Gasilski in državni simboli, jih poznamo in spoštujemo?

Vse gasilske teme, ki ne spadajajo v ostale podforume.

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odg: Zanima me ...

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

Imam vprašanje, ki se bo večini (vsaj mlajši generaciji) mogoče zdela smešna, ampak sam še vedno nekaj dam na zastavo, pa čeprav pljuje po njej celo uradna politika. Spodbudilo oziroma dvignilo mi je pa pokrov, ko sem po TV gledal našo znano smučarko, ki je izjavljala, da je ponosna (in ne vem kaj še), da bo nosilka slovenske zastave na otvoritvi olimpijskih iger. Naj pustim ob strani, da bi punca raje zastopala tuje barve (zastave), ker bi tam več kapnilo, višek pa je, da je v rokah držala zastavico, ki je bila na palico pritrjena na napačnem koncu. Zato močno dvomim o poznanju njene zavesti, kaj pomeni zastavonoša, seveda pa je je tu še večja krivda medija, ki ji je takšno zastavo porinil v roke in jo snemal.

Ker imamo tudi v gasilskih vrstah probleme za našimi simboli, ki bi morali biti svetinje (državna zastava, prapor društav, GZ...)je prav, da malo razmislimo, kako vcepiti ali povrniti spoštovanje v simbole, za katere smo včasih rekli, da bi dali "i svoj život", danes pa zastava za večino predstavlja kos blaga, za katerega se nategujejo levi in desni kje je preveč in kje pramalo zvezd in če morje ni dovolj valovito, to pa je tudi vse.

Je bilo le včasih bolje, ko je bila samo ena (zvezda namreč) :evil:

Pa zavedno razmišljanje vam želim.

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
janez
dolgoprogaš
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a janez »

Janez ne sekiraj se, je pač tako!

Imamo zastavo, grb in himno. Tri državne simbole. So kakršni so(enim všeč, drugim ne), so edini, ki jih imamo, drugih nimamo. Torej jih spoštujmo! Imamo eno domovino, druge nimamo. Torej jo ljubimo! Vendar to govori star kozel, današnja mladina se požvižga na vse. Njim ni nič sveto.

Ko je nekoč nek minister za šolstvo itd napisal PRIPOROČILO ravnateljem šol, naj ob koncu šolskega leta izobesijo zastavo in zapojejo himno je bil cel halo. kaj se ima minister vtikati v to. In prav so imeli. Čemu mora minister napisati priporočilo za nekaj kar je samoumevno.

Pred kakim letom sem bil slučajno na enem ljubljanskih trgov. Tam je predsednik države odprl sejem knjige. Intonorali so tudi državno himno. Menda sem bil edini v množici, ki sem se ustavil in odkril. Mladina se je mirno zabavala naprej.

Naši športniki naših državnih simbolov ne poznajo. Ni edina omenjena smučarka, tudi druga uspešna tekačica je tekla častni krog zavita v slovensko zastavo, obrnjeno narobe (srbska), znani veslač je na televiziji v intervjuju zatrokiral, ko so ga vprašali kakšno zastavo so dvignili njemu v čast (ni znal pravilno našteti barv v slovenski zastavi).....in tako bi lahko našteval naprej.

No tudi znana pesem Janez kranjski Janez.... (oba sva Janeza) ima v tekstu "...dvignil bom zastavo, rdečo, belo, plavo " (hrvaška)...

Dva Janeza sva, ki jih to moti, pa morda še kašen Zmago, potem se pa počasi neha. Bo treba nekaj narediti.

Tudi nošenje gasilske uniforme je pač kakor se komu zljubi. Vsak po svoje, vsi drugačni. No pa da ne bom klatil v prazno. Na podelitvi priznanj uspešnim gasilskim tekmovalnim ekipam so bile lepo oblečene mladinke v novih delovnih gasilskih obleka in v lepih belih supergah. Morda se jih spomniš?

Pred dvema dnevoma se videl na Igu kandidatke za višje častnice. V delovnih gasilskih oblekah, obutev pa kar je kdo kje našel. In to bo naša višja elita.

In krog se zapre.

LP

Janez
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Nista osamljena in čeprav imam bolj švabsko ime in priimek sem zagrizen slovencelj. :D
Pred nekaj dnevi sem celo odnehal sodelovati na enem boljših slovenskih foto portalov. Vzrok, vse več fotografij se je pojavljalo z naslovom v tujem jeziku. :evil: Ko sem to omenil so me popljuvali , ne vsi ampak vseeno , prizated sem bil.

Predlagam, da v tej temi, oziroma v tem podforumo nehamo in bom odprl novo temu v Ostalo. Stvari so namreč vse bolj žalostne. Ko sem nekoč napisal da malajo znak za gasilsko kapo vse povprek , na fasade, vozila itd... so mi rekli da sem dlakocepec !
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

janez napisal/-a: No tudi znana pesem Janez kranjski Janez.... (oba sva Janeza) ima v tekstu "...dvignil bom zastavo, rdečo, belo, plavo " (hrvaška)...

Dva Janeza sva, ki jih to moti, pa morda še kašen Zmago, potem se pa počasi neha. Bo treba nekaj narediti.

Pred dvema dnevoma se videl na Igu kandidatke za višje častnice. V delovnih gasilskih oblekah, obutev pa kar je kdo kje našel. In to bo naša višja elita.

In krog se zapre.

LP

Janez
Oskar » 14. februar 2010, 14:59

Nista osamljena in čeprav imam bolj švabsko ime in priimek sem zagrizen slovencelj.
No, takoj mi je lažje. Mogoče bodo pa tudi bodoče višje častnice in častniki to prebrali, pa kakšen predavatelj, ki bi moral tovrstno temo obvezno vključiti v predavanje.

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
ssecnik

Odgovor Napisal/-a ssecnik »

Poleg dveh Janezov,Oskarja in verjetno tudi enega Zmaga (sam se tukaj še ni opredelil) poznam tudi enega Srečka,ki mu ni vseeno za to našo državo in njene simbole.Torej nas je ,izgleda,vsaj pet.
Oglašam pa se zaradi nekega,že kar malo oddaljenega dogodka,namreč sprejema Slovenije v Združene narode.Zastava,ki so jo takrat obesili je izgledala,oprostite izrazu,kot bi jo potegnili kravi iz riti.Prav sram me je bilo.
In če je tako ravnal državni vrh že na začetku naše samostojne poti,je to kar je sledilo in kar se dogaja sedaj samo nadaljevanje te sramote.
Žal,te države in njenih simbolov ne znamo ceniti,kaj vse bi dali naši predniki(in so tudi dali,tudi življenja),da bi imeli to kar imamo mi sedaj.

LP

Srečko
Uporabniški avatar
J.J.
GE: GE RTV-SLO
Kraj: Lavrica

Odgovor Napisal/-a J.J. »

No tukaj je še en Janez iz mlajše generacije, ki spoštuje naše simbole.
Uporabniški avatar
bzovc12
Kraj: Bizovik

Odgovor Napisal/-a bzovc12 »

Se strinjam z vsemi Janezi in še s kom, da dandanes veliko premalo spoštujejo/mo državne simbole. Morda so jih morali včasih preveč pa je pri Slovencih že tako da gredo potem radi v drugo skrajnost....premalo.
Če pa se ustavimo samo pri prvem omenjenem dogodku in Tini. Malo njej v bran, nositi zastavo na otovritvi OI je velika čast, dogodek pa zna spremljati kar malo treme in tu najbž res na začetku ko je še čakala v vrsti ni opazila da je nekaj narobe, lahko bi to poskrbel že sam organizator. Če sem pravilno videl posnetek pa je kmalu ko je stopila v dvorano, opazila da nekaj ni vredu in začela zavijati zastavo okoli droga, tako da bila videti bolj prava, no malo pa tudi zato da je bila krajša in je lažje plapolala z njo :)

Spoštovati moramo svojo domovino!!!!
Divje pleme na JV robu Ljubljane, vas se imenuje Bizovik / Valvasor/
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Gasilski in državni simboli, jih poznamo in spoštujemo?

Temo smo začeli v drugem foromu, ampak si zasluži samostojno debato.
Odnos do naših gasilskih sombolov je slab, do državnih prav tako.
Zastava, prapor, grb, gasilski znak , znak za kapo in vse do nogavic ko smo v uniformi , vse to je spoštovanje simbolov.
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Odg: Gasilski in državni simboli, jih poznamo in spoštujemo?

Naša državna zastava na drogu. Kako simbolična je modra barva v sredini, ki ne pusti da bi se ta beli in ta rdeči preveč približali ! (Roza)
Ko pa je na mizi in visi pokončno pa je bela na desni strani.
Priponke
300px-Slovenska_zastava.JPG
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

SEm narobe zapisal pri namizni ali pokončni. Bela je na LEVI strani
Priponke
namizna_zastavica_slo.jpg
Uporabniški avatar
M-Coki

Odgovor Napisal/-a M-Coki »

FIREFIGHTERS we are reversing new side!
Slika
Slika Slika
Uporabniški avatar
Jacksy
GE: Mozirje
Kraj: Mozirje

Odgovor Napisal/-a Jacksy »

Oskar napisal/-a:SEm narobe zapisal pri namizni ali pokončni. Bela je na LEVI strani
Slovenska zastava naj sploh ne bi bila obešena vertikalno, saj vsebuje grb. Če zastavo obesiš vertikalno, grb 'pade' kar pa simbolno pomeni kapitulacijo države (podobno kot pri šahu ob matu simbolično pade kralj) - to sem nekoč nekje prebral ;)
Videl sem pa že slovenske zastave prirejene za pokončno obešanje, narejene so bile tako
v podlagi so barve kot v navadni (bela, modra in rdeča), na vrhu pa je grb pokončno obrnjen na pol na beli, pol na modri.
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Zdaj pa vedi kaj je prav ? #-o
Priponke
zastave20ntcaf.jpg
Uporabniški avatar
M-Coki

Odgovor Napisal/-a M-Coki »

Če je zastava izobešena na drogu, morajo biti barve zastave razporejene od zgoraj navzdol po temle vrstnem redu: bela, modra, rdeča grb mora biti, gledano od spredaj, na levi strani zastave v levem zgornjem delu.
Tako piše v zakonu. Bela je torej na LEVI. :wink:
FIREFIGHTERS we are reversing new side!
Slika
Slika Slika
Uporabniški avatar
janez
dolgoprogaš
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a janez »

Obešeno, da le visi. No že to je dobro, da ne opltajo zastave po tleh.

Ne le slovenska, tudi druge zastave niso povsem OK.

Razmerje stranic zastave je različno:
Slovenija 1:2
Avstrija, Italija, Madžarska 2:3
Nemčija 3:5
Švica 1:1

Že bežen pogled kaže, da so zastave vse enakih razmerij.

Pa komu to mar, važno je da sije sonce in da zastave plapolajo.

LP

Janez
Odgovori