Prijave na jesenske trmine v letu 2011-popravek

Tečaji, vaje, šola ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
Tadcom
GE: Ptuj

Re: Prijave na jesenske trmine v letu 2011-popravek

Odgovor Napisal/-a Tadcom »

Prosto mesto za 24. - 25. maja HTFA in MŽ 21. - 22. junij 2011.
http://www.gasilec.net/prosta-mesta-na- ... vanju-hfta

Prav tako so prosta mesta tudi še za jesenski termin:
Delo s helikopterji (HEL 08 11, HEL 09 11, HEL 10 11)
Tečaj specialnosti predavatelj (PRE 02 11)
http://www.gasilec.net/prosta-mesta-na-izobrazevanju
Uporabniški avatar
KUMBY
GE: PGD Ponikva
Kraj: Ponikva
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a KUMBY »

Mi smo II. kategorijia in smo imeli prosta še 3 mesta za TRE in so nam vse tri zavrnili, češ da je preveč prijav.Isto smo imeli še 5 mest prostih za HFTA in so tudi vse zavrnili. Prav tako so nam zavrnili 1 prijavo za HFTB. Skozi je šla samo ena prijava za IDA,saj nam 1 IDA manjka do zapolnitve meril za II. kategorijo.
kmhslo

Odgovor Napisal/-a kmhslo »

Pri nas ko smo 3.kat so bile uspešne vse prijave ... 5 IDA 3 TRE 2 HFTA ... In tudi minimuma nismo še izpolnili ...
Uporabniški avatar
Zbiljc
GE: Medvode
Kraj: Bojna linija

Odg: Re: Prijave na jesenske trmine v letu 2011-popravek

Odgovor Napisal/-a Zbiljc »

kmhslo napisal/-a: minimuma nismo še izpolnili ...
Misliš Meril? Torej nimate 12 gasilcev z opravljenim IDA tečajem?
Kar se govori za mojim hrbtom, je vzpodbudno, saj so tisti, ki govorijo, vedno vsaj korak za menoj
Uporabniški avatar
SuZaNcA
Kraj: Ljubljana-BIZOVIK
Kontakt:

Odg: Prijave na jesenske trmine v letu 2011-popravek

Odgovor Napisal/-a SuZaNcA »

Lep pozdrav

Mogoče bom že v štartu brcnila v temo, ampak žal s tem še nima izkušenj in je nekatere stvari mogoče bolje izvedeti iz prve roke, kot pa poslušati naokoli ljudi, ki se jim nekaj zdi oz. so nekaj slišali do nekoga, ki se mu zdi. Vzela sem si čas in prebrala po večini vse objave v tej temi. Vendar nisem nikjer zasledila točnih podatkov. Malo sem pobrskala tudi po spletni strani Gasilske zveze Slovenije (katera se mi mimogrede v prenovljeni obliki neprimerno bolj dopade :) :) ). Nekatere odgovore sem našla, nekaterih pa še ne.

Zatorej tukaj sledi vprašanje, katero zadeva seveda izobraževanje, prijavo na tečaj in podobno (po večini iz pravnega vidika, saj je konec koncev v primeru nezgode velikokrat odločilen papir in pa potrdilo o določenem usposabljanju). Uvedba prioritetnih skupin in določanje vrstnega reda se mi zdi na nek način smiselna, saj je naval na določene tečaje (sploh IDA in pa HFTA) ogromen. Vendar žal vsi vemo, da omejitve nikoli niso bile pisane vsem na kožo in gredo nekaterim preprosto v nos. Konec koncev smo za nekatere stvari sami krivi. V SLO je že tako ali tako znano, da se ljudje radi spoznamo na vse in smo strokovnjaki za vsa področja. Že ob gradnji lastne hiše kar naenkrat postanemo strokvnjaki za zidavo, polaganje parketa, električno napeljavo,…in potem se včasih čudimo, da kdaj pa kdaj kakšno varovalko vrag vzame kar iz nič :D malo karikiranje. Želim povedati, da je gasilstvo širok spekter, sestvaljen iz ogromno vej različnega znanja. In težko je biti strokovnjak za vsa področja. Mogoče bi morali poveljniki v gasilskih društvih, glede na pogovore s svojimi operativci, pretehtati, katera specialnost je smiselna za določenega gasilca, v kateri veji se ta najde,…in tej specialnosti dati prednost. Ostala znanja pa oseba pridobi, ko bo to pač možno. Vem da se situacije ne morejo poenotiti in posploševati, in da je vsaka specifična…ampak mogoče pa je to neka osnova za nadaljni razvoj razmišljanja.

Mene pa dejansko zanima naslednja stopnja izobraževanja, kateri se reče obnovitveni tečaji. V samem razpisu izobraževanja za leto 2011 sem zasledila, da so obnovitveni tečaji (IDA, TRE in NEVSNOV) namenjem tečajnikom, kateri so osnovni tečaj opravili pred več kot 3 leti. Roko na srce je tukaj najbolj pereč problem pri nosilcih IDA, saj se pridobljeno znanje s tega tečaja tudi najbolj pogosto uporablja (v primerjami z ostalima dvema specialnostima). Sigurno se strinjam, da lahko na obnavljanju znanja na ravni društva, veliko naredijo sami operativni člani, vendar žal za svoje »obnovitvene tečaje« ne prejmejo nikakršnega potrdila (katerega običajno na srečo največkrat sploh ne potrebuješ…razen v primeru večje nezgode). Na podlagi vsega spisanega me dejansko zanimajo tri stvari:

1. Kaj narediti s članom, kateri je tečaj za nosilca IDA opravil pred več kot 3 leti, obnovitvenega tečaja pa ni opravil? Ima še vedno vso pravno podlago, da v primeru intervencije deluje z IDA, ali se šteje kot neusposobljena oseba?

2. V primeru, da na intervenciji deluje z IDA gasilec, z opravljenim nadaljevalnim tečajem (v sklopu tega tečaja se tečajniki relativno dobro spoznajo tudi z dihalnimi aparati, njihovim delovanjem in uporabo, če le imajo interes za to) in pride do nezgode. Se (pravno gledano) ta oseba šteje za dovolj usposobljeno osebo, za posredovanje na intervenciji z IDA ali ne?

3. In pa še zadnji »problemček«. Smo društvo 3. kategorije, kateri imamo zapolnjeno kvoto nosilcev IDA (in tudi nekaterih drugih specialnosti). Vendar se ob branju različnih objav na takšnih in drugačnih forumih sprašujem sledeče. V primeru, ko ljudje, kateri imajo opravljeno določeno specialnost, niso več v tistem ožjem območju gasilskega društva, katero jim omogoča prihod v gasilski dom v npr.,če bi govorila za naše društvo, 5 minutah (kar po Uredbi velja za odzivni čas za gasilsko enoto 3. kategorije), bodi si zaradi selitve, ipd.. Kako v tem primeru, kljub izpolnjeni kvoti na papirju, priti v praksi do novih gasilcev z ustrezno izobrazbo na terenu ob prvem alarmu, kjer običajno potrebuješ nosilce IDA? Seveda postane to vprašanje zanemarljivo, v kolikor bi bil odgovor na predhodno vprašanje pritrdilen :D

Mogoče so bila ta tri vprašanja predebatirana že ničkolikokrat…a kakor sem že rekla v samem začetku. Ne da se mi več poslušat ljudi kateri so samo slišali o tem, ali jim je pa povedal nekdo ki je to slišal pa še sam ne ve če je prav slišal.
Prihaja september, nov začetek, po poletnem zatišju…in mogoče del leta, ko si rečeš: »Čas je, da se tudi pri nas nekaj spremeni in obrne na bolj…in začeli bomo pred lastnim pragom.« No plod takšnega razmišljanja pa je tudi zgornji sestavek...

Za vse odgovore že v naprej hvala...in upam da vam v tem navalu vročine ni prevroče (ahh saj to pa ja še H ni od HFT-ja...malo heca).

Lep dan še naprej
Suzi
Če v življenju srečaš limono, kupi tequilo in sol ter pokliči še mene :D
Uporabniški avatar
Suban
GE: Sečovlje

Odgovor Napisal/-a Suban »

Suzana,
na tem forumu boš vrjetno tudi slišala različna mnenja, ki si jih lahko posamezniki (vključno z mano) ustvarijo na tvoja zastavljena vprašanja.

Priporočam, da ta vprašanja nasloviš na GZS ter dobiš njihov uraden odgovor. Prosi jih tudi, da ti odgovore podkrepijo s predpisom ali drugim aktom, kateri to razlaga. Potem pa si to arhiviraj in v primeru, če pride do kakšne "nesreče", katere omenjaš oz. ti bo kdo solil pamet, mu dej pred nos.

V stroki VZD in VPP v kateri delam, imamo enak postopek s stvarmi, katere si s predpisi ne moremo natančno razlagat oz. ne najdemo odgovora. Pošljemo vprašanje na inšpektorat in njihov uradni odgovor nato arhiviramo in uporabljamo.

No, če boš vprašala na GZS, njihov odgovor deli z nami, ker mislim, da večino to zanima.

LP
A. Suban
predavatelj

Odgovor Napisal/-a predavatelj »

Suzanca papirji ki jih izdaja GZS za (permanentna usposabljanja) opravljene tečaje specialnosti nimamjo nikakršne pravne veljave. No ti ga na srečo imaš ampak, ti ga je izdala URSZR. In tudi šole za poklicnega gasilca ti ni treba več " obnavljat ". Si predstavljaš tri mesečni tečaj Poklicni - obnovitveni ?! Temeljna usposabljanja imajo pravno veljavo druga pač ne.
Uporabniški avatar
MarkoSimšič
Kraj: Planina

Odgovor Napisal/-a MarkoSimšič »

Razmišljanje o 3. vprašanju. Če nekdo ne izpolnjuje pogojev za "pravega" operativca, kot to navajaš, bi ga bilo mogoče smiselno umakniti med operativca-rezerva. Upam, da je kvota vezana le na operativo in če nekoga ni več v operativi bi se morala po moje kvota sprostiti. Poskušaj s tem in hvala za povratno informacijo.

lp marko =;
Audiatur et altera pars! (Naj sišimo še drugo mnenje!) latinski
Odgovori