Don Micky napisal/-a:LP!
Kar zanimiva razprava o mladih. Meni se zdi, da je glavni vzrok njihove zadržanosti to, da na mantorje vendarle gledajo kot na neke učitelje. Kar je sicer uredu iz vidika spoštovanja in distance med generacijama. Vendar pa je v našem šolskem sistemu še vedno preveč enosmernega podajanja snovi in samo enosmernih zahtev. To pa pionirji, mladinci podzavestno prinesejo s seboj tudi na gasilske vaje. Kar nekako so naučeni, da lahko samo poslušajo in povejo samo tisto kar želi slišati učitelj.
Lep pozdrav!
No, lepo, da imate na vašem koncu še tako lepo vzgojeno mladino po šolah in, da so potem poslušni tudi pri gasilcih. Jaz se namreč ne bi rad postavljal v vlogo učitelja, saj jih današnja mladina žal ne jemlje preveč resno. To imam priliko videti pri krožku DMG v OŠ, kjer so otroci vse prej kot pridni slušatelji.
Sicer sem tole že enkrat prej komentiral, vendar je bistvo, kako se zna mentor približati mladim. Ne kot učitelj ali poveljujoči ali neki nadčovek, ampak predvsem kot prijatelj. Seveda pa ne tak prijatelj, ki ga lahko pošljejo u pm, kot to delajo med seboj. Toliko pa mislim, da že morajo in znajo razlikovati. Dejstvo je, da potem tudi ideje kar dežujejo in verjemite, da ima potem človek kar dosti dela, da se to realizira. Nekatere dejavnosti pa je potrebno prepustiti kar mladim, seveda je včasih potrebno malo nadzirati, sam sem prišel letos ob novem letu do zanimive izkušnje, da se to splača.
Mladina je namreč samostojno organizirala novoletno zabavo in to v prostoru, kjer je bila teden prej položena nova talna obloga. Seveda smo se vsi ta stari tresli, kaj bo po fešti, seveda tega nismo kazali pred mladimi. Dobil sem več namigov starejših, na zdaj bodo pa vse uničili, pa kdo bo nadziral itd. Pa sem se kar sam zadolžil, sem si dejal, kar sem zakuhal bom pa tudi požrl.
Pa sem se lepo navečerjal, pa malo pred TV posedel, malo podremal in se mi ni nič kaj dalo v gasilni dom in tudi nisem šel, kar bo pa bo. No, okrog 2. ure pridejo mladinci in pravijo, če grem zaklenit. Seveda sem šel in kar malo presenečen gledal prostor, kjer seveda ni bilo nobene škode in so ga naslednji dan sami spravili v prvotno stanje.
Bolj hudo pa je bilo seveda zunaj, no tam sem pa jaz pomagal, da sem vse škatle od petard in raket zmetal v kontejner, saj so zjutraj odvažali smeti. So mi potem mladi rekli, da so kar ene 100 jurjev v zrak pognal. Ampak žur je bil pa dober.
S takšnim načinom obnašanja so si seveda pridobili zaupanje in mislim, da ne bo več dolgo, ko bo podstrešje samo njihovo, vedeti bo le treba kaj in kako, to pa so že poizkusili.
Sicer pa mentorji, ne bodite zapeti, saj se še spomnite, ko sem pisal, da je mladim največji užitek, če mentorju zabijejo gol pri nogometu, pa če z dekleti poješ karaoke in se greš plesne vaje. No ja, mogoče sem že prestar, pa mi gre na otročje, ampak boljšega leta z mladino, kot je bil lanski, še ni bilo.
Mogoče sem malo zabluzil, ampak na to temo je res treba čimveč debate.
LP
Janez