GAŠENJE MAGNEZIJA
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
- Milan Dubravac
- Gasilci.org

- Kraj: smokuč
- Milan Dubravac
- Gasilci.org

- Gregor K.
- moderator

- Kraj: Nekje na poti...
- Kontakt:
Milan ampak tole verjetno ni čisti magnezij ali se motim?
Sam sem namreč pred kakim letom veliko eksperimentiral z eksplozivnimi snovmi, gorenjem eksplozivom ipd, ker sem delal eno seminarsko za šolo pri predmetu kemije. Med drugim sem tudi prižgal malo magnezija (trak) in le ta je gorel s skoraj belim plamenom, tako kot bi varil...
LP!
Sam sem namreč pred kakim letom veliko eksperimentiral z eksplozivnimi snovmi, gorenjem eksplozivom ipd, ker sem delal eno seminarsko za šolo pri predmetu kemije. Med drugim sem tudi prižgal malo magnezija (trak) in le ta je gorel s skoraj belim plamenom, tako kot bi varil...
LP!
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)
In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...
http://www.facebook.com/pgdokonina
- Milan Dubravac
- Gasilci.org

- Gregor K.
- moderator

- Kontakt:
Se pravi to kar se v praksi najpogosteje srečuje...
Saj čisti magnezij je zelo težko dobiti... Jaz sem za svojo seminarsko lažje dobil deko heksogena, kot pa 20 cm trak magnezija.
Pa še za to sem moral profesorju plačati hmeljev sok
Pred časom je bila na tv, ne vem ali na POP TV ali na Kanalu A neka oddaja v smislu največjih eksplozij na svetu.
Prikazovalo je med drugim kako se je vžgala cisterna(tovornjak) ki je prevažala magnezij.(to se je zgodilo v USA). Gasilci tamkajšnje brigade so gasili kar z vodo

Saj čisti magnezij je zelo težko dobiti... Jaz sem za svojo seminarsko lažje dobil deko heksogena, kot pa 20 cm trak magnezija.
Pred časom je bila na tv, ne vem ali na POP TV ali na Kanalu A neka oddaja v smislu največjih eksplozij na svetu.
Prikazovalo je med drugim kako se je vžgala cisterna(tovornjak) ki je prevažala magnezij.(to se je zgodilo v USA). Gasilci tamkajšnje brigade so gasili kar z vodo
- Gregor K.
- moderator

- Kontakt:
Primož obseg požara ni bil na celi cisterni ampak le na delu kjer je bil ventil. Torej bi lahko brez problemov iz avtolestve(s katere so sicer gasili z vodo) poskusili zasuti ogenj z ustreznim prahom ali pa cementom. Tako pa so zalili z vodo, in jim je vse skupaj uspelo pogasiti šele po nekaj močnih eksplozijah in paniki ki so jo le te povzročile med gasilci...
- Gregor K.
- moderator

- Kontakt:
Primož verjetno ne veš da je alu prah eksploziven
Rabi seveda inicialen eksploziv, oziroma ne eksplodira kar tako. Sicer ima pa tudi magnezij če je v prahu podobne lastnosti.
Pri stiku vode z razbeljeno snovjo pride do razpada vode na vodik in kisik. Torej BUM!
Kaj se gasi z vodo je zelo odvisno. Jaz bi se izogibal uporabi vode če se le da... Ni pa problema recimo pogasiti zelo majhne količine kovine z veliko količino vode...
Naj kaj več o tem napiše Milan, je najbolj iz stroke.

Pri stiku vode z razbeljeno snovjo pride do razpada vode na vodik in kisik. Torej BUM!
Kaj se gasi z vodo je zelo odvisno. Jaz bi se izogibal uporabi vode če se le da... Ni pa problema recimo pogasiti zelo majhne količine kovine z veliko količino vode...
Naj kaj več o tem napiše Milan, je najbolj iz stroke.
Ker je čas taprav za na morje, pa tudi ker je v tem času več požarov na vozilih me ta debata spomni na naslednje.
Prideš s GVCjem na kraj, pa je vozilo že totalno v ognju. Razviješ cev, zalivaš bogega golfa, ki že kar sproti rjavi, dvigneš pokrov motorja, pogledaš noter in zagledaš kakšne aluminijaste detajle, kako veselo gorijo in se topijo s tistim svetlim plamenom. Se kar ne moreš upret, da jih nebi malo s prho požgečkal. Počasu odpreš ročnik in ko pride voda do plamena začne raztaljen aluminij špricat naokoli.
Se kar odmakneš kakšen korak nazaj, pa začneš od daleč nažigat.
Nebi bil rad zraven, ko bo Milanu na SŽ zagorel vagon Al ali Mg-ja.
LP, Rolf.
Prideš s GVCjem na kraj, pa je vozilo že totalno v ognju. Razviješ cev, zalivaš bogega golfa, ki že kar sproti rjavi, dvigneš pokrov motorja, pogledaš noter in zagledaš kakšne aluminijaste detajle, kako veselo gorijo in se topijo s tistim svetlim plamenom. Se kar ne moreš upret, da jih nebi malo s prho požgečkal. Počasu odpreš ročnik in ko pride voda do plamena začne raztaljen aluminij špricat naokoli.
Nebi bil rad zraven, ko bo Milanu na SŽ zagorel vagon Al ali Mg-ja.
LP, Rolf.
Hja, pri alkalijskih in zemeljsko alkalijskih kovinah (1. in 2. skupina periodnega sistema), kolikor je meni znano, prihaja do kemičnih reakcij z vodo. Na primer Natrij -> 2 Na + 2 H2O = 2NaOH + H2Primož napisal/-a:No ja sicer ne vem kako je gorelo,samo voda je le najbolse gasilno sredstvo,pa tudi ce v zacetku mal poka![]()
Tudi pri alu.prahu naprimer
Eno je to, da pri višjih temperaturah vodik reagira s kisikom, večja težava pa je seveda ta da vsa reakcija steče precej hitro, torej burna eksotermna reakcija, tako da zna biti precej nevarno po tej strani, ker kar lepo poči.
NaOH, Mg(OH)2 itd pa so močne baze.
Tako da ni primerno gašenje z vodo, pa tudi z drobnim peskom ne!
Leta 2003 je bilo v vozilo BMW vgrajenih 5 kg ulitkov iz magnezija, do leta 2006 pa naj bi se ta količina povečala na 36 kg. (vir Eurotech 1/2004)
Kurilna vrednost magnezija je ekvivalentna kurilni vrednosti premoga, na enoto teže.
Gašenje z vodo ne pride v poštev. Kdor ne verjame naj preizkusi, vendar za posledice ne odgovarjam
Tiste enote, ki imate veliko intervencij na vozilih boste morale razmišljati o ustreznih gasilnih sredstvih in zaščiti.
Sreča v nesreči pa je to, da bodo deli iz magnezija razporejeno po celotnem avtomobilu, tako, da verjetno ne bodo goreli vsi hkrati, pa tudi za vžig so potrebne temperature okoli 600°C.
Kurilna vrednost magnezija je ekvivalentna kurilni vrednosti premoga, na enoto teže.
Gašenje z vodo ne pride v poštev. Kdor ne verjame naj preizkusi, vendar za posledice ne odgovarjam
Tiste enote, ki imate veliko intervencij na vozilih boste morale razmišljati o ustreznih gasilnih sredstvih in zaščiti.
Sreča v nesreči pa je to, da bodo deli iz magnezija razporejeno po celotnem avtomobilu, tako, da verjetno ne bodo goreli vsi hkrati, pa tudi za vžig so potrebne temperature okoli 600°C.
Z znanjem raste dvom!
-
lado
blok motorja
Tole branje je seveda zelo zanimivo. Mene pa najbolj zanima, pri kolikšni temperaturi se aluminijeve zlitine, ki so v avtomobilskih motorjih, sploh vžgejo. Kolikor vem, je temperatura za vžig teh zlitin kar precejšnja ( preko 1000C ), zato me zanima kakšna je sploh verjetnost, da do takih temperatur pride.
gašenje magnezija
Poskusite v gasilnik napolnit maltit namesto ABC prahu, pa imaš dober gasilnik za lahke kovine.Obstojnost aparata z maltitom zadovoljiva se ne trdi tako hitro kot cement,učinek pa je isti.
LP.
LP.
I POSLE TITA TITO