V kemični tovarni FENOLIT v Borovnici je okrog 12 ure prišlo do nesreče. Po neuradnih podatkih se je pripetila nesreča z FENOLOM. Eden od zaposlenih je podlegel na samem kraju nesreče, štiri pa so prepeljali v UBKC Lj.
Dve prepeljani osebi sta zdravstveni delavki ( dr in med sestra ), manjše posledice pa sta baje utrpela tudi dva reševalca.
Več naj povejo tisti, ki so neposredno sodelovali v akciji, me pa zelo zanima, kako so zaposleni lahko sploh spustili zdravstveno osebje brez kakršnihkoli zaščitnih sredstev na sam kraj in zakaj je bila GB Lj na kraju šele okrog 15.30 ure
Gobc me je zmer tepu!
Bivši član povžarske konjenice
Večje poškodbe - nevem kakšne; naj bi utrpeli zdravnica in sestra, ki sta bili prvi na kraju, reševalca pa naj bi imela le lažje respiratorne težave, saj sta bila izpostavljena le kratek čas. Kaj je z njima v resnici bilo, bom lahko povedal jutri, ko sem v službi, razen če se ne bo kdo prej oglasil z preverjenimi informacijami.
Baje pa fantom iz GB Lj vstop v tovarno ni bil omogočen s strani predstavnikov Fenolita
Gobc me je zmer tepu!
ZDRAVJE
- Strupeno: vdihavanje, zaužitje ali stik kože s snovjo povzroči hude poškodbe ali smrt.
- Stik z raztaljeno snovjo lahko povzroči hude opekline kože in oči.
- Preprečite vsak stik s kožo.
- Stik ali vdihavanje imata lahko kasnejše posledice.
- Pri požaru lahko nastanejo dražilni, jedki in/ali strupeni plini.
- Širjenje požara ali odtekanje vode za gašenje povzročata jedko ali/in strupeno reakcijo in s tem onesnaženje.
POŽAR ALI EKSPLOZIJA
- Vnetljiva snov: lahko gori, čeprav se težko vname.
- Če pride do segrevanja, lahko hlapi (pare) tvorijo eksplozivne zmesi z zrakom: nevarnost eksplozije na prostem ali v zaprtih prostorih.
- Snov lahko spremeni svojo kemijsko sestavo (polimerizira), če se segreva ali če je v ognju.
- Stik s kovino lahko povzroči nastajanje vnetljivega plina, vodika.
- Kontejner lahko eksplodira pri segrevanju.
- Iztekanje lahko onesnaži vodne vire.
- Snov se lahko prevaža v raztaljenem stanju.
2) VARNOST LJUDI
- Izolirajte področje razsutja ali iztekanja takoj – 25 do 50 m v vseh smereh.
- Ne pustite blizu nepooblaščenih oseb.
- Ostanite v zavetrju.
- Ne zadržujte se v nižjih predelih.
- Prezračite zaprte prostore.
OSEBNA VAROVALNA OPREMA
- Uporabite izolirni dihalni aparat (IDA).
- Nosite kemijsko zaščitno obleko.
- Gasilska zaščitna obleka je priporočljiva samo v primeru požara; ta je neučinkovita v drugih situacijah.
EVAKUACIJA
Razlitje
- Evakuirajte ljudi v razdalji 100 metrov v vseh smereh.
Požar
- Če gori železniški vagon, cisterna ali priklopnik, izolirajte 800 m v vseh smereh; prav tako evakuirajte ljudi v polmeru 800 m in izvedite ukrepe varovanja ter reševanja.
3) UKREPI
POŽAR
Mali
- Prah, CO2 ali razpršena voda.
Veliki
- Prah, CO2, alkoholno obstojna pena ali razpršena voda.
- Premaknite kontejner iz območja požara, če je to varno.
- Zajezite vodo od gašenja za kasnejšo odstranitev; ne razsujte snovi.
Goreči kamioni, cisterne
- Gasite z velike oddaljenosti; uporabljajte vodne topove.
- Ne vlivajte vode v kontejner.
- Hladite kontejner z velikimi količinami vode, tudi potem, ko ne gori več.
- Umaknite se takoj, če slišite čudne zvoke ali opazite, da se spreminja barva cisterne ali kontejnerja.
- Vedno se odmaknite od goreče cisterne.
RAZLITJE/RAZSUTJE
- Odstranite vse vire vžiga (ne kadite, odstranite iskrenje in plamen v neposredni okolici).
- Ne dotikajte se kontejnerja ali razsute snovi, če nimate oblečene ustrezne zaščitne obleke.
- Zaustavite iztekanje, če je to brez nevarnosti.
- Preprečite vstop v vodne vire, kanalizacijo, kleti ali zaprte prostore.
- Absorbirajte ali prekrijte s suho zemljo, peskom ali drugim negorljivim materialom ter prenesite v zbiralnik.
- Ne vlivajte vode v kontejner.
PRVA POMOČ
- Premaknite ponesrečenca na sveži zrak.
- Nudite umetno dihanje, če ponesrečenec ne diha.
- Ne izvajajte umetnega dihanja usta na usta, če sumite, da je ponesrečenec vdihaval ali zaužil snov; v takem primeru nudite umetno dihanje z ustreznim nastavkom ali drugo medicinsko pripravo.
- Uporabite kisik, če je dihanje oteženo.
- Odstranite in izolirajte kontaminirano obleko in obutev.
- V primeru stika s snovjo takoj izpirajte kožo ali oči s tekočo vodo najmanj 20 minut.
- Izogibajte se stiku z razsuto snovjo.
- Poškodovanca pokrijte in pustite počivati.
- Izpostavljenost (vdihavanje, zaužitje ali stik s kožo) snovi ima lahko kasnejše posledice.
- Poskrbite, da je medicinsko osebje seznanjeno z nevarnostjo in zagotovite uporabo ustrezne varovalne opreme.
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)
V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
boštjančk napisal/-a: ....zakaj je bila GB Lj na kraju šele okrog 15.30 ure
Boštjančk GBLJ je bila verjetno šele takrat na kraju, ker sem ob 15:09 osebno obvestil ReCO in kasneje še CORS o tem kaj se dogaja v Fenolitu.
Zaradi tega ker še vedno teče analiza poteka intervencije ne morem podati več informacij. Povem lahko še trenutni izid:
1-oseba mrtva,
8-oseb zastrupljenih/poškodovanih (od tega 6 zdravstvenih delavcev),
1-oseba je odklonila zdravstveno pomoč (zdravstveno stanje neznano).
Na koncu bi dodal izključno moj osebni komentar: vse skupaj mi zgleda, kot ena izmed risank A-je to, edino z razliko, da so posledice bolj tragične in čisto nič smešne .
Potem sklepam, da klic s katerim je bila aktivirana RP Lj ni bil preko ReCO, saj bi v nasprotnem primeru morali vsi, ki tam delajo, samoumevno aktivirati GB Lj, če ne zaradi drugega, zato ker je to kemična tovarna in je na vodovarstvenem območju, iz katerega dobiva pitno vodo poleg vseh ostalih še pol Lj.
Vprašljivo pa je tudi predvsem varnostnikovo znanje in poznavanje samih sestavin in njih delovanje, ki jih imajo in uporabljajo v sami proizvodnji.
Gobc me je zmer tepu!
boštjančk napisal/-a:Potem sklepam, da klic s katerim je bila aktivirana RP Lj ni bil preko ReCO, saj bi v nasprotnem primeru morali vsi, ki tam delajo, samoumevno aktivirati GB Lj....
Ne razumem ravno koga si imel v mislih da bi moral aktivirati gasilce? ReCO ali disponent reševalne službe? Ker kot je razbrat iz posta g. Finka jih je itak aktivirala reševalna postaja!
Ni lepšega občutka kot da nekomu rešiš življenje......
ČE JE KLIC BIL ( OZ. BI MORAL BIT) NA RCO POTEM BI TA MORAL PO PROTOKOLU AKTIVIRATI PRISTOJNE TOREJ GASILCE (NEVARNA SNOV),REŠEVALCE IN POLICIJO TER PO POTREBI ŠE KAKEGA STROKOVNJAKA Z DOLOČENEGA PODROČJA (ODVISNO ZA KAJ GRE)
če je pa šel direkt na reševalno.......
zanima me če so reševalci vedeli kaj jih tam čaka.....
Po mojem bi morali imeti varnostniki ali vodje izmene izdelan načrt kako ravnati v takem primeru! In vsekakor je to prvo obvestit reševalno postajo in gasilce.
Tudi če je šel klic direkt na reševalno postajo in ne preko ReCO nevem če je disponent v takem primeru dolžan obvestit gasilce! Ali pač?
Torej je zatajil ReCO? Ali tisti ki so obveščali ReCO? Res me zanima postopek reševanja v takšni tovarni v takšnem primeru!
Jaz osebno nebi nobenega not spustil dokler nebi nekdo od odgovornih pregledal prostorov in mi zagotovil da je res varno!! Sicer pa po drugi strani lahko preberemo da je varnostnik zagotovil zdravnici da "je varno" .......
Fantje ne kar povprek iskati in navajati krivce. Upam, da bo narejena temeljita analiza, iz katere bo razvidno, kje je prišlo do kratkega stika.
Zavedati se je treba, da je operativec v ReCO odvisen od vsebine sporočila. Potem mora ukrepati pač po opomniku za posamezno vrsto nesreče in po planu alarmiranja.
Spet se kaže pomanjkljivost, da nimamo izdelanih standardnih operativnih postopkov za posamezno vrsto nesreče ali požara, kar Milan povdarja že kar nekaj časa.