HELIKOPTERSKA POMOČ AMZS

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odgovori
Uporabniški avatar
NH30

Odgovor Napisal/-a NH30 »

Zadnjič sem zasledil informacijo,da se bo na ministrstvo pritožila neka Mariborska letalska služba,ki domuje na Mariborskem letališču.Da je bil FlyCom izbrani brez javne ponudbe.
Ta letalska služba ki deluje od leta 1998,in ima tudi helikopter Bell,ki je prirejeno za takšno reševanje in pa usposobljen kader.Ta helikopter pa je že 8 let stoji nekje v Nemčiji.

Lp colly :twisted:
Le čevlje sodi naj kopitar! F.Prešeren
Uporabniški avatar
Beli
Kraj: Vrhnika
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Beli »

Kako je možno da se vsaka stvar, ki se kupi v Sloveniji za zdravstvo zatakne pri razpisih?? :roll: Enako je blo že pri razpisu za operacijske mize :evil:

LP
Slika
darko

Odgovor Napisal/-a darko »

Kdor koli naj rešuje in prevaža predvsem v dobro poškodovancev iz oddaljenejših krajev. Žalostno pa je da naši pravniki niso v času trajanja projekta našli primernega načina redne uvedbe helikopterskega reševanja. Kot sem že omenil smo imeli v ranjki jugi helikoptersko reševanje (AMSJ) na nekaterih lokacijah že pred 30 leti.
Prevoz z vojaškim helikopterjem pa je na meji stroke (pritrditve in stabilnost). Se pa strinjam da bomo še velikokrat poleg urejenega prevoznika potrebovali policijske in vojaške helikopterje za razne prevoze in reševanja. Tudi iz žičnic, brezen, itd o katerem se je začelo govoriti po lanskih dogodkih.
In pa še to-nekatera smučišča v tujini imajo helikopterje v pripravljenosti za reševanje. Slovenija pa se išče.
Darko
krasov
Kraj: okolica Domžal

Odgovor Napisal/-a krasov »

Koliko ima sploh slovenija helihopterjev??.Vem da se je sedaj en nabavil vandar je še pod uprašajem :?:
Basulja

Odgovor Napisal/-a Basulja »

Res ne razumem, zakaj se ne morjo dogovort za tako življenjske stvari! Nikoli ne veš, kdaj boš ravno ti potreboval hiter helikopterski prevoz, da ti reši življenje....

Ljudje bojo umiral, oni si bojo pa žepe polnil....Me zanima kako bi se odzval takrat, ko bi oni nucal kšne take usluge.....
Uporabniški avatar
NH30

Odgovor Napisal/-a NH30 »

krasov napisal/-a:Koliko ima sploh slovenija helihopterjev??.Vem da se je sedaj en nabavil vandar je še pod uprašajem :?:
Nekaj so govorili okoli 3 helikopterjev za NMŠ.Da bodo stali na Brniku,Mariborskemu letališču in Letališču v Portorožu. :P
Vedno pa zasledim posnetek helikopterja na Brniku! :roll:

Če se motim me prosim popravite!

Lp colly :twisted:
Le čevlje sodi naj kopitar! F.Prešeren
Uporabniški avatar
MIŠICA
Kraj: Slape-Polje

Odgovor Napisal/-a MIŠICA »

Mene pa zanima kokrat so uporabil ta helikopter za reševanje?
Lepo je biti gasilec.
Uporabniški avatar
Dušan
Kraj: Zgornja Bistrica (Tirgot)

Odgovor Napisal/-a Dušan »

Helikopter se je utrudil in gre na počitnice!! :evil:
Tehnika nam lajša življenje!
Basulja

Odgovor Napisal/-a Basulja »

MIŠICA napisal/-a:Mene pa zanima kokrat so uporabil ta helikopter za reševanje?
Kukr so včeraj pri poročilih povedali, so ga uporabili 2x in to obakrat mislim da pri prevozu bolnika iz bolnice v bolnico!
darko

Basulja, helikopter je pridno delal po terenu. tudi pri nas.
Pred kratkim pa sem slišal po radiu da bo vlada objavila mednarodni razpis za izvajalca HNMP.
Darko
darko

Kot sem slišal ob 18,00 na poročilih bo po novem ponesrečence vozila policija in v izrednih razmerah sv. Zakaj pa tako (obrnjeno) je več ali manj jasno. Razpis za reševanje pa bo mednaroden.
Darko
Posavec Anton
Kraj: Reševalna postaja, KC Ljubljana

Reševalni helikopter

Odgovor Napisal/-a Posavec Anton »

Pozdrav vsem gasilcem(kam),

Sicer nisem gasilec (kot so mi rekli, bom postal uradno še ta mesec) ampak vsi ki me poznate veste, da sem z gasilstvom precej povezan. dovolite nekaj besed o HNMP z moje strani, ki sodelujem v tem projektu že od začetka.
Helikopterska nujna medicinska pomoč (HNMP) je v Sloveniji nujno potrebna in je del nujne medicinske pomoči. S pilotskim projektom smo začeli 16.07.2003 in smo ga opravljali skupaj s Slovensko vojsko kot prevoznikom in eventuelno s Policijo, če je bil vojaški helikopter zaseden. Kasneje smo imeli ves čas na voljo vojaški helikopter, ki ni bil zaseden z drugimi nalogami. S piloti in tehniki Slovenske vojske smo vzpostavili dobre odnose in tudi sam osebno sem vesel sodelovanja z njimi. Vedno sem jim 100% zaupal in vedite, da imamo tako pri vojski kot pri policiji zelo dobre pilote in tehnike, ki obvladajo svoj posel. Kljub temu pa smo že kmalu ugotovili več pomanjkljivosti. O teh lahko berete tudi v dnevnem časopisju in slišite v ostalih medijih te dni. Za njih ni kriva ne SV ne Policija. Gre pač za to, da helikopterji niso namenski, čas aktivacije je absolutno predolg in helikopter je tudi prevelik (močan talni efekt...). Vse to je vplivalo na kvaliteto in varnost našega dela, četudi smo se vsi zelo trudili. Prav zaradi tega je bila vse bolj prisotna želja, da gremo korak naprej. Ta korak naprej je pomenil ravno FlyCom s svojim helikopterjem EC 135 in celo ekipo. Pilotski projekt smo zaključili 1. decembra lani. Ne bom govoril o tem kdo je koga in kako izbiral, temveč se bom omejil zgolj na strokovo plat zadeve. Prepričan pa sem, da je bilo vse delano v dobri veri oz. z dobrim namenom. zelo dvomim, da bi kdo pri celi zadevi kaj zaslužil. Dobili smo helikopter namenjen samo medicinskemu delu oz. reševanju. Naš pacient je končno ležal na postelji, varno pripet. Kisik je bil varno pritrjen in ravno tako vsi aparati. Sam pristop podjetja Flycom je bil zelo profesionalen. Vse je bilo podrejeno varnosti in upoštevanju tako letalskih kot tudi pravil medicinske stroke. Imeli smo tudi zelo kvalitetno usposabljanje. Vsi smo se veselili tega napredka. Osebno lahko povem, da sem ogorčen nad razvojem dogodkov in ker se je zadeva totalno spolitizirala. Kot kaže, bomo šli spet nekaj korakov nazaj. Ali je to res potrebno!!??? Upam, da bo zadeva rešena tako, da bodo naši bolniki in poškodovanci imeli od tega korist in bo prevladal zdrav razum.
Javili so se tudi nekateri potencialni ponudniki tega reševanja, ki so to želeli delati že prej. Podjetja Heliair iz Maribora ne poznam, vendar glede na znano (helikopterji Bo 105...) in povedano - nimam ravno dobrega občutka. Ravno tako smo pred nekaj leti srečali podjetje Hodournik iz Bukovžlaka pri Celju. Njihov helikopter niti ni ustrezal predpisom (ni bil dvomotoren) in glede na to, da sem se z njim celo peljal, ni možna primerjava s predelanim helikopterjem EC 135, ki smo ga imeli sedaj na voljo. Kadarkoli vstopam v helikopter, ne želim razmišljati o varnosti temveč samo o tem, kako bom kot član ekipe HNMP čimbolje oskrbel bolnika / poškodovanca, ki mi zaupa. Kljub temu pa se želim vrniti domov, saj me čakajo žena in dva otroka in tretji na poti. Prav zato je potrebna visoka raven dela oz. profesionalen odnos do dela.
Osebno ne preferiram nikogar, saj nikogar ne poznam osebno, lahko pa sodim o tistem kar sem sam videl in to je pač moje osebno mnenje.
Ko že govorijo o stroških. Čisto laično - kako lahko vojska ali Policija izstavi zavarovalnici račun, ki je nekajkrat nižji (vsote so znane že iz dnevnega časopisja in ostalih medijev), če vemo, da je ura letenja z vojaškim oz. policijski helikopterjem tipa Bell 412 (oz. tudi AB 212) skoraj enkrat dražja od ure letenja z EC 135. Kdo potem plača vzdrževanje vojaških helikopterjev, plača posadke?? Morda Dedek mraz?! Seveda, spet mi davkoplačevalci. denar gre pač iz druge vreče, sliši pa se lepše oz. ceneje. Ko poslušam različne politike te dni - gre za navadno zavajanje javnosti. Vsakdo skuša nabirati točke na svoj račun. Morda res ni bil izbor narejen tako kot je treba, ne vem, sem iz medicinske stroke in ne pravnik.
Kakorkoli, upam, da se bo ta zaplet čim prej rešil in to tako, da bomo šli naprej in ne nazaj. Do rešitve problema pa bi si želel, da delo poteka na že doseženi strokovni ravni in da ne bomo korakali nazaj. V končni fazi je to najbolj pomembno prav za vse tiste, ki jim je HNMP namenjena - bolnike / poškodovance! Razmišljajmo malo o tem!

Hvala in vsem en lep dan!

Anton Posavec
Na koncu je vedno vse dobro!
Uporabniški avatar
SUXic
GE: Dolič-Šentflorjan
Kraj: Dolič

Odgovor Napisal/-a SUXic »

Anton =D> =D>
Moje ime Aleš RAKOVNIK
stipi

Odgovor Napisal/-a stipi »

To pa je objava, ki ja vredna vseh pohval!
Bravo Anton! =D>

LP Stipi
Uporabniški avatar
Pero

Odgovor Napisal/-a Pero »

anton cist prav si povedal!
Samo kaj ces, ce politiki vedno gledajo samo na svojo rit.
Totga brucana bi mogli ze tk zdavnaj odstavit ce mene vprasate :evil:

p.s. te pa samo Mafija , (mate prav, ce napisem spredaj bosanska, zalim bosance)

LP
Don't raise your voice, Improve your argument!
Odgovori