Pena, izračuni, literatura, armature ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
Pena, izračuni, literatura, armature ...
Upam, da bo dovolj nazorno.
Pri gabaritih prostora (7m x 8m x 1,5 m) je volumen, katerega moramo napolniti z peno - 84 m3 oz. 84000 litrov.
Formula za izračun potrebne pene:
V(pene)= (V vode + % penila) x penilno število =
V (pene) : penilno število = V vode + % penila =
84000l : 150 = V vode + % penila =
560l =V vode + % penila
560l = 100%
3%= 560l : 100 x 3 = 16,8 l - potrebna količina penila, pri 3% mešanici in napolnitvi 84 m3 prostora z srednje težko peno in brez upoštevanja faktorja uničenja (vpliv okolja, beri: temperature).
Teoretik je napisal :
Oba sva računala po enaki formuli. Če bi za penilno število namesto 150 ustavil številko 90 bi dobil moj rezultat ( 27,9 litrov).
Problem je ravno v penilnem številu. Nekaj primerov:
- Gasilska tehnika, avtor Ivan Družeta, Zagreb, stran 258: težka do 12, srednja 12 do 150, lahka 151 do 1000.
Tehnični priročnik za protipožarno zaščito, avtor Veselin Bujandrič, Zagreb, stran 58: težka 6 do 12, srednja 30 do 150, lahka 150 do 1000
Kemija v gasilstvu, avtorja Bojan Grm in Boris Stevanovič, stran 200:
težka 4 do 20, srednja 20 do 200, lahka 200 do 1000.
Opomba: povprečno vrednost 90 sem vzel iz te knjige
V priročniku Gasilska taktika, avtorja Milana Vrhovca iz leta 1978 so na strani 62 naslednji podatki: težka do 20, srednja do 200, lahka do 1000, le štiri strani naprej na strani 66 pa podatki: težka do 20, srednja 30 do 50 in težka 500 - 1000.
Ker se podatki medsebojno bistveno razlikujejo predlagam, da podatke uskladimo in da vsi predavatelji uporabljamo enaka merila za lahko, srednjo in težko peno.
Za vodja intervencije pa je nujno potrebno, da ve penilno število za penilno sredstvo, ki ga uporablja saj je med najnižjo in najvišjo vrednostjo penilnega števila precejšnja razlika.
Pri gabaritih prostora (7m x 8m x 1,5 m) je volumen, katerega moramo napolniti z peno - 84 m3 oz. 84000 litrov.
Formula za izračun potrebne pene:
V(pene)= (V vode + % penila) x penilno število =
V (pene) : penilno število = V vode + % penila =
84000l : 150 = V vode + % penila =
560l =V vode + % penila
560l = 100%
3%= 560l : 100 x 3 = 16,8 l - potrebna količina penila, pri 3% mešanici in napolnitvi 84 m3 prostora z srednje težko peno in brez upoštevanja faktorja uničenja (vpliv okolja, beri: temperature).
Teoretik je napisal :
Oba sva računala po enaki formuli. Če bi za penilno število namesto 150 ustavil številko 90 bi dobil moj rezultat ( 27,9 litrov).
Problem je ravno v penilnem številu. Nekaj primerov:
- Gasilska tehnika, avtor Ivan Družeta, Zagreb, stran 258: težka do 12, srednja 12 do 150, lahka 151 do 1000.
Tehnični priročnik za protipožarno zaščito, avtor Veselin Bujandrič, Zagreb, stran 58: težka 6 do 12, srednja 30 do 150, lahka 150 do 1000
Kemija v gasilstvu, avtorja Bojan Grm in Boris Stevanovič, stran 200:
težka 4 do 20, srednja 20 do 200, lahka 200 do 1000.
Opomba: povprečno vrednost 90 sem vzel iz te knjige
V priročniku Gasilska taktika, avtorja Milana Vrhovca iz leta 1978 so na strani 62 naslednji podatki: težka do 20, srednja do 200, lahka do 1000, le štiri strani naprej na strani 66 pa podatki: težka do 20, srednja 30 do 50 in težka 500 - 1000.
Ker se podatki medsebojno bistveno razlikujejo predlagam, da podatke uskladimo in da vsi predavatelji uporabljamo enaka merila za lahko, srednjo in težko peno.
Za vodja intervencije pa je nujno potrebno, da ve penilno število za penilno sredstvo, ki ga uporablja saj je med najnižjo in najvišjo vrednostjo penilnega števila precejšnja razlika.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
- Janez Koncilija
- Naj forumovec 2006
- Kraj: Topole
- Kontakt:
Re: Pena, izračuni, literatura, armature ...
Hm, nič več debateOskar napisal/-a: 3%= 560l : 100 x 3 = 16,8 l - .
Meni namreč do sedaj to še ni uspelo
LP
Janez
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
O tej zanimivi temi sem pričakoval večji odziv predsem operativnega kadra in predavateljev.
Vprašanje, ki ga je postavil Janez Koncilija, ali je s to količino penila tudi v praksi možno doseči izračunano količino pene je zelo konkretno.
Za nadaljno razpravo pa imam še naslednje vprašanje: Ali se kriterij težke, srednje in lahke pene določa samo glede na penilno število ali tudi glede na specifično težo pene?
Vprašanje, ki ga je postavil Janez Koncilija, ali je s to količino penila tudi v praksi možno doseči izračunano količino pene je zelo konkretno.
Za nadaljno razpravo pa imam še naslednje vprašanje: Ali se kriterij težke, srednje in lahke pene določa samo glede na penilno število ali tudi glede na specifično težo pene?
Svoboden si ko nisi odvisen od časa.
Vsi smo ugotovili, da je formula za izračun količine penila enotna in preprosta.
Kot sem že napisal so v različnih literaturah določene različne vrednosti penilnega števila za lahko, srednjo in težko peno. To je treba uskladiti in zato odgovor ni jasen.
Ali lahko kdo (ki je v zadnjem času kupoval penilo) napiše tehnične podatke od proizvajalca penila, ker na naših posodah s penilom teh podatkov žal ni.
Kot sem že napisal so v različnih literaturah določene različne vrednosti penilnega števila za lahko, srednjo in težko peno. To je treba uskladiti in zato odgovor ni jasen.
Ali lahko kdo (ki je v zadnjem času kupoval penilo) napiše tehnične podatke od proizvajalca penila, ker na naših posodah s penilom teh podatkov žal ni.
Svoboden si ko nisi odvisen od časa.
-
mvr1
Pena
Pozdravljeni!teoretik napisal/-a: Za nadaljno razpravo pa imam še naslednje vprašanje: Ali se kriterij težke, srednje in lahke pene določa samo glede na penilno število ali tudi glede na specifično težo pene?
Penilno število in specifična teža pene sta obratnosorazmerna; višje je penilno število nižja je specifična teža pene.
Pri izdelavi pene je potrebno povedati, da si vodja ne more zmisliti in določiti s kakšnim penilnim številom bo izdelana pena. Penilno število pene je določeno z samo opremo (ročnikom). Vsak tip ročnika ima praviloma svoje karakteristike. Iz tega razloga je potrebno ob nabavvi takšnega ročnika zahtevati tudi tehnične karakteristike.
Pa še odgovor na vprašanje, ali je možno z 18,6 l penila narediti 84 m3 pene? Če imaš medmešalec, kateri ti primeša 3% penila k vodi in ročnik, kateri primeša 150x več zraka, kot je mešanice vode in penila je odgovor: da.
Lep dan še naprej!
Martin
GSM: 041 327 040
Naj dodam še jaz svoj izračun povzet po knjigi TEHNIKA I. - IV. ( Matjaž verbič, Bojan Kovačič ):
Kvadratura prostora: 7m x 8 m = 56 m²
Prostornina potrebne pene: 56 m² x 1,5 m ( višina - debelina ) x 1,5 ( faktor razpadanja ) = 126 m³ = 126000 l
Potrebna količina raztopine: 126000 l : 100 ( penilno število ) = 1260 l ( raztopine vode in penila )
Količina penila ( 3 % ) : ( 1260 : 100 ) x 3 = 37,8 l ( penila )
LP BAČO
Kvadratura prostora: 7m x 8 m = 56 m²
Prostornina potrebne pene: 56 m² x 1,5 m ( višina - debelina ) x 1,5 ( faktor razpadanja ) = 126 m³ = 126000 l
Potrebna količina raztopine: 126000 l : 100 ( penilno število ) = 1260 l ( raztopine vode in penila )
Količina penila ( 3 % ) : ( 1260 : 100 ) x 3 = 37,8 l ( penila )
LP BAČO
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
Pozdravljeni!Alex74 napisal/-a:Kako pa vpliva pretok armatur
Imamo 200, 400 l/min itd. medmešalce ter ročnike...
Pri pretokih medmešalcev in ročnikih za peno moramo biti pazljivi. Če imamo medmešalec z pretokom 400l/min moramo na koncu imeti ali ročnik za peno z pretokom 400l ali dva ročnika z pretokom 200l.
V primeru, da damo na 400l medmešalec 200l ročnik, potem medmešalec ne primeša želenega % penila k vodi.
Lep dan še naprej!
Martin
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
Ciril mi je poslal tale izračun. Če vas zanima , dajmo še neke stvari razčistit.:
Izračun količine pene, objavljeno na forumu 3. oktober 2007
Izračunaj koliko penilnega sredstva bomo porabili za 1,5m debelo pokrivanje skladišča dimenzij 7 x 8 m, če bomo uporabljali srednjo peno, ki jo bomo pridobivali s pomočjo mešalca 400 l/min pri 3% mešanici. Vpiši odgovor !
Izračun:
Najprej izračunamo volumen.
V = a x b x c = 8,0 m x 7,0 m x 1,5 m = 84,0 m3 = 84000 litrov
Penilno število sem vzel iz knjige Kemija v gasilstvu, avtorja Bojana Grma in Borisa Stevanoviča, stran 200, v kateri je napisano da ima srednja pena penilno število od 20 - 200.
Izračunamo povprečno vrednost 200 – 20 = 180 / 2 = 90
Volumen pene delimo s povprečno vrednostjo penilnega števila:
84000 / 90 = 933,33 litra
933,33 litra je mešanice vode in penilnega sredstva.
Količino penilnega sredstva izračunamo s sklepnim računom:
933,33 …………… 100 %
X …………………. 3 %
-----------------------------------------
100 X = 933,33 x 3 = 2799,99
X = 2799,99 / 100 = 27,99 litrov penilnega sredstva
Odgovor. Potrebujemo 27,99 litrov penilnega sredstva
Opombe:
Žal mi je, ker se razprava o peni ni nadaljevala, ker nismo še razčistili naslednjih vprašanj:
1. V nekaterih literaturah avtorji navajajo, da je težka pena s penilnim številom do 20. Ali je potem težka pena tudi s penilnim številom 2 ??? . Postavlja se vprašanje do katere številke penilnega števila še vedno govorimo o mešanici vode in penilnega sredstva in pri katerem penilnem številu o težki peni ( 4, 6, 8 ??? ).
2. Če govorimo o težki, srednji in lahki peni govorimo o teži, teža pa ima svojo fizikalno enoto. Penilno število je brezdemenzijsko število. Zato bi bilo smiselno delite pene glede na specifično težo.
3. Tudi če bi se na forumu medsebojno uskladili, veliko predavateljev ni članov foruma, in ne bi dosegli enotnosti na predavanjih.
4. Enotnost bi bilo možno doseči s standardiziranimi operativnimi postopki, kar pa je že druga zgodba.
Ciril(teoretik)
Izračun količine pene, objavljeno na forumu 3. oktober 2007
Izračunaj koliko penilnega sredstva bomo porabili za 1,5m debelo pokrivanje skladišča dimenzij 7 x 8 m, če bomo uporabljali srednjo peno, ki jo bomo pridobivali s pomočjo mešalca 400 l/min pri 3% mešanici. Vpiši odgovor !
Izračun:
Najprej izračunamo volumen.
V = a x b x c = 8,0 m x 7,0 m x 1,5 m = 84,0 m3 = 84000 litrov
Penilno število sem vzel iz knjige Kemija v gasilstvu, avtorja Bojana Grma in Borisa Stevanoviča, stran 200, v kateri je napisano da ima srednja pena penilno število od 20 - 200.
Izračunamo povprečno vrednost 200 – 20 = 180 / 2 = 90
Volumen pene delimo s povprečno vrednostjo penilnega števila:
84000 / 90 = 933,33 litra
933,33 litra je mešanice vode in penilnega sredstva.
Količino penilnega sredstva izračunamo s sklepnim računom:
933,33 …………… 100 %
X …………………. 3 %
-----------------------------------------
100 X = 933,33 x 3 = 2799,99
X = 2799,99 / 100 = 27,99 litrov penilnega sredstva
Odgovor. Potrebujemo 27,99 litrov penilnega sredstva
Opombe:
Žal mi je, ker se razprava o peni ni nadaljevala, ker nismo še razčistili naslednjih vprašanj:
1. V nekaterih literaturah avtorji navajajo, da je težka pena s penilnim številom do 20. Ali je potem težka pena tudi s penilnim številom 2 ??? . Postavlja se vprašanje do katere številke penilnega števila še vedno govorimo o mešanici vode in penilnega sredstva in pri katerem penilnem številu o težki peni ( 4, 6, 8 ??? ).
2. Če govorimo o težki, srednji in lahki peni govorimo o teži, teža pa ima svojo fizikalno enoto. Penilno število je brezdemenzijsko število. Zato bi bilo smiselno delite pene glede na specifično težo.
3. Tudi če bi se na forumu medsebojno uskladili, veliko predavateljev ni članov foruma, in ne bi dosegli enotnosti na predavanjih.
4. Enotnost bi bilo možno doseči s standardiziranimi operativnimi postopki, kar pa je že druga zgodba.
Ciril(teoretik)
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
-
ssecnik
Odg: Pena, izračuni, literatura, armature ...
Malo brskam po forumu v smislu priprav za sprejemni izpit VGČ pa sem naletel na to staro zadevo.Ali lahko še malo pokomentiramo,namrč meni se zdi,da ima tukaj sixkiller prav.Če je penilno število za srednjo peno 20-200 je sredja vrednost 110.
20 +90=110
200-90=110
Za težko peno sem največrat naletel na penilno število 5-20,srednjo20-200 in lahko 200-1000.Ali kdo ve,kateri podatki se uradno uporabljajo v GZS,mislim glede izračunov.
20 +90=110
200-90=110
Za težko peno sem največrat naletel na penilno število 5-20,srednjo20-200 in lahko 200-1000.Ali kdo ve,kateri podatki se uradno uporabljajo v GZS,mislim glede izračunov.
Odg: Pena, izračuni, literatura, armature ...
Pozdrav,
Tudi jaz ne najdem nekih uradnih podatkov.
Lahko se uporabi katerokoli število v razponu.
Naj bolj primerno za lažje računanje so 10, 100 in 500, če ni drugače podano. Bolj važen je postopek izračuna.
lp,
Tudi jaz ne najdem nekih uradnih podatkov.
Lahko se uporabi katerokoli število v razponu.
Naj bolj primerno za lažje računanje so 10, 100 in 500, če ni drugače podano. Bolj važen je postopek izračuna.
lp,