NESREČE V CESTNEM PROMETU

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odgovori
Uporabniški avatar
Mateja
HazMat Team
Kraj: Topole in Gornji Logatec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mateja »

:lol: MItja:
Ja, komaj cakam, da bodo pocitnice, se bom prav oddahnila, samo kaj, ko pa imamo predavanja do srede julija. Saj bom vmes kaj doma, samo nemci in vrocina name ne vplivajo ravno vzpodbudno ... :lol:
Znanost se ni začela z nami.
doc
Kraj: celje

Odgovor Napisal/-a doc »

Takšna intervencija mora potekati usklajeno med gasilci in reševalci.
Preden se prične s tehničnimi posegi na vozilu, je potrebno zagotoviti varnost vseh udeležencev, nato poškodovanca z vidika zdravstvene oskrbe stabilizirati (dihanje, cirkulacija, protibolečinska terapija, ovratnica...), nakar je potrebno odstraniti toliko pločevine, da lahko poškodovanca dokončno oskrbimo inpripravimo za transport. Če je potrebo se avtomobil razstavi na prafaktorje. Življenje poškodovanca ima zaenkrat prednost pred materialnimi vrednotami.

LP

Doc
Uporabniški avatar
andrejf
Kraj: Ljubljana (Litija)

Odgovor Napisal/-a andrejf »

Strinjam se z mnenji DOC-a in ostalih, da je pri tehničnem reševanju potrebna dobra usklajenost med vodjem tehničnega reševanja in vodjem zdravstvene intervencije (to ni vedno zdravnik). Delo vseh mora biti sočasno,dobro usklajeno in predvsem v korist poškodovanca. Žal v praksi tako na eni strani, kot na drugi še vedno srečamo "koščenoglavce" oz. "boneheads-e" :twisted: , ki so še vedno zelo za časom ali pa živijo v veri, da vse vedo in znajo, kar pa se v praksi vidi v tem , da mora vodja zdravstvene intervencije popeniti in se skregati z gasilci, da mu odrežejo streho in omogočijo dostop do poškodovanca in varen izvlek oz. se dogaja to, kar je eden izmed vas omenil prej v diskusiji za reševalce.

Za tiste, ki tega ne vedo: KED se pravilo namešča oz. poškodovanca s KED-om se praviloma izvlači le ob odstranjeni strehi (delno ali popolnoma - odvisno od lokacije in položaja ponesrečenca).

V diskusijo se žal vključujem malce pozno. Toda ne morem mimo strokovnih navodil PARAMEDICA o pravilnem pristopu k nudenju prve pomoči oz. nujne medicinske pomoči vkleščenim osebam. Strinjam se z enim izmed mnenj, da so to zelo pogumna navodila in upam, da ima oseba vse ustrezne kvalifikacije (vsaj zdravstveni tehnik - reševalec). Nasvet - navodila, da se pri sumu na poškodbo vratne hrbtenice za sprostitev dihalne poti uporabi trojni manever je NAPAČNA. S študijami so dokazali, da t.i. trojni manever ne zagotavlja nevtralnega položaja hrbtenice, kateri je edini pravilen. To se lahko doseže le z: modificiranim trojnim manevrom ali modificiranim dvigom čeljusti. Teh dveh strokovnih prijemov se ne uči v sklopu tečajev prve pomoči ne teoretično kaj šele praktično saj sodita v sklop nudenja nujne medicinske pomoči.

Na koncu si bom drznil dati samo en nasvet glede imobilizacije: imobilzacije se ne da naučiti iz knjig ali ogleda demonstracije izvedbe temveč šele z večkratnimi treningi in preigravanji različnih situacij v kabinetu in na poligonu.

Na koncu vsem želim uspešno delo in čim manj intervencij :wink:
Andrej
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

andrejf napisal/-a: Nasvet - navodila, da se pri sumu na poškodbo vratne hrbtenice za sprostitev dihalne poti uporabi trojni manever je NAPAČNA. S študijami so dokazali, da t.i. trojni manever ne zagotavlja nevtralnega položaja hrbtenice, kateri je edini pravilen. To se lahko doseže le z: modificiranim trojnim manevrom ali modificiranim dvigom čeljusti. Teh dveh strokovnih prijemov se ne uči v sklopu tečajev prve pomoči ne teoretično kaj šele praktično saj sodita v sklop nudenja nujne medicinske pomoči.

:wink:
Tole sem večkrat prebral, zlasti tisto, da modificirani trojni manever sodi v sklop nudenja nujne medicinsek pomoči. Kljub temu bi vprašal, kaj potem lahko storimo bolničarji CZ, če je podan sum na poškodbo vratne hrbtenice. Pustiti poškodovanega, da se zaduši ali mu pomagati s tronim manevrom, s čimer tvegamo, da nas lahko v kasnejšem obdobju toži zaradi neustrezne oskrbe.

Ali se da kje (lahko tudi pri vas) videti, kako modificirani trojni manever sploh izgleda?

Hvala in lep pozdrav!

Janez
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
andrejf
Kraj: Ljubljana (Litija)

Odgovor Napisal/-a andrejf »

Janez Koncilija napisal/-a:
andrejf napisal/-a: Nasvet - navodila, da se pri sumu na poškodbo vratne hrbtenice za sprostitev dihalne poti uporabi trojni manever je NAPAČNA. S študijami so dokazali, da t.i. trojni manever ne zagotavlja nevtralnega položaja hrbtenice, kateri je edini pravilen. To se lahko doseže le z: modificiranim trojnim manevrom ali modificiranim dvigom čeljusti. Teh dveh strokovnih prijemov se ne uči v sklopu tečajev prve pomoči ne teoretično kaj šele praktično saj sodita v sklop nudenja nujne medicinske pomoči.

:wink:
Tole sem večkrat prebral, zlasti tisto, da modificirani trojni manever sodi v sklop nudenja nujne medicinsek pomoči. Kljub temu bi vprašal, kaj potem lahko storimo bolničarji CZ, če je podan sum na poškodbo vratne hrbtenice. Pustiti poškodovanega, da se zaduši ali mu pomagati s tronim manevrom, s čimer tvegamo, da nas lahko v kasnejšem obdobju toži zaradi neustrezne oskrbe.

Ali se da kje (lahko tudi pri vas) videti, kako modificirani trojni manever sploh izgleda?

Hvala in lep pozdrav!

Janez
Ni problema. Moj e-mail je objavljen in se lahko takoj dogovorimo za praktično demonstracijo. Resnici na ljubo gre za detajle. Sprovocirala me je vehementna izjava PARAMEDICA, ki se izdaja za nekaj kar vsekakor ni. :x Dosti o tem, raje kdaj drugič ob kakšni drugi priliki.

Vsekakor boste bolničarji CZ počeli samo tisto kar so vas v sklopu uradnih tečajev PP naučili. Problem je v tem, da so nekatere podane vsebine v teh tečajih zastarele in ne ustrezajo več današnjim razmeram in ugotovitvam. Na žalost takšnih novosti, kot sta modificirani trojni manever in modificirani dvig čeljusti v sklopu teh tečajev ne boste srečali. Zaradi tega vas nihče ne bo tožil, verjemite mi.

Kar se tiče tožb sem že nekajkrat v tem forumu zasledil to bojazen. Po dosedaj dostopnih podatkih v SLO ni bilo tožbe (govorim za področje PP in NMP), kjer bi svojci/bolnik tožili izvajalca PP ali NMP za nudeno pomoč. So se pa že pojavile tožbe zaradi opustitve, pomankljive PP (NMP) ali malomarnosti pri nudenju PP (NMP).
Andrej
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

andrejf napisal/-a:[Kar se tiče tožb sem že nekajkrat v tem forumu zasledil to bojazen. Po dosedaj dostopnih podatkih v SLO ni bilo tožbe (govorim za področje PP in NMP), kjer bi svojci/bolnik tožili izvajalca PP ali NMP za nudeno pomoč. So se pa že pojavile tožbe zaradi opustitve, pomankljive PP (NMP) ali malomarnosti pri nudenju PP (NMP).
Andrej hvala za odgovor, kar se tiče tožb, o tem nas strašijo na tečajih PP, saj drugače tudi sam še nisem na to naletel(upam, da tudi ne bom). Glede ponudbe jo sprejmem z obema rokama in sicer takrat, ko bomo imeli obnovitveno usposabljanje enot PP, žal bo to šele pred regijskim tekmovanje enot PPv naslednjem letu. Se takrat zanesljivo javim.

Še enkrat hvala in lep pozdrav :?:

Janez :lol:
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabnik001

Ni vse v modrih lučkah...

Odgovor Napisal/-a Uporabnik001 »

Malo v razmislek šoferjem......
http://www.feuerwehrmann.de/Nachdenken/
11

Odgovor Napisal/-a 11 »

[quote="Gregor K."]
Po klicu na 112, od koder so me vezali na reševalno, sem klical še enkrat, da sem zahteval gasilsko tehnično reševalno enoto. Prvi profesionalci, gasilci prostovoljci.
Ali se ti ne zdi ironija, da je rešilec prispel le minuto pred gasilci???
Razdalja je enaka, gasilci pa prostovoljci, poleg tega rašilec s kombijem, gasilci pa s tovornjakom...
Poleg tega je reševalec bil fant malo starejši od mene, in bi ponesrečenca vlekel kar skozi okno iz golfa s tremi vrati(vrglo ga je na zadnje sedeže ker ni bil privezan)...
Po odločnem protestiranju mene in zdravnice, ki je slučajno se pripeljala mimo, je to opustil, padlo je nakj ostrih besed na račun njegovega ravnanja tudi s strani policistov.
Stvar je bila taka, da kolegu ne bi mogli pomagati niti vrhunski kirurgi in zdravniki, že če bi v tistem trenutku bili tam z vso opremo, vendar pa bo slej ali prej prišlo do primera ko bi hitra in prisebna pomoč reševalca lahko bila odločilna...[quote]

No sicer je že malo zastarano, pa vseeno naj malce pojasnim še z naše strani.
-Res je da smo profesionalci, res pa je tudi da manjših ZDjih preprosto ni dovolj urgence in s tem financ, da bi opravičili stalno prisotnost urgentnega reševalnega vozila v hiši. Zato le ti opravljaju tudi krajše nenujne vožnje, ob nujnem klicu pa se po najkrajši poti odpravijo na kraj urgence. Torej se velikokrat zgodi da opravi rešilec daljšo pot kot gasilci in tu je eden od možnih vzrokov za "počasen" prihod.
-Prav tako so pogoste tudi sočasne intervencije ali nujni daljši prevozi (npr.: v Ljubljano) ko je za celotno območje dežurna samo ena ekipa( ponoči, nedelje...), tako da se včasih kliče za pomoč sosednji ZD ali pa kar voznike na dom (tudi mi smo na nek način prostovoljci :D ), vse to pa seveda traja.
-To pa, vsaj pri nas, ne pomeni da se lepo čaka da voznika, ampak se takoj po klicu na teren odpelje vsaj zdravnik z zdravniškim avtom, ki ga mora imeti vsaka enota NMP stalno pripravljenega. Ta oskrbi pacienta in ga po potrebi nato spremlja do bolnišnice.
Tako se mi zdi čudno, da so v zgoraj omenjenem primeru na kraj poslali samo voznika.
-Sicer pa se marsikdaj zgodi da je potrebna hitra in prisebna pomoč reševalca samega (zapleti med nenujnimi prevozi, naključni prihod na nesrečo), zato bi bilo prav, vsaj v izogib zgoraj napisanem primeru, da bi imela vsaka manjša enota NMP mesečne ( pri nas imenovane garažne vaje.
Upam da sem pojasnil vsaj nekaj stvari in pa vse vas lepo pozdravljam.
Uporabniški avatar
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
Kraj: Volčja Draga
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mitja Gregorič »

Hvala za pojasnila in dobrodošel v forumu 11. (eleven) :P
8)
Operativci - Bratje v ognju,dimu in pepelu

Slika
Slovenski gasilci >KLIKNI< !!!
11

Odgovor Napisal/-a 11 »

Hvala za pozdrav. 11 pa je v bistvu del pozivnega znaka na UKV zvezi.
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Prosim vas, dajte napisat vsaj svoje ime , pa makar izmišljeno, ko se registrirate. Saj se ne morem pogovarjat oziroma dopisovat z neko številko ! :evil:
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
11

Odgovor Napisal/-a 11 »

Problem rešen. :P
Aljaž G.
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

11 sej jaz sam vem kje tiči zajec, ampak ne vem kam pritisniti da bi se to izboljšalo.
Kar se tiče voznikov na zdravstveni postaji so čisto ok fantje,samo kateri izmed njih si bo moral malohitrosti reagiranja kupiti :roll:
Glede zdravnika je pa glavni problem ta, da je določeno obdobje dneva, ko ga enostavno ni nikjer. Oziroma je dežuren, samo ne na reševalni postaji :shock:
V glavnem krivi so organizacijski problemi, ne toliko reševalci...

Sicer pa je dobro minilo ravno leto dni kar se je zgodila ta nesreča... :cry:
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabniški avatar
Marko Novak
moderator
moderator
Kraj: PGD Zagorje - mesto
Kontakt:

Pozdrav 11

Odgovor Napisal/-a Marko Novak »

Z velikim veseljem pozdravljam novega člana, ker si nisem mislil da ga je res toliko v hlačah in se ne bo nikdar registriral - me je zagrabil za jezik :twisted:
Andraž je med.tehnik ,mlad človek z velikim srcem ki se prof.ukvarja z urgenco. Tako se pri vsakdanjem delu srečuje tudi z delom nas gasilcev.
Njegov klicni znak je res 11 in naj vam še povem da smo po posvetu z vodnjo NMP v našem malem mestu uvedli njihov UKW kanal tudi pri nas v domu. Prav tako pa imamo vgrajenega v nekaj ročnih postaj, tako da lahko v vsakem primeru dobimo pomoč ali nasvet urgentnega zdravnika ,če ga le potrebujemo. No ,da ne bo izven teme.

Andraž ,še enkrat dobrodošel na forum http://www.gasilci.org

LP Marko NOVAK
Marko NOVAK...GSM 040 631 011
Uporabniški avatar
boštjančk
Kraj: povžarija

Odgovor Napisal/-a boštjančk »

Najprej komentar na dežurstvo zdravnika. V Ljubljani zdravnik, ki ga vidite na nesrečah(kakršnih koli), dela v okviru ZD LJUBLJANA, reševalci pa na reševalni postaji Kliničnega centra Ljubljana. Da zdravnika ni kdaj prisotnega, je to odvisno od presoje njega samega, odloči pa se na podlagi vseh informacij, ki jih posreduje klicoči, saj se konec koncev vedno pogovarjate tudi z njim, vsaj v takih primerih. :!:

Kar pa se tiče dostopnega časa na kraj nesreče reševalcev je pa zadeva sledeča, ReCO skoraj na vsako nesrečo pošlje prej gasilce, nato pa šele nas reševalce :twisted: :?: . To se vidi v primerih, ko je nesreča rpoti Ivančni gorici ali Vrhniki, ko jih prehitimo na avtocesti - reševalci 160km/h :arrow: , gasilci 100km/h, s tem, da v gostem prometu lažje blaznimo po cesti s kombijem, kot gasilci z kamionom
Gobc me je zmer tepu!
Bivši član povžarske konjenice
Odgovori