Zanima me ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
-
Gost
Odg: Zanima me ...
Mene pa zanima, če je res, da moraš bit prostovoljni gasilec, če se prijaviš na razpis za poklicnega? Slišal sem, da, če na razgovoru, ko te vprašajo, če si med prostovoljci in odgovoriš ne, potem si že avtomatsko odpadu. To me zanima predvsem za ljubljanske poklicne.
-
Gost
Fajn je da vidijo, da imaš vsaj nekaj gasilskega predznanja, ni pa to pogoj v vseh enotah po SLO, čeprav bi to po moje moralo biti, ne da vidiš šele takrat ko si sprejet v enoto ročnik in cev...Gost napisal/-a:Mene pa zanima, če je res, da moraš bit prostovoljni gasilec, če se prijaviš na razpis za poklicnega? Slišal sem, da, če na razgovoru, ko te vprašajo, če si med prostovoljci in odgovoriš ne, potem si že avtomatsko odpadu. To me zanima predvsem za ljubljanske poklicne.
-
SPIN
Pozdravljeni,
Ali še obstaja kakšno uporabniško ime in geslo za testno verzijo SPINa. Stara uporabniška imena in gesla niso več veljavna.
Če ima kdo kakšno veljavno (testno) prosim če lahko napiše.
Hvala
LP
Ali še obstaja kakšno uporabniško ime in geslo za testno verzijo SPINa. Stara uporabniška imena in gesla niso več veljavna.
Če ima kdo kakšno veljavno (testno) prosim če lahko napiše.
Hvala
LP
-
pes--
Na gzs strani pod operativa in informatika ima linke za testni spin in zraven v navodilih--gesla za dostop. Deluje preverjeno.
Zdravo!
Ali je že znan razpored za spomladanske tečeje na igu, katera društva so dobila odobrene tečaje in katera ne?
LP
Ali je že znan razpored za spomladanske tečeje na igu, katera društva so dobila odobrene tečaje in katera ne?
LP
-
Iztok-K
Pozdravljeni!
Zanima me, če je pri GVC-ju, kadar dodatno vklopimo pogon na prednja kolesa kakšna ovira pri vožnji? Največja dovoljena hitrost, možnost kakšnih poškodb, kot pri zaporah diferenciala? Itd... Pri vklopu prednjega pogona se sočasno tudi vklopi tudi zapora prečnega diferenciala.
Ali je smiselno imeti pozimi vedno vklopljen 4x4 pogon? Ker na primer, ko pozimi komaj v zavoju na poledenelem cestišču ugotoviš, da bi pa bilo bolje imeti vklopljen tudi prednji pogon, je lahko že prepozno.
kako kaj vi uporabljate prednji pogon?
Žal nimamo stalnega pogona na vse 4 kolesa, smo pa na zelo hribovitem področju.
Starejši pravijo vedno, da lahko večina cest vozijo samo z zadnjim pogonom, če pa ga že kdaj rabijo, pa pač vključijo še prednjega. Ampak moje mnenje je, da je takrat lahko že prepozno.
4x4 pogon je dobro da ti pomaga že prej, ko se tega še mogoče sploh ne zavedaš in s tem je vožnja varnejša.
Prosim za vaša mnenja (mnenja tistih ki ste šoferji in govorite iz izkušenj, ne oni glumci, ki ste nafilani s teorijo)
Hvala
Lp
Zanima me, če je pri GVC-ju, kadar dodatno vklopimo pogon na prednja kolesa kakšna ovira pri vožnji? Največja dovoljena hitrost, možnost kakšnih poškodb, kot pri zaporah diferenciala? Itd... Pri vklopu prednjega pogona se sočasno tudi vklopi tudi zapora prečnega diferenciala.
Ali je smiselno imeti pozimi vedno vklopljen 4x4 pogon? Ker na primer, ko pozimi komaj v zavoju na poledenelem cestišču ugotoviš, da bi pa bilo bolje imeti vklopljen tudi prednji pogon, je lahko že prepozno.
Starejši pravijo vedno, da lahko večina cest vozijo samo z zadnjim pogonom, če pa ga že kdaj rabijo, pa pač vključijo še prednjega. Ampak moje mnenje je, da je takrat lahko že prepozno.
4x4 pogon je dobro da ti pomaga že prej, ko se tega še mogoče sploh ne zavedaš in s tem je vožnja varnejša.
Prosim za vaša mnenja (mnenja tistih ki ste šoferji in govorite iz izkušenj, ne oni glumci, ki ste nafilani s teorijo)
Hvala
Lp
Že takoj povem da nisem šofer, tako da glede tega kja je pametno imeti vklopljen 4x4 in kdaj ne ne bom razpravljal.
Kar pa se tiče omejitev in poškodb. Pogon pri vklopu 4x4 deluje tako, da preko sredinskega diferenciala razdeli moč iz motorja na prva in zadnja kolesa (koliko procentov naprej in nazaj je odvisno od vozila), pri tem pa prečni diferencial še vedno mora biti vklopljen za normalno vožnjo in se ne izklopi sam. Prečni diferencial služi temu, da lažje prevozimo ovinke, saj razporeja moč med notranjim in zunajim kolesmo, ki skozi ovinek ne potujeta z enako hitrostjo. Če eno kolo zdrsne pa diferencial preusmeri več moči na to kolo, zato je takrat potrebna zapora diferenciala, da imamo navor tudi na kolesu ki ne zdrsuje. Tukaj lahko pride do poškodb, ker pri vkljopljeni zapori difereciala, pri zavijanju dodatno obremenjujemo gred in zaradi tega lahko pride do poškodbe, če to počnemo pogosto oz. za dalj časa. Pri pogonu na vsa 4 kolesa pa naj se prečni diferencial zaradi pogona nebi sam izklopil, razen če to želiš in ga dodatno izklopiš.
Upam da sem s tem odgovorom kaj pomagal. Šeenkrat povem da nism še šofer tovornjaka, sem pa študent strojništva, tako da ne govorim napamet. Glede tega kdaj se v praksi splača imeti vklopljen 4x4 pogon pa naj raje pove kakšen izkušen šofer.
Kar pa se tiče omejitev in poškodb. Pogon pri vklopu 4x4 deluje tako, da preko sredinskega diferenciala razdeli moč iz motorja na prva in zadnja kolesa (koliko procentov naprej in nazaj je odvisno od vozila), pri tem pa prečni diferencial še vedno mora biti vklopljen za normalno vožnjo in se ne izklopi sam. Prečni diferencial služi temu, da lažje prevozimo ovinke, saj razporeja moč med notranjim in zunajim kolesmo, ki skozi ovinek ne potujeta z enako hitrostjo. Če eno kolo zdrsne pa diferencial preusmeri več moči na to kolo, zato je takrat potrebna zapora diferenciala, da imamo navor tudi na kolesu ki ne zdrsuje. Tukaj lahko pride do poškodb, ker pri vkljopljeni zapori difereciala, pri zavijanju dodatno obremenjujemo gred in zaradi tega lahko pride do poškodbe, če to počnemo pogosto oz. za dalj časa. Pri pogonu na vsa 4 kolesa pa naj se prečni diferencial zaradi pogona nebi sam izklopil, razen če to želiš in ga dodatno izklopiš.
Upam da sem s tem odgovorom kaj pomagal. Šeenkrat povem da nism še šofer tovornjaka, sem pa študent strojništva, tako da ne govorim napamet. Glede tega kdaj se v praksi splača imeti vklopljen 4x4 pogon pa naj raje pove kakšen izkušen šofer.
Zadnjič spremenil vidic, dne 14. December 2013, 20:13, skupaj popravljeno 1 krat.
Za nekatere je že( za IDA in MŽ...) za nekatere pa še ni. Sicer pa v Vulkanu na prijave poglejte kam in na kateri datum ste razporejeni. Če ne pa admin-a Vulkana v PGD vprašat.linkotite napisal/-a:Zdravo!
LP
-
ljubljančan
- GE: občan
Teorija ali praksa, stvari so jasne. Obstajajo vozila s pogonom 4X4 za stalno ali dolgotrajno vožnjo (to so predvsem osebna vozila, kombiji, suv in specialni terenski-vojaški tovornjaki) ter vozila z občasnim 4X4 pogonom(starejša terenska vozila tovornjaki).Iztok-K napisal/-a:Pozdravljeni!
Hvala
Lp
Vozila iz prve skupine imajo možnost tako imenovane delne zapore stranskega in vzdolžnega diferenciala oziroma imajo tako imenovano viskozno sklopko. Ti sistemi kompenzirajo različno vrtilno hitrost koles. V zavoju se namreč VSAKO kolo vrti z različno hitrostjo. Ta skupina vozil se obnaša na drsni podlagi bolj zaneslivo. Primer teh vozil so rešilci Volkswagni Synchro.
Vozila druge skupine imajo enostavnejši sistem, ki je namenjen izključno izvlačenju iz drsne podlage (sneg, led, blato) oziroma na ekstremnih klancih. Pri tem sistemu se vsa kolesa vrtijo z isto hitrostjo, zato bi pri vožnji v ovinek spodrsavala oziroma na suhi kompaktni podlagi obstaja možnost loma strojnih delov.
-
Iztok-K
Najlepša hvala Vidicu in Ljubljancanu za odgovore. Iz tega lahko razberem, da za samo vožnjo ni nobenih ovir, če imaš vedno vklopljen pogon na prednje kolesa. Tudi v navodilih za uporabo vozila, kakršne koli omejitve niso bile navedene. Omejitve se pričnejo komaj pri zapori zadnjega diferenciala, ter seveda tudi prednjega.
Tako da lahko vklopim 4x4 pogon že v garaži in ni nobene bojazni, da povzročim kakšne poškodbe na vozilu. Kot sem nekje tudi zasledil se zgolj poveča poraba goriva, ter obraba pnevmatik, ampak to je zanemarljiv faktor.
Vsekakor pa so še dobrodošli kakršni koli nasveti in ugotovitve pri vožnji GVC-jev in 4x4 pogona.
Lp
Tako da lahko vklopim 4x4 pogon že v garaži in ni nobene bojazni, da povzročim kakšne poškodbe na vozilu. Kot sem nekje tudi zasledil se zgolj poveča poraba goriva, ter obraba pnevmatik, ampak to je zanemarljiv faktor.
Vsekakor pa so še dobrodošli kakršni koli nasveti in ugotovitve pri vožnji GVC-jev in 4x4 pogona.
Lp
-
voznja4x4
Kakšen GVC (znamka šasije) pa imate da lahko vklopite prednji pogon posebej? Namreč Mercedes - Benz Atego 1328 nima možnosti da vklopiš ali izklopiš prednji pogon, vsaj tako se meni zdi.
Nevem pa če je 4x4 stalno vklopljen ali samo ko vklopiš reduktor?
Nevem pa če je 4x4 stalno vklopljen ali samo ko vklopiš reduktor?
Glede na moje izkušnje lahko pokomentiram oz. povem kaj je meni znano in sem imel priložnost preizkusit za vozila Mercedes. Če sem prav razbral besede prodajalca je pri Mercedesu gasilska izvedba sašije označena z AF (to pomeni še druge stvari, ne le pogone). S tem naj bi bil definiran tudi nekako pogon 4x4, ki je v osnovi stalni z delitvijo moči 30 % spredaj in 70 % zadaj. Potem pa obstajata dve dvopoložajni, če jim tako rečemo, preklopni stikali, ki sta med seboj neodvisni. Z enim se vklaplja tako imenovana nižja prestava (nek reduktor), ki poveča moč vozila če se prav spomnim za cca 40 %. Z drugim pa v prvi stopnji spremenimo delitev moči na 50% spredaj in 50% zadaj. Naslednja stopnja stikala pa je blokada zadnjega diferenciala. To naj bi bilo povezano tudi z varnostjo pred strojelomi in je to bolj namenjeno, da če ostanemo v nekem blatu ali podobnem, za izvlek. Pogon kot tak se mi dopade, saj pri vožnji v slabših pogojih obnaša mnogo bolje kot spodnji opisan in kot tak pravijo da je varnejši. Da bi bila obraba gum spredaj in zadnja različna po 6 letih uporabe ni zaznati.
Drugo vozilo, ki sem ga imel priložnost voziti, žal nisem bil pozoren ali je imelo ali ne oznako AF, ravno tako Mercedes 4x4, pa je imelo stalni samo zadnji pogon. Ravno tako dve preklopni stikali. Eno je mislim da reduktorsko (kot sem opisal zgoraj), drugo pa mislim da je tripoložajno: -vklop prvega pogona, -vklop zapore zadnjega diferenciala, -vklop zapored prvega diferenciala. Upam da mi spomin še dela.
Izkušnje s testnih voženj obeh pa so: v primeru vozila s 4x2 pogonom, je predstavljal že malo zasneženo vozišče problem za speljevanje brez spodrsavanja koles, pri umikanju na cestišču oz. vožnji z dvema pnevmatikama izven cestišča, se je vozilo po nekaj metrih dobesedno ustavilo, ker je zadnje kolo izven cestišča enostavno vrtelo v prazno. Seveda se vozne lastnosti z vklopom prvega pogona 100% spremenijo, te pa med vožnjo to lahko hitro nese, saj ne utegneš izvesti vseh teh manevrov, ko nenadoma naletiš v nepričakovano situacijo. Vožnja po cesti z vklopljenim prednjim pogonom pri delitvi 50÷50, je tudi mnogo glasnejša in verjetno manj ugodna za vozilo
. Nevarnost obstaja tudi, da ko vklopimo največjo možno stopnjo zapore, da pride do strojelomov, če se seveda spozabimo ali pa kolesa nenadoma in hipno dobro zagrabijo
. Skratka za manj izkušene voznike manj ugoden in z moje strani nepriporočljiv pogon. V obeh primerih je bila nosilnost in moč motorja enaka. Ali je bila kakšna razlika v ceni ene ali druge šasije zaradi vrste pogona mi ni znano.
Imam pa še namen se pozanimam se glede delovanja Mercedesovega pogona 6x6, kjer naj bi bil zadnji 6x4 stalni in se prednji vklaplja. O tem pa mogoče kdaj drugič.
Upam da me razvoj ni prehitel in je to moje pisanje že zgodovina:-), pa tudi ni nujno da so to edine možnosti na trgu.
Drugo vozilo, ki sem ga imel priložnost voziti, žal nisem bil pozoren ali je imelo ali ne oznako AF, ravno tako Mercedes 4x4, pa je imelo stalni samo zadnji pogon. Ravno tako dve preklopni stikali. Eno je mislim da reduktorsko (kot sem opisal zgoraj), drugo pa mislim da je tripoložajno: -vklop prvega pogona, -vklop zapore zadnjega diferenciala, -vklop zapored prvega diferenciala. Upam da mi spomin še dela.
Izkušnje s testnih voženj obeh pa so: v primeru vozila s 4x2 pogonom, je predstavljal že malo zasneženo vozišče problem za speljevanje brez spodrsavanja koles, pri umikanju na cestišču oz. vožnji z dvema pnevmatikama izven cestišča, se je vozilo po nekaj metrih dobesedno ustavilo, ker je zadnje kolo izven cestišča enostavno vrtelo v prazno. Seveda se vozne lastnosti z vklopom prvega pogona 100% spremenijo, te pa med vožnjo to lahko hitro nese, saj ne utegneš izvesti vseh teh manevrov, ko nenadoma naletiš v nepričakovano situacijo. Vožnja po cesti z vklopljenim prednjim pogonom pri delitvi 50÷50, je tudi mnogo glasnejša in verjetno manj ugodna za vozilo
Imam pa še namen se pozanimam se glede delovanja Mercedesovega pogona 6x6, kjer naj bi bil zadnji 6x4 stalni in se prednji vklaplja. O tem pa mogoče kdaj drugič.
Upam da me razvoj ni prehitel in je to moje pisanje že zgodovina:-), pa tudi ni nujno da so to edine možnosti na trgu.
-
gost23
Mercedes ima vozila na stalni 4x4 pogon.Ta dva stikala v kabini pa pomenita:prvo stikalo vklop reduktorj,drugo z tremi pozicijami pa:vklop sredinske zapore diferenciala,naslednja pozicija sredinske in zadnje,ter vrhnja pozicija vklop sredinske,zadnje ter še sprednje blokade.Svetujem vam da se vse blokade uklaplja že na trdi podlagi,ker ko se kolesa vrtijo v prazno,nima pomena uklapljati.Z vlopljenimi vsemi tremi blokadami se ne vozi po utrjeni podlagi ter se ne zavija,ker bo prišlo da strojeloma.Drugač pa pobi mašino v blato,sneg......pa probat.Ker če ne ves kako deluje,ne veš kdaj uklaplat je brez veze modrovat
-
TheNightFox
Zdravo!
Zanima me, če pridemo na izobraževanje na IG v netipiziranih (vendar standardiziranih) zaščitnih oblekah je to kakšen problem, ali bi morala vsa oprema biti tudi tipizirana??
Zanima me, če pridemo na izobraževanje na IG v netipiziranih (vendar standardiziranih) zaščitnih oblekah je to kakšen problem, ali bi morala vsa oprema biti tudi tipizirana??