KRAS 2007 pripravljeni ali ne?

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
tadejS
Kraj: Knežak

Odgovor Napisal/-a tadejS »

No potem pa poskušajmo probleme in pripravljenost ločiti na organizacijske in operativne. Kot pravi Darko da je logistika v sklopu organizacije gašanje delovala in ji je vodenje v tem kontekstu počasi sledilo. Kaj pa operativno taktična usposobljenost gasilcev. To mislim da Milan vprašuje. Mene še vedno moti oz. mi poraja dvome ali smo gasilci res tako vsesplošno usposobljeni in ta isti gasilec sposoben posredovati v predoru, prometni nesreči, nevarnih snoveh, požaru v naravi, ...... Enako poglavje so zame vozila.
Drugače pa mislim, da se stvari premikajo ampak ne tako hitro in očitno, kot bi si gasilci želeli.
darko

Odgovor Napisal/-a darko »

Ja vse se začne in konča pri denarju. Upam si trditi da bo mnogo občin ali zvez za nabavo vozil namenilo več denarja kot država. Žalostno da ne more kupiti niti enega specialnega unimoga za gašenje ali poveljniškega vozila. Scami pa so nudisti in ....
Darko
Uporabniški avatar
mihelj
Kraj: nova gorica

usposobljeni

Odgovor Napisal/-a mihelj »

Sam sem takšnega mnenja, da NISMO usposobljeni!!

Saj se pa usposabljamo, vendar s takšnim tempom ... bomo usposobljeni ravno tam nekje do veteranskega staža :evil: :evil:
Na mladih svet stoji !!!
sassko
Kraj: Sezana PGD Povir

Odgovor Napisal/-a sassko »

Darko,

res da je bilo zelo veliko število aktivnih požarišč. Divača,Kozina Rodik, Golac, Škrbina vse skupaj pa se je začelo z požarom pri Barki. Na pozivnike v našem društvu nismo prejeli razen štirih obvestil '' Barka, Kačiče se pravi Divača, Kozina Rodik in Filipčje Brdo nič drugega, smo pa izvozili na vse požare. V ReCo Postojna sploh niso vedeli kje je kakšno domače društvo, v gasilnem domu ali na požarišču. Najlepši pogled pa je bil v nedeljo v Škrbini kjer je pred vasjo čakalo najmanj 30 vozil z opremo, gasilci pa so se spogledovali med seboj KAM PA ZDAJ.
Ko sem prišel na poveljniško mesto, poveljujoči ni vedel kam naj nas pošlje. Nakar se je po postaji oglasil Drago Počkar, da nujno potrebuje pomoč cistern na Katarini kamor smo tudi odšli.
V ponedeljek ko je bil požar že na Trstelju pa je bilo na kanalu 41 tako rogoviljenje kdo bo šel po sendviče, tankat nafto ipd.
Res je da je bilo vode za gašenje dovolj, pomisli če bi vse gasilce postavili v črto z naprtnjačo bi bilo na dolžini 400m naenkrat 400x20lvode= 8000l vode.
Hočem povedati da je bilo dovolj opreme in gasilcev le organizirati jih ni imel kdo.
Tečaj za vodje sektrojev je sedaj zaključen bomo videli če bo letos ob podobnem ali celo manjšem požaru kaj bolje.
Kar se tiče teh novih formacij pa mislim da ne bodo delovale kot si nekateri predstavljajo.
Uporabniški avatar
modras
Kraj: KRAS

pripravljeni?

Odgovor Napisal/-a modras »

Menim, da je pripravljenost društev, ki se borimo s požari na Krasu dobra!
Za ostale ne morem trditi vem pa, da se trudijo in spoznavajo s problematiko požarov v naravi.
Žal smo v Kraških društvih sposobni gasili le manjše požare. Velik problem pa nastane, ko je gasilcev preveč (?). Pridejo, ne vedo ne kam, ne kdo jih bo vodil in ne kako naj delo opravljajo.
Potrebno je izdelati plane gašenja. Večje požare takoj razdeliti na sektorje, razdeliti pa se tudi na skupine:
- enote za gašenje gozdnih požarov ( terenska vozila)
- enote za oskrbo terenskih vozil
- enote za obrambo vasi (postavljanje pregrad na večjih cestah)

Lokalna društva bi morala v primeru večjih požarov razpasti v vodje skupin.

To je le moj pogled in pomanklivost, ki sem jo opazil na dosedanjih požarih.

lp
    trd je ta gasilski kruh
    Uporabniški avatar
    KOFD
    Kraj: Kostanjevica na Krki

Odgovor Napisal/-a KOFD »

Pobje bok! jaz imam od 10.8 pa do 16. 8. dopust pa me zanima če bi lahko prišel med prostovoljce na Kras. Če bi lahko naj me kdo kontaktira na ZS.
    Gasilc mora bit mokr, da ne zagori
    Odgovori