En lep pozdrav vsem forumovcem, predavateljem in izvajalcem vaj ter udeležencem tečaja!
Nadaljevalni tečaj za gasilca (GZ Maribor- PGD MB-Pobrežje)
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Nadaljevalni tečaj za gasilca (GZ Maribor- PGD MB-Pobrežje)
Danes smo udeleženci uspešno zaključili nadaljevalni tečaj za gasilca. Na tem mestu bi se rada zahvalila vsem predavataljem in izvajalcem praktični vaj.... med predavatelji bi še rada posebej pohvalila Oskarja, med izvajalci vaj pa Davorina Šurlana (vodja tečaja), Benota in M. Cvetka, ki so se zelo izkazali in nas naučili mnogo koristnih stvari!!!!! !
(en VELIK aplavz vsem!!!) Skratka tečaj je bil nepozaben...bodite vsi še tako naprej zavzeti za izobraževanje mladih, saj kot pravi znan rek, da na mladih svet stoji.
Upam, da bodo prihodnji tečajniki deležni tudi tako kakovostnega in zanimivega nadaljevalnega tečaja za gasilca!
En lep pozdrav vsem forumovcem, predavateljem in izvajalcem vaj ter udeležencem tečaja!
Odg: Nadaljevalni tečaj za gasilca (PGD MB-Pobrežje)
koliko pa je bilo udelezencev in iz katerih drustev ?
lp
lp
Don't raise your voice, Improve your argument!
Odg: Nadaljevalni tečaj za gasilca (GZ Maribor- PGD MB-Pobrežje)
Če se ne motim, nas je bilo na zaključni vaji okrog 25. (tečaj nas je sicer začelo več toda nekaj jih je odstopilo, drugi niso opravili pisnega dela, ipd.). PGD Malečnik, PGD Pobrežje-Mb, PGD Brezje, PGD Zrkovci, PGD Radvanje, PGD Dvorjane ...pa upam, da nisem koga izpustil (če sem, se vnaprej opravičujem).
p.s. prilagam še fotografijo z zaključne vaje: opremljanje napadalcev
p.s. prilagam še fotografijo z zaključne vaje: opremljanje napadalcev
FIREFIGHTERS we are reversing new side!

Čestitke vsem. Sedaj ste (skoraj) samostojni. Ali bi lahko nekdo napisal, kako je bil nadaljevalni tečaj za gasilca sestavljen? Koliko ur teorije, prakse. Zanima me, koliko (če sploh kaj) se razlikujeta programa pri vas in pri nas (GZ Žalec).
Tisti skoraj je povezan z mojim vprašanjem. In sicer, kolikor je meni znano, morate po opravljenem nadaljevalnem tečaju obiskati še Ig, kjer opravite praktične vaje. Ali je to zadnje pogoj za priznanje čina gasilec ali se to stori že ob uspešno zaključenem nadaljevalnem tečaju. Na videz nepomembna stvar, ampak od zaključka tečaja pa do vaj na Igu lahko preteče pol leta. Ali ste do takrat še vedno gasilci-pripravniki ali ne?
Bi mogoče Oskar hotel kaj več povedati na moje vprašanje?
(Upam, da nisem preveč skrenil s teme)
Tisti skoraj je povezan z mojim vprašanjem. In sicer, kolikor je meni znano, morate po opravljenem nadaljevalnem tečaju obiskati še Ig, kjer opravite praktične vaje. Ali je to zadnje pogoj za priznanje čina gasilec ali se to stori že ob uspešno zaključenem nadaljevalnem tečaju. Na videz nepomembna stvar, ampak od zaključka tečaja pa do vaj na Igu lahko preteče pol leta. Ali ste do takrat še vedno gasilci-pripravniki ali ne?
Bi mogoče Oskar hotel kaj več povedati na moje vprašanje?
(Upam, da nisem preveč skrenil s teme)
Rok Ušen, GČ I. st.
Prispevek, ki ga je objavil blondi me je spodbudil, da sem šel natančno pregledat Izobraževalne programe pripadnikov prostovoljnih gasilskih enot, podpisan dne 29. 6. 2007 pod številko 604-52/2007-10. Podpisnik minister za obrambo Karl Erjavec. Torej pogledal sem v veljavne učne programe.
Nikjer nisem zasledil zahteve po usposabljanju v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje. Tako osnovni kot Nadaljevalni tečaj za gasilca predpisuje v poglavju VI. Kraj in objekti usposabljanja, zahtevo, da se praktične vaje opravijo na ustreznih površinah za izvajanje praktičnih vaj.
Torej gre pri prispevku spet za (navajam): « In sicer, kolikor je meni znano, morate po opravljenem nadaljevalnem tečaju obiskati še Ig, kjer opravite praktične vaje. Ali je to zadnje pogoj za priznanje čina gasilec ali se to stori že ob uspešno zaključenem nadaljevalnem tečaju. Na videz nepomembna stvar, ampak od zaključka tečaja pa do vaj na Igu lahko preteče pol leta. Ali ste do takrat še vedno gasilci-pripravniki ali ne?«(konec navedka).
»Dolgo čakanje« na vrsto za vaje v Izobraževalnem centru je logična posledica slabe administrativne organizacije vseh gasilskih tečajev v Sloveniji. Po določilih Izobraževalnih programov pripadnikov prostovoljnih gasilskih enot je potrebno 15 dni pred začetkom tečaja od Gasilske zveze Slovenije pridobiti soglasje za organizacijo tečaja. Gre predvsem za preverjanje »kvalitete« izvajalcev tečaja (predavatelji in inštruktorji).
Škoda, da posamezniki smetijo po forumu v stilu in sicer, kolikor je meni znano, morate po opravljenem nadaljevalnem tečaju obiskati še Ig, kjer opravite praktične vaje….
Ljudje božji! Nehajte s tem. Vzemite si v roke javne dokumente in jih preberite (tako, kot so zapisani in ne kot se vam to zdi) in ne klatite neumnosti. Škoda je foruma. Forum je kraj pogovarjanja in ne smetišče za zbiranje netočnosti. Ko spregovoriš, ko gre beseda preko zob, je ni več mogoče potegniti nazaj. S pisano besedo je vsaj trikrat bolj resno.
Vsem, ki so uspešno opravili tečaj in si tako pridobilo čin gasilca čestitam. Bodite ponosni na doseženo. In to ni konec! To je začetek. Tečaj za vodjo skupine vas že čaka že čez 2 leti. Ni razloga da bi manjkali.
Mislim (upam, prepričan sem), da je za uspešnost tečaj kar precej kriv Oskar. Čestitam!
LP
Janez
Nikjer nisem zasledil zahteve po usposabljanju v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje. Tako osnovni kot Nadaljevalni tečaj za gasilca predpisuje v poglavju VI. Kraj in objekti usposabljanja, zahtevo, da se praktične vaje opravijo na ustreznih površinah za izvajanje praktičnih vaj.
Torej gre pri prispevku spet za (navajam): « In sicer, kolikor je meni znano, morate po opravljenem nadaljevalnem tečaju obiskati še Ig, kjer opravite praktične vaje. Ali je to zadnje pogoj za priznanje čina gasilec ali se to stori že ob uspešno zaključenem nadaljevalnem tečaju. Na videz nepomembna stvar, ampak od zaključka tečaja pa do vaj na Igu lahko preteče pol leta. Ali ste do takrat še vedno gasilci-pripravniki ali ne?«(konec navedka).
»Dolgo čakanje« na vrsto za vaje v Izobraževalnem centru je logična posledica slabe administrativne organizacije vseh gasilskih tečajev v Sloveniji. Po določilih Izobraževalnih programov pripadnikov prostovoljnih gasilskih enot je potrebno 15 dni pred začetkom tečaja od Gasilske zveze Slovenije pridobiti soglasje za organizacijo tečaja. Gre predvsem za preverjanje »kvalitete« izvajalcev tečaja (predavatelji in inštruktorji).
Škoda, da posamezniki smetijo po forumu v stilu in sicer, kolikor je meni znano, morate po opravljenem nadaljevalnem tečaju obiskati še Ig, kjer opravite praktične vaje….
Ljudje božji! Nehajte s tem. Vzemite si v roke javne dokumente in jih preberite (tako, kot so zapisani in ne kot se vam to zdi) in ne klatite neumnosti. Škoda je foruma. Forum je kraj pogovarjanja in ne smetišče za zbiranje netočnosti. Ko spregovoriš, ko gre beseda preko zob, je ni več mogoče potegniti nazaj. S pisano besedo je vsaj trikrat bolj resno.
Vsem, ki so uspešno opravili tečaj in si tako pridobilo čin gasilca čestitam. Bodite ponosni na doseženo. In to ni konec! To je začetek. Tečaj za vodjo skupine vas že čaka že čez 2 leti. Ni razloga da bi manjkali.
Mislim (upam, prepričan sem), da je za uspešnost tečaj kar precej kriv Oskar. Čestitam!
LP
Janez
Odg: Nadaljevalni tečaj za gasilca (GZ Maribor- PGD MB-Pobrežje
Zdi se mi, da nisem smetil teme in prosim, če lahko kdo odgovori na moje vprašanje. Ker če sem napisal kaj nepravilnega, me bo tako ali tako kdo popravil in bom od takrat naprej vedel. In Janez, če bo kdo odgovoril, boste videli, da moje vprašanje ni bilo tako zgrešeno. Ker že z vaše objave se da razbrati, da pri vas ni enako kot pri nas 
Rok Ušen, GČ I. st.
Odg: Nadaljevalni tečaj za gasilca (GZ Maribor- PGD MB-Pobrež
No, ker te zanima, ti bom odgovoril... Tečaj je bil sestavljen iz 2 delov in sicer: prvi del-teorija in drugi del-praktične vaje. Prvi del tečaja, se pravi teoretična predavanja, smo opravljali ob vikendih od 12.01.2008 pa do 01.03.2008. Medtem časom smo poslušali teorijo iz različnih predmetov (vozila in oprema, požar in nevarne snovi, organizacija gas. in pravne osnove, zaščita telesa in dihal, gradbeništvo, taktika, itd.). Ko smo vse tole predelali, smo imeli testiranje - pisali smo preverjanje znanja. In, če si le-to uspešno opravil, si se lahko kasneje udeležil še praktičnih vaj.blondi napisal/-a:Ali bi lahko nekdo napisal, kako je bil nadaljevalni tečaj za gasilca sestavljen? Koliko ur teorije, prakse. Zanima me, koliko (če sploh kaj) se razlikujeta programa pri vas in pri nas (GZ Žalec).
Drugi del tečaja (praktične vaje) pa smo opravljali od 04.04.2008 pa do 13.04.2008 (petki, sobote in nedelje). Tukaj smo izvajali trodelni napad, črpanje vode, razsvetljava, notranje napade, delo z lestvami, RGA, navezava orodja, samoreševanje, itd. No, in ko smo opravili predvidene praktične vaje smo ob koncu izvedli še zaključno vajo..
Tole pa gotovo ne bo držalo. Mi smo praktične vaje že opravili in sedaj čakamo le še na ''papirje''.blondi napisal/-a:Tisti skoraj je povezan z mojim vprašanjem. In sicer, kolikor je meni znano, morate po opravljenem nadaljevalnem tečaju obiskati še Ig, kjer opravite praktične vaje. Ali je to zadnje pogoj za priznanje čina gasilec ali se to stori že ob uspešno zaključenem nadaljevalnem tečaju.
p.s. upam, da boš zadovoljen z odgovori...

- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
Janez je vse povedal in razložil. Žal Blondi ni edini ki ne pozna sistema izobraževanja. Ampak to še ni tragično, dokler ni poveljnik PGD, ki pa je zadolžen za izobraževanje svojih članov. Tudi takšni modeli se njadejo.
V GZ Maribor - sektor 2 , ki združuje 5 PGD- jev smo uvedli nek sistem, da, ko se nabere dovolj kandidatov za nadaljevalni tečaj, organiziramo tečaj vsakič v drugem društvu. Tokrat je po letu 2006 (PGD Malečnik) bilo na "vrsti" (smo se dogovorili) PGD Pobrežje.
Program je bil napisan in sprejet, kot je povedal Janez. Jaz sem zbral okrog sebe najprej domači kader, nato pa še predavatelje in inštruktorje iz sosednjih društev. Vse smo lepo izpeljali, napisali urnik, sezname udeležencev, podelitev praktične vaje itd..Tako je bilo pri nas v Malečniku.
Tokrat je bil vodja tečaja Davorin Šurlan iz PGD Pobrežje. Spoprijel se je z nadaljevalnim tečajem in skupaj smo zmogli. Seveda je naletel na težave, ki smo jih sproti reševali. Pridobil je dragocene izkušnje. Poligon pri njih je odličen za praktične vaje.
Vse poveljnike pa pozivam, da spremljajo pripravnike in ko končajo z osnovnim tečajem (izpiti niso potrebni) skupaj z GZ in sosednjimi društvi izvedejo tečaj. Če ni kaj jasno mi lahko pišete na ZS. Rad pomagam.
Čez dve leti pa veselo na naslednji tečaj. Moj slogan je :
vsak operativec ve,
da lahko prileze do NGČ,
če dovolj volje je !
Kot moderator pa pozivam, da ostanemo na tem tečaju ki je v naslovu !
O sistemih izobraževanja je dovolj drugih tem !
moderator
V GZ Maribor - sektor 2 , ki združuje 5 PGD- jev smo uvedli nek sistem, da, ko se nabere dovolj kandidatov za nadaljevalni tečaj, organiziramo tečaj vsakič v drugem društvu. Tokrat je po letu 2006 (PGD Malečnik) bilo na "vrsti" (smo se dogovorili) PGD Pobrežje.
Program je bil napisan in sprejet, kot je povedal Janez. Jaz sem zbral okrog sebe najprej domači kader, nato pa še predavatelje in inštruktorje iz sosednjih društev. Vse smo lepo izpeljali, napisali urnik, sezname udeležencev, podelitev praktične vaje itd..Tako je bilo pri nas v Malečniku.
Tokrat je bil vodja tečaja Davorin Šurlan iz PGD Pobrežje. Spoprijel se je z nadaljevalnim tečajem in skupaj smo zmogli. Seveda je naletel na težave, ki smo jih sproti reševali. Pridobil je dragocene izkušnje. Poligon pri njih je odličen za praktične vaje.
Vse poveljnike pa pozivam, da spremljajo pripravnike in ko končajo z osnovnim tečajem (izpiti niso potrebni) skupaj z GZ in sosednjimi društvi izvedejo tečaj. Če ni kaj jasno mi lahko pišete na ZS. Rad pomagam.
Čez dve leti pa veselo na naslednji tečaj. Moj slogan je :
vsak operativec ve,
da lahko prileze do NGČ,
če dovolj volje je !
Kot moderator pa pozivam, da ostanemo na tem tečaju ki je v naslovu !
O sistemih izobraževanja je dovolj drugih tem !
moderator
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Hvala za razlago. Oskar, ni tukaj vprašanje ali poznam sistem izobraževanja ali ne. Pač zanimalo me je, kako je pri vas. In sem dobil odgovor. Tečaj je tako časovno kot vsebinsko praktično identičen našemu (in seveda je prav tako), razen na koncu. Pri nas je po planu, da gremo na koncu na Ig. Pa je tako pri nadaljevalnem tečaju in je tako bilo pri tečaju za vodjo skupine. Očitno je to stvar odločitve nosilca izobraževanja.
No, se opravičujem za skrenitev iz teme - včasih se zgodi nenamenoma.
Ja, novopečeni gasilci - nikakor se ne ustaviti pri tem činu. To je šele začetek. Ko te "potegne noter", se ti tista leta, ko čakaš da izpolneš pogoje za naslednji čin, vlečejo kot kurje črevo
No, se opravičujem za skrenitev iz teme - včasih se zgodi nenamenoma.
Ja, novopečeni gasilci - nikakor se ne ustaviti pri tem činu. To je šele začetek. Ko te "potegne noter", se ti tista leta, ko čakaš da izpolneš pogoje za naslednji čin, vlečejo kot kurje črevo
Rok Ušen, GČ I. st.
- Marjetica
- moderator

- Kraj: Hotinja vas-mariborska regija
Kot udeleženka nadaljevalnega tečaja za gasilca v PGD Pobrežju (sem bolj govorila, kot poslušala) iskreno čestitam vsem tečajnikom, ki so uspešno "prilezli" do zaključka.
To je šele začetek resnega dela in nadaljnega usposabljanja - glede na to, da dobro poznam delo in vodstveni kader 2. sektorja sem prepričana, da novopečeni gasilci ne bodo počivali.
To je šele začetek resnega dela in nadaljnega usposabljanja - glede na to, da dobro poznam delo in vodstveni kader 2. sektorja sem prepričana, da novopečeni gasilci ne bodo počivali.
V hitrosti časa nikar ne pozabite nase in sebi ljube ljudi!!!
No - zelo očitno je videti, kako in predvsem koliko delajo ljudje na GZ
: teče namreč že 8. teden, odkar gasilci po opravljenem nadaljevalnem tečaju za gasilca še nismo prejeli čina! 

Kje pa piše v kakem času ga morajo prjeti?M-Coki napisal/-a:No - zelo očitno je videti, kako in predvsem koliko delajo ljudje na GZ: teče namreč že 8. teden, odkar gasilci po opravljenem nadaljevalnem tečaju za gasilca še nismo prejeli čina!
Ja sej to je pa vedno tako, da se kr neki časa čaka da pride dokumentacija in čini. Sem že dvajset let pri gasileriji in se redno izobražujem, pa smo vedno dolgo čakali razen na specialnostih ki smo jih opravljali v ICZR Ig smo dobili takoj potrdila o opravljenem tečaju in značko za specialnost.
Kar se pa tiče te prakse kakršno je predstavil Oskar, pa pri nas v našem sektorju že poteka sigurno 15 let. Tak je pri nas način izobraževanja, da se poveljniki na sektorskem sestanku pogovorijo koliko ima kdo ustreznih kandidatov za osnovni ali nadaljevalni tečaj, ali za specialnost strojnik, organizirali smo tudi že tečaj za vodjo skupine, se dogovorijo za kraj kjer bo to potekalo, prijavi se slušatelje, predhodno se uredi vsa dokumentacija v zvezi z tečajem in tečaj se spelje.
Se pa seveda kdaj pa kdaj pojavijo težave, ki jih je treba sprotno reševati.
Ta sistem pri nas deluje odlično.
Kar se pa tiče te prakse kakršno je predstavil Oskar, pa pri nas v našem sektorju že poteka sigurno 15 let. Tak je pri nas način izobraževanja, da se poveljniki na sektorskem sestanku pogovorijo koliko ima kdo ustreznih kandidatov za osnovni ali nadaljevalni tečaj, ali za specialnost strojnik, organizirali smo tudi že tečaj za vodjo skupine, se dogovorijo za kraj kjer bo to potekalo, prijavi se slušatelje, predhodno se uredi vsa dokumentacija v zvezi z tečajem in tečaj se spelje.
Se pa seveda kdaj pa kdaj pojavijo težave, ki jih je treba sprotno reševati.
Ta sistem pri nas deluje odlično.
Še naprej vam želim lep dan!
Odg: Nadaljevalni tečaj za gasilca (GZ Maribor- PGD MB-Pobrežj
Ah.. meni se zdi pošteno in predvsem korektno, da če smo tečaj opravili, da potem v nekem doslednem času oz. terminu od zaključka, prejmemo potrdila o opravljenem tečaju - ali pač?pes napisal/-a:Kje pa piše v kakem času ga morajo prjeti?

- Peter
- Upravnik

- GE: Zabreznica
- Kraj: Breznica
- Kontakt:
Seveda je najbolj smiselno, da vprašaš na vaši GZ, razen če morda ne pričakuješ, da se bo kdo od njih oglasil na forumu.
Pri nas se sicer spričevala in diplome podeljuje na kakšni prireditvi in mogoče bo tako tudi pri vas.
Pri nas se sicer spričevala in diplome podeljuje na kakšni prireditvi in mogoče bo tako tudi pri vas.