Prav imaš, da smo gasilci zato, da pomagamo... Vendar jaz pa podpiram takle način, ki ga uporabljajo ameriški kolegi , ker če je lepo napisano in narisano "Prepovedano parkiranje" poleg hidranta in če tega nočejo upoštevati, potem pa naj nosijo takele posledice .
Menim, da so tudi v ZDA to ekstremni primeri, ko je bilo pač za preprečitev ene škode potrebno narediti drugo, manjše zlo. Prav gotovo je moral vodja intervencije zadevo dodobra obrazložiti, oškodovancem pa je bila škoda povrnjena s strani zavarovalnice.
In kolikor vem, je vsaj zadnja fotografija narejena po scenariju za "strah" takšnim nevestnim voznikom in ni resničen dogodek.
Nekaj podobnega bi morali pri nas scenirati za tiste, ki vozila parkirajo prav pred vhodom v gasilske garaže, kar sem že večkrat videl.
Niko, ko si že omenil garaže!
Nekdo naj mi pove, kaj narediti, če so pred garažami parkirana vozila neznanih lastnikov, nam pa je s tem onemogočen izvoz.
Kako ukrepati, poleg tega, da obvestiš komunalno redarstvo in policiste, ter da poizkušaš poizkati lastnika.
Tak primer smo doživeli že večkrat a neke pametne rešitve ni oz. je dokaj draga. Recimo, da lopate ne pridejo v poštev zaradi preveleike teže vozila.
Predvsem morate ugotoviti ali imate pred garažo že postavljeno ustrezno cestno signalizacijo, ki prepoveduje parkiranje in ustavljanje.
Nato lahko zahtevate ukrepanje inšpekcijskih služb (redarstev), za odstranitev vozil.
Nakajkrat se to izvede in ko se razve za odvoze, ne bodo več parkirali.
Srečno
Malo sem se pozanimal pri naših fantih.
Signalizacija je že nameščena, v teku pa je še označitev intevencijske poti kot talne označbe. Na tem pri nas dela Jonas (041259283)
Moje osebno mnenje pa je tako. Ko se opazi takšno parkiranje, naj se takoj obvesti komunalnega redarja, da mu prilepi listek.
Če pa se to zgodi med intervencijo, za to ni časa oziroma nam listek ne pomaga.
Pri nas smo se odločili takole. Najprej opozorilo s sireno (30sek), če lastnika ni, odstranitev "na roke" ali s potegom z drugim vozilom, če to ni mogoče, razbitje "najcenejše" najmanjše šipe, če pa še to ne gre, in intervencija močno ogroža premoženje, pa odrinitev z gasilskim vozilom.
Vkolikor so ogrožena življenja, pa je zadeva pospešena, in sicer 15 sekund opozorilnih siren, nato pa plužna odrinitev vozila.
Naj povem še, da je ta odločitev sprejeta med operativci, medtem ko uradno stališče poveljstvo in predsedstvo še ni podalo.
Bi si upal in na svojo odgovornost, vendar le če bi bilo res neizogibno.
Tam kjer so interventne poti, izvozi reševalnih in gasilskih vozil ipd. ,so znaki zato da se jih upošteva!
Zanimivo. Recimo, da ni druge variante kot pa to, kdo krije škodo v tem primeru? Gasilec, ki je naredil škodo na vozilu? Gre to iz zavarovanja, ki ga ima sklenjeno društvo ali nosi škodo lastnik vozila sam? Enako se lahko zgodi, če je vozilo neprimerno parkirano in ga "kresneš" z intervencijskim vozilom, ker ne moreš drugače mimo.
Kar se tiče parkiranja pred gasilskim domom bolj točno pred vrati garaže vam lahko sporočim, da je zadeva sedaj v teku in se samo še čaka odgovor iz upravne enote in datum o postavitvi table in označitev intervencijske poti. Ko bo to postavljeno bodo lahko opravičeno poklicali komunalnega redarja ali pa vozilo na silo odstranili.
Lp. Jonas
Primer: V bloku je gorelo, intervencijska pot pa zaparkirana. Gasilec je z intervencijskim avtomobilom odrgnil nepravilno parkiran avtomobil.
Vas zanimajo posledice?
Voznik gasilskega vozila je prejel plačilni nalog za nepravilni premik vozila!!!!, "oškodovani " lastnik je dobil krito škodo na vozilu iz naslova zavarovanja intervencij, sam pa je prejel le plačilni nalog za nepravilno parkiranje!!!
Kaj iz tega sledi?
Splača se, recimo, če imaš razbito prednjo luč parkirati avto na intervencijski poti in čakati da pridrvijo gasilci, ker kazen za nepravilno parkiranje je manjša od kazni az nepravilni premik vozila, kaj šele od cene nove luči (zelo črn humor)