NEURJA PO SLOVENIJI
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odg: NEURJA PO SLOVENIJI
Ali je kdo od gasilcev dobil potrdilo za udeležbo na čistilnih akcijah in krovskih delih?
Darko
Darko
@pgdpragersko: Zanima me kje ste dobili purpeno oz. kdo vas je oskrboval z njo ter kdo se je odločil za ta način pomoči?
@darko: Ne boš verjel, da smo danes popoldne dobili poziv za prekrivanje strehe, ker je gospa (pa ne govorimo o stari ženički ali kaj podobnega!) nekje slišala da bo jutri dež, krovec ji je pa pustil manjšo flanko strehe odkrito in je potem klicala na 112!
Streho ima pa poškodovano že od neurja 13.7. (oz. bolje rečeno dotrajano že XY let)! Cela vas Gozd je že pokrit razen GD-ja, tale gospa pa očitno računa na neskončno pomoč brezplačnih gasilcev (po mesecu in pol !!!)
Po mojem mnenju je tole vse drugo kot intervencija za gasilce...
@darko: Ne boš verjel, da smo danes popoldne dobili poziv za prekrivanje strehe, ker je gospa (pa ne govorimo o stari ženički ali kaj podobnega!) nekje slišala da bo jutri dež, krovec ji je pa pustil manjšo flanko strehe odkrito in je potem klicala na 112!
Luka--mislim da ti bom lahko delno odgovoril na vprašnje kdo je zagotavljal purpeno. Mislim da so bili to trgovci iz Slov. Bistrice, ker je en naš vaščan hodil po trgovini v Bistrci in je s sabo v soboto dopoldne pripeljal cca 7 purpen in dal podatek da jo tam še imajo, medtem ko jo je ista firma na Ptuju čakala na dostavo s skladišča in jo dočakala okoli 12.30 ure s folijo vred. Čeprav je bila ta dostava samo 60 kosov je bilo to to kar so lahko zagotovili iz skladišč. Sicer pa so si verjtno pomagali s določenimi tehničnimi trgovinami v okolici Pragerskega.
Za naše področje lahko pohvalimo domačega trgovca, da je imel kar obilno zalogo folije, za purpeno pa ne vem točno.
Za naše področje lahko pohvalimo domačega trgovca, da je imel kar obilno zalogo folije, za purpeno pa ne vem točno.
- pgdpragersko
Za našo purpeno in foljo je poskrbela Civilna zaščita Slovenska Bistrica ! Mi smo samo odšli v trgovino ki so jo ob polnoči odprli samo za nas !darko napisal/-a:Ali je kdo od gasilcev dobil potrdilo za udeležbo na čistilnih akcijah in krovskih delih?
Darko
Drugače pa s purpeno delamo že kr nekaj let ,začeli pa smo jo uporabljati ko smo pomagali po neurju v Slovenskih Konjicah pred parimi leti
KAKO SE POPRAVLJA STREHA S PURPENO!
http://www.youtube.com/watch?v=aUC-4DSaHyQ
Vi čisto vse luknje pokrpate s purpeno? Al samo tiste objekte oz. strehe ko imajo "par" lukjnic? Ker če je streha fejst preluknjana je to zguba časa vsaj pomoje?

Glede tega in drugih naravnih in drugih nesreč je danes članek v 7-Dni!
Pa še ena povezava!
Splača se ga prebrati!
http://213.250.55.115/ris2007/default.a ... 2705355530
Lp
Pa še ena povezava!
Splača se ga prebrati!
http://213.250.55.115/ris2007/default.a ... 2705355530
Lp
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
Prebral sem članek v celoti v tiskani izdaji 7D. Ocenil bi ga kot dober (3). Sem se pa začudil 10 let stari fotografiji iz požara na ostrešju Merkurja v MB, kot da ob obilici fotk iz letošnjega neurja ni bila nobena pri roki urednika.
Drugače pa večina teksta prispeva Matjaž Klarič. Članek je napisan v pisarni, to je takoj jasno. Če bi novinarka šla med gasilce na prizadeto območje verjetno ne bi bilo dovolj zanimivo
Klarič tudi na trenutke pretirava s številom operativcev. Nihče od vprašanih, tako Klarič kot regijski poveljnik iz Ptuja nista omenila način obveščanja. Ah, to je že prekomplicirano za bralca.

Drugače pa večina teksta prispeva Matjaž Klarič. Članek je napisan v pisarni, to je takoj jasno. Če bi novinarka šla med gasilce na prizadeto območje verjetno ne bi bilo dovolj zanimivo
Klarič tudi na trenutke pretirava s številom operativcev. Nihče od vprašanih, tako Klarič kot regijski poveljnik iz Ptuja nista omenila način obveščanja. Ah, to je že prekomplicirano za bralca.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
- _strojnik_
- Kontakt:
V četrtek 21.8.2008 je na Ptuj odšla tudi pomoč iz Notranjske regije!
Slike povedo vse
http://www.pgd-rakek.si/Ptuj2008.htm
Slike povedo vse
http://www.pgd-rakek.si/Ptuj2008.htm
SLOVENSKO JE BITI GASILEC !!!
Pozdravljeni!
Naša ekipa je bila prisotna tako v reševanju premoženja v Železnikih, kot v Gozdu nad Kamnikom ter Ptuju. Omeniti moram, da zadnje čase vedno bolj pogosto opažamo trend zmeraj večjega izkoriščanja pomoči prostovoljnih gasilcev s strani (določenih) občanov prizadetih mest.
Ko prideš na prizadeto območje, vsi skačejo okoli, kličejo na pomoč, ženske krivijo roke, da jim je vse uničilo in da naj k njim pridemo najprej pomagat. Vendar je bilo ob prihodu na lokacijo pri marsikateri hiši opaziti za delo sposobne mlade ljudi, ki pri pokrivanju strehe niso prav nič sodelovali ali kakorkoli pomagali. Ne le to, še pred nami so pili pivo in gledali televizijo, medtem ko smo mi lezli po strehi ter pokrivali luknje. Da ne govorim o tem, da ponekod ne dobiš nič za jesti, nič za piti, ne glede na to da si že cel dan odsoten od doma in da nisi imel kosila, ker si takoj letel na intervencijo. Potem pa bi radi videli, da bi cel dan bili pri njih in jim hišo spremenili v tip top škatljico.
Ne vem, kaj se dogaja s sedanjo mladino in današnjimi vrednotami ljudi.. Jaz zase vem, da če bi meni doma odkrilo streho, bi sam začel s popravili, oz. ko bi prišli gasilci, bi prav tako kot oni lazil po strehi in delal z njimi oz. jim pomagal na kakršen koli način. Kajti res ti ni v veselje delati, ko vidiš, da se domači zabavajo, medtem ko sam delaš za njih kot da bi bil plačan za to, na koncu pa ti še skoraj pozabijo reči hvala.
Seveda ni vedno tako. Npr. v Železnikih smo bili najbolje postreženi s strani ostarelega para, ki smo jima priskočili na pomoč, pa sta od vseh imela še najmanj denarja in bila za delo res nezmožna. Na koncu sta bila vesela, kot ne vem kaj in tisti hvala se jima je kar zrcalil iz dna duše.. Takim ljudem gasilci z veseljem prihajamo na pomoč! Taki imajo prioriteto! Ljudje, ki ne morejo delati, ničesar postoriti in so resnično potrebni naše pomoči! Ostalim, sposobnim za delo, je pa DOLŽNOST, da najprej sami sebi pomagajo in po nepotrebnem ne obremenjujejo gasilcev, ki moramo najprej pomagati tistim, ki našo pomoč pod nujno zares potrebujejo.
Nekateri ljudje pa nažalost res nimajo več manir, ne čuta za človeka, niti ne razumejo zakaj gasilci smo gasilci in kaj nas žene k delu naprej. K sreči obstaja vsaj še nekaj takih za katere se še splača vztrajati in še naprej službovati gasilstvu.
Pa lep pozdrav! David
Naša ekipa je bila prisotna tako v reševanju premoženja v Železnikih, kot v Gozdu nad Kamnikom ter Ptuju. Omeniti moram, da zadnje čase vedno bolj pogosto opažamo trend zmeraj večjega izkoriščanja pomoči prostovoljnih gasilcev s strani (določenih) občanov prizadetih mest.
Ko prideš na prizadeto območje, vsi skačejo okoli, kličejo na pomoč, ženske krivijo roke, da jim je vse uničilo in da naj k njim pridemo najprej pomagat. Vendar je bilo ob prihodu na lokacijo pri marsikateri hiši opaziti za delo sposobne mlade ljudi, ki pri pokrivanju strehe niso prav nič sodelovali ali kakorkoli pomagali. Ne le to, še pred nami so pili pivo in gledali televizijo, medtem ko smo mi lezli po strehi ter pokrivali luknje. Da ne govorim o tem, da ponekod ne dobiš nič za jesti, nič za piti, ne glede na to da si že cel dan odsoten od doma in da nisi imel kosila, ker si takoj letel na intervencijo. Potem pa bi radi videli, da bi cel dan bili pri njih in jim hišo spremenili v tip top škatljico.
Ne vem, kaj se dogaja s sedanjo mladino in današnjimi vrednotami ljudi.. Jaz zase vem, da če bi meni doma odkrilo streho, bi sam začel s popravili, oz. ko bi prišli gasilci, bi prav tako kot oni lazil po strehi in delal z njimi oz. jim pomagal na kakršen koli način. Kajti res ti ni v veselje delati, ko vidiš, da se domači zabavajo, medtem ko sam delaš za njih kot da bi bil plačan za to, na koncu pa ti še skoraj pozabijo reči hvala.
Seveda ni vedno tako. Npr. v Železnikih smo bili najbolje postreženi s strani ostarelega para, ki smo jima priskočili na pomoč, pa sta od vseh imela še najmanj denarja in bila za delo res nezmožna. Na koncu sta bila vesela, kot ne vem kaj in tisti hvala se jima je kar zrcalil iz dna duše.. Takim ljudem gasilci z veseljem prihajamo na pomoč! Taki imajo prioriteto! Ljudje, ki ne morejo delati, ničesar postoriti in so resnično potrebni naše pomoči! Ostalim, sposobnim za delo, je pa DOLŽNOST, da najprej sami sebi pomagajo in po nepotrebnem ne obremenjujejo gasilcev, ki moramo najprej pomagati tistim, ki našo pomoč pod nujno zares potrebujejo.
Nekateri ljudje pa nažalost res nimajo več manir, ne čuta za človeka, niti ne razumejo zakaj gasilci smo gasilci in kaj nas žene k delu naprej. K sreči obstaja vsaj še nekaj takih za katere se še splača vztrajati in še naprej službovati gasilstvu.
Pa lep pozdrav! David
- VladoP
- GE: Radlje ob Dravi
- Kraj: Radlje ob Dravi
- Kontakt:
Ko sem bral Davidovo zgornjo objavo sem se spomnil...
Veliko je ljudi po Sloveniji, ki gasilsko organizacijo zelo slabo poznajo. Predvsem v večjih mestih. Nekje sem enkrat zasledil, ko je nekdo razlagal, da so ob prošnji za finančna sredstva najprej pristojnim razlagali, da so prostovoljno društvo in ne poklicna brigada... Da delajo na prostovoljni osnovi in za to delo niso plačani. Tudi mene večkrat kdo vpraša kaj dobimo za delo v gasilstvu. Pa so prav začudeni, ko rečeš da ničesar. Mogoče je tudi to vzrok za takšen odziv nekaterih ljudi. Mislijo si: gasilci so prišli, (kot bi prišel dimnikar ali električar) to je njihovo delo, imajo sodobne obleke in avtomobile. Verjetno so tudi plačani. Razlika med PGD, GE, PGE, GD, brigado, zavodom
ni vsakomur jasna.
LP
Veliko je ljudi po Sloveniji, ki gasilsko organizacijo zelo slabo poznajo. Predvsem v večjih mestih. Nekje sem enkrat zasledil, ko je nekdo razlagal, da so ob prošnji za finančna sredstva najprej pristojnim razlagali, da so prostovoljno društvo in ne poklicna brigada... Da delajo na prostovoljni osnovi in za to delo niso plačani. Tudi mene večkrat kdo vpraša kaj dobimo za delo v gasilstvu. Pa so prav začudeni, ko rečeš da ničesar. Mogoče je tudi to vzrok za takšen odziv nekaterih ljudi. Mislijo si: gasilci so prišli, (kot bi prišel dimnikar ali električar) to je njihovo delo, imajo sodobne obleke in avtomobile. Verjetno so tudi plačani. Razlika med PGD, GE, PGE, GD, brigado, zavodom
LP
Že možno, da ljudje ne poznajo organizacije gasilstva.. Vendar to še ne opravičuje dejstva, da nekateri vrtijo številko 112 in potem držijo noge v luft ter čakajo pomoči gasilcev, rekoč - to je pa njihovo delo.. Obstaja nek kodeks obnašanja, pa ne glede na to ali do tebe pride poklicni, prostovoljni gasilec ali pa zidar, krovec ali malar.. Na takih vrednotah tudi temelji prostovoljno gasilstvo in edino kar pričakujemo od nekoga, ki mu prideš pomagati je, da pokaže neko mero spoštovanja in dostojanstva (ki pa ga ima vedno manj ljudi, ki gledajo samo še na denar ter nase). Če tega ni, tudi veselja za prostovoljno delo ni.
Dave D popolnoma se strinjam s tabo kar si napisal v zadnjih dveh postih. Res, da gasilci interveniramo na vse strani in pomagamo ljudem v stiski in nemoči, pa naj bodo to neurja, poplave, požari, nesreče poudarek je na intervenciji!! Nismo usposobljeni krovci, lahko da je kdo izmed nas in bi mu ostali pomagali ampak tu je že obrtniško delo. Saj lahko pijejo pivo, gledajo televizijo itd samo naše delo naj potem plačajo po ceniku obrtne zbornice za takšna dela. Saj tudi zidar ali keramičar dela svoje delo gospodar pa pije pivo a na koncu odšteje evrčke tako bi morali tudi tu!
Gasilci naredili zastonj od zavarovalnic potegnli dnar pa je!
In kot si napisal rade volje pomagaš nekomu ki resnično vidiš da sam ne more in nima s čim in ti je na koncu beseda HVALA večjega pomena kot pa 1000€
Gasilci naredili zastonj od zavarovalnic potegnli dnar pa je!
In kot si napisal rade volje pomagaš nekomu ki resnično vidiš da sam ne more in nima s čim in ti je na koncu beseda HVALA večjega pomena kot pa 1000€
RAZLIKA JE S KJE SI DOMA
Jaz bi pa nekaj vprašal?
Morda ste to obdelali pa sem spregledal.
Do kdaj je intervencija in pomoč in kdaj prične sanacija?
Če kaj vem to ni razdelano in nas lahko nekdo j......
do onemoglosti in še cel mesec!
Klical me je občan, ko bi že moral imeti mojstre na strehi, naj mu pridemo popravit prekrivno ponjavo, ker mu je veter dvignil.
A ni to malo brezobrazno? Saj sem mu objasnil, pa vendar ljudje poskušajo, mi pa se nemoremo sklicevati na nek predpis, ker ga ni!
Teden dni po neurju bi gospod že lahko kaj naredil zase.
Pa tudi na Ptuju je vseskupaj malo predolgo trajalo z gasilci, v ponedeljek ko smo šli pomagat bi po moje morali biti na strehah strokovnjaki.
Morda ste to obdelali pa sem spregledal.
Do kdaj je intervencija in pomoč in kdaj prične sanacija?
Če kaj vem to ni razdelano in nas lahko nekdo j......
do onemoglosti in še cel mesec!
Klical me je občan, ko bi že moral imeti mojstre na strehi, naj mu pridemo popravit prekrivno ponjavo, ker mu je veter dvignil.
A ni to malo brezobrazno? Saj sem mu objasnil, pa vendar ljudje poskušajo, mi pa se nemoremo sklicevati na nek predpis, ker ga ni!
Teden dni po neurju bi gospod že lahko kaj naredil zase.
Pa tudi na Ptuju je vseskupaj malo predolgo trajalo z gasilci, v ponedeljek ko smo šli pomagat bi po moje morali biti na strehah strokovnjaki.
Prav tu bi se morala narediti jasna ločitev in zapisati točno kje je ta meja - med intervencijo in sanacijo.. res pa je, da je to zelo težko definirati.. V vsakem takem primeru bi morale pristojne službe na kraju samem ugotoviti, ali je to še delo prostovoljnih gasilcev, ali ne in ali lahko domačini tudi kaj sami popravijo.. Kajti vedno več se uporablja prostovoljne gasilce za taka ali drugačna "umazana" dela (sanacije ujm, poplav, ptičjo gripo itd.) zaradi tega, ker smo pač ZASTONJ (kar je zelo prikladno) in realno edina operativna sila, ki je hitro odzivna in ni samo na papirju. Zatem pa se po televiziji razni veljaki bahajo, kako se je sistem za zaščito in reševanje hitro odzval in je razvit in urejen.. Kot bi sam lopatal blato ali prekrival strehe na dežju..medtem pa stotine fantov in deklet, ki so prišli iz drugega konca Slovenije dela na prizadetem območju.
Da bi pa uredili status prostovoljnega gasilca - to pa ne! Hja, kaj naj rečem, najbolje da damo vsi odpoved gasilstvu in se bodo v naslednjem neurju velike živine same sprehajale in popravljale strehe po deželi. V 3h dneh nepomoči bi jih linčali! Tako kot v Ameriki ob totalnem organizacijskem razpadu FEME ob (ne)posredovanju v New Orleansu.
Nihče si ne upa spregovoriti o tej temi v javnosti zato, da morda nebi koga kaj užalil ali da ne bi ustvaril napačne slike, kakor da nočemo delati vsega kar nam je dano itd. Vendar je realnost taka, da so se ljudje prav pošteno razvadili (še posebej v mestih) in vsak, ki ima 5 min časa že kliče gasilce in jih gnjavi za to in ono, za kar bi lahko sam poskrbel. Mi radi pomagamo! Zato smo gasilci! Vendar imamo pa določene meje in dostojanstvo, čez katerega ne gremo! In za vsako figo je tudi našega prostega časa škoda!
LP D.
Da bi pa uredili status prostovoljnega gasilca - to pa ne! Hja, kaj naj rečem, najbolje da damo vsi odpoved gasilstvu in se bodo v naslednjem neurju velike živine same sprehajale in popravljale strehe po deželi. V 3h dneh nepomoči bi jih linčali! Tako kot v Ameriki ob totalnem organizacijskem razpadu FEME ob (ne)posredovanju v New Orleansu.
Nihče si ne upa spregovoriti o tej temi v javnosti zato, da morda nebi koga kaj užalil ali da ne bi ustvaril napačne slike, kakor da nočemo delati vsega kar nam je dano itd. Vendar je realnost taka, da so se ljudje prav pošteno razvadili (še posebej v mestih) in vsak, ki ima 5 min časa že kliče gasilce in jih gnjavi za to in ono, za kar bi lahko sam poskrbel. Mi radi pomagamo! Zato smo gasilci! Vendar imamo pa določene meje in dostojanstvo, čez katerega ne gremo! In za vsako figo je tudi našega prostega časa škoda!
LP D.
Pozdravljeni!
Da boste v zvezi z odpravo posledic neurja na širšem ptujskem območju in obnašanju ljudi do gasilcev dobili še malo bolj natančno sliko šeto: pred dnevi je po telefonu ena gospa gasilcem postavila vprašanje: sedaj sem končno dobila kritino. Kdaj mi boste gasilci prišli prekrit hišo?
Potem pa pelji človeka v kino, če ne zna filma gledati!
Lep dan še naprej!
martin.
Da boste v zvezi z odpravo posledic neurja na širšem ptujskem območju in obnašanju ljudi do gasilcev dobili še malo bolj natančno sliko šeto: pred dnevi je po telefonu ena gospa gasilcem postavila vprašanje: sedaj sem končno dobila kritino. Kdaj mi boste gasilci prišli prekrit hišo?
Potem pa pelji človeka v kino, če ne zna filma gledati!
Lep dan še naprej!
martin.