi pa vsak pred svojim pragom začel čisti, drugega sploh nebi opazil.
lp, borec brez IDA
glede IDA nam ne moraliziraj, pač so šli v napad brez, drugič bo bolje.
preko ZS boš pa razlagal kaj?
če si vstal na levo nogo, ni potrebe po slabi volji na forumu.vsi se vseskozi učimo iz primera v primer, tko pač je.
dal si sliko na ogled brez komentarja in sedaj pametuješ
di-du-di-du
- VladoP
- GE: Radlje ob Dravi
- Kraj: Radlje ob Dravi
- Kontakt:
Primerjam posnetek, ki ga je navedel Dave D:
z tem posnetkom, ki mi ga je youtube priporočil:
Angleži res vzorno uporabljajo zaščitna sredstva in so dosti bolj previdni kot Brazilci, ki so se gašenja lotili bolj po kavbojsko. Spregledam IDA in zaščitne hlače, ki jih bombieros
pač ne uporablja, zna pa uporabljati curek. Pri gašenju je dosti bolj učinkovit kot polni angleški curek. Ne zagovarjam nobenega od obeh pristopov.
Pri nas se bomo gašenja lotili verjetno po neki zlati sredini. Zaščitno opremo z IDA si bomo namestili med vožnjo (tisti, ki ste na silo kupili GVV-1 ali GVC 24/50 ker je pač tisto leto bila obletnica obstoja društva pač NE
), kot usposobljeni gasilci smo se že v osnovnem tečaju naučili pravilnega dela s curki in šli bomo bližje ker nismo v akcijskem filmu in ne bo nič eksplodiralo (učili pa smo se o lahkih kovinah).
z tem posnetkom, ki mi ga je youtube priporočil:
Angleži res vzorno uporabljajo zaščitna sredstva in so dosti bolj previdni kot Brazilci, ki so se gašenja lotili bolj po kavbojsko. Spregledam IDA in zaščitne hlače, ki jih bombieros
Pri nas se bomo gašenja lotili verjetno po neki zlati sredini. Zaščitno opremo z IDA si bomo namestili med vožnjo (tisti, ki ste na silo kupili GVV-1 ali GVC 24/50 ker je pač tisto leto bila obletnica obstoja društva pač NE
Odgovor je seveda ne. Ne s take razdalje. Moj namen objave posnetka ni bil politiziranje o tem, ali je boljši špičalnik ali VT 25 ali 38 mm, temveč pristop k gašenju. Kako pravilno pristopiti k takemu primeru požara vozila? Če natančneje pogledate, je šlo za požar avtodoma in če dobro prisluhnete, jih vodja stalno opozarja, da se naj držijo nazaj (stay back). Gori v zadnjem delu avtodoma. V komentarjih piše, da je šlo lahko celo za model avtodoma, predelan na plin. Kako torej pristopiti v tem primeru? In v neki peri je treba vseeno pristopiti in odpreti avtodom, ne glede na to kaj je notri?Oskar napisal/-a:In kaj praviš Dave D , ali bi se dalo s "špičalnikom" gasiti tako iz zaklona kot je na filmu ki si ga prilepil ?Dave D napisal/-a:Z našim "špičalnikom" bi se definitivno upal pogasiti goreč avto. Špičalnik je pa ja v redu, no!![]()
Mislim da ne, ker membranska črpalka in 12 mm cev pač nista za to namenjena in pika !
Vsem ki trdite da je mogoče s špičalnikom pogasiti razviti požar avta; da se ga sam v avtu prej zmanjka gorljivih snovi in zato ugasne
kot z špičalnikom ugasneš ogenj .
lp, borec brez IDA in špičalnika
lp, borec brez IDA in špičalnika