Jaz se zarad podobnih zadev, ki nam zbijajo ugled, vedno "bunim". ... Zato pa sem v društvu "tatečen", haha!
No, osebno se res bojim, da bo stvar veliko lažje škodovala kot pa koristila. Razen, če se zgodi čudež, in bo tokrat vse čisto drugače kot pri dosedanjih resničnostnih šovih.
Sem pa razmišljal: Ne čudi me dejstvo, da so se tega spomnili pri nas, in ne kje v tujini. Znano je namreč, da tako širokega sistema prostovoljnega gasilstva ne najdeš skoraj nikjer drugje.
PGD Gasilec napisal/-a:V tem trenutku je to začetek konca slovenskega gasilstva. Ne mislim v smilsu kot opravljanja javne gasilske službe in našega poslanstva, temveč v zaupanju naših državljanov. Moramo se zavedati, da smo slovenski gasilci v javnosti na prvem mestu po zaupanju naših državljanov. Se zavedamo, na prvem mestu? Če si enkrat na prvem mestu, napredovati ne moreš več, lahko samo zadržiš takšno uvrstitev, ali pa jo zelo hitro tudi izgubiš. Menim, da je naše poslanstvo pomoč človeku ob nesreči, ne pa snemanje resničnostnih šovov. V društvu imamo člana ki sta kmetovalec in gostinec. Kot sta povedala, POP TV niti približno ni pravilno in objektivno prikazal poslanstva kmeta v oddaji Kmetija in niti približno gostinca v oddaji Gostilna išče šefa. Menite da bo objektivno prikazal poslanstvo gasilca? Sam nisem prepričan v to, menim da bo šlo tukaj izključno za gledanost oddaje ter prikazovanje šova, poudarjam šova in ne našega poslanstva. V odddaji Slovenija ima talent je bila že reklama za zbiranje prijav prostovoljnih gasilcev, v kateri je zadevo predstavil Jure Dolinar. Škoda mi je Jureta da se je za tistih par € spustil na nivo, ki ga od njega niti slučajno nisem pričakoval. Komerciala in finance sta zopet prekosila stroko. Kot se dobil neuradno informacijo, se je do oddaje že opredelila tudi Gasilska zveza Slovenije in nihče od regijskih predstavnikov na seji GZS ni podprl tega šova, nihče, menda se je mnenju GZS-ja pridružil tudi g. Darko But, generalni direktor URSZR. Karavana gre dalje, ne glede na posledice ki jih bomo občutili vsi gasilci.
Zapis je moje osebno mnenje in mnenje našega društva oziroma članov vodstva društva, saj smo po objavi reklame o tej temi preko vikenda že tudi med seboj javno govorili. S strani naših članov prijav na tak šov ne bo. Želim si, da se nam pridružite tudi ostali, z veseljem pa bomo tudi v bodoče še opravljali naše pravo poslanstvo - pomoč državljanom ob kakršnikoli nesreči. Z gasilskim pozdravom, NA POMOČ!
Vsak naj si tole prebere še enkrat (lahko tudi večkrat), da bo čim bolj jasno, kaj želi komercialka. Zaslužiti. Zaslužiti na račun prostovoljnih gasilcev, ki uživajo najvišjo stopnjo zaupanja občanov, prisluženega z garanjem na terenu. Kakšen vtis si bodo občani ustvarili ob gledanju režiranega šova je pa lahko že druga zgodba. Žal je GZS že zamudila vlak, bojim se namreč, da teh 14 gasilcev ne bo tako težko najti, saj bi marsikdo naredil vse za 5 minut "slave".
Še moje mnenje, zadeva mi ne diši kaj preveč. Prostovoljni gasilci smo le neprofitna organizacija, pomagamo ljudem v stiski. Kar je pa najpomembneje, vse to počnemo zato, ker radi pomagamo!
V kolikor bo oddaja izvedena, upam, da bomo gasilci gledalcem prikazani v najboljši možni luči. Nastopajoči pa nas naj zastopajo kar se da vredu!
Tisto denarno nagrado pa naj raje namenijo društu od koder prihaja zmagovalec izključno za nakup nove opreme, ki jo še kako potrebujemo!
Bil sem prisoten na seji UO in poveljstva GZS in informacije, da smo bili vsi proti so točne. Obvestil sem že gasilske zveze na Gorenjskem in do sedaj so čisto vsi odzivi, da je naša odločitev glede nepodpore tem komercialnim poskusom popolnoma pravilna! Bravo gorenjski gasilci!!!
lp
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
Sam osebno ne spremljam resničnostnih šovov, ker so mi ti šovi nategovanje in poneumljanje gledalcev. Sem pa prepričan, da ne bo dvignil ugleda gasilstvu, kvečjemu nasprotno. Po drugi strani pa me kot predsednika društva, kjer bi lahko potencialno snemali ta šov pritegne korist, ki bi jo imelo društvo od uporabe doma za namen snemanja šova. Kot pravi gasilec, se zavedam, da se z ugledom gasilca ne gre igrati in že samo s tega vidika ne vidim možnosti, da bi se to dogajalo v našem društvu in bom vsekakor nasprotoval, da se kakšen od naših gasilcev prijavi na šov. Zna pa kje prevladati vidik denarja, prepoznavnosti, interesov posameznikov. Pomembno vlogo mora pri tem odigrati GZS z jasnim stališčem in usmeritvami do gasilcev in društev, s svojim vplivom pa poizkušati preprečiti izpeljavo tega šova. Če že to ne, pa vsaj doseč neko moč odločanja pri oblikovanju vsebine tega šova.
Tudi jaz nisem privrženec resničnostnih šovov. Še manj pa me veseli dejstvo, da so se s tovrstno "kozlarijo" spravili nad prostovoljne gasilce.
Mislim in sem prepričan, da imamo slovenski gasilci (prostovoljni in poklicni) vsakodnevno dovolj resničnega in resničnostnega "showa" na raznoraznih intervencijah, da bi zdaj potrebovali še TV varianto.
Sem proti sodelovanju v tem "projektu" v kakršnikoli obliki!Sploh glede na to, da smo si "ime" ustvarjali predolgo in pretrdo, da bi ga sedaj izgubili na hitro in na račun nekih TV hiš.
Z veseljem pričakujem jasen, odločen in hiter odziv naše krovne organizacije.
LP iz Celja Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)
100 % sem proti temu šovu, že ob napovedi so mi šli lasje pokonci (kar jih je še ostalo)...
Se popolnoma strinjam z PGD gasilcem, da si lahko po mili volji na tak način v GBL izbirajo svoj bodoči gasilski kader in si na tak način dvigujejo svoj rejting...
Kakršnokoli izrabljanje gasilcev v privatne namene se mi zdi nedopustno. Pa naj si bo to rojstni dan Radia Gorenc, ki sedaj kar že misli, da smo dolžni pri tem sodelovati z gasilsko mladino (upam, da je to bilo letos zadnjič in da bo GZS tudi do tega sprejela odklonilno stališče). Ko je par let nazaj taisti radio poklical po telefonu predsednika GZ MOK za intervju ob, mislim da, mesecu požarne varnosti, je potem na zvezo tudi poslal račun za 150 EUR !!!!!!! Razlog: Oglaševanje gasilske zveze !!!! Kdo se iz koga norca dela?
Enakega mnenja sem tudi ob raznih "najtežjih 2 minutah za gasilce" in naslovih, kako prostovoljni gasilec užene v kozji rog poklicne, ki ga reklamira določeno PGD iz Gorenjske... Sem prostovoljni in poklicni gasilec in moji najtežji "dve minuti", ki pa ne trajajo samo dve minuti so takrat, ko greš na intervencijo, pa ne moreš pomagat več, pa naj si bodo to prometne nesreče, požari ali karkoli drugega...
Poveljniki in predsedniki PGD v Notranjski regiji smo ravnokar dobili obvestilo oziroma uradno stališče GZS preko svojega regijskega poveljnika, ki se glasi: Dne 19.12.2014 je bila skupna seja Upravnega odbora in Poveljstva GZS. Ena od zadnjih točk seje je bila tudi napoved resničnostnega šova POP TV z naslovom Gasilci-enota 14. Informirani smo bili o pogojih za pristop k oddaji in tudi konceptu oddaje. Z veliko večino sta Upravni odbor in Poveljstvo ZAVRNILA vsako sodelovanje GZS pri ustvarjanju oddaje. Smatramo, da resničnostni šov, kjer se bo kandidate tudi izločalo, ne odraža dejanskih vrednost, ki jih zastopamo PROSTOVOLJNI GASILCI. Seveda nikomur ne moremo preprečiti, da se po lastni svobodni volji odloči za sodelovanje v oddaji. Zavedati pa se mora, da bo predstavljal vse prostovoljne gasilce in je skladno s pravili gasilske službe in posebnimi pravili gasilske službe dolžan varovati ugled gasilske organizacije. Vsak, ki ga mika sodelovanje na oddaji naj pri sebi temeljito premisli v kaj se spušča in ali so cilji oddaje zares enaki ciljem, ki jih gasilska organizacija poizkuša izpolnjevati.
Se pa strinjam z vsemi predhodniki, ki so proti taki obliki "reklamiranja" slovenskih gasilcev!
Ne ustraši se izzivov, saj so izzivi izbrali tebe. Bolj kot je izziv videti meglen, negotov, skrivnosten,vrednejši je. (Tomaž Humar)
Zelo pohvalno dejanje GZS na to oslarijo,mogoče res ne morejo nikogar prisiliti,da se ne sme udeležiti te oddaje,kaj pa na to
pravijo župani? A je mogoče,kdo od prijavljenih gasilcev ali pa njihov poveljnik ali pa predsednik obvestil župana,saj nas občine financirajo(večinoma)kupujejo gasilsko zaščitno in reševalno opremo.Jaz osebno mislim,da take zadeve verjetno ni v pogodbi o delovanju JGS v občini, in pa kdo bo kril poškodbe na zaščitni opremi in bognedaj poškodbe gasilcev??
Za časa snemanja šova bi se morala gasilska enota začasno preseliti na drugo lokacijo, kjer pa nikakor ne more biti kot v gasilskem domu. Že z operativne pripravljenosti enote bi bilo to po mojem mnenju nesprejemljivo
.
Vedno se, kadar je prilika, tako posamezniki kot društva trudimo izboljšati ugled gasilca v družbi. Da ne bi bili v očeh ljudi samo tisti pijanci, ki vsako leto priredimo zgolj tisto vaško veselico. Potem pa se vsake toliko časa najde kdo iz naših vrst, ki ta trud izniči. Spomnimo se gasilca v hiši Big brotherja, številni gasilci v raznih glasbenih spotih, naš predstavnik pri lanskem Slovenija ima talent in ogromno je še takih, ki se javno delajo norca sami iz sebe in gasilskega dela.
Kako lahko sploh potem pričakujemo, da nas bodo ljudje spoštovali, če se še sami ne?
Najboljšega gasilca ni mogoče najti med prostovoljnimi vrstami, ter prav tako ne v gasilski brigadi v Ljubljani, Mariboru ali kje drugje. Najboljšega gasilca ni, ker samo po sebi en gasilec ni nič. Vedno smo le del neke celote, kjer vsak posameznik pripomore h končnemu skupnemu uspehu. In tega uspeha se ne da ovrednotit, primerjat ter ocenjevat, tako kot bodo to sedaj delali v tem resničnostnem šovu. To je samo razvrednotenje in žaljenje nas in našega dela.
Tisti, ki se zaveda kaj pomeni biti gasilec, se v to oddajo ne bo prijavil.
Ampak verjamem, da se bo kot vsi dobro vemo, našlo več kot dovolj gasilskih fanatikov, ki celo leto čakajo na tisto intervencijo in ko potem pride se lahko na veliko hvalijo in razlagajo, kako pogumni so bili, ter napihujejo kakšno tragedijo so preprečili. Sedaj pa so presrečni, da bodo to hrabrost mogoče lahko še pokazali pred širšim občinstvom in ne samo v lokalni gostilni.
Ne rabimo tega. Pravi resničnostni šov imamo gasilci vsak dan na terenu.
Lp
Marko Bezjak
PGD Stojnci
Poklicna gasilska enota Maribor
Zadnjič spremenil M.Bezjak, dne 23. December 2014, 15:34, skupaj popravljeno 1 krat.