Zamrznjeni nadzemni hidranti

Vse gasilske teme, ki ne spadajajo v ostale podforume.

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Zamrznjeni nadzemni hidranti

Odgovor Napisal/-a Peter »

Mraz enim prinaša veselje, drugim pa skrb. Marsikje gasilci poskrbijo za mladino in jim naredijo kakšno drsališče. Letos smo hoteli to narediti tudi pri nas na igrišču za šolo. Nabrali smo potrebno opremo in šli do najbližjega hidranta. V okolici igrišča so kar trije. Vse v najlepšem redu, dokler ni bilo treba odpreti vode. Hidrant se je zelo težko odpiral in se na žalost ni odprl. Ni problema saj sta bila še dva. Ista pesem. Kaj bi bilo, če bi gorela šola?

Zanima me kakšne so vaše izkušnje z nadzemnimi hidranti pozimi. Za podzemne tako ali tako vemo, da so vedno pod največjim kupom snega.
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

NH

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Z nadzemnimi hidranti imam kar nekaj izkušenj saj je pregled le teh v mojem delokrogu. NH imajo kar nekaj prednosti pred PH. Je pa res, da je še kar veliko ljudi, ki ne poznajo delovanja in uporabe NH. Tako sem v nekem podjetju naletel na NH , ki je bil na debelo obvit z izolacijo to pa z namenom , da pozimi ne bo zamrznil. :?: Največ lahko naredi za brezhibno delovanje v vseh vremenskih pogojih izvajalec pri postavitvi hidranta. Tu je pomembna zadostna količina gramoza , ki deluje po uporabi hidranta kot ponikalnica za vodo , ki izteče iz NH. Če dobro deluje izpustni ventil pri NH, ki se nahaja v zemlji oziroma v gramozu potem bojazni za zamrznitev ni. Pred kratkim sem sodeloval na požaru , kjer smo polnili vozila iz NH. Po gašenju sem rutinsko pogledal v NH in takoj opazil da iz njega ni iztekla voda. Ker vem kako dolgo potrebuje komunala za takšno popravilo sem izvlekel vodo iz NH z pomočjo kosa plastične cevi za zalivanje vrta :idea: Pozneje sem opazoval izvajalca del pri popravilu omenjenega NH. Pripravili so si priključek na slepo B spojko in s pomočjo vedrovke tlačili vodo v hidrant in tako očistili izpustni ventil v zemlji. Ta način seveda ne uspe vedno je pa najhitrejši.
In še nasvet. Nikoli takoj po uporabi NH ne namestite nanj slepe spojke, ampak počakajte da iz njega izteče voda. Z dobrim tesnenjem slepe spojke naredimo določen vakum v NH.

Peter- če bi gorela šola bi pa nadrsali !!(ponavadi kar gasilci :D )
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Re: NH

Odgovor Napisal/-a Peter »

Oskar napisal/-a: In še nasvet. Nikoli takoj po uporabi NH ne namestite nanj slepe spojke, ampak počakajte da iz njega izteče voda. Z dobrim tesnenjem slepe spojke naredimo določen vakum v NH.
Res je. Da ugotovimo, da voda res izteka pa spet uporabimo vakum. Na spojko damo roko in če voda odteka lahko čutimo vakum, ki vleče dlan noter.
Odgovori