OBNAVLJANJE ZNANJA PRVE POMOČI

Tečaji, vaje, šola ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
PARAMEDIC
Kraj: Radovljica

Odgovor Napisal/-a PARAMEDIC »

Menim, da so tudi provokatorji na mestu, saj to pomeni korak naprej. Kot vidiš, nas tudi že provocirajo s strogimi strokovnimi vprašanji. Kljub temu msilim, da je še vedno dovolj tudi zanimanja s strani gasilcev, vedar če se bo ocenilo, da je treba temo zapreti, spoštujem odločitev moderatorja.

Za Robija pa še odgovor:

Pri vprašanju manjkajo podatki, ali gre za odraslo osebo, ali diha ali ne. Po starem se dovaja 4-6 litrov za odraslo osebo, več pa ti bom odgovoril, če boš konkretiziral vprašanje.

Pri delu naše enote tega naši fantje ne rabijo in se uporablja posebej izdelana "trotelziher" oprema za enote PP in ne NMP (600 ml jeklenka 99,5% kisika pod pritiskom 110 barov pri 15 C), ki zadostuje, da se pričaka NMP. Delo s tem pripomočkom je enostavno, saj ventil deluje brez oksimetra na navoj in se ob dihajočemu zadeva le priključi na OHIO masko. Če je potrebno osebo ventilirati, pa je postopek dovajanja enak, višek kisika se kopiči v akumulacijski vrečki pod masko, z AMBU balonom pa vršiš ventilacijo. Za nas trotelčke so pač morali izumiti bolj trotelj zadevo, a veš. Vi specialci pa pol prtulte z vso težko mehanizacijo. Spet poudarjam, da ne posegamo na delo NMP, in da tudi vse znanje in oprema ne pomaga, če ste 10 minut prepozni. Dajte že dojet, da izvajamo PP in da Vas ne ogrožamo ali drugače kompromitiramo.
Niko
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Govorim kot delavec u CIIM-u,ne pa kot NMP-jevec.Sem pa danes tudi govoril z fanti iz SNMP Ljubljana in tudi tam imajo enake postopke doziranja kisika kot mi.Mislim pa da ni primerno dozirati kisika kar tako na oko.Ravno pri vas gasilcih je to pomembno(zastrupitve z plini) kajti tam je zelo pomembna tudi kapnometrija in ne samo oximetrija!Kajti prevelika količina kisika lahko tudi škodi!Vsaka snov je v dolečini količini zdravilo,v drugi pa strup.Pa še to-če bi vi aplicirali na navadno masko 5 litrov o2 bi človeku samo škodovali!Tako da je včasih res bolje počakati na strokovnjake.V nekaterih primerih bi bili pa zelo koristni-zaustavljanje večjih krvavitev,tem.post.oživljanja itd.Pa to ni provokacija.
Srečno

Robi
PARAMEDIC

Robi, izgleda, da ti dolgujem opravičilo. Ponavadi nas na tej stopnji določeni prepotentneži na podoben način provocirajo, zato sem te napačno ocenil. S problematiko, kot jo navajaš pri uporabi kisika, se popolnoma strinjam. Tudi sam sem medicinec in poznam izostanek efekta dražljaja za vdih zaradi padca CO2.
Vendar pa ima kisik, in še to v obliki, kot sem ti jo opisal, pri nas v posebni torbi le reševalec, ki je tudi višji medicinski tehnik. Poleg tega bi se pred uporabo seveda posvetoval z zdravnikom, tako da tu ni problema. Strinjam se, da ne moreš kisika dati v torbico vsakemu, ki pravi 80 urni tečaj, in tega tudi ne delamo. Držimo se okvirjev PP, kot sem navedel, do prihoda NMP. (first responder). Imamo pa v vozilih tudi kisik in drugo zahtevnejšo opremo. Zgodi se namreč, da dežurni zdravnik v vozilu, s katerim pride, nima prav veliko opreme, in takrat je zelo dobrodošli, da lahko v roke vzame kaj uporabnega.
Niko
robi

Odgovor Napisal/-a robi »

Vse lepo in prav,samo malo si me razočaral z
izjavo da aplicirate 99.5% O2.Take koncentracije ne moreš dobiti na masko nikoli,tudi če uporabiš največji pretočni kanal in največji koncentracijski nastavek.Če si res medicinec,kot navajaš,bi to moral poznati.Drugače pa tudi dipl.zdravstvenik nima kompetence odrejati količino kisika.Še kako buklo v roke pa bo!Srečno

Robi CIIM LJ
PARAMEDIC

Vem, navajal sem tehnične podatke opreme, glede dovajanja pa sem povedal, da ta model nima instrumenta.
Sedaj pa nazaj k glavni temi. Prva delavnica PP v januarju bo izvedena v soboto, 25.1. dopoldan v prostorih PGD Radovljica. Udeležba predvidena za vse bolničarje v GZ Radovljica, dobrodošli pa so tudi ostali. Obveščeni boste tudi prek svojih poveljnikov.
Niko
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

PM

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Strinjam se z Firecihief -om , da je trud Paramedica zaman, saj se najde preveč provokatorjev, ki dlakocepijo ne vidijo pa bistva ki ga skuša nekdo povedat. To je ravno tako , kot če bo nekdo opozoril na problem varstva pri delu v gasilstvu, ki je očitno slabo. Ni vrag, da se bo našel nekdo, ki bo trdil , da so zaščitne rokavice xy nekoliko preslabe saj imajo druge rokavice x tri vlakna več kot prve itd...
Paramedic čestitam ti za vstrajnost !!
Uporabniški avatar
mihael
Kraj: Bled

Odgovor Napisal/-a mihael »

Niko vsa pohvala ti gre tudi z moje strani in upam, da boš tako nadaljeval tudi še naprej. Kar se pa tiče strokovnjakov, naj raje pomagajo, ne pa da "bremzajo" :lol: .
Z gasilskim pozdravom: NA POMOČ!
PARAMEDIC

Brez skrbi, so bili tudi že hujši časi za nas, to kar je danes, je že mnogo bolje. Sedaj pa k resnemu delu. Skupaj s PGD Radovljica smo se odločili, kot že rečeno, za obnavcljanje znanja PP. Program bo potekal skozi celo leto vsako zadnjo soboto v mesecu v PGD Radovljica, vsakič pa se bo obdelala ena od praktičnih problematik s področja PP, ki se lako pojavi pri vsakdanji gasilski intervenciji.
Program je namenjen gasilcem PGD Radovljica in bolničarjem v GZ Radovljica, zaželjeni in vabljeni pa so tudi drugi zainteresirani. Vse dodatne informacije na tel 041-616-889 ali niko_jakelj@hotmail.com. Začnemo že v januarju čez nekaj dni.
Niko
PARAMEDIC

Sporočilo glede rednega mesečnega izvajanja vaj iz prve pomoči za bolničarje.
Tudi za zadnjo soboto v februarju do danes nihče ni potrdil prihoda, zato bo vaja organizirana samo za naše reševalce, člane PGD Radovljica in Lesce jutri.
Zadnje sobote torej vaje - delavnice ne bo, da nebi kdo hodil zaman.
Ste pa vsi vabljeni spet v marcu, a po predhodni potrditvi prihoda. LP
Niko
Uporabniški avatar
mihael
Kraj: Bled

Odgovor Napisal/-a mihael »

Niko na žalost tega spročila nisem prebral, zato sem jaz in še dva iz vaše GZ prišli zaman. Za zadnjo Soboto v Marcu se ti prijavljam kar sedaj, da ne bo prepozno.

Z gasilskim pozdravom:

NA POMOČ!
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

goreča oseba

Odgovor Napisal/-a Oskar »

V tej rubriki vas je kar nekaj , ki obvladate nudenje prve pomoči, pa me zanima vaše mnenje glede gašenja obleke na človeku. Naj nekdo napiše nekaj koristnega , da ne bo dvoma kot ga imam jaz, ko sem prebral navodilo na spletni strani PGD Loka pri Mengšu. Glasi se pa takole:

Kaj storiti , če zagori obleka na človeku
1. Nikoli ne dopustite , da človek katerega obleka gori, beži ali teče proč, temveč se naj uleže na tla in povalja !
2. Takoj odstranite goreče dele obleke ali celo obleko !
itd....

Sedaj pa me zanima ali je drugi stavek glede odstranjevanja obleke pravilen ? Zasledil sem, mislim da komentar Paramedica , da je to katastrofalna napaka!
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
PARAMEDIC

Pri mokrih opeklinah, torej z vročo vodo, oljem, paro, ipd, je odstranjevanje obleke dovoljeno. Pri "suhi" opeklini, torej, ko je obleka ponesrečenca gorela, pa se obleke ne odstranjuje, saj s tem odstranimo tudi del kože in nudimo prosto pot infekciji, poleg tega, da je to zelo boleče.
Najprej je treba človeka pogasiti, lahko z deko, da ga povaljamo po tleh, ipd. Zelo pomembno je hlajenje z velikimi količinami vode ( ne neposredno s curkom iz cevi). Hlajenje je smiselno, če se prične izvajati v prvih 15 minutah, traja pa naj do 20 minut. S tem preprečimo vročini prodiranje globje v kožo in s tem omilimo opeklino, seveda pa je hlajenje tudi blagodejno za ponesrečenca. Z opeklino ravnamo tako, kot z vsako drugo rano, torej sterilno obvežemo ( ne obraza!!) najbolje z alu obvezo, na koncu pa ud obvezno tudi imobiliziramo.
Poškodovanec nam lahko pade tudi v šok, kar zadevo še oteži.
Tak ponesrečenec bo odpeljan takoj na opeklinski oddelek v Ljubljano in ne v bližnji ZD ali bolnišnico, vendar je to že stvar NMP.

Zelo nevarna situacija, ki se lahko zgodi pri gasilstvu pa je, da s curkom vode pogasimo gasilca, ki v vroči ognjevarni obleki pride iz prostora( ni nujno, da obleka gori, lahko ga le strašno peče, ker se je ta pregrela) Voda, ki pride v stik z vročino, povzroči paro, in ta dobesedno skuha vrhnji sloj kože, zato previdno. Obleko je treba najprej sleči, šele potem naj se ohlaja.
Niko
Odgovori