Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Tehnično reševanje dilema.

Moderator: Marko Novak

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.

Tehnično reševanje dilema.

Objava Guest » 28. maj 2012, 22:20

Lep pozdrav,

zanima me pod kakšnimi okoliščinami lahko gasilsko društvo brez koncesije za posredovanje v prometnih nesrečah posreduje v le teh in sicer z vso tehnično opremo ki jo ima na razpolago, tudi škarje. Primer da pride do prometne nesreče v domačem kraju kjer je oseba vkleščena v vozilo, pokličem 112 in sam kot gasilec pokličem še svoje društvo saj imamo na razpolago tudi škarje in bomo lahko posredovali hitreje. Se lahko mi kot društvo brez koncesije lotimo tehničnega postopka reševanja osebe v avtu ali ne? Sem vprašal malo ostale člane saj sem sam namreč šele pred kratkim pristopil k gasilstvu in so mi vsi rekli "ja mende ne boš samo gledal" vem da ne ampak kakšne so lahko posledice če se mi lotimo takega postopka da nas recimo vkleščena oseba toži (mogoče se komu zdi neumno vendar vsi vemo da se to dogaja) ker smo naredili nepotrebno škodo na avtomobilu recmo odrezali vrata da smo sprostili vkleščeno osebo kljub temu da nimamo koncesije, imamo pa gasilce z opravljenim tečajom TRE in bolničar prisotne.
Guest
 

Odg: Tehnično reševanje dilema.

Objava gasoldi » 29. maj 2012, 11:31

Posledic ne sme biti drugih, kot samo finančnih-stroške intervencije bodo bremenile vaše društvo. Enote s posebnim statusom dobijo za te namene določena finančna sredstva, kar pa pomeni tudi potem v praksi tudi večjo obveznost. Če pogeledaš iz strokovno tehničnega vidika imata oba gasilca oz operativca iste šole in usposabljanja. Razlika se mogoče pojavi samo pri praksi, pa še to je v veliki meri odvisno od posameznika.
gasoldi
 
Objave: 15
Registriran: 2. avgust 2011, 11:52
GE: STIČNA

Odg: Tehnično reševanje dilema.

Objava Don Micky » 29. maj 2012, 13:15

Pozdravljeni;

stvari niso tako enostavne kot si jih nekateri razlagate. Tudi na tem področju veljajo pravni predpisi in določena pravila igre in če se jih ne držite jo lahko dobite po prstih ali denarnici. Izvajanje ZVNDN, ZaGAS, Uredbe o organiziranju, opremljanju in usposabljanju sil ZiR nadzoruje Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki lahko izreka tudi globe oz. ukrepe. Prav omenjena uredba navaja enote, ki so imenovane za opravljanje nalog GEŠP in imajo za to tudi sklenjeno pogodbo z URSZiR. Način aktiviranja teh enot je del občinskega načrta alarmiranja, operativci v ReCO-jih imajo navodila koga v primeru take nesreča aktivirat in še in še. Skratka, če kupiš pištolo še nisi policist, pa četudi dobro streljaš! Seveda je pa povsem mogoče pravno formalno urediti aktiviranje tudi drugih enot na prometne nesreče, vendar je to potrebno izvesti v okviru lokalne skupnosti in pristojne GEŠP enote. Preko foruma to ne gre :) !

LP!
Bolj star, bolj nor!
Uporabnikova podoba
Don Micky
 
Objave: 452
Registriran: 10. december 2003, 9:24
Lokacija: Tolmin

Odg: Tehnično reševanje dilema.

Objava gasoldi » 29. maj 2012, 13:37

Smo že začeli mešati hruške in jabolka. Ni stvar v alamiranju, to se ve kako poteka in naj bi ga na 112 spoštovali (?!!). Moj odgovor temelji samo na strokovni usposobljenosti kadra, ki ima enako kvalifikacijo, znanje in nenazadnje tudi identično potrdilo za vse kandidate. Če te prav razumem, je po tvoje potrdilo o specialnosti za vaše društvene slušatelje, ki imate pogodbo več vredno, kot pa potrdilo specilanosti za naše društvo, ki te pogodbo nimamo, smo pa za to uposobljeni 8 praktično in teoretično). In kje tukaj vidiš, da me lahko inšpektor kaznuje, ne vem kaj je tukaj narobe, le povračil ne morem zahtevat. A pogodbeniki, niste podvrženi inšepkcijskem nadzoru. Zavarovani smo, zdravniške preglede imamo, usposobljeni smo, le denarje ne dobimo za te stvari. V čem se razlikuje vaše posredovanje od našega. V obeh društvih imamo orodje za tehnično reševanje, opremo za dajanja prve pomoči-prve posredovalce in še bi lahko našteval. V praksi je pa boljše, da vsaka pomoč dobrodošla, kot pa nikakršna pomoč. Pa naj bo pogodbena ali ne.
gasoldi
 
Objave: 15
Registriran: 2. avgust 2011, 11:52
GE: STIČNA

Re: Tehnično reševanje dilema.

Objava Don Micky » 29. maj 2012, 14:34

Pozdravljen;
razlika je v pooblastilu za opravljanje določenih nalog. V gasilstvu bi vsi kar vse počeli, ne glede na zakonodajo in predpise. Malo bi bili zdravniki, pa policisti, radi se vozimo z helikopterjem, opravljamo naloge GRS-ja, in še kaj.......
PRIMER, da se bomo lažje razumeli: Jaz imam opravljeno policijsko šolo, vendar sem zaposlen pri pravosodnem ministrstvu na oddelku za izvrševanje kazenskih sankcij( v obeh primerih je moj delodajalec Vlada :) ), ker v mojem kraju ni policijske postaje pa v popoldanskem času ustavljam promet in skrbim za prometno varnost. Ali to lahko počnem ? Imam pištolo, pendrik, loparček in končano šolo:)
Primer je izmišljen in nimam ne policijske šole še manj take službe, vendar za predstavo, če bo gospod Gost hotel razumeti. O tvojem znanju tehničnega reševanja ne dvomim, dvomim pa v tvoje znanje Organizacije gasilstva, ki ga predavamo na tečaju za gasilca.

LP!
Bolj star, bolj nor!
Uporabnikova podoba
Don Micky
 
Objave: 452
Registriran: 10. december 2003, 9:24
Lokacija: Tolmin

Re: Tehnično reševanje dilema.

Objava Tadcom » 29. maj 2012, 14:36

Takšno mišljenje in delo me kar malo razjezita, saj si manjša društva veselo na svoje stroške kupujejo opremo za posredovanja ob tehničnih intervencijah - predvsem pri prometnih nesrečah. Ko pa stopiš v garažo pa v njej najdeš 15 starih odsluženih oblek in še kaj kar bi bilo bolj potrebno zamenjave, kot pa kupovanje drage opreme, ki jo boš potreboval 2-krat na leto ali pa še to ne. Pa še ob samem posredovanju si delaš izgubo.
Ne vidim logike zakaj pogodbe potem sploh obstajajo ... #-o
Uporabnikova podoba
Tadcom
 
Objave: 115
Registriran: 26. maj 2009, 16:05
GE: Ptuj

Odg: Tehnično reševanje dilema.

Objava Deko112 » 29. maj 2012, 14:52

Vse navedbe ki jih je opisal guest , mislim da lokalno društvo vse kar lahko naredi je, da vrši zavarovanje mesto nesreče , požarno varovanje in sporoča GEŠP-u o razsežnosti nesreče in še to pod pogojem da ga aktivira koncesionar ( vodja intervencije ) ali pa je v alarmnem načrtu predvideno aktiviranje . Lahko pa se quest predstaviš oz. iz katerega dela SLO si .
Deko112
 
Objave: 64
Registriran: 30. januar 2010, 11:53

Odg: Tehnično reševanje dilema.

Objava gasoldi » 29. maj 2012, 15:16

Spoštovani Don Micky iz česa pa sklepaš o mojem dvomljivem znanju, jaz tvojega spoštujem in te iz dveh prispevkov res ne morem oceniti, še manj pa postavljati nivo tvojega znanja. Vendar še vedno nisem dobil odgovor, kje me lahko inšpektor oglobi, kaj bom naredil narobe, če posredujem na tehnični nesreči, kateri predpis sem kršil oz kaj nisem spoštoval.

TAdcom, sploh ni govora o nespoštovanju pogodbe, naj bodo in tudi morajo biti, prav tako je sistem alarmiranja za vsako operativno enoto znan in tudi en izmed izvodov deponiran na 112.

Sicer pa vidim, da sem stopil na žulj pogodbenikom, ki mislijo da so sočasno lahko na večih koncih in tudi samozadostni. Žal temu ni tako in to vodilni strokovnjaki za tehnično reševanje in množične nesreče še predobro vedo, če ne drugače iz svojih lastnih izkušenj in hkrati nemoči pomagati sočloveku, ko je pomoči najbolj potreben.

Zaključujem debato na tej temi in se zahvaljujem za izmenjavo različnih mnenj.
gasoldi
 
Objave: 15
Registriran: 2. avgust 2011, 11:52
GE: STIČNA

Re: Tehnično reševanje dilema.

Objava Don Micky » 29. maj 2012, 15:54

Pozdravljeni;

Gasoldi, meni osebno nisi stopil na noben žulj, poizkušal sem ti le pomagati pri rešitvi dileme. Dejstvo namreč je, da pri nas obstaja določena zakonodaja, ki ima določen namen, seveda ima lahko vsak svoje poglede na to, vendar prav je, da se poizkušamo držati pravil igre, če želimo imeti nek red. V kolikor si pa želel slišati drugačen odgovor, oz. tak odgovor, ki tebi ustreza ti ga na žalost ne morem dati, oz. ti ga bo verjetno podal kakšen drug član tega foruma, ki s teboj deli enake poglede na to tematiko.
Pa da poizkusim še enkrat. Pooblastilo, koncesija ali kar koli mora biti upoštevano v operativnih načrtih občine oz. posledično v načrtu alarmiranja (preverja jih Inšpektor) in še posledično na osnovi tega je določena enota pozvana na določen dogodek. Brez poziva, alarmiranja nimaš osnove za posredovanje, seveda gre lahko tudi za samo aktiviranje vendar mora tudi to potekati preko ReCO in če se boš sam aktiviral za dogodek, za katerega ni predvideno aktiviranje tvoje enote bo ReCO aktiviral še ustrezno enoto( ta pa lahko izda prijavo na inšpektorat ). Seveda gre lahko tudi po domače, da Janez pokliče Micko, ta pa Franca in pogasijo požar, vendar je to kršitev zakonodaje saj je vsak DOLŽAN javit izredni dogodek na ReCO. Še drugače, če ukrepaš mimo ReCO potem ne ukrepaš, oz. ukrepaš kot občan in ne gasilec pa čeprav imaš rdeč avto! Kdo, kdaj bo izvedel tehnični poseg na vozilu ni odvisno samo od gasilske enote ampak je precej odvisno od ocene stanja ponesrečenca, ki pa jo izda zdravnik. Za ustrezen tehničen poseg ne potrebujemo samo hidravlike pač pa še veliko več.Tako, da še enkrat stvari niso tako enostavne kot se morda zdijo.

Lep pozdrav kamor koli že!
Bolj star, bolj nor!
Uporabnikova podoba
Don Micky
 
Objave: 452
Registriran: 10. december 2003, 9:24
Lokacija: Tolmin

Odg: Re: Tehnično reševanje dilema.

Objava Guest » 29. maj 2012, 15:57

Don Micky je napisal:Pozdravljen;
razlika je v pooblastilu za opravljanje določenih nalog. V gasilstvu bi vsi kar vse počeli, ne glede na zakonodajo in predpise. Malo bi bili zdravniki, pa policisti, radi se vozimo z helikopterjem, opravljamo naloge GRS-ja, in še kaj.......
PRIMER, da se bomo lažje razumeli: Jaz imam opravljeno policijsko šolo, vendar sem zaposlen pri pravosodnem ministrstvu na oddelku za izvrševanje kazenskih sankcij( v obeh primerih je moj delodajalec Vlada :) ), ker v mojem kraju ni policijske postaje pa v popoldanskem času ustavljam promet in skrbim za prometno varnost. Ali to lahko počnem ? Imam pištolo, pendrik, loparček in končano šolo:)
Primer je izmišljen in nimam ne policijske šole še manj take službe, vendar za predstavo, če bo gospod Gost hotel razumeti. O tvojem znanju tehničnega reševanja ne dvomim, dvomim pa v tvoje znanje Organizacije gasilstva, ki ga predavamo na tečaju za gasilca.

LP!


Torej če kupim komplet prve pomoči in imam opravljen izpit iz prve pomoči, v popoldanskem času ko se peljem mimo ponesrečenca ne smem posredovati in uporabiti svojega znanja in pripomočkov ki jih imam? Nočem biti nevljudem po mojem mnenju mešaš policiste z gasilci konec koncev gre tukaj za ljudi in ne za prekrške. Torej kako je s tem?
Iz tega področja nimam dosti znanja zato pa sem vprašal kaj in kako, zanimalo me je če je kakšno napisano pravilo glede tega.
Guest
 

Odg: Tehnično reševanje dilema.

Objava rfireman » 29. maj 2012, 16:39

To pa je spet drugačna stvar in ne moreš delat takšne primerjave, ko smo pa že ravno pri tvojem primeru: po zakonu si dolžan pomagat ponesrečencu! Kar se pa teme tiče, ne bi smeli posredovati saj zato obstajajo koncesionarji, drugače jih ne bi rabili, to je država uredila. Zavarovalnica ne-koncesionarju ne bi izplačala nobene odškodnine za npr. poškodbo gasilca ali opreme med intervencijo na kateri nimaš kaj za delat!
"For who so ever shall call upon the name of the Lord,shall be saved"
Uporabnikova podoba
rfireman
 
Objave: 1803
Registriran: 2. julij 2007, 20:03
Lokacija: PGD Velenje

Re: Tehnično reševanje dilema.

Objava kmhslo » 29. maj 2012, 17:22

Zakaj ne bi smeli ? a je kakšen zakon da ne smeš ? ... kolikor je meni smiselna koncesija je samo zaradi tega, da je država poskrbela za "ziher" da se na takšnih intervencija posreduje z ustrezno opremo. rfireman a si mogoče že slišal za samoaktiviranje ? oz je bilo že na začetku povedano, da bi pač obestil ReCO in potem še svojo enoto ... Pred časom je bil pri Postojni dogodek da ko se društvo mislim da s prekmurja peljalo domov iz servisa so naleteli na požar na avtocesti . Torej oni tudi ne bi smeli posredovati glede na to da so bili izven meja svoje občine?. In tudi pri nas se je že dogodilo da je bila prometna nesreča 25m od gasilskega doma pa sploh nismo bili obveščeni ker pač pri nas do zdaj ni bilo v navadi.

Sto ljudi sto čudi ;)
Zadnjič uredil kmhslo - 29. maj 2012, 17:25. Skupaj urejeno 1 krat.
kmhslo
 
Objave: 278
Registriran: 3. junij 2008, 22:22

Odg: Tehnično reševanje dilema.

Objava Tadcom » 29. maj 2012, 17:25

gasoldi je napisal:TAdcom, sploh ni govora o nespoštovanju pogodbe, naj bodo in tudi morajo biti, prav tako je sistem alarmiranja za vsako operativno enoto znan in tudi en izmed izvodov deponiran na 112.


Saj nisem rekel ničesar o nespoštovanju pogodbe... Želim ti samo povedati, da določena društva denar zastonj vstran mečejo za nepomembne stvari, za potrebno opremo pa ga nekako ne najdejo... :wink:
Kot vidim pa je na tem forumu vedno več pametovanja in brezpredmetnega prerekanja v smislu kdo več ve...
Vsemu pa vsekakor botruje tudi faušija.

Lep pozdrav
Uporabnikova podoba
Tadcom
 
Objave: 115
Registriran: 26. maj 2009, 16:05
GE: Ptuj

Odg: Tehnično reševanje dilema.

Objava Guest » 29. maj 2012, 17:28

Hvala za odgovore vendar kot si omenil, po zakonu si dolžan pomagat ponesrečencu in v mojem primeru sem bil pač najbližji z razpoložljivo tehniko zakaj je torej nebi smel tudi uporabiti če sem za tovrstne primere npr. opravil tudi tečaj? Pač nismo GEŠP in nas na kaj takega nebi niti aktivirali ampak pač slučajno sem bil tam prvi....
Guest
 

Odg: Tehnično reševanje dilema.

Objava hihi » 29. maj 2012, 17:37

se mi zdi,da je bolje, da se tema zaklene, saj vedno ko je govora o koncesijah, se zgodi isto... :) :D :D
hihi
 

Naprej

Nazaj na Tehnično reševanje

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 3 gostov