Gozdni požar v Stražišču pri Kranju

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
mike
Kraj: Kranj

Gozdni požar v Stražišču pri Kranju

Odgovor Napisal/-a mike »

Danes popoldan ob 16:33 se je vžgal (razlog neznan) del podrasti na začetku pobočja na hrib Sv. Jošt v Stražišču pri Kranju. Ogledal sem si pogorišče in gasilci so imeli očitno res veliko odela da so zavarovali bližnji gozd ter preprečili širjenje požara na drugo stran manjšega grebena. Sodelovali so poklicni iz Kranja in več prostovolcev, opazil sem PGD Stražišče, Bitnje, Mavčiče, Kranj-Primskovo, Britof (izpuščenim se opravičujem).

LP
CEVAR
Kraj: Kranj- Bitnje

Odgovor Napisal/-a CEVAR »

"CESTA NA JOŠT GORI GOZD. NA KRAJ VSI S CISTERNO" se mi je ob 16.45 izpisalo na pozivniku. Sam na intervenciji nisem mogel sodelovati, ker sem bil ravno v službi, sem pa na daleč opazoval zelo gost dim, in si lahko samo mislil kaj se dogaja na samem kraju. Kasneje sem govoril s prijateljem in mi je povedal da je bilo kar pestro. Kot mi je povedal je bila aktivirana celotna gasilska zveza. No, na koncu je bil požar uspešno pogašen, na požarišču pa bo še celo noč ostala požarna straža.
Uporabniški avatar
Pero

Odgovor Napisal/-a Pero »

na porocilih sem zasledil 2 kolega gasilca. Eden je bil neki častnik, in je dajal izjavo, drugi ki je stal v ozdaju pa nevm kaj je bil. Motilo me je predvsem to, da sta bila obadva v delovnih uniformah (torej hlace + srajca+kapca) brez kakrsnegakoli kosa zascitne obleke.
Za razliko od pozara v Seaway-u, ko je dajal izjavo vodija intervencije v polni zascitni obleki z celado na glavi.

LP
Don't raise your voice, Improve your argument!
Uporabniški avatar
edvard
Kraj: Komen

Odgovor Napisal/-a edvard »

Pa naj še jaz malo dodam ker sem bil ravno v času požara v Kranju (mimogrede sem dogovorjen z povelnikom Stražišča kjer sem bil prej tudi član da me pokliče v primeru alarma).No da preidem k stvari.
Kakih 16:40 dobim klic in se tudi odzovem.Po prihodu na kraj (opremo zame so imeli s sabo) sem se takoj lotil gašenja z VT po desnem robu kjer se je ogenj hitro širil proti gozdu in je tudi že grabil po drevesih.Nekaj napadov je bilo tudi z vrha kjer so tudi imeli kar "gužvo".V ključnih trenutkih smo zadevo tudi zajezili da se ni še bolj razširil v notranjost gozda.Napade se je najprej izvajalo z VT in požarnimi metlami kasneje ko je prispelo več enot pa se je izvedel tudi "trodelc".Proti "koncu" pa smo se opremili z naprtnjačami ter iskali posamezna žarišča.
Kar se tiče prihodov enot ne morem nič komentirat ker nisem imel časa okoli gledat,lahko pa rečem da se je sedaj postopalo tako kot je treba kar se alarmiranja tiče.
Požarne straže so se izvajale (izmene po 3 ure ) mi smo jo imeli od 22:00 do 1:00 zadnji pa so zaključili ob 7:00 .
Pero naj te ne moti,ja sicer je res da jih je bilo nekaj v "civilu" vendar niso sodelovali v prvi bojni liniji.
DELAJ NAPAKE, AMPAK DELAJ JIH PRAVILNO! (LOESJE)

http://www.carnium.si
http://www.gasilcikranj.si
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

edvard napisal/-a:kasneje ko je prispelo več enot pa se je izvedel tudi "trodelc".
Edvard kako ti pojmuješ izraz "trodelc"?

"Trodelc" oziroma trodelni napad ima namreč ime po tem, da je sestavljen iz treh sklopov - prvi je sesalni vod, drugi je B vod, od MB do trojaka in tretji sklop je od trojaka dalje.

Zadeva resda nima praktično skorajda nič skupnega s temo, vendar mnogo gasilcev pojem trodelc pojmuje napačno(večina po tem, da ima trojak tri izlive in bi od tod po njihovem naj izhajal pojem trodelni) in dvomim da ste pri tem gozdnem požaru metali trodelca, ampak ste bržkone uporabili klasiko, torej B in C cevi. Če pa ja, se pa seveda opravičujem. ;)
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabniški avatar
man 14.284
Kraj: Zgornja Bistrica

Odgovor Napisal/-a man 14.284 »

Na spinu navajajo požar na površini pol drugega hektarja ter 140 gasilcev. Večkrat sem že opazil da takšno površino obvladajo po 2 društva tako da me zanima ali je podatek napačen ali pa je šlo za zelo zahteven teren??

Se pa strinajm da bolše več kot premalo!8)
CEVAR
Kraj: Kranj- Bitnje

Odgovor Napisal/-a CEVAR »

Pred dvema tednoma smo imeli slabo izkušnjo, ko je gorel tekstilindus, ko so bili prvi na kraju le poklicni iz kranja. Zato predvidevam da je bila zato avtomatsko aktivirana celotna zveza. Meni se ta teren ravno ne zdi težaven. Šlo se je le zaradi potrebe velike količine vode, namreč tam okol ni nikjer nobenega takega zajetja, da bi jo lahko črpali, zato so vso vodo dovažali s cisternami.
Uporabniški avatar
strojnik

Odgovor Napisal/-a strojnik »

No da se oglasim in razjasnim par zadev.

Po spremembi alarmnega načrta je bil odziv oziroma alarmiranje enot zelo hitro, zato moram iz te strani zadevo pohvalit.

Kar pa se tiči požara in 140 gasilcev - mislim da nas več kot 100 ni bilo (naj me kdo popravi če se motim - enako kot edvard nisem imel časa šteti vseh).
Teren je dosti zahteven, saj je bilo tam včasih grmičevje, ki so ga posekali in pustili 20-30 cm visoke "štible" za katere so se cevi celi čas zatikale in so bili za vsak napad potrebni vsaj 3 gasilci da so lahko odmotavali cev.
Prav tako je bil dostop omogočen samo z levega boka in čela požara, zato je bil velik probem z obvarovanjem gozda na desnem boku požara. Največji problem pa je bil izjemno močan veter, ki zadevo zelo zelo poslabšal in če nebi bilo aktiviranih toliko gasilcev in cisteren...si lahko mislim da bi imeli precej večji problem.

Gasilo se je sprva z VT tlakom, ko pa je bilo na mestu zadosti vode smo vlekli B vod in od trojaka naprej posamezne C vode za gašenje. Gasilo se je predvsem na čelu požara, kjer je bil namen zaustaviti širjenje požara naprej (tam je bila tudi cesta oziroma kolovoz).
Požar se je tudi omejeval z levega in desnega boka. Po mojem mnenju se lahko hitremu odzivu gasilcev in aktiviranju zadostnih enot zahvalimo da je požar ostal "dokaj" omejen, kajti v bližini ni nobenega vodnega vira iz katerega bi lahko črpali vodo v primeru nadaljnega širjenja požara (najbližji bajer je oddaljen cca. 1km po zelo zatevnem gozdnato grmičastem terenu).

Tukaj pa bi zastavil še eno vprašanje pa me zanima kakšno mnenje imate vi o tem: in sicer na požaru (na čelu kjer je bilo najhujše) sem zasledil gasilca z IDA. Po mojem mnenju, glede na razmere kakršne so bile (zelo veliko dima in pa močan veter) se mi zdi uporaba smotrna saj si se na tak način lahko zelo približal požaru in učinkovito gasil.

LP

Rok
Slika
Rok Ušen
GE: Savinjska

IDA

Odgovor Napisal/-a Rok Ušen »

Uporaba IDA v takšnih razmerah se mi zdi nujna. Ne vem zakaj bi se morali delati frajerje in ker je "samo" gozdni požar inhalirati dim do onemoglosti.

Je pa res, da se takšen gasilec veliko prej utrudi, ampak glede na informacije vas je tako bilo dovolj.
Rok Ušen, GČ I. st.
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Blondi , a mi pošteno poveš , koliko gozdnih požarov si že gasil in kdo te je učil gasilsko taktiko ? :D :wink:
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
uros11

Odgovor Napisal/-a uros11 »

lp
tudi mene zanima uporaba dihalnega aparata v goznih pozarih!

Je še nisem nikjer zasledil?

Ali kdo to uporablja in kako?
Za pamet pravijo, da je edina stvar, ki je pravično razdeljena na svetu! Vsak zase pravi, da jo imama največ na svetu!

Lep pozdrav Uros
Rok Ušen

Taktika

Vprašanje je bilo, kaj menimo o uporabi IDA pri gašenju gozdnih požarov. Povedal sem svoje mnenje.

Glede mojih izkušenj : so letom in našemu področju primerne (mislim, da drugo Oskar kar dobro poznaš).

Taktika ... če bi se teorije držali kot pijanec plota, ne bi daleč prišli. Torej sklepam, da v Mariboru požar na avtomobilu gasite brez IDA - to mislim, če je na prostem. V taktiki ni napisano, da je obvezna uporaba IDA, kljub temu, da pri gorenju nastajajo rakotvorne snovi :wink:

Tudi pri nas smo že imeli primere, ko se je sicer gasilo gozdne požare brez IDA (kar ponavadi tudi počnemo), potem pa fantom tri dni niso cigareti nič kaj dišali, ker so se nadihali dima.

Ker sem še mlad, močan in "butast", imam raje IDA. Da ne pride do tega:

viewtopic.php?t=8791
Rok Ušen, GČ I. st.
Luka19

Re: IDA

Odgovor Napisal/-a Luka19 »

blondi napisal/-a:Uporaba IDA v takšnih razmerah se mi zdi nujna. Ne vem zakaj bi se morali delati frajerje in ker je "samo" gozdni požar inhalirati dim do onemoglosti.

Je pa res, da se takšen gasilec veliko prej utrudi, ampak glede na informacije vas je tako bilo dovolj.
Dej, dej ne pretiravaj. Predstavljaj si, da bi na npr. Krasu uporabljal vsak peti gasilec IDA, kdo bi jim pa lahko tako hitro filal jeklenke? :? :roll:
OK, na tem požaru se je pač nekdo zaščitil, AMPAK to je ČISTA IZJEMA kot pa pravilo, kot ti trdiš.
Rok Ušen

?

Tukaj pa bi zastavil še eno vprašanje pa me zanima kakšno mnenje imate vi o tem: in sicer na požaru (na čelu kjer je bilo najhujše) sem zasledil gasilca z IDA.
Napisano je tako, da se mi zdi uporaba IDA smotrna. Sicer pa je bilo napisano, kakšno je naše mnenje in bi mogoče, namesto da komentirate moje mnenje, rajši napisali svojega. Mogoče mi bo pa kdo spremenil moje mnenje ampak na tak način vsekakor ne. :wink:
Rok Ušen, GČ I. st.
Uporabniški avatar
strojnik

Odgovor Napisal/-a strojnik »

Pa zakaja sem morate takoj začeti "prepucavati" kdo je kaj, pa kolko je gasil, pa kolko obvlada tehniko in taktiko, pa vse od zadaj naprej.Jaz sem vprašal za VAŠE mnenje ne pa za kritiziranje drugega kaj je naredil in kaj ni.
PA LEPO VAS PROSIM DEJTE SI PRENEHAT PLJUVATI DRUG DRUGEMU V SKLEDO!!! VSI SMO NA ISTI STRANI !!!

"Luka19" po tvojih odgovorih smatram, da se ti zdi uporaba IDA tudi v "skrajnih" primerih gašenja gozdnega požara nesmotrna
Slika
Odgovori