Tečaj za vodjo enot
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Tečaj za vodjo enot
Zanima me kako potekata razpis in tečaj za vodjo enot? Je navadno objavljen na strani GZS in kdaj?
Odg: Tečaj za vodjo enot
Razpis je v Vulkanu, tečaj pa poteka približno po teh smernicah:
http://www.gasilec.net/ul-priloge/temel ... 202007.pdf
Lp.
http://www.gasilec.net/ul-priloge/temel ... 202007.pdf
Lp.
Flying isn't dangerous. Crashing is what's dangerous.
Re: Tečaj za vodjo enot
Sem preveril v vulkanu; le nek tečaj iz 2007 (za regijo Lj II.) in mislim da to ni to
- Peter
- Upravnik

- GE: Zabreznica
- Kraj: Breznica
- Kontakt:
Re: Tečaj za vodjo enot
Ta tečaj se običajno organizira po gasilskih zvezah in verjetno ni toliko zanimanja, da bi ga GZS organizirala na Igu. Vsaj v letošnjem razpisu ga ni.
Tečaj za Vodjo enot se organizira na nivoju regije - organizator pa je GZ (regija pač ne 'obstaja') . Teoretični del in izpiti so v domeni GZ, praktične vaje pa se izvajajo na Igu.
Tečaj razpiše regija oz. regisjki poveljnik - primerno je poslat dopis na tiste GZ v regiji kjer pač imajo kandidate za tečaj, hkrati pa se odpre tečaj v Vulkanu (to stori admin Vulkana na GZS)
tako nekako to poteka.
Tečaj razpiše regija oz. regisjki poveljnik - primerno je poslat dopis na tiste GZ v regiji kjer pač imajo kandidate za tečaj, hkrati pa se odpre tečaj v Vulkanu (to stori admin Vulkana na GZS)
tako nekako to poteka.
Za regijo LJ 2 naj bi bil tečaj v vulkanu v kratkem objavljen, vse je seveda odvisno od regijskega poveljnika.
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
Mislim , da ni toliko odvisno od regijskega poveljnika ampak od zanimanja kandidatov v svojih društvih. Če je interes za tečaj in za novo znanje, le tega prenesejo poveljniki naprej na višji nivo.alexxx napisal/-a:Za regijo LJ 2 naj bi bil tečaj v vulkanu v kratkem objavljen, vse je seveda odvisno od regijskega poveljnika.
Mislim da je zmotno , ko iščemo informacije na GZS , Simoni, itd, ampak začnimo pri svojem poveljniku enote.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Mi zna kdo pojasniti zakaj so med razpisanimi tečaji v vulkanu tudi taki razpisani (in verjetno tudi že izvedeni) v letu 2007, 2008??
-
fff
Ne, pri nas je zanimanja dovolj, regijski poveljnik pa ima druge prioritete. Verjemi, dlje o tem ne bom.Oskar napisal/-a:Mislim , da ni toliko odvisno od regijskega poveljnika ampak od zanimanja kandidatov v svojih društvih. Če je interes za tečaj in za novo znanje, le tega prenesejo poveljniki naprej na višji nivo.alexxx napisal/-a:Za regijo LJ 2 naj bi bil tečaj v vulkanu v kratkem objavljen, vse je seveda odvisno od regijskega poveljnika.
Mislim da je zmotno , ko iščemo informacije na GZS , Simoni, itd, ampak začnimo pri svojem poveljniku enote.
LP
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
Skozi vsa ta leta sodelovanja v izobraževalnem procesu gasilcev sem prišel do nekih spoznanj.
Jaz jih bom kar napisal, čeprav jih boste po različnih regijah različno razumeli.
1. Operativci, kot jedro PGD, naj bi vsi prišli vsaj do čina NGČ
2. Od NGČ naprej pa mora biti neka selekcija in večja stopnica na poti do gasilskih "generalov" Preprosto povedano GČ ne more biti vsak, ker je čin častnika, naj bi bil, povezan z vodenjem in odgovornostjo.
3. Vodstvo PGD, predvsem poveljstvo mora vedeti koga pošilja na kak tečaj in ne to storiti avtomatsko za vse , ki imajo pogoje. Pogovor z kandidatom je potreben in kaj hitro se bo videlo, če bo kandidat sploh naredil sprejemne.
4. VGČ je čisto dovolj in Visoke gasilske častnike so si preprosto izmislili na vrhu GZS, češ naj se vidi !
5. VGČ organizacijske smeri je dobra stvar, ni velike škode , če jih je v neki enoti- društvo več kot bi bilo potrebno. S tem tečajem gasilci pridejo do dodatnega znanja in spoznanj ki jih kot bolj neoperativni člani PGD ne bi.
6. Na GZ se na sejah premalo pogovarjajo o izobraževanju in preveč o dirkah in proslavah. Predstavniki PGD- jev v GZ bi morali potrebe po tečajih jasno izražat , poveljnik GZ bi to beležil in se z regijskim dogovoril kje bo kakšen tečaj itd..PGD bi naj že v začetku leta vedelo kaj bo organizirano na nivoju GZ.
7. Pri organizaciji tečajev v PGD in občinskih poveljstvih ter GZ se preveč držimo svoje parcele. Povabiti strokovnjaka iz druge Zveze ali regije je ponekod bogokletno. Bolje je, da predava taktiko častnik "Franček" čeprav jih ima že blizu 70 kot pa neki "zelenc" iz osrednje enote.
(bil sem prisoten na ustnih izpitih iz taktike, kjer je predavatelj tečajnika gnjavil ker ni vedel da obstoja način alarmiranja z cerkvenim zvonom- plat zvona
)
tak se mamo !
Jaz jih bom kar napisal, čeprav jih boste po različnih regijah različno razumeli.
1. Operativci, kot jedro PGD, naj bi vsi prišli vsaj do čina NGČ
2. Od NGČ naprej pa mora biti neka selekcija in večja stopnica na poti do gasilskih "generalov" Preprosto povedano GČ ne more biti vsak, ker je čin častnika, naj bi bil, povezan z vodenjem in odgovornostjo.
3. Vodstvo PGD, predvsem poveljstvo mora vedeti koga pošilja na kak tečaj in ne to storiti avtomatsko za vse , ki imajo pogoje. Pogovor z kandidatom je potreben in kaj hitro se bo videlo, če bo kandidat sploh naredil sprejemne.
4. VGČ je čisto dovolj in Visoke gasilske častnike so si preprosto izmislili na vrhu GZS, češ naj se vidi !
5. VGČ organizacijske smeri je dobra stvar, ni velike škode , če jih je v neki enoti- društvo več kot bi bilo potrebno. S tem tečajem gasilci pridejo do dodatnega znanja in spoznanj ki jih kot bolj neoperativni člani PGD ne bi.
6. Na GZ se na sejah premalo pogovarjajo o izobraževanju in preveč o dirkah in proslavah. Predstavniki PGD- jev v GZ bi morali potrebe po tečajih jasno izražat , poveljnik GZ bi to beležil in se z regijskim dogovoril kje bo kakšen tečaj itd..PGD bi naj že v začetku leta vedelo kaj bo organizirano na nivoju GZ.
7. Pri organizaciji tečajev v PGD in občinskih poveljstvih ter GZ se preveč držimo svoje parcele. Povabiti strokovnjaka iz druge Zveze ali regije je ponekod bogokletno. Bolje je, da predava taktiko častnik "Franček" čeprav jih ima že blizu 70 kot pa neki "zelenc" iz osrednje enote.
(bil sem prisoten na ustnih izpitih iz taktike, kjer je predavatelj tečajnika gnjavil ker ni vedel da obstoja način alarmiranja z cerkvenim zvonom- plat zvona
tak se mamo !
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Na Gorenjskem sedaj potekata dva tečaja za vodjo enot. Eden je v Tržiču, drugi pa na Bledu. Nova generacija gasilskih oficirjev bo z usposabljanjem zaključila v mesecu marcu, potem pa še praktične vaje na Igu.
V Zagorju ob Savi se je januarja zaključil, februarja so izpiti, marca Ig...
Oskar napisal/-a:7. Pri organizaciji tečajev v PGD in občinskih poveljstvih ter GZ se preveč držimo svoje parcele. Povabiti strokovnjaka iz druge Zveze ali regije je ponekod bogokletno. Bolje je, da predava taktiko častnik "Franček" čeprav jih ima že blizu 70 kot pa neki "zelenc" iz osrednje enote.
(bil sem prisoten na ustnih izpitih iz taktike, kjer je predavatelj tečajnika gnjavil ker ni vedel da obstoja način alarmiranja z cerkvenim zvonom- plat zvona)
Na Gorenjskem sedaj počasi prihaja do formiranja predavateljske ekipe. Pogovarjamo se tudi o tem, da bomo za posamezne teme organizirali delavnico in malo uskladili predavanja. Upam, da bo to steklo še to pomlad.
Ko bi vsaj povsod bilo tako.Jaka napisal/-a:Na Gorenjskem sedaj počasi prihaja do formiranja predavateljske ekipe.
Pa če se ša malo navežem na Okijevo objavo o predavateljskem kadru. Tudi sam sem imal lansko leto "čast" obiskovati tečaj za vodjo enot (Regija Lj. III), pa povem lahko samo to, da sem bil nad določenimi predavatelji zelo razočaran. Npr. tako kot je tovariš odpredaval predmet "Organizacija gasilstva in pravne osnove" ga znam pa tudi jaz. Da podprepim svojo izjavo, tovariš sploh ni vedel, da se je vmes spremenil Zakon o gasilstvu, da obstajajo VGČ-org. smeri, itd.
Da je tovariš že blizu sedemdesetih verjetno ni potrebno posebej poudarjati. Ob njegovem vsevednem predavanju sem razmišljal, a regija res nima nobenega primernejšega predavatalja?? Nadalje sem razmišljal, da je to verjetno nagrada za dolgoletno "uspešno" predsedovanje GZ. Sreča samo, da se zadeva ni ponovila pri predmetu Taktike in ostalih bolj strokovnih predmetih.