Rad bi postal gasilec

Vse gasilske teme, ki ne spadajajo v ostale podforume.

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Lix

Rad bi postal gasilec

Odgovor Napisal/-a Lix »

Pozdravljeni.
Pred časom sem v sebi začutil veliko željo po tem da bi zaplaval v gasilske vode. Zanima me kako poteka usposabljanje za gasilca in ali se lahko vsak psihofizično sposoben član PGD tega usposabljanja udeleži. Trenutno še nisem včlanjen, vendar se bom v bližnji prihodnosti.

Hvala za vaše odgovore!
Uporabniški avatar
mali_tona
GE: Malečnik

Odg: Rad bi postal gasilec

Odgovor Napisal/-a mali_tona »

Ko boš postal član gasilskega društva te bo društvo poslalo na usposablanje. Prvo na začetni tečaj za gasilca nato na nadaljevalni tečaj za gasilca (običajno se tečaja izvedeta v roku pol leta) ko opraviš tečaj si pridobiš čin gasilca. Ko če še nisi dopolnil 18 let postaneš tudi operativni član društva, pred tem še te pošlejo na zdravniški pregled da vidijo če si sposoben opravljati naloge gasilca (pregled ni nič strašnega vsaj ta za operativca ne potem za nosilca ida maš že neke fizične teste). In tako postaneš Gasilec-operativec.

to je čisto na kratko :)
Vijolčno sveti se nebo !
Uporabniški avatar
ivotrade
GE: Gornja Radgona
Kraj: Gornja Radgona

Re: Rad bi postal gasilec

Odgovor Napisal/-a ivotrade »

Pozdravljen Lix

Pri nas gasilcih je v navadi, da se prvo predstavimo. Za začetek se lepo včlani na naš forum gasilci.org in se predstaviš z imenom in priimkom in krajem kjer živiš.
Najverjetneje bi rad postal prostovoljni gasilec - gasilec s srcem, dušo in "strganim žepom" :) .
Najprej si boš moral poiskati najbližji PGD ( Prostovoljno gasilko društvo) v svojem okolju in se s pristopno izjavo včlaniti, plačati članarino in sprejeti pravila, ki jih ima društvo opredeljeno v svojem statutu. Prostovoljno se samo včlaniš in izčlaniš, vse ostalo je resno in odgovorno delo.

Potem boš postal polnopravni član naše velike organizacije, ki ji v žargonu rečemo "gasilerija".

Ker v tvojo željo po operativnem delu v gasilstvu ne dvomim in boš pridno hodil na delovne akcije v gasilki dom, se boš kmalu udeležil osnovnega in nadaljevalnega tečaja za gasilca, da pridobiš osnovna gasilska znanja. Dobil boš delavno obleko in se kot pripravnik udeleževal intervencij. Vsekakor boš član tekmovalne ekipe in se v bodoče usposabljal s področja posameznih specialnosti in temeljnih usposabljanj do VGČ II. stopnje in naprej.

Je pa potrebno iti po vrsti in če se ti bo kje zalomilo, smo ti na razpolago preko zasebnih sporočil.

Biti gasilec ni poklic, biti gasilec je način življenja.

Dobrodošel v naših vrstah.
Zadnjič spremenil ivotrade, dne 14. Marec 2013, 15:06, skupaj popravljeno 1 krat.
IGE Magna Steyr
Uporabniški avatar
janez
dolgoprogaš
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a janez »

Tako, iz lastnih izkušenj.

Ni mi žal, da sem postal prostovoljni gasilec. Res je, da v naši družini niso vsi tega mnenja, saj sem za gasilstvo porabil (po njihovem in tudi mojem mnenju) veliko časa, morda kdaj tudi preveč. Vendar mi ni žal.

Če želiš postati prostovoljni gasilec se včlani v (če je le mogoče) v najbližje gasilsko društvo. Vendar jemlji zadevo resno. samo tako boš strokovno napredoval.

In upoštevaj kruto dejstvo: V PROSTOVOLJNEM GASILSTVU STA PROSTOVOLJNI SAMO DVE STVARI - PRISTOP IN IZSTOP - VSE OSTALO SO OBVEZNOSTI. Če boš tu upošteval, boš zadovoljen s svojim delom v gasilstvu, boš napredoval (ne le po činih ampak tudi po znanju), pridobil si boš ugled med ostalimi člani in še bi lahko našteval kaj je prijetnega v gasilstvu.

Poizkusi! (če želiš kaj več pa po ZS)

LP

Janez
Lix

Odgovor Napisal/-a Lix »

Hvala za vaše odgovore :) Imam par pomislekov povezanih s tem, da bom čez eno leto šel študirat v Ljubljano, ki ni ravno blizu kraja kjer živim; doma bom samo čez vikende. Ne vem ali naj se včlanim v lokalno PGD in sem naslednjih par let pač manj aktiven ali naj se včlanim v PGD v Ljubljani. Kakšni so vaši predlogi? Prav tako me zanima koliko časa tedensko namenite gasilstvu.
Uporabniški avatar
gubina
Kraj: LJ-okolica

Odgovor Napisal/-a gubina »

Lix napisal/-a:Hvala za vaše odgovore :) Imam par pomislekov povezanih s tem, da bom čez eno leto šel študirat v Ljubljano, ki ni ravno blizu kraja kjer živim; doma bom samo čez vikende. Ne vem ali naj se včlanim v lokalno PGD in sem naslednjih par let pač manj aktiven ali naj se včlanim v PGD v Ljubljani. Kakšni so vaši predlogi? Prav tako me zanima koliko časa tedensko namenite gasilstvu.
koliko časa namenimo gasilstvu ni ravno na mestu, ker tisti, ki smo gasilci-operativci smo pripravljeni pomagat 24-7-365.ostali občasno in po potrebi ali volji.
za časa študija v Lj.se lahko včlaniš v lokalno društvo, kako bodo gledali na tvoj omejeni čas članstva ne vem.v domačem ali tebi najbližjem društvu se tudi lahko včlaniš in pomagaš po svojih močeh.sicer boš videl, kaj in kako se bo vse odvijalo glede na študij in kasneje službe.verjetno bo lažje pridobiti članstvo v tebi bolj domačih krajih, kjer se poznate med seboj, ni pa rečeno.poskusiti velja.
di-du-di-du
vidic
GE: PGD Lesce
Kraj: Lesce

Odgovor Napisal/-a vidic »

Meni to da študiram v Ljubljani ne predstavlaj večje ovire pri gaislstvu. Res je da sem že od malih gasilec in s tem kam se včlanit nisem imel problema, sem pa že tudi predenj sem šel študirat opravil nadaljevalni tečaj. Glede dela v društvu se med vikendi, poleg obilo dela za faks, najde čas tudi za to. Ker sem čez teden v Ljubljani pa mi fantje med tem časom niso dodelili kakšne bolj pomembne funkcije. Da bi se pa včlanil v kak PGD v Ljubljani pa niti nikoli nisem razmišljal.
Odločitev kaj storiti je popolnoma tvoja, boš pa se verjetno lažje v društvo vključil v domačem kraju, kjer bolj poznaš ljudi.
jsinic
GE: Sv. Jurij v Slov. go

Odgovor Napisal/-a jsinic »

Najboljše da se včlaniš v svoje lokalno društvo, ti bo lažje, verjetno poznaš koga izmed gasilcev med prijatelji in sorodniki. In s tem na koncu pripomoreš tudi svojemu domačemu kraju (sodelovanje pri gasilskih dejavnostih). Pa glede faksa, si vsaj 3 mesece če ne več doma (počitnice, izpitna obdobja) plus vikendi pa že znese lep čas, ko si v domačem kraju.

Poglej pa si tudi to temo, ki je namenjena študentom gasilcem v Ljubljani viewtopic.php?f=3&t=9975&hilit=%C5%A1tudent+gasilec.

Glede časa namenjenega za gasilstvo pa je čist odvisno od tebe. Vse je prostovoljno, tako da nisi glede časa na nič vezan, vsekakor pa če že razmišljaš, da bi postal gasilec, da se aktivno, kolikor ti čas dopušča udejstvuješ pri gasilskih dejavnostih. Za sebe vem, da so kakšni dnevi, ko me kakšen teden ni v gasilskem domu, so pa tudi dnevi, ki so v celoti posvečeni gasilstvu (6-8 ur). Tako da neko povprečje glede časa je tu težko določit.
Uporabniški avatar
Gorilla

Re: Rad bi postal gasilec

Odgovor Napisal/-a Gorilla »

Na tvojem mestu bi se odločil in včlanil v lokalnem PGD. Ker so v našem PGD vsi obupali, sem prestopil k sosednjem PGD in sedaj delujem tam, tako da je tudi to opcija, vndar če prašaš mene, preveč komplikacije.

Lp
Lp, Luka

Kjer je problem, je tudi rešitev.
Odgovori