Zanima me ...

Tečaji, vaje, šola ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org
Kraj: smokuč

Odg: Zanima me ...

Odgovor Napisal/-a Milan Dubravac »

Pero vidm, da ti še kar nekaj manjka :wink:
Povprečna črpalka??
2 napadalna c voda??
višinska omejitev črpanja vode??

Kakšen čin pa imaš ti?
Zelo pomanjkljivo vprašanje, če pa si slučajno nižji gasilski častnik ali več, bi pa to moral vedeti veš.
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
Uporabniški avatar
Pero

Odgovor Napisal/-a Pero »

ok potem pa bolj konkretno:
- črpalka 1600l/min , neomejena količina vode
- 1x20m B cevi do trojaka
- 2x Yx15m C cevi od trojaka do ročnikov
-če imamo hipotetično 100 nadstropno zgradbo (eno nadstropje ima 3m, recimo da je to 10m cevi), do katerega nadstropja pride voda na oba ročnika z najmanj 150l/min (napadalca sta v istem nadstropju)
-če približno upoštevamo vse izgube

O pomanjkljivih vprašanjih na tem forumu nebi...

Trenutno še nimam NGČ , sem pa ti sedaj dopisal kaj bi rad vedel... :wink:
Zaj pa matematiki , integrirajte in odvajajte :twisted:

LP
Don't raise your voice, Improve your argument!
Rok Ušen
GE: Savinjska

Odgovor Napisal/-a Rok Ušen »

Hm ...

Za vodjo skupine je tole še malo preveč. Ampak vem pa, da brez vseh izgub na armaturah in ceveh potrebuje črpalka za 300m višinske razlike 30 barov. Pa bi na vrhu mogoče kapnalo ven. Toliko vem jaz.
Rok Ušen, GČ I. st.
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

Pero kapaciteta pretoka črpalke tule sicer nima pomena, če vzameš predpostavko, da bosta napadalca na C liniji uporabljala ročnike z nastavljenim pretokom +/- 200 l/minuto. Torej bo skupna poraba ca. 400 l/min, kar je pol manj kot omogoča B izliv (800 l/min).

Če želiš določiti višino, do katere boš lahko normalno gasil je zate pomemben podatek, da 10 metrov višine pomeni izgubo tlaka za 1 bar (osnovnošolska fizika). 100 metrov cevovoda prav tako pomeni izgubo 1 bara tlaka. Ker boš vmes predvidoma imel vsaj 1 armaturo (trojak), računaj, da je izguba tlaka na armaturi na okroglo 0,5 bara. Napadalca naj bi delala s tlakom 4-5 barov.
Črpalka naj bi priporočeno delovala z 8 bari izhodnega tlaka, v praksi za omejen čas tudi 10 barov, doseči se da več, vendar ne priporočam, vse ima svoje meje.
Višina nadstropja je recimo po tvoji predpostavki 3 metre (čeprav se to lahko razlikuje), za premagovanje višine enega nadstropja bi po tvojem pisanju uporabil 10 metrov cevi.

Torej če preideva k razlagi, do katere višine bi ob tvojih podatkih! (teoretično) prišel

Če boš deloval s črpalko s tlakom 10 barov, lahko za začetek kar odštevaš.

10 barov - 4 bare (tlak na ročniku) - 0,5 bara (armatura) = 5,5 barov, katere imaš "na voljo za premagovanje nadstropij".

Vsako nadstropje ti bo "pobralo" na okroglo 0,5 bara tlaka (3 metre višine (0,3 bara) in 10 metrov cevovoda (0,1 bar) ). Če to vržeš v enostaven račun, dobiš ven, da lahko delaš nekje do 11- tega nadstropja.

Takole na hitro, povsem možno je, da sem kje kaj kiksnil. :oops:

Kako gre stvar s tem v praksi naj raje napiše kdo iz mestnega okolja z visokimi stanovanjskimi stavbami, ki je to na terenu počel.
Sam sem izračune delal predvsem za verige pri gozdnih požarih ipd., pa še tam ponavadi zaradi reliefa na grobo ocenimo in pustimo malo rezerve, črpalka pa obvezno na 8 barov!

Če je kdo pregledoval in se poglabljal v izračune v knjigi Tehnika I-IV, je morda opazil, da je avtor pri izračunih kiksnil. Če se prav spomnim prav pri izračunih za verigo.

Sicer pa še tole - v teoriji lahko greš pri izračunih s podatki "na nož", torej na decimalke, ker se ti bo teoretično izšlo.

V praksi ko se potrebujejo podatki s koliko bari delati, kje postaviti črpalke, do kje lahko gremo itd., jaz podatke raje vzamem čez palec in si pustim zdravo rezervo.
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kontakt:

Pero še nekaj sem opazi pravkar - če se ne motim, si predpostavil razdeljevanje C linij s trojakom že pred vhodom in nato vlečenje dveh ločenih do istega nadstropja, kar se mi ne zdi niti smiselno niti racionalno, vodo je pa treba do ročnika dobiti tudi z uporabnim tlakom, ne samo da teče. :wink:

Uporabniški avatar
Pero

Najlepša hvala za pojasnilo.
Drugače pa še eno bonus vprašanje, kako ukrepat če moramo gasiti nad 11. nadstropjem ?

LP
Uporabniški avatar
BAČO
moderator
moderator
Kraj: Dol pri Hrastniku
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BAČO »

Pero napisal/-a:Najlepša hvala za pojasnilo.
Drugače pa še eno bonus vprašanje, kako ukrepat če moramo gasiti nad 11. nadstropjem ?

LP
Boš pač moral dati še kakšno MB vmes, kako jo boš pa spravil gor, pa..........:? .

LP BAČO :wink:
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
Uporabniški avatar
Pero

To je men tud kapnilo da moreš dat nekaj vmes :D
Samo ponavadi so lifti in elektrika izklopljeni , peški po štengah motorko ? #-o [-o<

:lol:
MVr

Odgovor Napisal/-a MVr »

Gregor K. napisal/-a:100 metrov cevovoda prav tako pomeni izgubo 1 bara tlaka.
Črpalka naj bi priporočeno delovala z 8 bari izhodnega tlaka,....
Torej če preideva k razlagi, do katere višine bi ob tvojih podatkih! (teoretično) prišel
Vsako nadstropje ti bo "pobralo" na okroglo 0,5 bara tlaka (3 metre višine (0,3 bara) in 10 metrov cevovoda (0,1 bar) ). Če to vržeš v enostaven račun, dobiš ven, da lahko delaš nekje do 11- tega nadstropja.
Če je kdo pregledoval in se poglabljal v izračune v knjigi Tehnika I-IV, je morda opazil, da je avtor pri izračunih kiksnil. Če se prav spomnim prav pri izračunih za verigo.
V praksi ko se potrebujejo podatki s koliko bari delati, kje postaviti črpalke, do kje lahko gremo itd., jaz podatke raje vzamem čez palec in si pustim zdravo rezervo.
Pozdravljeni!

Osebno menim, da preveče posplošuješ. Rezultat nenatančnega gledanja čez palec je, da imamo v verigah preveč MB, ker si pa vsak vzame ''neko'' rezervo.
Kar se pa tiče teorije in prakse, pa lahko rečem (če je potrebno tudi praktično dokažem), da se za vsak teren da zelo natančno izračunati, kje mora MB stati.

Lep dan še naprej!

Martin
GSM: 041 327 040
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kontakt:

Martin sem kar čakal, da bo nekdo treščil zaradi MB, katere se ponekod res postavljajo na vsakih 50 metrov, brez prave potrebe ampak predvsem zato, da se pokaže, da jih gasilci imajo. :? Še bolj moteč je recimo neizkoristek kapacitet MB (2 B izliva) in tako dalje.

Glede izračunov se povsem strinjam da se da, ampak do sedaj na intervenciji (na vaji ja) še nikdar nismo (in dvomim da bomo kdaj) računali, kje bomo postavili MB, pa se nam je vedno izšlo - tako časovno kot fizično. Lahko si prideš tudi ogledati kak teren, svetujem dobro obutev.
Se nam je že zgodilo, da so MB na terenu delale po par dni skupaj, pa menim, da bolje da takrat z recimo 6 bari izhodnega tlaka in po pameti, kot pa polnimi 8 ali celo več kaj meniš?

Pero pa mislim, da tudi ne dela taktične naloge, da bi potreboval povsem natančne izračune ali pač?

Glede prenašanja MB po nadstropjih - se je treba znajti. V primeru težkega terena itd, ali v Perotovem večstanovanjske stolpnice, svojo vlogo odlično odigrajo male prenosne Tomos 300l MB. Preizkušeno v gorah (Igla), v objektih ne.

Uporabniški avatar
Pero

Nene bo povsem zadostovalo, sicer pa bomo enkrat v kratkem v praksi sprobali.

Prosim ce mi odgovorite na tole vprasanje, kr v tisti temi ..
viewtopic.php?f=11&t=9938&st=0&sk=t&sd=a#p137538

LP
slovenec28

Zanima me ...

Odgovor Napisal/-a slovenec28 »

Zanima me ali je tečaj specialnosti v povezavi z nazivom, ki ga imaš.

Pojavil se je problem in sicer pri tečaju za polprofesionalca nujne medicinske pomoči. Dva izmed članov sta tako kot ostali uspešno opravila tečaj s preverjanjem znanja. KC Ljubljana je izdal potrdilo o uspešno opravljnem tečaju in preizkusu. Gasilska zveza pa ni priznala uspešno opravljnega tečaja specialnosti z navedbo, da moraš po Pravilih gasilske službe in Sklepa predsedstva gasilske zveze Slovenije za pridobitev specialnosti imeti naziv vsaj vodja skupine in izprašani gasilec ni dovolj.

Zanima me, če je to res, saj se mi ne zdi logično, da bi imel tečaj specialnoststi vezo z nazivom, ki ga imaš.

Hvala za odgovore.
Uporabniški avatar
Franci
Kraj: Velike Lašče
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Franci »

slovenec28 napisal/-a:Zanima me ali je tečaj specialnosti v povezavi z nazivom, ki ga imaš. Hvala za odgovore.
Za specailnost bolničar moraš imeti narejen tečaj vodja skupine. :roll:
Stati inu obstati. /Trubar/
Rok Ušen
GE: Savinjska

Odgovor Napisal/-a Rok Ušen »

To lahko tudi sam potrdim, ker je bila pri meni zadeva enaka. Leta 2004 sem opravil tečaj za bolničarja na RK Celje, priznali pa so mi šele jeseni 2007, ko sem opravil tečaj za vodjo skupine. Sicer res ni najbolj logično oz. ne vidim smisla v tem, ampak to je zaenkrat po pravilih.
Rok Ušen, GČ I. st.
slovenec28

Odgovor Napisal/-a slovenec28 »

blondi napisal/-a:To lahko tudi sam potrdim, ker je bila pri meni zadeva enaka. Leta 2004 sem opravil tečaj za bolničarja na RK Celje, priznali pa so mi šele jeseni 2007, ko sem opravil tečaj za vodjo skupine. Sicer res ni najbolj logično oz. ne vidim smisla v tem, ampak to je zaenkrat po pravilih.
A mogoče veš v katerem zakonu, pravilniku je to določeno?
Odgovori