Izobraževanje za čin NIŽJI GASILSKI ČASTNIK

Tečaji, vaje, šola ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
prekmurec19

Izobraževanje za čin NIŽJI GASILSKI ČASTNIK

Odgovor Napisal/-a prekmurec19 »

Pozdravljeni,

Mene zanimajo določene stvari glede z izobraževanjem za nižjega gasilskega častnika. Sem namreč član PGD-ja, nisem pa opravil še izpita za gasilca. A lahko v tem primeru grem na izobraževanje za nižjega gasilkega častnika? Ali moram pred tem opraviti celotna predavanja za gasilca ali pa je možno da opraviš samo kaki test na začetku predavanj za nižjega častnika? :?

Pa še to Kake pa so naloge nižjega gasilkega častnika? Je lahko potem ta npr. mentor mladim gasilcem?

Najlepša hvala za odgovore in lep pozdrav!
Uporabniški avatar
MICKA
Kraj: Slovenski Javornik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MICKA »

Ti pa si heroj. Še gasilec nisi, pa bi bil že mentor mladini.
Kaj bi jih pa učil, če ni skrivnost?
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Uporabniški avatar
Tomkat
GE: PGD Škofja vas
Kraj: Celje - Škofja vas

Odgovor Napisal/-a Tomkat »

Dragi prekmurec.
Vse pa ni tako enostavno kot bi si želeli.
Če bi rad postal NGČ, bo treba najprej postati vsaj gasilec. Torej opraviti osnovni in nadaljevalni tečaj za gasilca. Pa še potem ne gre brez ovir. Pred tečajem za NGČ-ja moraš še skozi eno izobraževanje - za vodjo skupine.

Mentor mladine pa si lahko tudi brez naziva vodja enote. (NGČ)
LP iz Celja :wink: Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)
Slika
Uporabniški avatar
LeonK
GE: Radlje ob Dravi
Kraj: Radlje ob Dravi
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a LeonK »

Prvo kot prvo moraš imeti izpit za gasilca, ki ga organizira Gasilska zveza v katerem je tvoj PGD. Pogoj za NGČ je tečaj za vodjo skupine, moraš pa imeti tudi (nevem točno koliko let) staža gasilca v PGD-ju. Za točne podatke ti bodo dali ostali člani foruma, ki to bolj vedo. Pa mislim da je že ta razprava nekje v forumu potekala.

LP
GE Radlje ob Dravi spletna stran:
http://www.pgdradlje.si
Uporabniški avatar
pes
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a pes »

Tomkat napisal/-a:Pred tečajem za NGČ-ja moraš še skozi eno izobraževanje - za vodjo skupine.
No pri nas tak je, obstajajo pa baje tudi lokacije kjer sta ta tečaja združena v enega. :evil:
Uporabniški avatar
Zabavko
Kraj: Kranj-Primskovo

Odgovor Napisal/-a Zabavko »

Prekmurec!
Samo nekaj.
Bi ti bil gasilec zaradi nazivov in značk, ki jih lahko pridobiš
ali bi ti bil rad gasilec zaradi tega da bi pomagal ljudem, da bi se kaj naučil in podobno.
Ker v kolikor te zanima druga stvar, potem NI bližnice in je najbolje da se lotiš ene stvari potem pa naprej. Saj ti vsako izobraževanje prinese določeno znanje in mimo tega se ne da in je nesmiselno!
Tudi če bi lahko! Če še gasilec nisi, bi pa rad bil vodja enote in s tem posledično imaš možnost voditi intervencijo....daj se malo zamisli. Sej te ne grajamo, vendar se moraš zavedati, da vsako nadaljne izobraževanje (od gasilca) ti prinese določeno mero odgovornosti in zato moraš biti malo bolj zrel in podučen.

Torej kot so ti že drugi odgovorili!
Pojdi počasi in boš lahko veliko dosegel.
Drugače pa nima smisla!
Veliko sreče!
Primož
Gasilci smo čudne žvali! Ko drugi spijo mi na pomoč hitimo!
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Fantje , bolj počasi. Na forumu imamo novega člana in tako kot bo on moral po korakih priti do vodja enote (NGČ) tako mu tudi mi moramo določene stvari razložiti postopoma.

Iz pisanja prekmurca je vsaj nekaj razvidno, oziroma se je treba vparšat, zakaj se ni obrnil najprej na svoje vodstvo v PGD ? :shock:
Očitno je fant mlad in vodstvo staro ! :D :D
Malo heca , ampak tako je in tako bo še nekaj časa, dokler bo množičnost pred kvaliteto.
Pa prosim vas še nekaj , ne dajajte netočnih informaciji, kot je tista, da tečaj za gasilca organizira GZ.
Osnovni tečaj je še vedno v domeni matičnega društva, kakor tudi nadaljevalni, če je ispeljan po pravilh službe.
Dragi prekmurc, pripravnik, najprej povprašaj svojega poveljnika , kdaj je prvi tečaj za gasilca, oziroma , če ima društvo kakšen plan izobraževanja. Potem pa, ko boš to opravil pa se nam še kaj javi, oziroma sodeluj na našem forumu. Klikni na iskanje in boš našel veliko koristnih informacij , kako priti do NGČ.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
prekmurec19

Odgovor Napisal/-a prekmurec19 »

Sprašujem zato ker mi določene relacije niso znane. Nimam namena karkoli preskakovat. Problem je da kogarkoli sem spraševal je vsakdo razlagal po svoje.
Nekaj časa sem sicer prebiral ta forum, in iskal podobno temo, ampak potem mi je presedlo, da vsake toliko časa nekdo zasvinja temo s svojimi frustracijami....

Tako, da Go MICKA go.... :twisted:

Oskar in ostali hvala za informacije.....

Oskar a še lahko nekaj vprašam pod zasebnimi sporočili?
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

prekmurec se mi še ni oglasil po ZS. Med tem pa se opravičujem za nerodno , oziroma napačno informacijo.
Nadaljevalni tečaj za gasilca je v domeni GZ. Sicer sem napisal : "po pravilih službe" kar bi na koncu pomenilo isto.
Se pa verjetno vsi strinjate, da je v določenih sredinah premalo tečajev za gasilce , saj mladi pritiskajo in sprašujejo , kdaj in kje bo kakšen tečaj.
zadevo bi rešili tudi tako , da bi se v okviru GZ ali občinskega poveljstva poveljniki enot malo zmigali in združili moči ter organizirali vsaj en tečaj na leto. :D :oops:
Uporabniški avatar
Šmarčan
Kraj: Šmarje pri Jelšah

Odgovor Napisal/-a Šmarčan »

LP
Tečaj za gasilca je v vsakem primeru treba opravit. Včasih je bilo tako da si lahko z višjo izobrazbo ( 7 in 8 stopnja) preskočil tečaj za NGČ in takoj šel na tečaj za GČ. Vendar tečaj za gasilca je potrebno opravit.
Kolikor vem ( popravte me če sn se zmotu), moraš pa sedaj opravit najprej izpit za gasilca, potem pa še za gasilca druge stopnje, preden greš lahko za NGČ.
Pa sej je prav tako.
Ti čini se prehitro podeljujejo. Sej obstaja pravilnik po katem mora preteči določeno število let da lahko gasilec napreduje v višji čin. Ampak tega se marsikatera zveza ne drži. Poznam par primerov ko so v petih letih iz gasilca postali gasilski časniki. To pa tak ne gre.

KA PA VI MISLITE?????
Uporabniški avatar
hec

Odgovor Napisal/-a hec »

V 5letih iz gasilca do GČ, to je povsem v skladu z PGS.
1leto do vodje skupine
2leti do vodje enote
2leti do vodje enot (GČ)
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

drejči napisal/-a:LP
Tečaj za gasilca je v vsakem primeru treba opravit. Včasih je bilo tako da si lahko z višjo izobrazbo ( 7 in 8 stopnja) preskočil tečaj za NGČ in takoj šel na tečaj za GČ. Vendar tečaj za gasilca je potrebno opravit.
Kolikor vem ( popravte me če sn se zmotu), moraš pa sedaj opravit najprej izpit za gasilca, potem pa še za gasilca druge stopnje, preden greš lahko za NGČ.
Pa sej je prav tako.
Ti čini se prehitro podeljujejo. Sej obstaja pravilnik po katem mora preteči določeno število let da lahko gasilec napreduje v višji čin. Ampak tega se marsikatera zveza ne drži. Poznam par primerov ko so v petih letih iz gasilca postali gasilski časniki. To pa tak ne gre.

KA PA VI MISLITE?????
Mislim ,da je v tvojem postu toliko netočnosti in domnev, da niti ne vem če bi ti odgovoril. Povprašaj najprej tvojega poveljnika , najbolje občinskega. :wink:
Uporabniški avatar
Šmarčan
Kraj: Šmarje pri Jelšah

Odgovor Napisal/-a Šmarčan »

Hahaha oskar. Sej nisn reku da se z njim strinjam
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

drejči napisal/-a:Kolikor vem ( popravte me če sn se zmotu), moraš pa sedaj opravit najprej izpit za gasilca, potem pa še za gasilca druge stopnje, preden greš lahko za NGČ.

KA PA VI MISLITE?????
Mislim, da ne drži :lol:

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
dkrzic
Kraj: Borovnica

Odgovor Napisal/-a dkrzic »

Kolikor je meni znano narediš nadaljevalni tečaj za gasilca, po dveh letih za gasilca prve stopnje oz. vodja skupine in spet po dveh letih za vodjo enote(NGČ). V kolikor pa narediš kakšno specialnost pa se čakalna doba eno leto skrajša.
Kdor ima veliko srce in voljo čvrsto naj stopi v gasilcev vrlih vrsto!

Lp!
Odgovori