Plinska maska v gasilstvu, ali kdaj te povozi čas
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Fantje , ne ga srat . Te maske bi bilo treba že zdavnaj odstranit , ne pa tečajnikom kazat kako se gre z njimi v notranji napad . Halo ! Ja kje pa živimo ? In to je tečajnikom predaval poveljnik GZ ? Me pa res zanima reakcija z vrha , pa čeprav se mi zdi da je ne bo .Zanima me pa še nekaj : Zakaj pri vragu rabijo veterani te maske ? Mogoče za pusta 
Največja tema v življenju je nevednost in žal tudi neumnost .
Ja no, če že maske ostanejo,.................. potem odstranimo..Tona napisal/-a:Fantje , ne ga srat . Te maske bi bilo treba že zdavnaj odstranit , ne pa tečajnikom kazat kako se gre z njimi v notranji napad . Halo ! Ja kje pa živimo ? In to je tečajnikom predaval poveljnik GZ ? Me pa res zanima reakcija z vrha , pa čeprav se mi zdi da je ne bo .Zanima me pa še nekaj : Zakaj pri vragu rabijo veterani te maske ? Mogoče za pusta
če te je strah, delaj tisto česar te je strah !
LP!
Se opravičujem za objavo ki se ne nanaša natanko na naslov, vendar se mi zdi da sodi v okvir debate, ki se je razvila.
Kako je možno, da so v uporabi še vedno stari "media" podtlačni dihalni aparati. Kolikor je meni znano servis zanje ne obstaja več.
Takšni IDA so lahko življensko nevarni (po mojem mnenju celo bolj kot plinske maske). Maske pa jasno ne sodijo (nikdar niso) med zaščitno opremo gasilca.
Se opravičujem za objavo ki se ne nanaša natanko na naslov, vendar se mi zdi da sodi v okvir debate, ki se je razvila.
Kako je možno, da so v uporabi še vedno stari "media" podtlačni dihalni aparati. Kolikor je meni znano servis zanje ne obstaja več.
Takšni IDA so lahko življensko nevarni (po mojem mnenju celo bolj kot plinske maske). Maske pa jasno ne sodijo (nikdar niso) med zaščitno opremo gasilca.
lipe se popolnoma strinjam z tabo ampak kaj boš pa rekel na to, ko nekatera društva PGD sploh nimajo IDA pa so vseeno operativci:?:lipe napisal/-a:LP!
Nič na suho!
http://www.gasilcidvorjane.com
Ali bi lahko kdo, ki se spozna, na tem mestu na kratko napisal, do kakih poškodb lahko pride pri starih in neservisiranih IDA ter do kakih poškodb je dejansko že prišlo. Torej, katere so največje nevarnosti uporabe takih IDA (se pravi IDA, ki so starejšega letnika in niso bili na zapovedanem generalnem servisu).
Nejč, pa kaj se čudiš. Saj si tudi sam opravljal vaje na lokacijah kjer še vsa društva nimajo IDA, pač ni vsem vse k riti prinešeno kot nekaterim.edvard napisal/-a:Nejč kako to misliš nimajo IDA pa so operativci...?!?!?!?!?
Pa obstajajo še kaki drugi razlogi, ki pa so ti že bili povedani, al pa če bi jih rad slišal še enkrat.
Malo izven konteksta, pa vendar. Razlika je v pljučnih avtomatih. Pri nadtlačnih IDA pljučni avtomat vzdržuje stalen nadtlak v maski. Po domače povedano, stalno malo pušča. Poskusi narahlo odmakniti masko od obraza in občutil boš rahel "prepih" okoli ušes, pa tudi sikanje zraka se bo slišalo. Nadtlak v maski otežuje vdor zunanje atmosfere, preprečuje rosenje stekla in, kar je tudi pomembno- omogoča lažje dihanje. Ob "oblačenju" takih IDA, je zato pred prvim vdihom, potrebno pljučni avtomat blokirati, sicer nam zrak veselo uhaja na prosto.BAČO napisal/-a:Lipe, mi lahko prosim razložiš, kakšen je ta "vakuumski" dihalni aparat???
LP BAČO
Pri starejših podtlačnih aparatih, pljučni avtomat ne spušča zraku v masko, dokler v njej ni podtlaka. Podtlak nastane takrat, ko uporabnik aktivno vdihne. Posledično to pomeni več naprezanja pri dihanju.
Podtlačni pljučni avtomati so še vedno v uporabi tudi pri novejših aparatih. Kje, pa bi bilo lahko vprašanje za ABC, ali pa Piramido znanja...
The only thing that I regret- I didn't take what I could get. (Motörhead)
LP Borut Volk
LP Borut Volk
Volkec hvala za obrazložitev, čeprav sem vedel, da ima pljučni avtomat pri novejših IDA poleg funkcije doziranja zraka v masko ( po potrebi uporabnika IDA ) tudi funkcijo ustvarjanja okrog 2 mili-bara nadtlaka, ki onemogoča vstop strupenih plinov v masko, če njena tesnost ni najboljša.
Je pa mislim da pri starejših izvedbah IDA še ena pomankljivost, in sicer vsi aparati nimajo vgrajenega varnostnega ventila, ki se aktivira, če zataji reducirni ventil in se tlak od reducirnega ventila naprej proti srednjetlačnemu vodu povzpne nad 10 - 16 barov, mislim, da je tudi to en zelo pomemben del IDA, ki pa mu včasih niso ravno posvečali pozornosti.
LP BAČO
Je pa mislim da pri starejših izvedbah IDA še ena pomankljivost, in sicer vsi aparati nimajo vgrajenega varnostnega ventila, ki se aktivira, če zataji reducirni ventil in se tlak od reducirnega ventila naprej proti srednjetlačnemu vodu povzpne nad 10 - 16 barov, mislim, da je tudi to en zelo pomemben del IDA, ki pa mu včasih niso ravno posvečali pozornosti.
LP BAČO
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
ALOJZ TIRGUŠEK 6.1.1942
Vse najbolše za vaš rojstni dan in, da bi se dobro počutili med veterani in inštruktorji
Vse najbolše za vaš rojstni dan in, da bi se dobro počutili med veterani in inštruktorji
Nič na suho!
pes napisal/-a:Nejč, pa kaj se čudiš. Saj si tudi sam opravljal vaje na lokacijah kjer še vsa društva nimajo IDA, pač ni vsem vse k riti prinešeno kot nekaterim.edvard napisal/-a:Nejč kako to misliš nimajo IDA pa so operativci...?!?!?!?!?
Pa obstajajo še kaki drugi razlogi, ki pa so ti že bili povedani, al pa če bi jih rad slišal še enkrat.
Beno jaz vem mislim pa, da nekaterim ni znano
Nič na suho!
Volkec hvala!Volkec napisal/-a:Malo izven konteksta, pa vendar. Razlika je v pljučnih avtomatih. Pri nadtlačnih IDA pljučni avtomat vzdržuje stalen nadtlak v maski. Po domače povedano, stalno malo pušča. Poskusi narahlo odmakniti masko od obraza in občutil boš rahel "prepih" okoli ušes, pa tudi sikanje zraka se bo slišalo. Nadtlak v maski otežuje vdor zunanje atmosfere, preprečuje rosenje stekla in, kar je tudi pomembno- omogoča lažje dihanje. Ob "oblačenju" takih IDA, je zato pred prvim vdihom, potrebno pljučni avtomat blokirati, sicer nam zrak veselo uhaja na prosto.BAČO napisal/-a:Lipe, mi lahko prosim razložiš, kakšen je ta "vakuumski" dihalni aparat???
LP BAČO
Pri starejših podtlačnih aparatih, pljučni avtomat ne spušča zraku v masko, dokler v njej ni podtlaka. Podtlak nastane takrat, ko uporabnik aktivno vdihne. Posledično to pomeni več naprezanja pri dihanju.
Podtlačni pljučni avtomati so še vedno v uporabi tudi pri novejših aparatih. Kje, pa bi bilo lahko vprašanje za ABC, ali pa Piramido znanja...
Mogoče tudi nisem uporabil pravega termina.
Precej smo že zašli iz teme, mogoče nas bo moderator premaknil v drugo .
Tovarišu v društvu je pri takšnem IDA puščala maska (vizuelno neopazna poškodba). Tako se je pri gašenju kleti polne premoga fino nadihal plinov (produktov gorenja da se ne bo spet kdo obregnil). Na srečo se mu je stemnilo šele izven gorečega objekta in je bilo plinov v manjših količinah, tako da je zadostoval nekajminutni tretma s kisikom iz jeklenke reševalcev. Lahko pa bi se izteklo precej slabše.
P.S.: Si predstavljate kakšne posledice ima lahko odpoved reducirnega ventila pri takšnem IDA?