Zanima me ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Spec. informatik
Pozdravljeni!
V razpisu izobraževanj 2008 na strani GZS se zasledil, da obstajata dve vrsti usposabljanj za informatike, eno je usposabljanje za informatika in drugo delavnice s področja informatike. Zanima pa me sledeče. Kakšna je razlika med tema dvema usposabljanjema in ali se kateri od tih dveh tečajev šteje kot specialnost?
V razpisu izobraževanj 2008 na strani GZS se zasledil, da obstajata dve vrsti usposabljanj za informatike, eno je usposabljanje za informatika in drugo delavnice s področja informatike. Zanima pa me sledeče. Kakšna je razlika med tema dvema usposabljanjema in ali se kateri od tih dveh tečajev šteje kot specialnost?
Odg: Zanima me ...
Živjo.
@ Aleš-1
V razpisu sta usposabljanje za informatiko in dodatno tudi delavnice za informatiko.
Usposabljanje za informatiko je redno uposabljanje na katerega se prijaviš preko Vulkana. To je tisto, kar je včasih bilo kot specialnost.
Usposabljanje je namenjeno gasilcem, ki bodo v prostovoljnih gasilskih društvih in gasilskih zvezah skrbeli za racunalniško obdelavo in izmenjavo podatkov. Tecaj je namenjen gasilcem brez tovrstnega predznanja.
Delavnice bi pa znale biti predstavitve novosti, sprememb ali pa posveti za administratorje itd česar se ponavadi udeležujejo vabljeni gasilci.
V kolikor se zanimaš kje bi pridobil znanja za delo z Vulkanom in SPINom, bo usposabljanje za informatiko kar pravo.
LP Matej
@ Aleš-1
V razpisu sta usposabljanje za informatiko in dodatno tudi delavnice za informatiko.
Usposabljanje za informatiko je redno uposabljanje na katerega se prijaviš preko Vulkana. To je tisto, kar je včasih bilo kot specialnost.
Usposabljanje je namenjeno gasilcem, ki bodo v prostovoljnih gasilskih društvih in gasilskih zvezah skrbeli za racunalniško obdelavo in izmenjavo podatkov. Tecaj je namenjen gasilcem brez tovrstnega predznanja.
Delavnice bi pa znale biti predstavitve novosti, sprememb ali pa posveti za administratorje itd česar se ponavadi udeležujejo vabljeni gasilci.
V kolikor se zanimaš kje bi pridobil znanja za delo z Vulkanom in SPINom, bo usposabljanje za informatiko kar pravo.
LP Matej
Matej Krnc, VGČ I.
================================================
Ni kosec vsak, ki koso nosi.
menepa zanima kako dolgo tako usposabljanjetraja, ter kaj se obdela na njem ?
LP
LP
Don't raise your voice, Improve your argument!
Živjo.
Prvi dan so teoretična predavanja in spoznaš naslednje:
LP M.
Prvi dan so teoretična predavanja in spoznaš naslednje:
- Osnove informacijskega sistema gasilstva
Varovanje podatkov
Splošne značilnosti - SPIN
Splošne značilnosti - Vulkan
Splošne značilnosti - Tekmovanja
LP M.
Pero napisal/-a:menepa zanima kako dolgo tako usposabljanjetraja, ter kaj se obdela na njem ?
LP
Matej Krnc, VGČ I.
Živjo.
Mene pa zanima, če ima še katero društvo prenosno motorno brizgalno na wanklov motor in če ima kdo kaj več podatkov o njej (navodila za vzdrževanje, kako deluje itd...)
Še nekaj podatkov o naši:
prenosna MB Magirus 4/7
leto izdelave 1975
teža pripravljene MB za delo: 62 kg
Še par fotk..
LP M.Krnc
Mene pa zanima, če ima še katero društvo prenosno motorno brizgalno na wanklov motor in če ima kdo kaj več podatkov o njej (navodila za vzdrževanje, kako deluje itd...)
Še nekaj podatkov o naši:
prenosna MB Magirus 4/7
leto izdelave 1975
teža pripravljene MB za delo: 62 kg
Še par fotk..
LP M.Krnc
Matej Krnc, VGČ I.
Zanima me podrobnejša tipizacija gasilske avtocisterne. AC 16/50, AC 16/70. Ker v Tipizaciji vozil GZS tega nisem zasledil, me zanima če so cisterne sploh podrobno predpisane????
Za avtocisterne ni tipizacije.Je samo oznaka, ki pove količino vode in pa zmogljivost črpalke. Kar se tiče pa opreme pa ni nič dorečenega, tako da maš lahko opremo po lastni potrebi oz. daš notr kar želiš- če maš seveda prostor 
Ampak avto mora it vseeno čez tipizacijo, da dobi oznako mar ne....??? Če prav razumem, je potem važna samo cisterna, ostalo je pa stvar presoje.mihamasle napisal/-a:Za avtocisterne ni tipizacije.Je samo oznaka, ki pove količino vode in pa zmogljivost črpalke. Kar se tiče pa opreme pa ni nič dorečenega, tako da maš lahko opremo po lastni potrebi oz. daš notr kar želiš- če maš seveda prostor
NE,
Oprema mora biti po tipizaciji GVC 24/50 (glej tipizacijo), vode pa imaš lahko več zaradi krajevnih potreb ali drugih razlogov, vendar moraš za mnenje zaprositi komisijo za tipizacijo, da ti izda potrdilo, potem pa lahko nabaviš močnejše vozilo seveda odvisno od nosilnosti vozila, vode in teže nadgradnje z opremo.
gaber
Oprema mora biti po tipizaciji GVC 24/50 (glej tipizacijo), vode pa imaš lahko več zaradi krajevnih potreb ali drugih razlogov, vendar moraš za mnenje zaprositi komisijo za tipizacijo, da ti izda potrdilo, potem pa lahko nabaviš močnejše vozilo seveda odvisno od nosilnosti vozila, vode in teže nadgradnje z opremo.
gaber
Ne bi rekel, da vse kar si napisal drži. V tipizaciji, ki jo navajaš, ni nikjer zapisano, da je oprema za AC16/XX enaka kot za GVC 24/50. Veljajo splošne zahteve, kot za vsa druga gasilska vozila, ki so zapisana v tipizaciji, DIN standard za to vrsto vozila ne obstaja, upoštevajo pa se splošne zahteve za gasilska vozila DIN 14502 2. in 3. del ter načrt proizvajalca. Torej o sami opremi ni nikjer govora. Že po vgrajenih črpalkah se vozili razlikujeta 16/8 oz. 24/8.NE,
gaber
V drugem delu pa imaš prav, ko navajaš način za pridobitev dovoljenja.
lp Andraž
Naveži kontakt s PGD Škofja loka mislim, da imajo v njihovem voznem parku AC 16/70.
lp, Jošt
lp, Jošt
Kdor vpraša je butelj za pet minut, kdor pa ne vpraša ostane butelj za vedno!
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
Če ste pozorno prebrali uvod v tole temo : zanima me !! potem vas bi prosil , naj odgovarja le tisti , ki je 100% siguren v napisano. Ker če se tega ne bomo držali bo tema izgubila na pomenu.
Kot vidite, se je kar dobro prijela in tukaj marsikdo najde odgovor na to kar ga teži, ali vsaj naveže stik z nekom in tako skupaj rešimo stvari.
lp moderator
Kot vidite, se je kar dobro prijela in tukaj marsikdo najde odgovor na to kar ga teži, ali vsaj naveže stik z nekom in tako skupaj rešimo stvari.
lp moderator
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
-
GASILEC-Alen
Pozdravljeni,
imam eno vprašanje,in sicer glede izpita za gasilca.Namreč rad bi opravil ta izpit zato sem se pozanimal na naši gasilski zvezi in so mi povedali, da nekaj časa še ne(najmanj 2 meseca). sedaj pa vas sprašujem kdo postavlja termine oz kako je to sploh organizirano, namreč rad bi ga opravil čim prej. Za odgovre se vam že vnaprej zahavljujem.
lp Alen
imam eno vprašanje,in sicer glede izpita za gasilca.Namreč rad bi opravil ta izpit zato sem se pozanimal na naši gasilski zvezi in so mi povedali, da nekaj časa še ne(najmanj 2 meseca). sedaj pa vas sprašujem kdo postavlja termine oz kako je to sploh organizirano, namreč rad bi ga opravil čim prej. Za odgovre se vam že vnaprej zahavljujem.
lp Alen
Organizacija osnovnega tečaja za gasilca je v pristojnosti gasilskega društva. Zato kar lepo "pritsni" na vašega poveljnika in se dogovorite o organizaciji tečaja. Res pa je, da je praksa predvsem v manjših GZ, da se omenjeni tečaj organizira kar preko GZ in na njem prisostvujejo člani vseh društev iz zveze. Kar pa je obenem velika potuha za društvene poveljnike in druge člane iz društva, ki bi sicer morali malo "pomigati" in bi hkrati tudi malce obnovili svoje znanje
.
LP BAČO
LP BAČO
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
Alen !
Glede izpita za gasilca ne hodi spraševat na GZ ampak se pozanimaj doma v svoji enoti, oziroma PGD. Osnovni tečaj, ki ga lahko opravljaš, če izpolnjuješ pogoje, je še vedno v domeni matične PGD, nadaljevalni pa je v domeni občinskega poveljstva, če pa tega nimate pa v domeni GZ.
Torej , tvoj poveljnik je odgovoren za izobraževanje in obrni se nanj.
Termini za osnovne in nadaljevalne tečaje pa so stvar dogovora na osnovi potreb v PGD. Je pa res , da veliko društev samo mirno čaka, da bi se kje s svojimi pripravniki priklopili na kak tečaj !
Tako imamo kar veliko pripravnikov, ki so stari že 25 let ali celo več !
Je pa res , da imamo tudi veliko 15 in 16 let starih fantov, ki nervozno čakajo na prvi tečaj.
Iz mojih izkušenj lahko povem , da je najbolje štartat na tečaj z 18 leti. Fantje in dekleta so malenkost bolj resni in polnoletni , kar olajša delo vodji tečaja.
Alen , upam da si zadovoljen z odgovorom.
Glede izpita za gasilca ne hodi spraševat na GZ ampak se pozanimaj doma v svoji enoti, oziroma PGD. Osnovni tečaj, ki ga lahko opravljaš, če izpolnjuješ pogoje, je še vedno v domeni matične PGD, nadaljevalni pa je v domeni občinskega poveljstva, če pa tega nimate pa v domeni GZ.
Torej , tvoj poveljnik je odgovoren za izobraževanje in obrni se nanj.
Termini za osnovne in nadaljevalne tečaje pa so stvar dogovora na osnovi potreb v PGD. Je pa res , da veliko društev samo mirno čaka, da bi se kje s svojimi pripravniki priklopili na kak tečaj !
Je pa res , da imamo tudi veliko 15 in 16 let starih fantov, ki nervozno čakajo na prvi tečaj.
Iz mojih izkušenj lahko povem , da je najbolje štartat na tečaj z 18 leti. Fantje in dekleta so malenkost bolj resni in polnoletni , kar olajša delo vodji tečaja.
Alen , upam da si zadovoljen z odgovorom.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !