Tečaji na Igu
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Tečaji na Igu
Se opravičujem, če je že kje kakšna podobna tema. Če je že, naj jo prosim moj prispevek moderatorji prestavijo tja.
Stvar je sledeča. Zanima me, če imate tudi drugi takšne težave pri prijavljanju tečajnikov na tečaje, ki potekajo na Igu. Sam naprimer nisem mogel včeraj cel dan na računalnik, ker sem imel res gužvo. Poskusil sem prijaviti nekaj tečajnikov za tečaj IDA, pa je bilo že vse polno. Naprimer, naše društvo je v tretji kategoriji, kjer bi morali imeti 12 gasilcev usposobljenih za IDA. Imamo jih 10, od tega je eden poveljnik, še eden pa ni več aktiven v gasilstvu. Sedaj, ker nisem cel dan dežural pred računalnikom ker nisem mogel, pademo spet ven za pol leta. V glavnem, zanima me, kako vi rešujete te težave, če jih seveda imate. Prav tako me zanima, če se je na GZS kaj pogovarjalo v smeri spremembe sistema prijavljanja na tečaje. Ker sistem, ki mislim da je bil lani, da so se najprej prijavljala društva, ki nimajo dovolj specilnosti, nato tista ki še nimajo rezerve ali nekaj podobnega ter nato vsa ostala.
Hvala za mnenja!
LP
Stvar je sledeča. Zanima me, če imate tudi drugi takšne težave pri prijavljanju tečajnikov na tečaje, ki potekajo na Igu. Sam naprimer nisem mogel včeraj cel dan na računalnik, ker sem imel res gužvo. Poskusil sem prijaviti nekaj tečajnikov za tečaj IDA, pa je bilo že vse polno. Naprimer, naše društvo je v tretji kategoriji, kjer bi morali imeti 12 gasilcev usposobljenih za IDA. Imamo jih 10, od tega je eden poveljnik, še eden pa ni več aktiven v gasilstvu. Sedaj, ker nisem cel dan dežural pred računalnikom ker nisem mogel, pademo spet ven za pol leta. V glavnem, zanima me, kako vi rešujete te težave, če jih seveda imate. Prav tako me zanima, če se je na GZS kaj pogovarjalo v smeri spremembe sistema prijavljanja na tečaje. Ker sistem, ki mislim da je bil lani, da so se najprej prijavljala društva, ki nimajo dovolj specilnosti, nato tista ki še nimajo rezerve ali nekaj podobnega ter nato vsa ostala.
Hvala za mnenja!
LP
Odg: Tečaji na Igu
Potrebno je 'dežurat' pred računalnikom. Druge rešitve (za zdaj) ni. Da bi se kdo o drugačni rešitvi pogovarjal? Če se še ni se bo kar kmalu, ker tak sistem ni preveč življenjski. Sploh zato, ker se je sistem včeraj kar naprej sesuval. Nam je uspelo nekaj tečajnikov prijavit - ampak le zaradi dežuranja poveljnika. Kljub vsemu smo izviselu pri enem tečaju (hot fire model B).
Kako se bodo manj ažurna društva sploh še uspela kam prijavit ne vem...
Kako se bodo manj ažurna društva sploh še uspela kam prijavit ne vem...
-
Gost
Za jesenske termine v letu 2010 so imela društva, ki imajo manj izobraženih, kot jih predvidevajo merila, prednost pri prijavi. S tem sistemom se bo nadaljevalo, dokler ne bo več takšnega društva.
Se pravi spomladi vsi, jeseni prednost društva, ki še ne dosegajo meril.
Žal je to tista "slaba" plat številčnosti slovenskega prostovoljnega gasilstva.
Verjemite pa, da je bilo v zadnjih letih zelo veliko narejenega na tem, da bi se sistem prijavljanja čim bolj dodelal in, da se na tem še vedno zelo zelo aktivno dela.
Verjemite pa, da je bilo v zadnjih letih zelo veliko narejenega na tem, da bi se sistem prijavljanja čim bolj dodelal in, da se na tem še vedno zelo zelo aktivno dela.
Gost napisal/-a:Za jesenske termine v letu 2010 so imela društva, ki imajo manj izobraženih, kot jih predvidevajo merila, prednost pri prijavi. S tem sistemom se bo nadaljevalo, dokler ne bo več takšnega društva.
In tega, da ne bo več takega društva ne boste dosegli nikoli! S takim sistemom bomo razvili kvantiteto in prisilili kvalitetna društva v iskanje alternativnih načinov izobraževanja....kar pa spet niti ni tako slabo
Tečajev je vsaj za polovico premalo že za čisti minimum izpolnjevanja uredbe.
Kdor živi od meča bo z mečem pokončan.
- Alex74
- GE: PGD Ravne na Kor.
- Kraj: Prevalje
- Kontakt:
Problem je v PREMAJHNIH kapacitetah na Igu.
Primer:
1400 društev
140.000 gasilcev
Moja groba ocena okoli 40.000 operativcev, kateri potrebujejo tečaj za IDA...
Mogoče celo več?
Sedaj pa si predstavljaj, kdaj boš prišel na vrsto za tečaj.
Primer:
1400 društev
140.000 gasilcev
Moja groba ocena okoli 40.000 operativcev, kateri potrebujejo tečaj za IDA...
Mogoče celo več?
Sedaj pa si predstavljaj, kdaj boš prišel na vrsto za tečaj.
Tudi pri nas smo dežurali, drugače bi ponovno izpadli. Moje mnenje je tako, potrebno bo odpirat tečaje po regijah, če hočemo ,da se bodo gasilci izobraževali oz tako ne bo šlo več.
in mogoče bo treba omejiti število udeležencev iz enega društva.Brko napisal/-a:Tudi pri nas smo dežurali, drugače bi ponovno izpadli. Moje mnenje je tako, potrebno bo odpirat tečaje po regijah, če hočemo ,da se bodo gasilci izobraževali oz tako ne bo šlo več.
Sploh če se zgodi, da jih dosti prijavijo in se jih pol nekaj tečaja neudeleži, a poprej tega ne sporočijo.
ne potrebuje vsak operativec tačaj za IDA. Potrebujejo pa ga obvezno napadalci. Pa lahko bi združili tečaj za IDA in tečaj Hotfire modul A in bi tako lahko skupaj ponudili kak tečaj več?Alex74 napisal/-a: Moja groba ocena okoli 40.000 operativcev, kateri potrebujejo tečaj za IDA...
Mogoče celo več?
Moje mnenje:
- Na tečaj za IDA grejo operativci, ki to želijo in v skladu s potrebami OE, so psihofizično sposobni za udeležbo. Je pa (verjetno) res da ga ne potrebuje vsak opertivec in ga tudi ni sposoben opraviti;
- Na intervenciji lahko z IDA posredujejo vsi operativni gasilci, glede na opravljeni nadaljevalni tečaj za gasilca, v skladu s svojimi spodobnostmi, vrsto naloge. Verjetno pa se več pričakuje od tistih s pridobljeno specialnostjo za IDA, napadalci so ali pa niso na intervenciji;
- Združevanje tem z navedenih tečajev ni primerno. Trajanje tečaja za IDA je primerno in dovolj zahtevno. Potem vsak posameznik oceni svoje sposobnosti in se v skladu s tem odloča za ostale tečaje: obnovitveni za IDA, Hotfire modulov A in B, ki sta vsak posebej dovolj zahtevna in usmerjena v pridobitev določenega nivoja znanj in ob tem vsak oceni svoje sposobnosti in predhodni napredek.
Pričakujem mnenje katerega od inštrultorjev z Iga!?
L.p. Miro
- Na tečaj za IDA grejo operativci, ki to želijo in v skladu s potrebami OE, so psihofizično sposobni za udeležbo. Je pa (verjetno) res da ga ne potrebuje vsak opertivec in ga tudi ni sposoben opraviti;
- Na intervenciji lahko z IDA posredujejo vsi operativni gasilci, glede na opravljeni nadaljevalni tečaj za gasilca, v skladu s svojimi spodobnostmi, vrsto naloge. Verjetno pa se več pričakuje od tistih s pridobljeno specialnostjo za IDA, napadalci so ali pa niso na intervenciji;
- Združevanje tem z navedenih tečajev ni primerno. Trajanje tečaja za IDA je primerno in dovolj zahtevno. Potem vsak posameznik oceni svoje sposobnosti in se v skladu s tem odloča za ostale tečaje: obnovitveni za IDA, Hotfire modulov A in B, ki sta vsak posebej dovolj zahtevna in usmerjena v pridobitev določenega nivoja znanj in ob tem vsak oceni svoje sposobnosti in predhodni napredek.
Pričakujem mnenje katerega od inštrultorjev z Iga!?
L.p. Miro
Tečaj IDA pomeni za operativnega gasilca enako, kot za šoferja vozniški izpit. To izobraževanje bi moralo biti že zdavnaj vključeno v program nadaljevalnega tečaja. Ne pa da se danes polemizira koga naj se pošlje na IDA in koga ne.... IDA je osnova za vsakega operativca, kdor tega ni sposoben opravit, ba pa pač predsednik, tajnik....itd
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
se ne strinjam !hec napisal/-a:Tečaj IDA pomeni za operativnega gasilca enako, kot za šoferja vozniški izpit. To izobraževanje bi moralo biti že zdavnaj vključeno v program nadaljevalnega tečaja. Ne pa da se danes polemizira koga naj se pošlje na IDA in koga ne.... IDA je osnova za vsakega operativca, kdor tega ni sposoben opravit, ba pa pač predsednik, tajnik....itd
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Za nekatere stvari ti niti dežuranje ne pomaga
Koliko sem slišal po novem praivlniku lahko nosi IDA vsak,ki je opravil nadaljevalni tečaj za gasilca (za majn zahtevna opravila). Temu je tudi namenjeno št ur za spoznavanje opreme in praktične vaje na vsakem tečaju od nadaljevalnega naprej...
Namesto da bi odprli še eno šolo, sedaj štrikajo v sistemu z obstoječimi kapacitetami. Torej sedaj dejansko rabi IDA samo tisti ki bo vršil notranji napad pa še to more oreng goret....
Da o primernosti inštruktorjev in predavateljev po lokalnih GZ ne bom izgubljal besed.
Potem je tu vprašanje kaj sploh pomeni minimalan opremljenost enote z nosilci IDA :
- kaj je z člani, ki nimajo opralvjenih zdravniških pregledov
- nimajo opralvjenih obnovitvenih tečajev
- niso aktivni in so dejansko samo na papirju (a ga naj izbrišem iz vulkana da bom lahko naslednji termin prijavljal
? ....)
In kot tretje. Letos sem na Igu bil dvakrat (HF B in NS OBN). Obakrat smo bili komaj sklepčni 10 in 11 kandidatov (prijavljenih je bilo po 20-23 kandidatov). Tudi pri drugih tečajih, ki so bili v mojem terminu je bila zgodba podobna. Pomoje je potrebno veliko večjo pozornost nameniti temu da se te "kandidate" sprosti ali zamenja z drugimi , res da v kratkem času (1tednu) ne bo vse polno ker je za večina tečajev potreben dopust, ampak mislim da bi pridobili vsaj kakega kandidata.
Uvesti neko sankcijo če kandidat ne pride na tečaj (nek določen odpovedni rok 1-2tedna pred tečajem?) ali kaj podobnega...
p.s. pa še komentar Hec-u . Če praviš da bi morali imeti vsi prostovoljni gasilci IDA, potem se vprašaj koliko nas pa ostane ki bomo dejansko opravili zdravniški pregled (drugačen od navadnega) in dejansko opravili tečaj na igu (psihofizične sposobnosti) .. lahko kar 70% slov. operativinh gasilcev izbrišemo ....
Koliko sem slišal po novem praivlniku lahko nosi IDA vsak,ki je opravil nadaljevalni tečaj za gasilca (za majn zahtevna opravila). Temu je tudi namenjeno št ur za spoznavanje opreme in praktične vaje na vsakem tečaju od nadaljevalnega naprej...
Namesto da bi odprli še eno šolo, sedaj štrikajo v sistemu z obstoječimi kapacitetami. Torej sedaj dejansko rabi IDA samo tisti ki bo vršil notranji napad pa še to more oreng goret....
Potem je tu vprašanje kaj sploh pomeni minimalan opremljenost enote z nosilci IDA :
- kaj je z člani, ki nimajo opralvjenih zdravniških pregledov
- nimajo opralvjenih obnovitvenih tečajev
- niso aktivni in so dejansko samo na papirju (a ga naj izbrišem iz vulkana da bom lahko naslednji termin prijavljal
In kot tretje. Letos sem na Igu bil dvakrat (HF B in NS OBN). Obakrat smo bili komaj sklepčni 10 in 11 kandidatov (prijavljenih je bilo po 20-23 kandidatov). Tudi pri drugih tečajih, ki so bili v mojem terminu je bila zgodba podobna. Pomoje je potrebno veliko večjo pozornost nameniti temu da se te "kandidate" sprosti ali zamenja z drugimi , res da v kratkem času (1tednu) ne bo vse polno ker je za večina tečajev potreben dopust, ampak mislim da bi pridobili vsaj kakega kandidata.
Uvesti neko sankcijo če kandidat ne pride na tečaj (nek določen odpovedni rok 1-2tedna pred tečajem?) ali kaj podobnega...
p.s. pa še komentar Hec-u . Če praviš da bi morali imeti vsi prostovoljni gasilci IDA, potem se vprašaj koliko nas pa ostane ki bomo dejansko opravili zdravniški pregled (drugačen od navadnega) in dejansko opravili tečaj na igu (psihofizične sposobnosti) .. lahko kar 70% slov. operativinh gasilcev izbrišemo ....
Don't raise your voice, Improve your argument!
Re: Tečaji na Igu
Jaz se že zdavnaj ne sprašujem več...ker če imamo 70% operative nesposobne za opravit zdravniški pregled in tečaj IDA....je z nami nekaj hudo narobe! Psihofizične sposobnosti so pa itak osnova za vsako operativno delo...sej to je marsikdo spoznal ob zadnjih poplavah...ane
Mene zanima zakaj se ne vključi tečaj za IDA kr k nadaljevalnemu tečaju za gasilca ? Na nadaljevalnem poslušaš isto o IDA kot na tečaju za IDA. PA tudi veliko lažje bi bilo saj bi tako hitreje prišel do statusa nosilec IDA ne pa da nanj čakaš do 3 leta in več 
Vijolčno sveti se nebo !