Požar v inštitutu za nalezljive bolezni

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odgovori
Uporabniški avatar
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org
Kraj: smokuč

Požar v inštitutu za nalezljive bolezni

Odgovor Napisal/-a Milan Dubravac »

V inštitutu za nalezljive bolezni Pasteur južno od Pariza je včeraj izbruhnil požar. Na sceni je bilo 17 gasilskih vozil gasilske enote iz Pariza. Nevarnih posledic za okolje naj po izjavah odgovornih ne bi bilo.
No tale novica je dobro izhodišče za debato o nevarnostih ob takih požarih. Kaj mislite, ali je to v Sloveniji lahko problem in kakšne so pravzaprav nevarnosti?
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
ful poznavalec

Odg: Požar v inštitutu za nalezljive bolezni

Odgovor Napisal/-a ful poznavalec »

Poleg navedenega, nam je lahko v razmislek tudi, kakšen požar v zdravstvenem domu ali bolnici, kjer imajo na voljo rentgen naprave??

sevanje?

smo lahko prizadeti?

Dajmo napisatt tudi kaj o obeh nevarnostih?
Medo167

Odgovor Napisal/-a Medo167 »

Glede patogenih mikrobov in virusov, mislim da v primeru požara, v sloveniji ni neke posebne nevarnosti za srečanje z njimi. Našli bi se kvečjemu v primeru požara skladišča cepiv ali kakšnih bioloških laboratorijih. Shranjuje se jih v hermetično zaprtih posodah v ognjevarnih hladilnikih, ali inkubatorjih (odvisno od potreb). Ker gre za organizme, bi v primeru poškodb teh posod zaradi temperature, bili mikrobi tudi uničeni (morda bi nastal problem v primeru mehanskega uničenja posod, kjer temperatura ne bi presegla 130 stopinj). Previdnost vseeno ni nikoli odveč!

Glede sevanja pa je IAEA ustvarili osnutek navodil kako ukrepati link: http://www-pub.iaea.org/MTCD/publicatio ... er_web.pdf
Uporabniški avatar
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org
Kraj: smokuč

Odgovor Napisal/-a Milan Dubravac »

Medo167 je napisal:
Glede patogenih mikrobov in virusov, mislim da v primeru požara, v sloveniji ni neke posebne nevarnosti za srečanje z njimi. Našli bi se kvečjemu v primeru požara skladišča cepiv ali kakšnih bioloških laboratorijih. Shranjuje se jih v hermetično zaprtih posodah v ognjevarnih hladilnikih, ali inkubatorjih (odvisno od potreb). Ker gre za organizme, bi v primeru poškodb teh posod zaradi temperature, bili mikrobi tudi uničeni (morda bi nastal problem v primeru mehanskega uničenja posod, kjer temperatura ne bi presegla 130 stopinj). Previdnost vseeno ni nikoli odveč!
No bistveni del je odgovorjen, sem mislil da bo dalj trajalo:)
Tisti, ki ste si pogledali priročnik ste lahko opazili na prvi strani, da je nastal v režiji več institucij. Najpomembnejša je komisija za nevarne snovi pri CTIF. Iz IAEA so nas namreč naprosili, da pomagamo pri nastanku tega izdelka in tudi moj skromni prispevek je tam notri. Da je bil ta moj vložek v svetovni gasilski strokovni javnosti ocenjen kot zelo pomemben je rezultiralo tudi s tem, da so me kot predavatelja povabili k sodelovanju. In v tujini me v glavnem niso spraševali na teh misijah po imenu in priimku ampak predvsem iz katere države prihajam. To, da sem iz Slovenije je državi in organizaciji katero sem predstavljal pomenilo veliko priznanje. No GZS (beri Matjaž Klarič in Toni Koren) je kot kaže drugačnega mnenja. Saj res kdo pa pravzaprav je GZS? Po statutu po mojem mnenju upravni odbor! Po mnenju nekaterih pa par ljudi (kolegij al kaj že). Moderator, se opravičujem za organizacijski vložek, ampak želim pokazati kaj slovenska gasilska stroka zmore in kaj poskušajo nekateri porušiti.
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
Medo167

Odgovor Napisal/-a Medo167 »

No nekje sem zasledil, da je to le osnutek navodil, in ga morajo nacionalne organizacije, prilagodit za lastne potrebe. Pri nas je to verjetno URSJV, vendar žal na njihovi strani kaj podobnega nisem opazil. Bi bilo fino, če ima kdo veze tam, da jih malo pobocka, da prevedejo in prilagodijo zadevo za naše potrebe :wink:
Odgovori