Azbest

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
Daniel
Kraj: Ljubljana

Azbest

Odgovor Napisal/-a Daniel »

Azbest - eden izmed mnogih gradbenih materialov. Nanj naletimo predvsem kot strešno kritino. Uporabljen pa je bil tudi v ladjedelništvu kot izdelovanju vlakov. Nevarnost je, da je kancerogen oziroma povzroča raka. Delci prahu pridejo v telo preko dihal. Posledice se lahko pokažejo tudi 10-30 let kasneje. Nanj naletimo še zmeraj, čeprav se azbest nadomešča sedaj z drugimi materiali (azbestni strešniki z valovitkami). Zadnja leta, od nekje 1995, se je rokovanje z njim precej spremenilo.

"Dimniški požar, tli pod azbestno kritino, si na strehi ... potrebno je pogasiti tramove. Boš začel z razbijanjem strešnikov? Brez dihalca?"

"Zgori vrtičkarska koliba, ostane kup tlečega materiala, ki ga je potrebno razkopati in pogasiti. Strešniki ležijo povsod. In to se dogaja ponoči. Veselo sekaj po njih. =D> "

Rešitev bi bil IDA. Ampak vednar, ekipa, ki dela na omenjenem območju, ni v celoti opremljena z njim. Pri nas v društvu imamo tudi filter maske, ampak kdo ve kolikšen prehod delcev lahko dopušča filter, da smo zavarovani pred prašnimi delci azbesta? Drugo kar je, je čiščenje začšitnih oblek s krtačo, tako da se vse še enkrat zakadi v obraz v društvu. ??

Kdor ve več, naj me dopolni ali popravi. Vesel bom predlaganih rešitev. In na splošno govora o njem in izkušnjah z njim.
Na pomoč!
boba

Odg: Azbest

Odgovor Napisal/-a boba »

Za delo z azbestom (azbestnim prahom) se uporabljajo zaščitni filtri ali maske za "enkratno" uporabo z oznako P3. Filtri ali respiratorji renomiranih proizvajalcev dosegajo filtracijo tudi nad 99,95%, seveda pa ne nedogled ampak do nasičenosti filtrirnih medijev.
Uporabniški avatar
livar
Kraj: Malečnik - Maribor

Odgovor Napisal/-a livar »

Ja tu pa se moram oglasit :?
kaj se bojiš teh plošč #-o , danes v modernem svetu so postale takšna nevarnost, da je joj? Ne vem kaj bi pa jaz na to rekel ? Sem generacija ko smo samo z temi ploščami pokrivali takrat sem se tudi poklicno učil za stavnega kleparja in kot vajenec v tistih časih sem kar precej požro tistega prahu, pa brez vsakih mask na nosu sem moral rezat robove in nato plošče vzdigovat na ostrešje kjer se je pokrivalo, in če bi res bil to takšen strup kot se propagira bi že jaz moral bit 2m pod zemljo zdavnaj. Jaz pravim, da ni vse tako vroče kot se skuha, in se glede te kritine niti ne obremenujem preveč.
No to je moje mišlenje, ostali pač imajo svoje in danes je že tehnika z zaščito tako dobra , da lahko vedno nekaj daš na nos, kar je še vedno boljše kot takrat ko nismo imeli nič oziroma je bilo za delodajalce predrago :lol:
So dnevi,ki so vredni spomina in so dogodki,ki ti ostanejo spomin za vedno...
Uporabniški avatar
Matej Z.

Odgovor Napisal/-a Matej Z. »

Livar, s tvojim razmišljanjem se nikakor ne morem strinjat. [-X

Sekanje mesa s sekiro je nevarno? Zakaj? Ker si lahko odsekaš roko. Posledice so tukaj – si brez roke. :shock:
Delo z azbestom ni nevarno ker posledic ni takoj, temveč čez nekaj let: 10, 20, 30. Ne vem kaj bi nato porekli tisti ki so zboleli za azbestozo. :twisted:

Da zboliš za azbestozo je potencialno dovolj le eno azbestno vlakno, saj ga pljuča žal ne morejo odstranit. In še ena stvar, azbest povzroča raka zaradi mehanskih poškodb v pljučnih tkivih. Vlakno je podolgovate oblike, s konico prebada pljučne mešičke in tako se prične brazgotinjenje. Enak problem je z vlakni granita…

In kateri ljudje so zbolevali za azbestozo? Delavci v SALONITU ANHOVO, okoliški prebivalci, frizerke … Zanimivo zakaj frizerke? Delavci ki so delali v Salonitu Anhovo so imeli teh vlaken v laseh polno in tako so frizerke pri striženju lepo vdihovale.
Na barvah za premazovanje salonitk je celo pisalo, pred uporabo salonitke obvezno skrtači.

Nekje sem zasledil. Če si izpostavljen azbestu je nekje 50 % verjetnosti da zboliš za rakom, če si še kadilec se procent poveča na 90%. Ne vem če so procenti pravi, tisto kar sem skušal povedat je, da se s kajenjem možnost obolenja poveča.
Uporabniški avatar
livar
Kraj: Malečnik - Maribor

Odgovor Napisal/-a livar »

Ja Matej Prav Imaš =D>
Samo jaz sem pač mislil na sebe osebno. Če sem kot vajenec te plošče skoraj vsak dan rezal z brusilko sem se tega praha prezobžro pa sedaj pol sploh več nebi pljuč bilo :?: Ker pa vsake dve leti opravljam sistematične zdravniške preglede pač ugotavljam da sem še kar zdrav saj strokovnjaki, ki opravljajo te preglede do sedaj niso imeli pripomb na te moje pljuče in potem pač izgleda ni [-X tako hudo. Ali kakor pač za ene je za druge pa :-k
So dnevi,ki so vredni spomina in so dogodki,ki ti ostanejo spomin za vedno...
Odgovori