Odnos med prostovoljnimi in poklicnimi gasilci

Vse gasilske teme, ki ne spadajajo v ostale podforume.

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Dali

Odnos med prostovoljnimi in poklicnimi gasilci

Odgovor Napisal/-a Dali »

Zdravo!
Med prebiranjem raznih tem na forumu sem opazila, da imajo prostovoljci prav poseben odnos do poklicnih gasilcev (npr. kaj v smislu: zakaj so na intervencijo prišli poklicni, če je že itak prisotnoh dovolj prostovoljcev...). V glavnem, dobila sem občutek, da ste na trenutke rahlo nastrojeni drug proti drugemu; na enem polu prostovoljna gasilska društva in na drugem polu poklicne enote; ampak to je zgolj moj občutek :!: ob prebiranju nekaterih postov (npr. v temi o požaru v skladišču Niko Transport v Komendi). Se motim?

Vem, da bo kdo rekel: Ko gremo na pomoč, ni važno ali smo prostovoljci ali poklicni...ampak nisem si mogla kaj, da ne bi opazila trenj...

Moj namen nikakor ni sprožati kakšnih sporov ali kaj podobnega. :)
Zanima pa me, kakšno je vaše mnenje oz. odnos do kolegov - torej, prostovoljcev do poklicnih gasilcev (in tudi obratno).
Kako se počutite prostovoljci, ko "vaš ogenj", kot se je nekje nekdo izrazil, pridejo gasit poklicni gasilci? :^o ? :wink:
Se vam zdi, da ste na intervenciji v enakovrednem položaju, kot poklicni gasilci, ali imate mogoče kdaj občutek, da na vas gledajo z viška?
Pa poklicni gasilci, vaše mnenje o prostovoljcih?

Še to: kdo je potem vodja intervencije, ko so na prizorišču prostovoljni in poklicni gasilci hkrati?

Lep pozdrav vsem!! :wink:
Uporabniški avatar
Tona
Kraj: BREZJE-MB

Odg: Odnos med prostovoljnimi in poklicnimi gasilci

Odgovor Napisal/-a Tona »

O tej tematiki je bilo že dosti napisano in zmeraj je prišlo do različnih mnenj in včasih tudi do kreganja . Jaz lahko napišem za naše društvo , ki sodeluje z JZZPR Maribor . Moram rečt , da je sodelovanje z poklicnimi kolegi zelo dobro , da na intervencijah sodelujemo z roko v roki in da nimamo občutka , da bi na nas gledali kot na neke "vozeke" ki so pač tam . Bili so časi ko temu ni bilo tako , ampak to je zgodovina ki se je končala z zamenjavo generacij , predvsem pri nas v našem društvu . Kar se tiče tega "naš ogenj" , oboji smo tu da pomagamo , pa tudi če je ogenj od Svetega Petra .
V Mariboru je vodja intervencije takrat ko smo skupaj vodnik poklicnih gasilcev , kar je glede na izkušnje tudi prav .
Največja tema v življenju je nevednost in žal tudi neumnost .
Uporabniški avatar
hec

Odgovor Napisal/-a hec »

Na kraju intervencije status ni pomemben, važno je kaj znaš in koliko si usposobljen!
Uporabniški avatar
MICKA
Kraj: Slovenski Javornik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MICKA »

Že dolga leta smo gasilci na Jesenicah tako poklicni kot prostovoljci z medsebojnim odnosom vzor vsem v Sloveniji.
Pred časom so obe strani nista razumeli, po menjavi generacij pa smo mladi ki smo prišli med poklicne zadevo pričeli spreminjati na bolje.
Sodelovanje kot je sedaj je lahko za vzor ostalim daleč naokoli. Res se je začelo premikati na bolje tudi po ostalih enotah vendar ne povsod.

Zadeva "naš ogenj" pri nas ne obstaja, saj je naš (beri moj) ogenj doma v peči, tja kamor pa hitimo na pomoč pa je ogenj nekoga drugega.

Glede vodenja intervenije ni nikakršnih problemov.

Stanje je podobno kot v Mariboru.

Dali
Res ponekod obstajajo nasprotovanja med enimi in drugimi gasilci.
Nekdaj sem upam da je tega bolj malo, pa sem se motil. Ko hodim po Sloveniji opažam da je tega kar veliko, kar pa je zaskrbljujoče.
K takšnemu stanju pripomore tudi vodstvo GZS.

Še bi lahko, pa ne bom...
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Uporabniški avatar
Đuro
GE: Hoče
Kraj: Hoče
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Đuro »

Samo en komentar, hvala bogu, da jih imamo tak blizu - JZZPR Maribor. Tovariši, hvala. To je to.
PGD Hoče - since 1888
http://www.gasilci-hoce.si/
Luka19

Odgovor Napisal/-a Luka19 »

Dali napisal/-a:Zdravo!
V glavnem, dobila sem občutek, da ste na trenutke rahlo nastrojeni drug proti drugemu; na enem polu prostovoljna gasilska društva in na drugem polu poklicne enote; ampak to je zgolj moj občutek :!: ob prebiranju nekaterih postov (npr. v temi o požaru v skladišču Niko Transport v Komendi). Se motim?
Z navedkom tega primera se motiš. Prostovoljni gasilci, ki so tam gasili praviloma nimajo opravka s poklicnimi (pravim praviloma, razen v izjemnih situacijah - kot so poimenovali ta požar "desetletni"), ker vse ostale intervencije (99,999%) rešijo samo prostovoljci. Pri tej intervenciji je bilo sodelovanje z GBL in JZ GRS v redu, mediji pa so umetno zrežirali zgodbo in jo napihnili zakaj ni bila poklicana poklicna enota iz Domžal.
Uporabniški avatar
rfireman
Kraj: PGD Velenje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a rfireman »

In zakaj niso poklicali CPV Domžale? Mogoče kdo ve?
"For who so ever shall call upon the name of the Lord,shall be saved"
Uporabniški avatar
mundat
GE: Gornja Radgona
Kraj: PGD Gor. Radgona

Odgovor Napisal/-a mundat »

rfireman napisal/-a:In zakaj niso poklicali CPV Domžale? Mogoče kdo ve?
To je že druga tema, ki je že odprta :D

Glede sodelovanja med nami prostovoljci in poklicnimi prihaja samo na intervencijah v prometnih nesrečah in nevarnih snoveh, saj mamo za določen del dvojno nastopanja. Tukaj lahko povem, da je odnos JZZPR MB in med nami PGD Gornja Radgona na zelo visokem nivoju, saj eni drugega zelo spoštujemo
in se zavedamo, da na sami intervenciji ni časa za zajebavanje ali prerekanje. Oboji se lahko en od drugega kaj naučimo.

Tukaj bi se rad zahvalil JZZPR za vso korektno sodelovanje v tekočem letu in prepričan sem, da bo tudi tako v prihajajočem letu.
Vsem ostalim gasilkam in gasilcem po SLO pa želim lepo praznovanje in čimveč varnosti na intervencijah, ter osebne sreče v prihajajočem letu.
PGD Gornja Radgona IV. kategorija
Gasilska enota širšega pomena
predsednik društva
Odgovori