kar ste povedli se popolnoma strinjam, specialnost tehnično reševanje je kr dobra zadeva za vse prostovoljce!! jaz sn bil pred 14 dnevi pa je kr poučno moti me edino da se na tem tečaju ne naučiš rokovanja z motorno žago- zelo nevarna zadeva pa velikokrat uporabljena na intervencijah!!! to bi še lahko vključli v program(moje mnjenje)
Ravnanje z motorno žago
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
- man 14.284
- Kraj: Zgornja Bistrica
tehnično reševanje
lp
kar ste povedli se popolnoma strinjam, specialnost tehnično reševanje je kr dobra zadeva za vse prostovoljce!! jaz sn bil pred 14 dnevi pa je kr poučno moti me edino da se na tem tečaju ne naučiš rokovanja z motorno žago- zelo nevarna zadeva pa velikokrat uporabljena na intervencijah!!! to bi še lahko vključli v program(moje mnjenje)

- Gregor K.
- moderator

- Kraj: Nekje na poti...
- Kontakt:
Ravnanje z motorno žago bi jaz vključil že v tečaj za gasilca! Zakaj? Zato ker je uporaba motorne žage presneto pogosta... 
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)
In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...
http://www.facebook.com/pgdokonina
- man 14.284
ja če bi že pri usposablajnu za gasilca dali to skoz še tolko boljše ampak glede enostavnosti dela z motorno žagi pa se ne strinjam s tabo!!
dokler režemo drva za kurjavo v hiši bi še reko! ko pa gre za debelo podreno drevo čez cesto ali pa na kakšen objekt pa je zadeva malo drugačna!! pomojem nebi blo odveč da bi bli gasilci malo podučeni o tem!! Pa še to če motorna žaga ni nevarna kaj sploh v gasilstvu je??
lp
dokler režemo drva za kurjavo v hiši bi še reko! ko pa gre za debelo podreno drevo čez cesto ali pa na kakšen objekt pa je zadeva malo drugačna!! pomojem nebi blo odveč da bi bli gasilci malo podučeni o tem!! Pa še to če motorna žaga ni nevarna kaj sploh v gasilstvu je??
lp
- Gregor K.
- moderator

- Kontakt:
Man preberi dobro kaj sem napisal
, nikjer nič ne piše o enostavnosti dela z motorno žago. Sam imam kar nekaj izkušenj s tem, tudi pri podiranju dreves v gozdu in vem kako se stvari streže, vem pa tudi da ne bi nobenega laika spustil zraven! Nesreča nikoli ne počiva. 
- Peter
- Upravnik

- GE: Zabreznica
- Kraj: Breznica
- Kontakt:
Že pri dihalnih aparatih smo ugotavljali, da bi bilo dobro, če bi bila specialnost zajeta že v nadaljevalnem tečaju za gasilca. Več razlogov je za to, da ni, in tako je tudi pri motornih žagah. Ravnanje z motorno žago zahteva svoj tečaj, ki ga mora po pripravljenem programu izvesti ustrezna organizacija. Tudi poklicni gasilci so se že naleteli na ta, problem. Poglejte http://www.zdruzenje-zspg.si/menu/stran1.htm#91
- Gregor K.
- moderator

- Kontakt:
Hja, vse lepo in prav, samo uporaba motorne žae je pa res praktično alhko rečem tako vsakdanja da bi bilo mogoče dobro razmišljati vsaj o kakem izobraževanju na ravni PGD...
Sicer opažam da ponavadi vodje intervencij določijo za taka opravila predvsem gasilce ki so v "prostem času"
kmetje oziroma delajo v gozdu. Vsekakor modra poteza.

Sicer opažam da ponavadi vodje intervencij določijo za taka opravila predvsem gasilce ki so v "prostem času"
Ja moram se pohvalt da v našem društvu če pride do situacije da rabimo kaj za postorit z motorno žago, poveljnik vedno pokliče dva gasilca, ki se s tem ves čas ukvarjata.in zadeve tud zmeri dobr opravta.Sem pa pred kratkim naletel na situacijo, ko smo imeli bolj gorski kot gozdni požar, ko je imelo eno izmed društev narobe ketno namontirano na motorki, in bi kmalu prišlo do zapletov, če nebi še pravočasno opazili.
L.p.
L.p.
-
Andrej ml.
Varno delo z motorno žago
Pozdravljeni!
Zanimiva tema, ki smo jo v našem PGD tudi že nekoliko "premleli"
.
Vsekakor bi morali varno delo z motorno žago vključiti v enega od osnovnih tečaj za gasilca ali vsaj v osnovno specialnost tehničnega reševalca, tako bi zadevo tudi sistemsko pokrili.
Po mojem mnenju bi morali gasilci, ki delajo z motorno žago obvladati
kar se tiče vzdrževanja motorne žage in osebne zaščite pri delu z motorno žago:
pripravo goriva in maziva za motorno žago
vzdrževanje motorno žago
poznati in znati uporabiti orodje in pripomočki za vzdrževanje in osnovna popravila motorne žage
poznati in
znati
uporabiti osebna zaščitna sredstva
kar se tiče upravljanja in varnega dela z motorno žago pa:
obvladati pravilno tehniko in načine dela z motorno žago pri prežagovanju, pri podžagovanju, pri izdelavi zaseka in pri kleščenju
obvladati pravilno in varno podiranje drevesa v določeno smer
obvladati varno sproščanje obviselega drevesa
znati izbrati pravilen postopek podiranja drevesa v posebnih pogojih
poznati nevarnosti pri tehniki dela v nevarnih razmerah
Na tem mestu je potrebno opozoriti tudi na primerno zaščito gasilca, saj kolikor je meni znano veliko PGD-jev nima niti osnovnih zaščitnih hlač za delo z motorno žago. K sreči nam zaščito obraza lahko nudi vizir na čeladi, za zaščito rok pa rokavice.
Lep pozdrav,
Andrej ml.
Vsekakor bi morali varno delo z motorno žago vključiti v enega od osnovnih tečaj za gasilca ali vsaj v osnovno specialnost tehničnega reševalca, tako bi zadevo tudi sistemsko pokrili.
Na tem mestu je potrebno opozoriti tudi na primerno zaščito gasilca, saj kolikor je meni znano veliko PGD-jev nima niti osnovnih zaščitnih hlač za delo z motorno žago. K sreči nam zaščito obraza lahko nudi vizir na čeladi, za zaščito rok pa rokavice.
Lep pozdrav,
Andrej ml.
" Andrej ml. Objavljeno: 24. jun 2003, 18:29 Naslov objave: Varno delo z motorno žago
--------------------------------------------------------------------------------
Pozdravljeni!
Zanimiva tema, ki smo jo v našem PGD tudi že nekoliko "premleli" .
vzdrževanje motorno žago
poznati in znati uporabiti orodje in pripomočki za vzdrževanje in osnovna popravila motorne žage
poznati in znati uporabiti osebna zaščitna sredstva
obvladati pravilno tehniko in načine dela z motorno žago pri prežagovanju, pri podžagovanju, pri izdelavi zaseka in pri kleščenju
Na tem mestu je potrebno opozoriti tudi na primerno zaščito gasilca, saj kolikor je meni znano veliko PGD-jev nima niti osnovnih zaščitnih hlač za delo z motorno žago. K sreči nam zaščito obraza lahko nudi vizir na čeladi, za zaščito rok pa rokavice. "
Lep pozdrav!
To kar si napisal drži. Tečaj za delo z motorno žago bi bilo potrebno vključiti pri nadaljevalnem tečaju za gasilca, ampak nekaj izkušenj bo potrebno le dobiti, le tako se bo delo pravilno in varno izpeljalo.Inštruktorji, ki pokažejo delo so na Gozdarski tehnični šoi v Postojni.
Zavedati se je potrebno, da se veliko nesreč z motorno žago pripeti zaradi slabega poznavanja dela z njo. Teorija je eno, praksa pa je drugo. V praksi, marsi kateri kmetje, ki imajo dopolnilno dejavnost za delo v gozdu, morajo opraviti ta tečaj, ki pa traja cca 14 dni.
Pri gasilcih bo potrebno ubrati lažjo obliko, kajti mi nismo profesionalni sekači, ampak takšni, ki moramo v danih situacijah tudi razumno ukrepati, še posebej, če drevesa ogrožajo stanovanjske objekte.
Mislim, da bi bilo smoterno vključiti tečaj z motorno žago v nadaljevalni tečaj za gasilca (polnoletnost).
Polo
--------------------------------------------------------------------------------
Pozdravljeni!
Zanimiva tema, ki smo jo v našem PGD tudi že nekoliko "premleli" .
vzdrževanje motorno žago
poznati in znati uporabiti osebna zaščitna sredstva
Na tem mestu je potrebno opozoriti tudi na primerno zaščito gasilca, saj kolikor je meni znano veliko PGD-jev nima niti osnovnih zaščitnih hlač za delo z motorno žago. K sreči nam zaščito obraza lahko nudi vizir na čeladi, za zaščito rok pa rokavice. "
Lep pozdrav!
To kar si napisal drži. Tečaj za delo z motorno žago bi bilo potrebno vključiti pri nadaljevalnem tečaju za gasilca, ampak nekaj izkušenj bo potrebno le dobiti, le tako se bo delo pravilno in varno izpeljalo.Inštruktorji, ki pokažejo delo so na Gozdarski tehnični šoi v Postojni.
Zavedati se je potrebno, da se veliko nesreč z motorno žago pripeti zaradi slabega poznavanja dela z njo. Teorija je eno, praksa pa je drugo. V praksi, marsi kateri kmetje, ki imajo dopolnilno dejavnost za delo v gozdu, morajo opraviti ta tečaj, ki pa traja cca 14 dni.
Pri gasilcih bo potrebno ubrati lažjo obliko, kajti mi nismo profesionalni sekači, ampak takšni, ki moramo v danih situacijah tudi razumno ukrepati, še posebej, če drevesa ogrožajo stanovanjske objekte.
Mislim, da bi bilo smoterno vključiti tečaj z motorno žago v nadaljevalni tečaj za gasilca (polnoletnost).
Polo
-
Matjaž Zupan
Delo z motorno žago
Ja kaj pa če bi uvedli obvezno usposabljanje za varno delo z motorno žago?? Ta predavnja uspešno izvajajo na lesarski šoli v Postojni! Sami predavatelji pa tusi veliko hodijo po sloveniji in predavaju drugim! Mogoče pobuda za gasilke zveze da organizirajo tovrsten tečaj!
Je pa res da je navadno sekaška noga drugače zaščitena od gasilske!
(sekaške hlače imajo posebna vlakna ki ob stiku z verigo zamašijo tek veriga na motrni žagi)!
Je pa res da je navadno sekaška noga drugače zaščitena od gasilske!
(sekaške hlače imajo posebna vlakna ki ob stiku z verigo zamašijo tek veriga na motrni žagi)!