Paramedic

Vse gasilske teme, ki ne spadajajo v ostale podforume.

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
Jack
Kraj: Radovljica

Odgovor Napisal/-a Jack »

Člani enote PP so tudi madicinski tehniki, ki so verjetno bolj usposobljeni kot bolničarji in naj bi obvladali tudi bolj zahtevne prijeme reševanja zivljen (PP zaustavitev karvavitev, umetno dihanje in masaža srca..). Prav tako bi bili lahko člani teh enot zdravniki, ki stanujejo po vseh koncih in odročnih krajih.

Mihael je napisal da pokrivajo resevalci 170 km. Pa ce resevalno vozilo vozi 30 min do bohinja, bi se aktiviralo zdravnika ali zdravstvenega tehnika, ki je doma v bohinju. Verjamem da bi prisel na kraj nesrece veliko pred resevalnim vozilom. Samo nisem preprican ce bi hoteli delati brezplačno tako kot gasilci???

prostovoljna enota paramedica (tako kot v ZDA) bi bila lahko sestavljena iz zdravnika(lahko predpisuje zdravila...), medicinskega tehnika, bolnicarja, ki bi delali prostovoljno kadar bi bili doma.

Da se čaka na reševalno vozilo 30 min, to ne gre.

L.P. jaka
Uporabniški avatar
binep
Kraj: Podnart
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a binep »

Niko je napisal:
PGD I. kategorije nimajo dovolj opreme in moštva za hude požare, da lahko tega lokalizirajo, zavarujejo kraj in še marsikaj do prihoda osrednje enote ali poklicnih gasilcev.

To kar si ti napisal seveda ne velja za vse enote I.kategorije. Veliko jih je opremljenih veliko bolj kot jim to narekuje kategorizacija, ter imajo tudi urejeno kar se tiče članstva in izobrazbe. Poznam pa društva večjih kategorij in tudi osrednjih enot, ki jim manjka še veliko operativcev po izobrazbi za določeno kategorijo ter še več opreme!!!

LP

Bine
Uporabniški avatar
pouzek
Kraj: Stara Vrhnika

kar bi moralo biti, ni

Odgovor Napisal/-a pouzek »

binep:
Verjetno vsak pozna primer, ko društvo ne izpolnjuje norme po kategorizaciji. Ali mogoče veš, kako se rešuje takšno vprašanje (npr. na področju kadrovanja) v tebi-poznanem društvu? Predvsem je tudi vprašanje deljenje finančnih sredstev (GZ).

Posledica neizpolnjevanja pogojev je pač to, da mora določeno delo opraviti nekdo drug, oz. pomožna ekipa. :o

NA POMOČ!!!
Uporabniški avatar
binep
Kraj: Podnart
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a binep »

Rešuje se tako da pošlješ ljudi na izobraževanje: Seveda če imaš dovolj članstva to je pa na žalost pogoj!!!
Problem se bolj pojavlja v višje kategoriziranih enotah ker morajo zagotavljati kar veliko število operativcev, pri 1. kategoriji je pa to lažje saj se 15 operativcev da kr lepo izobraziti in delati z njim.
Uporabniški avatar
pouzek

Ja, saj ravno v društvih IV. kategorije se pojavi problem številčnosti članov - operativcev. Ali je povsod tako, da zaradi tega sosednja društva pri izvozih podprejo društvo IV.kat.?

NA POMOČ!!!
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

pouzek
A ti Fink ni povedu,da je imel vaš Mercedes 510B totalko!Dobili ste mačka v žaklju.
Firechief

Odgovor Napisal/-a Firechief »

Zdaj je pa zadosti " vi gosti ", če mislite samo zajebavat se prosim odstranite iz foruma, kajti forum temu ni namenjen ampak je namenjen, da se kaj naučimo in sodelujemo med sabo.
Če že ne nočete pomagati, da bi bilo vsem državljanom bolje raje pustite zadevo pri miru namesto, da nagajat!
Taki ste, kot otroci - zdej ste nabolj proti spremembam, ko se bodo pa enkrat zadeva spremenila, se boste po prsih tepli in upili, da ste bili vi tisti, ki ste zadeve spremenili ( majski hrošči )!!!!!
PARAMEDIC

Odgovor Napisal/-a PARAMEDIC »

Že ene dvakrat sem slišal pripombe čez vozilo PGD STV (MB 501B).
Glede izjave o totalki, mislim da gost ni izvedenec na tem področju. Skoraj vsako vozilo te kategorije pa je še imelo večje ali manjše bližnje srečanje. A če gre za totalko, se vozilo uniči, sicer pa kvalitetno popravi. In STV so dobili vozilo CELO!!
Kako so ga pa opremili in nadgradili ter obnovili - si pa pojdite pogledat, ker se splača. V PGD Radovljica( sem tudi član PGD in ne le PRD) razmišljamo o nabavi podobnega novega vozila, a so se nam ob predstavitvi njihovega, ki je sicer starejši, a dodelan in obnovljen v nulo, pošteno cedile sline. Fantje so zelo prijazni in ga bodo z veseljem pokazali vsakomur, ki bo reskiral par litrov goriva in se odpeljal do njih.
Niko
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Očitno res ne veste,da vam je dal totalko.Če ne pa pokliči Finka,pa ga malo povprašaj.Je pa več vrst totalk,med drugim tudi ekonomska.A ste zdaj jezni k ste resnico zvedeli.Fantje-malo denarja,malo muzike.
Uporabniški avatar
pouzek

Peter:
Verjetno že rožljaš s ključi ... :cry: Ampak, potreben bo kratek odgovor.

Gost:
O "malo denarja" mi je znano. Znano mi je tudi v kakšnem stanju je bil avto, ko je bil kupljen. Ni panike. Avto imamo že skoraj dve leti in deluje BP. Sploh pa vozilo ni poglavitnega pomena. Pomembnejša je opremljenost, usposobljenost in kader, na kar smo dosti bolj ponosni, kot pa na "muziko".
Vsak se trudi po svojih močeh biti ljudem v stiski v pomoč. Štosi na ta račun nimajo teže. Če pa koga zanima, kakšna totalka je bila, pa naj pokliče g. Finka (direktor RP Ljubljana).

Pa brez zamere.

NA POMOČ!!!
GČ Roman PUST
PARAMEDIC

Glede malo muzike pa tako. Sam sem skupaj s kolegi iz društva in PGD zelo dobro pregledal in videl vozilo na delu, pa lahko rečem, da je veliko muzike. Oprema pa je taka, da se je ne bi sramovali niti poklicni. Tudi če je bilo vozilo poškodovano, je škoda popolnoma sanirana in vozilo nima hibe. LP.
PGD STV pa obveščam, da bomo z delavnicami PP pričeli 25.januarja, v soboto ob 10.00 v PGD Radovljica. Če imete čas za kakšno kavo, pa pridite na utekanje vozila.
Niko
erik

DOBRA ZADEVA

Odgovor Napisal/-a erik »

Vsi ki kritizirate avto od PGD STV...to vam povem..sam delam v službi nujne medicinske pomoči in to kar sem videl, kako je avto tehnično opremljen "kap dol"; tudi če je bil totalka ni važno, samo, da pripelje ekipo z opremo na kraj nesreče - sem imel primer, ko je na nujni vožnji nov avto zatajil. Tudi ekipam NMP pride prav da imajo takšno podporo opreme na samem kraju. Toliko o tem. Sem pa videl, da imajo v tem avtu po novem tudi avtomatski defibrilator. Zanima me, če to kdo bere od PGD STV naj mi pojasni, kdo bo pri vas ta defibrilator uporabljal??
PARAMEDIC

zdravo Erik.

Iz tvoje registracije sicer ni razbrati, v kateri NMP delaš, me pa zelo veseli, da je končno tudi z vaše strani pozitiven odziv, vsaj na forumu. V praksi baje okoli Ljubljane in po Mariboru tudi že stvar deluje.
Glede defibrilatorja STV pa kolikor sam vem, imajo zaenkrat le nalepko na strani vozila, v vozilu pa bo nameščen takoj, ko bo zadeva zakonsko urejena. več bodo pa povedali sami. L.P.
Niko
Uporabniški avatar
metodg
GE: PGD Brezje na Gor.
Kraj: Brezje na Gorenjskem
Kontakt:

PARAMEDICI V AMERIKI

Odgovor Napisal/-a metodg »

Prosil sem kolega gasilca iz UHFD iz Amerike (Cleveland, OHIO), da mi malo razloži njihove tako imenovane PARAMEDICE.
Vsaka država v Ameriki ima svoj zakon in pravilnik glede PARAMEDICOV. Zakon in pravilnik opredeljujeta, kaj lahko PARAMEDICI delajo in kakšno izboraževanje imajo.
Imajo dve vrsti PARAMEDICOV:
1. Basic Life Support - Osnovna prva pomoč. Tečaj traja 120 ur v učilnici, potem pa še praktično delo, ki zajema opazovanje vitalnih življenjskih znakov in oživljanje.
2. Advanced Life Support - Nujna medicinska pomoč. Tečaj traja od 700-920 ur v učilnici. Vse skupaj traja približno eno leto. Ti PARAMEDICI med drugim lahko dajejo zdravila intravenozno (z injekcijo), nadzorujejo delovanje srca in upravljajo z defibrilatorjem.
Delujejo pod nadzorom in navodili EMS doktorja (Urgentnega zdravnika), imajo povezavo z urgenco v bolnišnici, ki jim lahko daje nasvete. Vsi skupaj pa delajo pod medicinsko kontrolo, ki jo običajno izvaja zdravnik lokalne bolnišnice.

Gasilci PARAMEDICI se odzivajo tako na požare kot na medicinske klice. V UHFD imajo običajno samo dajanje navadne prve pomoči. Imajo pa več klicev za prvo pomoč kot pa klicev na požare.

V Ameriki nimajo NMP, zato njihovo delo opravljajo PARAMEDICI. So pa prebivalci narejeni zelo na easy.
Primer: V UHFD (University Hights Fire Departement) so dobili klic za prvo pomoč. Fantje so z največjo naglico izvozili na kraj, kjer pa jih je v miru čakal starejši moški s potovalko v roki in jim rekel, naj ga peljejo v bolnico... :lol: Dobr a ne!!???

Upam, da so stvari sedaj malo bolj jasne.

Metod G.
Bomo zmogli??? BOMO JA!!!! ... je rekel mojster MIHA.
Uporabniški avatar
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org
Kraj: smokuč

Odgovor Napisal/-a Milan Dubravac »

Ja vidite tudi američani imajo podobne programe kot mi, samo da je to kar imamo mi v dnevih pri njih v tednih!!
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
Odgovori