Relacija poklicni - prostovoljci
Moderator: Vrsho
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Relacija poklicni - prostovoljci
Očitno je ta tema zelo vroča, saj se o njej vedno piše po drugih temah. Ali rabimo poklicne, ali oni rabijo prostovoljce?
Moje mnenje:
Seveda Slovenija rabi poklicne gasilce in jaz kot prostovoljec nimam načelno nič proti njim. Če se ne obnašajo kot od boga dani, seveda.
Njihov problem pa je, da jih je zelo malo. Ponekod enota šteje 12 operativnih gasilcev, imajo naziv ZAVOD, ob malo večjih intervencijah pa bi moral imeti vsak šest rok, biti vsak na treh mestih naenkrat ipd. Torej dragi poklicni, brez prostovoljcev ste mrzli. Povečini.
Seveda se zavedam, da je na različnih področjih Slovenije različno. Zato me zanima, kako je drugod. Kako se poklicni obnaša v PGD-jih, saj vem, da jih je precej vključenih tudi pri nas.
Seveda Slovenija rabi poklicne gasilce in jaz kot prostovoljec nimam načelno nič proti njim. Če se ne obnašajo kot od boga dani, seveda.
Njihov problem pa je, da jih je zelo malo. Ponekod enota šteje 12 operativnih gasilcev, imajo naziv ZAVOD, ob malo večjih intervencijah pa bi moral imeti vsak šest rok, biti vsak na treh mestih naenkrat ipd. Torej dragi poklicni, brez prostovoljcev ste mrzli. Povečini.
Seveda se zavedam, da je na različnih področjih Slovenije različno. Zato me zanima, kako je drugod. Kako se poklicni obnaša v PGD-jih, saj vem, da jih je precej vključenih tudi pri nas.
Je tudi nekaj resnice v tem. Vendar pa je kar veliko PGD, ki so se organizirala tako, da ne zaostajajo preveč za poklicnimi.gobi napisal/-a:Oporostite za 'zavijanje' s teme![]()
![]()
Prostovolci so za večje nesreče in požare,nikakor pa ne morejo parirat poklicnim po časih izvozov
Velik pomen pa dajem bližini dogodka, saj, če se morajo peljati 20 minut nekam, jim hiter čas izvoza nič ne pomaga.
- gobi
- Kraj: Wajdušna-Ajdovščina-sin burje
- Kontakt:
Se strinjam s tem
npr. pri nas je na planoti Gora PGD Col kateri je zelo pomemben saj poklicni rabijo vsaj 10 min do Cola
V občini pa so še PGD Šmarje, Selo in Ajdovščina.
Od teh sa res uporabna le PGD Šmarje in Selo, PGD Ajdovščina pa je z lopato denarja stran metanje
So pa nekateri PGD-ji, ki hočejo po vsej sili biti KONKURENCA po odzivu poklicnim:!: Morali bi sodelovati eni z drugim in ne se podjebavat
Vsak je za svoje in je res potreben, čeprav vsi rešujejo in gasijo

V občini pa so še PGD Šmarje, Selo in Ajdovščina.
Od teh sa res uporabna le PGD Šmarje in Selo, PGD Ajdovščina pa je z lopato denarja stran metanje
So pa nekateri PGD-ji, ki hočejo po vsej sili biti KONKURENCA po odzivu poklicnim:!: Morali bi sodelovati eni z drugim in ne se podjebavat
Sicer bo izvenelo kot samo hvala vadar, ja bilo že nekajkrat objavljeno (ob razni intervencijah), kako imamo to zadevo urejeno na Jesenicah.
Poiščite zaderve, preberite, pa vam bo takoj jasno, kako naj poteka sodelovanje.
Naš sistem je lahko za zgled ostalim (zavidajo nam ga celo sosedje).
Če se pokažejo kakšna nesoglasja jih hitro rešimo v zadovoljstvo vseh strani (poklicni, prostovoljci in občani) in to je bistvo. Zavedatise moramo dejstva da tako eni kot drugi delamo za dobrobit nas vseh.
LP
Poiščite zaderve, preberite, pa vam bo takoj jasno, kako naj poteka sodelovanje.
Če se pokažejo kakšna nesoglasja jih hitro rešimo v zadovoljstvo vseh strani (poklicni, prostovoljci in občani) in to je bistvo. Zavedatise moramo dejstva da tako eni kot drugi delamo za dobrobit nas vseh.
LP
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)
V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Ali je k temu pripomogel dober vpliv Milana D.?MICKA napisal/-a:Sicer bo izvenelo kot samo hvala vadar, ja bilo že nekajkrat objavljeno (ob razni intervencijah), kako imamo to zadevo urejeno na Jesenicah.
LP
Ja kako bi pa zgledalo, če bi si nagajali... potem nima smisla, vse bo oz. bi pogorelo...MICKA napisal/-a:Sicer bo izvenelo kot samo hvala vadar, ja bilo že nekajkrat objavljeno (ob razni intervencijah), kako imamo to zadevo urejeno na Jesenicah.
LP
Malo potrpljenja...
"Ne boj se za pomoč, mi b`dimo dan in noč." Posvetilo Otona Zupančiča na praporu Gasilske župe Kamnik iz leta 1928.
"Taktika brez tehnike je brez moči, tehnika brez taktike je brez smisla."/M. Vrhovec
"Taktika brez tehnike je brez moči, tehnika brez taktike je brez smisla."/M. Vrhovec
Saj ne gre za nagajanje, gre za sodelovanje: je ali ni, lahko sodelujemo ali ne, odnos - vzvišen ali ne......
Primer: PE pride na prometno nesrečo pozneje, prevzame in delajo dalje, kot, da PGD-ja ni. Mislim, da je bil tak primer opisan na našem forumu.
Bi bilo ponižanje, če bi delali z roko v roki, oziroma pustili, da PGD dela dalje, sami pa pomagajo fizično ali z nasveti.
Pri nas: mi in GZ Trbovlje delamo tako, da dela naprej tisti, ki je prišel prvi, seveda pa vsak sprejme pomoč, če je potrebna. Če je več vozil, smo mi lahko v veliko pomoč, saj imamo ponavadi več rok na razpolago. Pri tem moram povedati, da mi posredujemo pri prometnih samo na območju Zagorja. Se je pa že zgodilo, da smo šli iz občine, ker smo zaradi bližine nesreče bili hitrejši. Seveda pa je to vse odvisno od ReCo Trbovlje, če nas pokliče.
Primer: PE pride na prometno nesrečo pozneje, prevzame in delajo dalje, kot, da PGD-ja ni. Mislim, da je bil tak primer opisan na našem forumu.
Bi bilo ponižanje, če bi delali z roko v roki, oziroma pustili, da PGD dela dalje, sami pa pomagajo fizično ali z nasveti.
Pri nas: mi in GZ Trbovlje delamo tako, da dela naprej tisti, ki je prišel prvi, seveda pa vsak sprejme pomoč, če je potrebna. Če je več vozil, smo mi lahko v veliko pomoč, saj imamo ponavadi več rok na razpolago. Pri tem moram povedati, da mi posredujemo pri prometnih samo na območju Zagorja. Se je pa že zgodilo, da smo šli iz občine, ker smo zaradi bližine nesreče bili hitrejši. Seveda pa je to vse odvisno od ReCo Trbovlje, če nas pokliče.
- Mitja Gregorič
- Naj forumovec 2003

- Kraj: Volčja Draga
- Kontakt:
Jing jang
eno brez drugega ne gre... oboji mamo marsikaj za se od drugih naučit oz. pobrat dobre in koristne stvari ...
skupaj delujemo še najboljše ...homogeno
Seveda se najdejo kot povsod izjeme...
pri nas krasno sodelujemo
In tako mora tudi bit drgače ne gre...na ognjeni liniji smo vsi le "borci" uni z pištoljem ,mitraljo,pokalico,granato,nožem,palico in celo brez le z pestmni....z čini ali brez...z gasilsko fakulteto ali vtrcem... bijemo skupne "bitke" z ognjem sovragom ter drugimi nevarnostmi ki ogreožajo naše "delodajalce" soobčane---ljudi in njihovo imetje.
Še naprej sončno vsem.
eno brez drugega ne gre... oboji mamo marsikaj za se od drugih naučit oz. pobrat dobre in koristne stvari ...
skupaj delujemo še najboljše ...homogeno
Seveda se najdejo kot povsod izjeme...
pri nas krasno sodelujemo
In tako mora tudi bit drgače ne gre...na ognjeni liniji smo vsi le "borci" uni z pištoljem ,mitraljo,pokalico,granato,nožem,palico in celo brez le z pestmni....z čini ali brez...z gasilsko fakulteto ali vtrcem... bijemo skupne "bitke" z ognjem sovragom ter drugimi nevarnostmi ki ogreožajo naše "delodajalce" soobčane---ljudi in njihovo imetje.
Še naprej sončno vsem.