Tehnično reševanje dilema.
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odg: Tehnično reševanje dilema.
Fantje, prerekate se o že predebatiranih tematikah. Pobrskajte malo po forumu in najdite odgovore.
Re: Tehnično reševanje dilema.
Moje skromno mnenje.
Če je v planu alarmiranja napisano, da na tehnično intervencijo izvozi GEŠP ter ob enem tudi osrednja enota, ni nič narobe. Sploh če je GEŠP odaljena kar nekaj kilometrov od izrednega dogodka. Primer da prva prispe osrednja enota, je dolžna zavarovat kraj nesreče (požarno in protinaletno, če je vozilo v takšnem položaju da bi bila možnost da zrsi oz. se prevrže, ga še zavarujemo), ter po najboljših močeh pomagati ponesrečencem. To že moramo kot navadni udeleženci v prometu, da če naletimo na prometno nesrečo, moramo pomagati ponesrečencem (nuditi prvo pomoč). Ne pa, da ker nimamo koncesije, bomo lepo gledali ponesrečenca kako krvavi in bo nakoncu zaradi neukrepanja izkrvavel.
lp
Če je v planu alarmiranja napisano, da na tehnično intervencijo izvozi GEŠP ter ob enem tudi osrednja enota, ni nič narobe. Sploh če je GEŠP odaljena kar nekaj kilometrov od izrednega dogodka. Primer da prva prispe osrednja enota, je dolžna zavarovat kraj nesreče (požarno in protinaletno, če je vozilo v takšnem položaju da bi bila možnost da zrsi oz. se prevrže, ga še zavarujemo), ter po najboljših močeh pomagati ponesrečencem. To že moramo kot navadni udeleženci v prometu, da če naletimo na prometno nesrečo, moramo pomagati ponesrečencem (nuditi prvo pomoč). Ne pa, da ker nimamo koncesije, bomo lepo gledali ponesrečenca kako krvavi in bo nakoncu zaradi neukrepanja izkrvavel.
lp
Pozdravljeni;
no mislim, da je sašo, kar dobro zadel bistvo, dejansko se vse da, le da je to potrebno predhodno urediti s potrebnimi dokumenti oz. načrti, ki obstajajo. Nekaj takih primerov v Sloveniji že obstaja, se pravi skupno posredovanje in alarmiranje GEŠP enote in matične enote. Sicer pa predpise na tem področju sprejema oz. jih ureja URSZR in v koliko komu kaj ni jasno naj se z dopisom in vprašanjem obrne na njih in mu bodo najbolje raztolmačili določen predpis. Prejeti odgovor naj lepo objavi tu na forumu in stvari bodo jasen kot beli dan
...
LP!
no mislim, da je sašo, kar dobro zadel bistvo, dejansko se vse da, le da je to potrebno predhodno urediti s potrebnimi dokumenti oz. načrti, ki obstajajo. Nekaj takih primerov v Sloveniji že obstaja, se pravi skupno posredovanje in alarmiranje GEŠP enote in matične enote. Sicer pa predpise na tem področju sprejema oz. jih ureja URSZR in v koliko komu kaj ni jasno naj se z dopisom in vprašanjem obrne na njih in mu bodo najbolje raztolmačili določen predpis. Prejeti odgovor naj lepo objavi tu na forumu in stvari bodo jasen kot beli dan
LP!
Bolj star, bolj nor!
- Peter
- Upravnik

- GE: Zabreznica
- Kraj: Breznica
- Kontakt:
Re: Tehnično reševanje dilema.
Uporaba besede koncesija je bistveno lažja kot pogodba o sofinanciranju, vendar pa je to lahko vzrok marsikaterega nesporazuma. V predpisih o zaščiti in reševanju besede koncesija ne boste našli, niti ni omenjena pri pogodbi o izvajanju javne gasilske službe. Opravljanje javne gasilske službe ni omejeno, seveda pa je treba upoštevati operativne gasilske načrte.Takole, telegrafsko, v razmislek.
Primer izpred enega tedna: Priča sem bil prometni nesreči, v nesreči je bila ena oseba poškodovana. Pokličem ReCO LJ, zaprosim za reševalno vozilo ter aktiviranje gasilcev, čeprav oseba direktno ni bila ukleščena v vozilu, bi bila pa potreba asistenca reševalcem pri nameščanju KED-a ponesrečeni osebi ter pri iznosu iz popolnoma razbitega vozila (poleg odklopa akumulatorjev, absorbcije razlitih motornih tekočin...). Kljub temu, da sem se predstavil s polnim imenom in priimkom ter navedel, da sem član enote, ki bi posredovala, je bil odgovor operaterja NE. Ponovno sem mu razložil, da bo glede na moje izkušnje iz posredovanja pri prometnih nesrečah, urgentni zdravnik odredil KED in da bodo gasilci verjetno lažje vstopili v razbito vozilo ter nudili asistenco pri iznosu, je bil odgovor ponovno NE - če ni vkleščenje, na kraj ne potrebujete gasilcev, "bodo že reševalci sami uredili zadevo". V tretje se nisem več pregovarjal. Toliko o tem... Še dobro, da ni rekel, da naj osebo sami peljemo v KC Ljubljana, kamor so jo odpeljali reševalci.
- mundat
- GE: Gornja Radgona
- Kraj: PGD Gor. Radgona
prijaviti ustreznim organom...Luka19 napisal/-a:Primer izpred enega tedna: Priča sem bil prometni nesreči, v nesreči je bila ena oseba poškodovana. Pokličem ReCO LJ, zaprosim za reševalno vozilo ter aktiviranje gasilcev, čeprav oseba direktno ni bila ukleščena v vozilu, bi bila pa potreba asistenca reševalcem pri nameščanju KED-a ponesrečeni osebi ter pri iznosu iz popolnoma razbitega vozila (poleg odklopa akumulatorjev, absorbcije razlitih motornih tekočin...). Kljub temu, da sem se predstavil s polnim imenom in priimkom ter navedel, da sem član enote, ki bi posredovala, je bil odgovor operaterja NE. Ponovno sem mu razložil, da bo glede na moje izkušnje iz posredovanja pri prometnih nesrečah, urgentni zdravnik odredil KED in da bodo gasilci verjetno lažje vstopili v razbito vozilo ter nudili asistenco pri iznosu, je bil odgovor ponovno NE - če ni vkleščenje, na kraj ne potrebujete gasilcev, "bodo že reševalci sami uredili zadevo". V tretje se nisem več pregovarjal. Toliko o tem... Še dobro, da ni rekel, da naj osebo sami peljemo v KC Ljubljana, kamor so jo odpeljali reševalci.
PGD Gornja Radgona IV. kategorija
Gasilska enota širšega pomena
predsednik društva
Gasilska enota širšega pomena
predsednik društva
Ali morda veš, če so bili kasneje aktivirani tudi gasilci oz. kako je bilo z oskrbo poškodovanca itd.?Luka19 napisal/-a:Primer izpred enega tedna: Priča sem bil prometni nesreči, v nesreči je bila ena oseba poškodovana. Pokličem ReCO LJ, zaprosim za reševalno vozilo ter aktiviranje gasilcev, čeprav oseba direktno ni bila ukleščena v vozilu, bi bila pa potreba asistenca reševalcem pri nameščanju KED-a ponesrečeni osebi ter pri iznosu iz popolnoma razbitega vozila (poleg odklopa akumulatorjev, absorbcije razlitih motornih tekočin...). Kljub temu, da sem se predstavil s polnim imenom in priimkom ter navedel, da sem član enote, ki bi posredovala, je bil odgovor operaterja NE. Ponovno sem mu razložil, da bo glede na moje izkušnje iz posredovanja pri prometnih nesrečah, urgentni zdravnik odredil KED in da bodo gasilci verjetno lažje vstopili v razbito vozilo ter nudili asistenco pri iznosu, je bil odgovor ponovno NE - če ni vkleščenje, na kraj ne potrebujete gasilcev, "bodo že reševalci sami uredili zadevo". V tretje se nisem več pregovarjal. Toliko o tem... Še dobro, da ni rekel, da naj osebo sami peljemo v KC Ljubljana, kamor so jo odpeljali reševalci.
Me je imelo, da bi po koncu dogajanja še enkrat poklical na 112 in jih direktno vprašal oziroma prosil, da mi povejo vzrok zakaj niso želeli alarmirati gasilcev, vendar nisem želel "najedati", ampak naj vedo (če kdo to bere), da tako ravnanje ni primerno in sprejemljivo. Sem se pa naučil, kako drugič oblikovati prijavo, če bi se pripetila podobna situacija...mundat napisal/-a:prijaviti ustreznim organom...Luka19 napisal/-a:Primer izpred enega tedna: Priča sem bil prometni nesreči, v nesreči je bila ena oseba poškodovana. Pokličem ReCO LJ, zaprosim za reševalno vozilo ter aktiviranje gasilcev, čeprav oseba direktno ni bila ukleščena v vozilu, bi bila pa potreba asistenca reševalcem pri nameščanju KED-a ponesrečeni osebi ter pri iznosu iz popolnoma razbitega vozila (poleg odklopa akumulatorjev, absorbcije razlitih motornih tekočin...). Kljub temu, da sem se predstavil s polnim imenom in priimkom ter navedel, da sem član enote, ki bi posredovala, je bil odgovor operaterja NE. Ponovno sem mu razložil, da bo glede na moje izkušnje iz posredovanja pri prometnih nesrečah, urgentni zdravnik odredil KED in da bodo gasilci verjetno lažje vstopili v razbito vozilo ter nudili asistenco pri iznosu, je bil odgovor ponovno NE - če ni vkleščenje, na kraj ne potrebujete gasilcev, "bodo že reševalci sami uredili zadevo". V tretje se nisem več pregovarjal. Toliko o tem... Še dobro, da ni rekel, da naj osebo sami peljemo v KC Ljubljana, kamor so jo odpeljali reševalci.
Ne, niso (nismo) bili (sem član enote, ki bi posredovala).Športnik napisal/-a:Ali morda veš, če so bili kasneje aktivirani tudi gasilci oz. kako je bilo z oskrbo poškodovanca itd.?Luka19 napisal/-a:Primer izpred enega tedna: Priča sem bil prometni nesreči, v nesreči je bila ena oseba poškodovana. Pokličem ReCO LJ, zaprosim za reševalno vozilo ter aktiviranje gasilcev, čeprav oseba direktno ni bila ukleščena v vozilu, bi bila pa potreba asistenca reševalcem pri nameščanju KED-a ponesrečeni osebi ter pri iznosu iz popolnoma razbitega vozila (poleg odklopa akumulatorjev, absorbcije razlitih motornih tekočin...). Kljub temu, da sem se predstavil s polnim imenom in priimkom ter navedel, da sem član enote, ki bi posredovala, je bil odgovor operaterja NE. Ponovno sem mu razložil, da bo glede na moje izkušnje iz posredovanja pri prometnih nesrečah, urgentni zdravnik odredil KED in da bodo gasilci verjetno lažje vstopili v razbito vozilo ter nudili asistenco pri iznosu, je bil odgovor ponovno NE - če ni vkleščenje, na kraj ne potrebujete gasilcev, "bodo že reševalci sami uredili zadevo". V tretje se nisem več pregovarjal. Toliko o tem... Še dobro, da ni rekel, da naj osebo sami peljemo v KC Ljubljana, kamor so jo odpeljali reševalci.
Z oskrbo poškodovane osebe je bilo pa tako, da se je slučajno privatno s svojim vozilom mimo pripeljal še reševalec iz NMP s katerim sva pomagala urgentni ekipi pri oskrbi poškodovane osebe, tako da smo naredili mešano ekipo civilistov in ekipe NMP.
Ponovno ?????? (se ne bom opredelil) izkušnja, bom naredil samo sintezo javno dostopnih podatkov:
5.7.2012 ob 14. uri se je na lokalni cesti Koseze-Mengeš zgodila prometna nesreča s smrtnim izidom.
70-letni voznik osebnega avtomobila je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, tako da ga je v levem ovinku zaneslo v levo z vozišča, kjer je trčil v obcestni jarek. Pri tem je utrpel tako hude poškodbe, da je umrl na kraju nesreče.
Vir: http://www.policija.si
Nesreče v cestnem prometu - prometne nesreče
Ob 14.23 je na lokalni cesti Mengeš–Koseze, občina Mengeš, osebno vozilo zaradi neprimerne hitrosti zletelo s ceste in trčilo v drevo. V nesreči je zaradi hudih poškodb ena oseba izgubila življenje, druga pa je utrpela hude poškodbe. Reševalci NMP Domžale so poškodovanega prepeljali v bolnišnico.Gasilci PGD Kamnik so izklopili akumulator in z vpojnimi sredstvi počistili razlite motorne tekočine.
Vir: SPIN opomba: 14:23 - to ni ne čas nesreče, niti čas (prekmalu) aktivacije našega društva
O podrobnostih časovnega zamika pa ne bomo tukaj...
5.7.2012 ob 14. uri se je na lokalni cesti Koseze-Mengeš zgodila prometna nesreča s smrtnim izidom.
70-letni voznik osebnega avtomobila je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, tako da ga je v levem ovinku zaneslo v levo z vozišča, kjer je trčil v obcestni jarek. Pri tem je utrpel tako hude poškodbe, da je umrl na kraju nesreče.
Vir: http://www.policija.si
Nesreče v cestnem prometu - prometne nesreče
Ob 14.23 je na lokalni cesti Mengeš–Koseze, občina Mengeš, osebno vozilo zaradi neprimerne hitrosti zletelo s ceste in trčilo v drevo. V nesreči je zaradi hudih poškodb ena oseba izgubila življenje, druga pa je utrpela hude poškodbe. Reševalci NMP Domžale so poškodovanega prepeljali v bolnišnico.Gasilci PGD Kamnik so izklopili akumulator in z vpojnimi sredstvi počistili razlite motorne tekočine.
Vir: SPIN opomba: 14:23 - to ni ne čas nesreče, niti čas (prekmalu) aktivacije našega društva
O podrobnostih časovnega zamika pa ne bomo tukaj...
Ne vem, če ima sploh smisel govoriti o "telefonistih" na ReCO (velja za Lj območje) z izjemo enega (Tilen), ker kolikor mi je znano, ti ljudje nimajo nikakršne ustrezne izobrazbe (beri gasilske, reševalske)!!!
ZELO velikokrat se dogaja, da fantje na svojo roko in po nekakšnih nadnaravnih sposobnostih, ki jih očitno imajo, odločajo kakor se jim zazdi - na žalost v večini primerov seveda napačno, a kaj ko se niti na pritožbe in dokazana dejstva o zmoti nič ne spremeni.
Edina varjanta, da dosežeš svoje je, da se predstaviš kot zdravnik! Potem dobiš vse, kar ti poželi srce. Sodelavec, ki dela že cca 15 let + v NMP, je bil član HNMP, je motorist reševalec, inštruktor z mednarodno licenco, je naletel na prometno nesrečo z več udeleženimi in hudimi poškodbami. Ko se je operaterju predstavil kdo je, kaj se je zgodilo, kakšne ekipe potrebuje in koliko, zahteval tudi helikopter, ga je gladko operater odklonil in ne samo enkrat, dvakrat. Tretjič se je predstavil kot zdravnik, pa je dobil vse že prej našteto vključno s HNMP
Zakaj je temu tako, nihče ne ve, ali pa noče vedeti. Dejstvo pa je, da sistem, ki ga imamo, ne deluje kot bi moral, nima na položajih ljudi z usterzno izobrazbo in delovnimi izkušnjami na terenu, lahko pa odloča o stvareh, o katerih se mu niti približno ne sanja, čeprav ima na drugi strani telefona človeka, ki se vsakodnevno kot profesionalec ali prostovolec ukvarja na področju gasilstva ali reševanja. Na žalost pa zaradi nekaj posameznikov ljudje vse mečejo v isti koš!
ZELO velikokrat se dogaja, da fantje na svojo roko in po nekakšnih nadnaravnih sposobnostih, ki jih očitno imajo, odločajo kakor se jim zazdi - na žalost v večini primerov seveda napačno, a kaj ko se niti na pritožbe in dokazana dejstva o zmoti nič ne spremeni.
Edina varjanta, da dosežeš svoje je, da se predstaviš kot zdravnik! Potem dobiš vse, kar ti poželi srce. Sodelavec, ki dela že cca 15 let + v NMP, je bil član HNMP, je motorist reševalec, inštruktor z mednarodno licenco, je naletel na prometno nesrečo z več udeleženimi in hudimi poškodbami. Ko se je operaterju predstavil kdo je, kaj se je zgodilo, kakšne ekipe potrebuje in koliko, zahteval tudi helikopter, ga je gladko operater odklonil in ne samo enkrat, dvakrat. Tretjič se je predstavil kot zdravnik, pa je dobil vse že prej našteto vključno s HNMP
Zakaj je temu tako, nihče ne ve, ali pa noče vedeti. Dejstvo pa je, da sistem, ki ga imamo, ne deluje kot bi moral, nima na položajih ljudi z usterzno izobrazbo in delovnimi izkušnjami na terenu, lahko pa odloča o stvareh, o katerih se mu niti približno ne sanja, čeprav ima na drugi strani telefona človeka, ki se vsakodnevno kot profesionalec ali prostovolec ukvarja na področju gasilstva ali reševanja. Na žalost pa zaradi nekaj posameznikov ljudje vse mečejo v isti koš!
Gobc me je zmer tepu!
Bivši član povžarske konjenice
Bivši član povžarske konjenice
Podam se hitro moje mnenje. Po moje bi v krajih, kjer so koncesjonarji oddaljeni več kot 10 min, morali aktivirati osrednjo enoto in pa koncesjonarja. Pa naj gre za tehnični reševanje ali nevarne snovi. Sigurno imajo vse osrednje enote dovolj izobražen kader, za te vrste posredovanja. Tako lahko opravi prva enota na kraju kar nekaj dela, preden pride kocesijonar( zavarovanje,stabilizacija, prva pomoč....). Tudi vemo, da pridejo kocesijonarji včasih na prometno samo trije ali še manj.
Mene pa zanima, kakšne so možnosti, da se društvu dodeli koncesija za reševanje v prometnih nesrečah, če ima ta opremo in pa usposobljen kader, pa čeprav je II. kategorije ?
Ne sanjat,raje razmislite kakšne kolendarje boste imeli konec leta.
Lp
Lp
Mene pa zanima, kakšne so možnosti, da se društvu dodeli koncesija za reševanje v prometnih nesrečah, če ima ta opremo in pa usposobljen kader, pa čeprav je II. kategorije ?
praktično ni nobenih možnosti ... kar nekaj društev ima opremo in znanje, pa jim to ne uspe...
praktično ni nobenih možnosti ... kar nekaj društev ima opremo in znanje, pa jim to ne uspe...