OBNAVLJANJE ZNANJA PRVE POMOČI

Tečaji, vaje, šola ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
PARAMEDIC
Kraj: Radovljica

OBNAVLJANJE ZNANJA PRVE POMOČI

Odgovor Napisal/-a PARAMEDIC »

Menimo, da bi bilo potrebno znanje bolničarjev primerno obnavljati in jih dodatno usposobiti ter opremiti za učinkovito pomoč kolegom v akciji. Osnovno znanje, pridobljeno na 70 urnem tečaju verjetno ne zadostuje. Na to temo pripravljamo v PRD PARAMEDIC RADOVLJICA v letu 2003 delavnico na to temo, vabljeni pa so predvsem vsi gasilci-bolničarji v zvezi. Udeležba bo brezplačna. Povejte svoje mnenje oziroma zainteresiranost.
Niko
Uporabniški avatar
mihael
Kraj: Bled

Odgovor Napisal/-a mihael »

Niko, vsi vemo, da je potrebno pridobljeno znanje stalno nadgrajevati in obnavljati, zato bi se rad pridružil vaši delavnici-zanima me samo kako je s sodelovanjem bolničarjev iz drugih zvez?
Z gasilskim pozdravom: NA POMOČ!
Uporabniški avatar
pouzek
Kraj: Stara Vrhnika

delavnica PP

Odgovor Napisal/-a pouzek »

Niko, ko boste dorekli okvirni datum, prosim, sporoči. Sedaj smo "na vezi". Bomo združili moči, pa bo. :lol:

NA POMOČ!!!
Uporabniški avatar
metodg
GE: PGD Brezje na Gor.
Kraj: Brezje na Gorenjskem
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a metodg »

Mislim, da lahko naredimo obnovitveni seminar za bolničarje tudi za druge zveze. Vendar potem se bo verjetno uvedla kakšna kotizacija zaradi stroškov (najem prostora, materiali...).
Vsekakor pa podpiram idejo, da se tak seminar izvede. :D

Metod G :P
Bomo zmogli??? BOMO JA!!!! ... je rekel mojster MIHA.
PARAMEDIC

Lep pozdrav Mihael!

Kolegi tudi iz drugih zvez, še posebej sosednjih, so dobrodošli. Na forumu bomo razpisali v januarju formalno srečanje bolničarjev in drugih zaniteresiranih že v januarju, kjer se bomo podrobno dogovorili o načrtu in poteku tega usposabljanja. Veseli me, da se nam bodo pridružili tudi kolegi iz PGD STV, s katerimi smo se spoznali ob vaji na Lancovem in imajo že tudi mnogo praktičnih izkušenj s povezovanjem dela gasilcev in reševalcev. Kot sem že enkrat rekel, vsi smo na isti strani in pri sodelovanju ni meja.
Niko
Uporabniški avatar
polo
Kraj: Štajerska

Lep pozdrav Niko!

Odgovor Napisal/-a polo »

Specialnost bolničar je v našem delu Štajerske zelo aktualna, vendar se vedno zgodi, da se ljudje ne udeležijo tega izpopolnjevanja iz prve pomoči, ker nekatere GZ " šparajo" oziroma izjavijo, da je bilo premalo ljudi prijavljenih na ta tečaj.
Upam, da bodo tudi pri nas vodstvo GZ le spoznali, da je ta tečaj pomemben in v pomoč tudi ostalim enotam.

Lp Polo
Uporabniški avatar
mihael
Kraj: Bled

Odgovor Napisal/-a mihael »

Niko prosim, če boš potem ko bo znan kraj in datum poslal vabilo na PGD BLED, Prešernova c. 13, 6260 Bled, lahko pa mi sporočiš tudi na GSM: 041-347-260.
Vesele preznike in zdravja polno leto 2003 - brez večjih posredovanj vam želi PGD BLED in moja malenkost.
Z gasilskim pozdravom: NA POMOČ!
PARAMEDIC

Mihael, predlagam, da se še pred novim letom srečava, nazdraviva in malo podebatirava, saj je sodelovanje še posebej zaradi sosedstva društev toliko bolj pomembno in veseli me, da smo navezali tak stik.
Predlagam soboto (pojutrišnjem)

p.s. ( Tudi sam sedaj bivam na Bledu - Rečica)
Niko
Uporabniški avatar
Matej B.
GE: Ptuj / Tržec
Kraj: Ptuj - Tržec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Matej B. »

V našem društvu nas je 5 gasilcev s specialnostjo BOLNIČAR. Tečaj smo opravili marca 2000 v okviru Civilne zaščite (vendar delujemo samostojno in ne pod njenim okriljem). Obnovitveni tečaj bi prišel tudi nam zelo prav, saj smo določene stvari že pozabili in me zanima če bi se našel prostor za 5 Štajercev???
PARAMEDIC

Matej B.

Olala, vidim, da je tema kar potegnila. Seveda so vabljeni tudi člani drugih zvez. Rednih delavnic, ki jih predvidevamo po eno na mesec, se zaradi oddaljenosti verjetno ne boste udeležili ( ali pač).
Imamo pa v maju predvideno tekmovanje gasilskih bolničarjev, ki ga bomo organizirali. Tako da že zbiramo prijave.
V Vašem primeru predlagam, da skupaj izvedemo eno ali dvodnevno srečanje že pred tem, pri nas ali pri vas, kot želite. Poleg spoznavanja in imenjave mnenj pa bomo naredili tudi nekaj skupnega praktičnega dela. Podobno smo stike že navezali s PGD STV. Vkolikor se boste oglasili pri nas Vi, samo povejte termin, ki Vam odgovarja, jaz pa bom organiziral vse potrebno, skupaj s prenočiščem.
Niko
deutch

Odgovor Napisal/-a deutch »

Paramedic
Pa kako se greste vi to sodobno reševanje po zahodnem sistemu,če se pa ve,da npr.v Nemčiji reš.vozilo izvozi z zdravnikom,prav tako v ostali Evropi.Različen je le sistem-1 team ali 2 team.V reanimobilu je vedno zdravnik.In to po vsej Nemčiji.Ostale prevoze pa lahko opravljajo njihovi bolničarji oz.reševalci,ampak to niso nujna stanja!!
Pa lepo se izobražujte! LP
PARAMEDIC

Dragi gost!

Spet ima nekdo narobno predstavo. Naša prizadevanja nikakor ne težijo na področje NMP, ki ga opisuješ, pač pa na čas od nastanka življenje ogrožujočega stanja do prihoda NMP

Primer sodobne reševalne verige:
1. first responder, ki je običajno prostovoljec iz domačega kraja z osnovnim znanjem PP in je zaradi bližine in poznavnja kraja običajno prvi na kraju. Nudi nujno PP in poroča ob prihodu NMP. ( projekt so npr. 98 uvedli v Celovcu)

2. paramedic, reševalec, ki ima že več znanja in opreme, reševalni avto, običajno iz vrst gasilskih enot, nekateri imajo tudi medicinsko izobrazbo, in ti so usposobljeni za dajanje določenih vrst zdravil s predhodno potrditvijo dežurnega zdravnika na terenu ali centru. Deluje usklajeno in pod nadzorom in navodili NMP.

potem pa so tu še:
3. NMP
enota a1, b1 in okrepljena b1
a1- zdravnik in medicinski tehnik
( brez reševalnega vozila z ležiščem in voznika)

Primer a1 je v Radovljici, ko mora nato ob prihodu na kraj po potrebi zaprositi za prihod b1 z Bleda(ki ima tudi voznika in reševalni avtomobil), kjer pa se izgubljajo minute.
4. PHE, in nato urgentna služba v bolnišnici.

In odgovor na vprašanje, kako smo si mi zamislili:

Vse gasilce oz. čimveč ljudi usposobiti za PP, pa ne le na papirju. Ko je to urejeno, sestaviti prostovoljne enote z ustrezno opremo in vozili, kot vozila pa mislim predvsem vozila za hiter prihod na kraj in ne vozila za prevoz. Na kraju nuditi PRVO POMOČ!!! do prihoda NMP, katerim se o stanju poroča in po potrebi pomaga. Prevoz izvrši NMP. Osrednja enota PP pa bi bila opremljena tudi z vozilom za prevoz pacienta, kar pa bi izvedlo izključno ob prisotnosti in na zahtevo dežurnega zdravnika, na željo oziroma zahtevo NMP za lažje poškodovance, ko je teh hkrati več, ali ob primeru višje sile, npr hujših naravnih katastrof, vojn, in podobno.

Podlago za tak sistem črpamo iz prakse v tujini in ureditve enot PP pri Upravi za zaščito in reševanje, ki je tako tudi predvidena, a do sedaj ni zaživela.

Iz načina tvojega pisanja razberem, da si zdravstveni delavec. Upam, da bomo kmalu uspeli najti skupni jezik in da boste sprejeli našo pomoč, ki v nobenem delu ne posega na vaše področje. Želimo ljudem zagotoviti čimhitrejšo in pravilno pomoč, saj je služba NMP preobremenjena in mislim, da je naša prisotnost utemeljena. Današnje stanje npr v Radovljici, ko dežurni zdravnik zaradi nekakšnega varšnega sistema kot a1 nima reševalca-voznika in reševalnega vozila, je najmanj pomanjkljivo, kar se odraža v času prihoda NMP na kraj. Naši reševalci se držijo okvira NMP, dodatno pa se kot gasilci usposabljajo tuidi kot tehnični reševalci, sa kot veste, brez gasilcev običajno vsaj v prometni nezgodi ne gre. In če so gasilci še reševalci, ki nudijo ljudem PP do vašega prihoda, še toliko boje, a ne? Srečno 2003
Niko
PARAMEDIC

Ops, v zadnjem odstavku namesto"okvira NMP" pravilno stoji "okvira PP", da ne bo pomote.

P aše za vse gasilce. Delavnice PP se pričnejo v januarju, in sicer bodo potekale eno soboto v vsakem mesecu. Maja bo tekmovanje, več pa v rubriki Tekmovanja.
Niko
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

paramedic-zasledil sem,da vi tudi aplicirate kisik.Koliko litrov ga pa dajete na navadno masko,na nosni kateter ter na OHIO masko?Zanima me točen minutni volumen?A imate mogoče nadzor nad aplikacijo(oximeter)?Če ga nimate mi povej,kako veste določiti minutni volumen,če ga pa imate mi pa povej kako kontrolirate vrednosti SpO2?
Hvala za odgovor ter lepe praznike
Robi-CIIM LJUBLJANA
Firechief

Odgovor Napisal/-a Firechief »

Paramedic:
Glede na to, da je na forumu veliko firbcev, ki nas kritizirajo ( namesto da bi pomagali in nam svetovali ), bi bilo bolje da zedevo zaključimo, tako kot temo Policija. Je nesmisel nekaj se trudit, čez ti nekdo, s katerim dnevno sodeluješ ( seveda, kadar te on rabi ) meče polena pod noge. V Sloveniji zadeva še ni zrela in še veliko Save bo preteklo, da se bo kaj spremenilo - je pač tako ( žalostno ). Kot pa sem že pri temi Policija napisal bo zadeve spremenila ekonomija ( tako kot v svetu )- pa če se bodo na vse pretege trudili obdržati stari sistem.
Paramedic - bolje, da se pogovarjamo prek e-maila ali pa se kdaj dobimo na kavi, pa kakšno rečemo.
Odgovori