Nesreča avtobusa na avtocesti med Vrhniko in Logatcem

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Matjaž Zupan

Odgovor Napisal/-a Matjaž Zupan »

Nikoli ne veš,koliko je kdo spočit. Šoferji morajo po zakonu res imeti določen čas počitka,ampak potem je odvisno od posameznika ali res počiva toliko časa ali ne. Pa tudi če je bil spočit, avtoceste so že dosti voznikom povzročile, da so kar zaspali.
Uporabniški avatar
Marolt
Kraj: Bloke

Odgovor Napisal/-a Marolt »

Dušan napisal/-a:Marolt napisal si da ima PGD Creknica koncesijo in pa vozilo za tehnično reševanje Mercedes Sprinter...in za kaj po tvojem ne bi mogli s tem vozilom in opremo pomagat pri nesreči????
Jani vem da poznaš PGD Cerknica .......Vendar ne govorit da nimam pojma ker se motiš!
Nisem mislim da nebi mogli posredovati saj imajo potrebno opremo in usposobljene ljudi (gasilce)! Samo na obsežnost nesreče in tudi na to da so bili aktivirani (PGD Postojna in GB Ljubljana)nevem kaj bi prišlo prav še eno vozilo za tehnično reševanje saj mislim da osnovnega hidravličnega orodja ter ostale opreme za reševanje je bilo na kraju samem dovolj....Ravno tako žive sile Gasilcev.... Nekaj podatkov iz omenjene nesreče:

Neuradni podatki:
Udeležba vozil:
PGD Postojna:HTV,TRV-1 GVC 24/50+ poveliniški WW Transporter, Ekipa 8 gasilcev

GB Ljubljana: HTV Nissan patrol, MB Vito +prikolica za masovne nesreče,MB Atego nova 14, MB Atego z močnejšim dvigalom in kesonom, ekipa cca 15 gasilcev

Se pravi 23 gailcev +8 vozil.... Mislim da opreme in sil več kod dovolj za oskrbo omenjene nesreče! Tako sem lahko napisal da nevem kaj bi počeli še PGD Cerknica z svojo ekipo in ostala društva iz okolice....Je pa res in se strinjam, da od viška glava ne boli!

Pa lepo pozdrav in hvala osebi ki mi je posredovala podatke.....

Marolt
življenje je lepo! Ne boj se mrtvih, boj se živih!
Uporabniški avatar
Martina
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Martina »

ojla....

matjaž: tudi to vem, da so šoferji 24 ur na dan :wink: ampak... za tega je bilo rečeno, da je bil spočit...iz druge vožnje ni prišel... z zabave pa tudi ne verjamem, saj ga je čakala pot v ancono... :? glede na razdaljo, ki bi jo naj prepotoval... se hkrati vprašam, kje je bil drugi šofer?

Lp
Vaja dela mojstra, če mojster dela vaje! :)
mnenje

Odgovor Napisal/-a mnenje »

Še z mojega vidika za prometno.

Ne vem zakaj se toliko kregate kdo ima koncesijo in kdo ne. Po mojem je dejstvo dovolj jasno, da so Postojnčani in Ljubljančani (PS. drugače jih noben v sloveniji ne mara) uspešno sodelovali in oboji skupaj še uspešneje z reševalci, reševalci pa tudi med seboj. To je dokaz da očitno prizadevanja nekaterih posameznikov vodijo v pravo smer in da je končno enkrat zadeva izpeljana tako kot se za gre, da se celo pohvale slišijo ne pa tako kot ponavadi, ko nas gasilce samo grajajo. OK časopisi uspeha SKUPNIH sil reševalnih enot niti ne omenjajo.
Dejstvo je sledeče. Profesionalci se dopolnjuje, delujejo dnevno med seboj, reševalne enote in gasilci (vsaj GBL, pa mislim da je tudi v postojni tako) se izobražujejo drug od drugega (izmenjava inštruktorjev predavateljev), gasilci vozimo prikolico za masovke (od kje hudiča le, saj to ni naše delo) in zakaj bi potem aktivirali še druge enote, ki bi ta trud in rutino le kvarile. Sami pa ste napisali, da je bilo vozil in moštva toliko da ni bilo potrebe po novih, da kdo ne očita da jaz to naokolim trosim.
Kar se pa časov dostopa tiče, pa po mojem mnenju edini za katere mislim, da bi lahko kaj pametnega naredili (če bi prišli pred GBL in Postojno) so to fantje iz Stare vrhnike. Ostali pa dvomim da bi bili hitrejši oziroma celo usposobljeni.
Fantje brez zamere, bistvo tega reševanja so bila dvigala in pa blazine, prosim korenjake, ki se počutite ogrožene, zakaj niste bili dvignjeni, da mi opišete s čim od tega in v kolikšni meri razpolagate. Če tega nimate se nimate kaj pritoževat ker bi tako ali tako zopet dvignili GBL in Postojno potem pa mislim da bi nekaterim glave letele ali pa vsaj po jacih teplo.

PS. Pa ne znate drugega kakor pluvat, namesto da bi se od tega kaj naučili - temu je bil forum vsaj v štartu namenjen. Ni enega, ki bi vprašal kje, kako, zakaj so kaj vpeli, podložili, kje je bil problem, kašne težave so se pojavile, kaj bi bilo lahko še boljše. Ne vi samo nergate pa pamet solite, ma bi vas rad videl na terenu. :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :jezniogenj:
Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kraj: Dobračeva - Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Tratnik »

mnenje napisal/-a:Še z mojega vidika za prometno.

Ne vem zakaj se toliko kregate kdo ima koncesijo in kdo ne. Po mojem je dejstvo dovolj jasno, da so Postojnčani in Ljubljančani (PS. drugače jih noben v sloveniji ne mara) uspešno sodelovali in oboji skupaj še uspešneje z reševalci, reševalci pa tudi med seboj. To je dokaz da očitno prizadevanja nekaterih posameznikov vodijo v pravo smer in da je končno enkrat zadeva izpeljana tako kot se za gre, da se celo pohvale slišijo ne pa tako kot ponavadi, ko nas gasilce samo grajajo. OK časopisi uspeha SKUPNIH sil reševalnih enot niti ne omenjajo.
Dejstvo je sledeče. Profesionalci se dopolnjuje, delujejo dnevno med seboj, reševalne enote in gasilci (vsaj GBL, pa mislim da je tudi v postojni tako) se izobražujejo drug od drugega (izmenjava inštruktorjev predavateljev), gasilci vozimo prikolico za masovke (od kje hudiča le, saj to ni naše delo) in zakaj bi potem aktivirali še druge enote, ki bi ta trud in rutino le kvarile. Sami pa ste napisali, da je bilo vozil in moštva toliko da ni bilo potrebe po novih, da kdo ne očita da jaz to naokolim trosim.
Kar se pa časov dostopa tiče, pa po mojem mnenju edini za katere mislim, da bi lahko kaj pametnega naredili (če bi prišli pred GBL in Postojno) so to fantje iz Stare vrhnike. Ostali pa dvomim da bi bili hitrejši oziroma celo usposobljeni.
Fantje brez zamere, bistvo tega reševanja so bila dvigala in pa blazine, prosim korenjake, ki se počutite ogrožene, zakaj niste bili dvignjeni, da mi opišete s čim od tega in v kolikšni meri razpolagate. Če tega nimate se nimate kaj pritoževat ker bi tako ali tako zopet dvignili GBL in Postojno potem pa mislim da bi nekaterim glave letele ali pa vsaj po jacih teplo.

PS. Pa ne znate drugega kakor pluvat, namesto da bi se od tega kaj naučili - temu je bil forum vsaj v štartu namenjen. Ni enega, ki bi vprašal kje, kako, zakaj so kaj vpeli, podložili, kje je bil problem, kašne težave so se pojavile, kaj bi bilo lahko še boljše. Ne vi samo nergate pa pamet solite, ma bi vas rad videl na terenu. :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :jezniogenj:
Jaz mislim, da se nobeden ne krega. Tudi posredovanje je bilo izvedeno super (kot kažejo vesti).
Mene osebno zanima, kako je narejen plan ukrepanja pri masovnih nesrečah (kot je bila recimo ta), kje so tu lokalne enote. Kdaj bi prišle v poštev (če sploh) itd, itd.
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
brko

re-za Markota

Odgovor Napisal/-a brko »

Marko nič hudega nočem nikomur ,me pa prav zanima ali bodo imeli Postojnci jajca in priznali,ker ni moj interes blatit. Sploh pa ne na taki intervenciji,vendar pa pri analizi so tudi take opazke. Pa brez zamere in drugim tudi briši ker klamfajo še hujše stvari.
Uporabniški avatar
Marko Novak
moderator
moderator
Kraj: PGD Zagorje - mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Marko Novak »

Poglejte:

Prva stvar : objava novice,

Druga stvar : razvoj dogodkov - intervencija

Tretja stvar: debata o SAMI DOTIČNI INTERVENCIJI :!:

Nič drugega nas ne zanima. Dragi Brko -gost. Ker delamo prav Vsi tukaj v humanitarne namene in v dobrobit gasilstva. Skrbimo tudi za dobro ime naše organizacije.

Če želiš moje osebno mnenje ti ga lahko posredujem tukaj javno.

To kar si napisal ti, je nepreverjena informacija zaradi katere si lahko prislužiš tudi KAZENSKO OVADBO. Zaradi razžalitve ,blatenja dobrega imena, povzročitve raznoraznih bolečin....Seveda si anonimnež. Moje delo pa je da skrbim za red na tem forumu. Če te ta stvar tako peče se prosim obrni na PGD Postojna direktno.

Jaz spoštujem javno mnenje vendar mora biti v kontekstu, forum je popolnoma javna stvar dostopna vsakemu. Nič nimam osebno proti tebi.
Vendar razumi da takšnih stvari ne morem dovoliti. Pa naj si bo govora o GB Ljubljana ali pa PGD Zajčja dobrava.
Vsaka zdravorazumna kritika je dobrodošla, na napakah se učimo, trudimo se da bi jih bilo čim manj. Poanta je pa da jih nekateri priznavamo dugi pa pač ne.

Tudi ni stvar ugibanja ali je šofer zaspal, ali je bil spočit, kaj je delal ponoči. Za to so poskrbele pristojne službe.

Nas zanima delo "naših " služb.

Hvala lepa za uvidevnost in lep pozdrav

Marko NOVAK
Marko NOVAK...GSM 040 631 011
Uporabniški avatar
Marolt

Mnenje gosta!
Hvala za tvoje mnenje! Mislim pa da se nihče ni sporekel glede tega kdo naj bi posredovala itd.... Vprašanje je samo zakaj niso klicali Cerknice in Stare vrhnike..... In odgovore si sam dobvolj dobro in utemeljeno napisal.... Nekaj sem dodal tudi jaz ki sem enakega mnenja kod ti...

Jaz kod član PGD ja lahko samo pohvalim delo Postojne in GB Lj! In res je da se spremembe vidijo, če že niste pohvaljeni iz medijev si zaslužite pohvala iz naše strani....

Fantje bravo in le tako naprej....

LP Marolt
Uporabniški avatar
Dušan
Kraj: Zgornja Bistrica (Tirgot)

Odgovor Napisal/-a Dušan »

No mene pa zanima kako bi kaj bilo na primer če v bližnji okolici ni gasilskih vozil z dvigali?? MIslim da najzmogljivejša dvigala na gasilskih vozillih sta ravno v LJ in KR kjer mislim da imata max zmoglivost dviga 20t/m....
Tehnika nam lajša življenje!
darko

Odgovor Napisal/-a darko »

brko

ker si bil v skrbeh če nam je zmanjkalo gorivo v poveljniškem kombiju, naj te pomirim da nikakor ne.
kot si verjetno videl sem se na kraj dogodka kot drugi od štirih vozil pripeljal z kombijem, ki ima sedeže. kombi sem pustil na odstavnem pasu na nasprotni strani vozišča vzporedno z krajem dogodka. vsa ostala vozila so šla na vozišče, kjer je bila nesreča. Bencin pa smo natočili v kombi, če bi ga potrebovali za prevoz potnikov. kot si opazil je bil kraj dogodka oddaljen cca 500 m od bencinske črpalke vendar tudi ob povratku ni bilo potrebno točiti bencina. ker je kombi (Vw synchro) tekel tudi na mestu in nima ravno majhne porabe, smo pripravili vse potrebno za primer prevozov.
odgovarjam šele sedaj, ker sem pred kratkim dobil tvoj izbrisan navedek.

lep pozdrav od postojčanov z j....
darko
darko

Odgovor Napisal/-a darko »

dušan
glede dvigal te moram popraviti, saj gasilci razpolagamo samo z dvigali, katera lahko dvignejo osebna vozila ali vozila ki niso težja. za dvig tovornih vozi, avtobusov pa mora priti na kraj dogodka kopitar ali kakšen drug dvigalist.
seveda pa si lahko pomagamo z njimi tudi ob drugih nesrečah. verjetno si spremljal tudi problematiko okoli našega tehničnega vozila, vendar se je od pomladi že izkazal pri reševanju oz. dviganju v treh primerih, kjer pa niso bili ogroženi (vkleščeni) ljudje.
dobrodošlo bi bilo tudi tako dvigalo kot si ga ti omenil =20 tonsko, saj se enote ki rešujemo na cestah zavedamo tega problema. včeraj sem pri Novem mestu videl lep primer zvrnjenega šleperja na glavo.
darko
Uporabniški avatar
janez
dolgoprogaš
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a janez »

Ko prebiram razprave na temo avtobusne nesreče na avtocesti blizu Logatca, čutim vse bolj potrebo po ustreznem izobraževanju gasilcev (tako poklicnih kot prostovoljnih).
Pred leti sem predlagal, da bi uvedli modularno izobraževanje. Tako bi za cestnoprometne nesreče gasilci osvojili naslednje module:
osnovno usposabljanje za gasilca, nato pa bi sledili moduli - hidravlična orodja - prometne nesreče osebnih vozil - prometne nesreče tovornih vozil (tu nastopijo že problemi s tovorom, tudi živina) - prometne nesreče z avtobusi (to so masovke = nesreče z več kot 15 poškodovanimi). Vse bi potekalo lepo počasi po modulih.
Za ukrepanje ob nesrečah v predorih (to bi bil samostojen modul) bi moral prikobacati vsaj do prometne nesreče s tovornim vozilom, pa še dihalci itd.
Malo ponavljanja malo naprej.
Seveda bi bilo za vključitev v posamezen "prometni" modul bilo potrebno osvojiti še kakšen drug modul na primer prvo pomoč in podobno. Tako bi obnavljali že osvojena znanja, pridobivali nova, zlasti pa bi bili v stiku z novitetami (nova oradja, novi postopki, nove doktrine...)
Pa je modro vodstvo menilo, da je to preveč zapleteno - tri dni tehničnega reševanja in si stručko (ali pa le bučko).
Taki smo, take imamo - sami smo jih izvolili.

Pa brez zamere in najlepši pozdrav.
Janez
Uporabniški avatar
Dušan
Kraj: Zgornja Bistrica (Tirgot)

Odgovor Napisal/-a Dušan »

Ja Darko poznam približno s kakimi tehničnimi vozili z dvigalom razpolagajo nekatere enote v Sloveniji. Smo bili pred kratkim na obisku v GB LJ in pa v PGE Krško. No pa tud vaš avto sem spremljal problematiko od bliže pa sem si ga pogledal v Celju in pa na IGU.
Tehnika nam lajša življenje!
Uporabniški avatar
boštjančk
Kraj: povžarija

Odgovor Napisal/-a boštjančk »

Dovolite še za moj komentar.

Sam sem sicer sodeloval na tej nesreči po službeni dolžnosti kot eden iz ekip RP Lj. Glede vprašanja, zakaj niso bili aktivirani člani PGD STARA VRHNIKA, katerega sem član tudi sam, si lahko preberete že sami v prejšnih objavah. Imamo HTV, ki ustreza vsem predpisom, celo opremljen je več in bolje, kot katero koli drugo v RS, vsaj kar se tiče PGD-jev, pa mogoče tudi od kakšne poklicne enote, prav vsi operativci znajo vse od opreme ustrezno in pravilno uporabiti-o tem ni dvoma.

Na taki nesreči, kot je bila ta na vrhniškem klancu, pa je moje mnenje, da nismo imeli kaj iskat, saj je bila stvar preobsežna za eno društvo. Tudi z vso našo opremo bi težko pomagali fantu pod avtobusom, edina koristna stvar, ki bi jo lahko naredili, je nekaj imobolizacij in pa poviti nekaj ran. Zavedajte se, da so za take nesreče najbolj usposobljene poklicne gasilske enote, pa še njim bi se lahko ob hujšem koncu "zanohtalo", pa brez zamere.

Sem pa prepričan, da bi sigurno izvozili, če bi se v istem času v naši okolici zgodila še kakšna prometna nesreča in bi bila tudi uspešno opravljena. V tem primeru bi bili tudi bolj koristni, ali mislite drugače!?

Imam pa vprašanje za gosta, ki je imenovan MNENJE: kdo naj bi po tvojem oz. vašem mnenju peljal prikolico za masovke. Kot sami dobro veste(predvidevam), na RP Lj nimamo pogojev za prevoz le te, največkrat niti za vse poškodovance, torej :?: :?: :?:
Gobc me je zmer tepu!
Bivši član povžarske konjenice
Uporabniški avatar
Marolt

darko napisal/-a:brko

ker si bil v skrbeh če nam je zmanjkalo gorivo v poveljniškem kombiju, naj te pomirim da nikakor ne.
kot si verjetno videl sem se na kraj dogodka kot drugi od štirih vozil pripeljal z kombijem, ki ima sedeže. kombi sem pustil na odstavnem pasu na nasprotni strani vozišča vzporedno z krajem dogodka. vsa ostala vozila so šla na vozišče, kjer je bila nesreča. Bencin pa smo natočili v kombi, če bi ga potrebovali za prevoz potnikov. kot si opazil je bil kraj dogodka oddaljen cca 500 m od bencinske črpalke vendar tudi ob povratku ni bilo potrebno točiti bencina. ker je kombi (Vw synchro) tekel tudi na mestu in nima ravno majhne porabe, smo pripravili vse potrebno za primer prevozov.
odgovarjam šele sedaj, ker sem pred kratkim dobil tvoj izbrisan navedek.

lep pozdrav od postojčanov z j....
darko
Živim se vse zgodi zato res nevem v čemu je bil problem tega da se dolije nafto na kraju nesreče? Saj tko kod je darko rekel kaj pa če bi morali z vozilom odpeljati v LJ lažje poškodovane?
Ah ja Brko saj veš kako je bilo v Loškem potoku menda ste prišli brez IDA na intervencijo? Pa nikomur nič ne očitam, samo skušam dopovedati da živim in ljudem ki delamo se vse zgodi...... Pa tako GB ju kakor PGD ju....

ps: no pa če smo fer pa če smo kolegi oziroma med nami velja neko prijazno gasilsko vzdušje si takih objav nebi privoščili. Ker to je samo metanje polen pod noge.... In kam to pelje?? Blatimo sami sebe in svoje delo!

Pa lepo da je bilo to, razjasneno iz strani postojnskih gasilcev.

LP Marolt
Zaklenjeno