Del denarja tudi za gasilce ?

Vse gasilske teme, ki ne spadajajo v ostale podforume.

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
Indijanec
Kraj: Petišovci

Odgovor Napisal/-a Indijanec »

Pero napisal/-a:kolikor jaz vem je to ze na letosnjih obrazcih ?
Sploh pa je bilo danes po 24h (CELO! in specificno so bili navedeni gasilci kot mozno nakazilo), tako da dvomim da je to za naslednje leto.
Ja sem pogledal objavo vlade, katero je pripopal Peter, v kateri piše (saj pomojem), da je tisti 0,5% namenjeno šele v letošnjem letu. Tisti, ki bodo že v letošnjih napovedih zapisali upravičenca za tiste %, bodo leti do 15 v mesecu dobili izplačan sorazmerni delež, obračun se bo pa izvedel pri dohodninski napovedi, ki jo bomo podali 2008. To je isto kot olajšave za vzdrževane družinske člane. Če jih prijaviš na začetku leta, ti je odmera v tekočem nesecu, s tem posledično tudi večja plača, če pa jo uveljaviš pri napovedi, pa dobiš znesek vrnjen pri obračunu.
Po mojem, če letos ne uspemo, ne bomo veliko zamudili. RAZEN, ČE NAS DRUGI NE PREHITIJO :lol:

LP
Uporabniški avatar
binep
Kraj: Podnart
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a binep »

Zahtevo za namenitev dela dohodnine se lahko vpiše že v letošnjem obrazcu za dohodnino. Nakazila organizacijam ki delujejo v javnem interesu pa se bodo začele izplačevati v letu 2008. Po informacijah ki sem jih dobil na DURS-u bomo vsak mesec do 15. dne dobili nakazana sredstva ki nam jih bodo namenili občani. Teh 0,5 % bo odšteto od akontacije dohodnine ki jo plačujemo pri osebnih dohodkih, tukaj pa niso všteti prispevki za socilalno varstvo itd... Konkretno sem izračunal po mojem osebnem dohodku, da bi npr. 200 darovalcev ki bi vpisali 0,5 % za društvo pomenilo okoli 350.000 do 400.000 sit.
Kar se pa tiče prezentacije pa je veliko odvisno od vsakega posameznega društva. Pisanje da je letos prepozno je podlo. Še celo malo prezgodaj je. Dohodnina se letos oddaja do konca aprila 2007! V našem društvu smo za vsa gospodinjstva pripravili dopis in s primerom prikazali kaj naj naredijo pri svoji dohodnini če hočejo da del denarja iz državnega proračuna preusmerijo na lokalni nivo. Krajani pa bodo naš dopis prejeli po pošti. Ne rabite nobenih znamk in kuvert, samo nakopirajte ustrezno število kopij in poštar bo poleg redne pošte raznosil še vaše obvestilo. Res je da to stane nekaj Eurov, je pa bistveno zanemarljivo proti tistemu kar lahko pridobite.
Ideja da bi krajane obveščali ob nošenju koledarjev je pa čisto mimo...od koledarjev pa do konca meseca aprila minejo štirje meseci, mogoče še celo več. Ne verjamem da bo kdorkoli toliko časa imel v glavi da mora proti koncu aprila napisati še to kar so ga ovestili decembra. Ravno pravšnji trenutek se mi zdi ta ali naslednji teden.

Imamo pa malo sreče. Po seznamu ki sem ga danes pregledoval ni raznih športnih društev itd, ki delujejo v naših krajih. Razen večja mesta. Konkretno na našem teritoriju imamo le gasilci pravico do tega dela dohodnine, razen še območnega združenja rdečega križa Radovljica, ki pa nima sedeža v našem kraju, tako da računam da bi se dalo dobiti nekaj finančnih sredstev.

Pa ne čakajte preveč. Za naslednje leto je predvideno da dohodninske napovedi ne bomo več oddajali, tako da ne računajte da boste v naslednjem letu pridobili krajane na to da bi vam karkoli pri tem pomagali. Ne verjamem da bo kdo od krajanov šel drugo leto na DURS in zahteval da se pri njem del dohodnine preusmeri. Najlažje je to storiti v letošnjem letu ko še doma napišejo dohodninsko napoved.

lp

Bine
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

V pripravi je že sprememba uredbe, kjer so nekatera gasilska društva črtana, dodano pa je tudi večje število raznih športnih društev.

http://www2.gov.si/upv/vladnagradiva-04 ... lnitev.doc
Uporabniški avatar
binep
Kraj: Podnart
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a binep »

No da smo bili gasilci že marsikje prikrajšani, me ne bo čudilo, če bo tudi v tem primeru vse skupaj padlo v vodo.
Kdor si je dobro prebral Uredbo lahko v drugem odstavku 4. člena opazi omenjen stavek:
Davčni organ nakaže donacijo posameznemu upravičencu, če je znesek njemu namenjene donacije, ugotovljen v skladu s prejšnjim odstavkom, višji kot en euro.

Tale člen si posamezniki razlagajo takole:

1. Društvo bo dobilo donacijo, če bo imel POSAMEZNIK MESEČNO teh 0,5% od akontacije dohodnine znesek višji kot en euro. V tem primeru mora imeti darovalec mesečni bruto dohodek cca 400.000 SIT da bi teh 0,5% presegal en euro.

2. Društvo bo dobilo donacijo, če bodo VSI ki bodo podarili teh 0,5% mesečno v določeno društvo, skupaj presegli znesek donacije en euro.

3. Društvo bo dobilo donacijo, če bo 0,5% LETNE akontacije pri POSAMEZNIKU znašalo več kot en euro.

Torej če na kratko pogledamo, je prvi opisani primer za nas praktično "nateg" saj ni veliko krajanov oziroma fizičnih oseb ki ima mesečni dohodek višji kot 400.000 SIT bruto. V primeru da pa bo pravilna razlaga tista ki se nahajata tukaj pod drugo in tretjo točko, pa mislim da bi sigurno presegli mejo en euro. Zadeva se že preverja na DURS-u in po prvih infomracijah oni ne dejajo razlago členov, lahko podajo le SVOJE mnenje ki je neuradno. Za točno razlago se bo potrebno obrniti na Ministrstvo za finance. Tak je bil zaenkrat odgovor na DURS-u.

lp

Bine
rudi
Kraj: Lj. - Črnuče

Odgovor Napisal/-a rudi »

Uradno tolmačenje s strani DURS ga.Naraločnik če sem prav zastopil :D

Za leto 2007 zadeva še ni aktualna in ne bo izplačil. Zadeva bo aktualna v 2008.
Ko bodo na podlagi vseh odločb o odmeri dohodnine, ki so v preteklem mesecu postale dokončne dobili podatke
Po domače si predstavljam, da če se bo to začelo leta 2008 bo prvo izplačilo šele februarja, ko bodo dobili pravnomočne podatke za januar oziroma marca, saj se izplačila za januar izplačajo tudi 18 februarja...).

Skupna mesečna vrednost vseh namenjenih sredstev bo morala znašati 1 EUR da bodo sredstva nakazana upravičencu.
Po domače: 10 članov PGD XY je napisalo kot upravičenca PGD XY, če bodo vsi skupaj na mesec z 0,5% njihovega prispevka od odmere dohodnine presegli 1 EUR bo zadeva izplačana na račun PGD XY, drugače pa ne zaradi stroškov banke :evil:

Letošnji vnos davčnih številk društev na dohodninske obrazce je zgolj informativnega značaja.
Davčni zavezanci bodo dobili na domove informativni izračun (koliko znaša njihovih 0,5%) in kam so ga informativno namenili v letošnji napovedi dohodnine. V kolikor ne bo pritožb oz. sprememb bo zadeva ostala taka kot je, drugače pa se bo spremenila. Predstavljam si, da bodo tudi tisti, ki niso navedli davčne številke dobili obvestilo, da lahko sredstva razporedijo določenim organizacijam, in se bodo lahko tudi takrat opredelili kaj in kako, drugače pa bo zadevo požrl proračun :evil:

Kaj nam torej preostane :?:
Lobiranje, da že letos čim večje število ljudi vpiše naše davčne številke v obrazec, ker se jim kasneje tega ne bo dalo ali pa bodo pozabili spremeniti podatke. Vsekakor pa nas čaka še en val obveščanja takrat, ko bomo prejeli informativne obrazce. 8)
Lep pozdrav

Rudi
Uporabniški avatar
Prevojc
GE: Prevoje
Kraj: Prevoje

Odgovor Napisal/-a Prevojc »

V uradnem listu Republike Slovenije št. 30/2007 je objavljen sezman.

:idea:

Prav tako je seznam objavljen na tem naslovu:

http://www.durs.gov.si/si/splosno/novic ... f38536b256

Je pa to seznam za dohodnino v letu 2007.
Zoran Dernulovec

www.gasilci-prevoje.si

Ne pluvaj po tleh,
pomisli na poplave.
Uporabniški avatar
Franci
Kraj: Velike Lašče
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Franci »

Danes zjutraj je bila na dožalskem radiu hit ulična in telefonska anketa kam bodo občani namenili 0,5% svoje dohodnine. V obeh anketah so močno zmagali gasilci. Spodbudno. :D
Stati inu obstati. /Trubar/
rudi

Franci napisal/-a:Danes zjutraj je bila na dožalskem radiu hit ulična in telefonska anketa kam bodo občani namenili 0,5% svoje dohodnine. V obeh anketah so močno zmagali gasilci. Spodbudno. :D
Ja tole smo pa mi sprožili, ker smo tudi njim poslali včeraj, da nam naj dajo 0,5% :lol:
Potem so nas klicali kaj to je in kaj pomeni in je postalo aktualno :P
Lep pozdrav

Rudi
Uporabniški avatar
matjaž
GE: Kostanjevica na Krki
Kraj: Kostanjevica na Krki

Odgovor Napisal/-a matjaž »

O tej temi so danes zjutraj govorili tudi na "najpopularnejši" komercialni radijski postaji na Kranjskem in večina poslušalcev, ki so klicali v eter so dejali, da bodo sredstva namenili gasilskim društvom.
"Isti način mišljenja s katerim smo reševali stvari v preteklosti, ne učinkuje za reševanje problemov v prihodnosti!"

Albert E.
peters
Kraj: Cerkvenjak
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a peters »

Moje mnenje je ,da smo spet zamudili priložnost za pridobitev dodatnega vira
dohodka,ki nam ga je ponudila država iz dohodninske napovedi.In spet so društva tista,ki so prepuščena svoji iznajdljivosti,ali bodo obvestila svoje krajane da bodo namenili 0,5 % gasilcem ali ne.Samo za primer: Ena izmed verskih skupnosti se je že zorganizirala iz samega vrha in je v obliki letakov obvestila vse vernike v vsej državi vse ob istem času in na isti dan komu naj namenijo teh 0,5%.Mi gasilci,pa spet nič.Prepričan sem,da bi marsikateri občan rajši namenil nam gasilcem ta odstotek,če bi ga le spomnili,da tudi mi rešujemo življenja in premoženje ob nesreči. To tudi ni tako malo denarja ,pri vsej masi je teh 0,5 % po mojem mnenju vsaj par 100.000 evrov. Mogoče me bo dopolnil kdo ,ki ima bolj zanesljive podatke koliko je to bolj točno. In spet bo leto naokrog in se bo mogoče kdo iz vrha naše organizacije mogoče spomnil,da bi bilo potrebno kaj drugače narediti,da bi prišli do teh sredstev,ki jih bomo letos zamudili.
VSI ZA ENEGA,EDEN ZA VSE!
rudi

peters napisal/-a:Moje mnenje je ,da smo spet zamudili priložnost za pridobitev dodatnega vira
Ena izmed verskih skupnosti se je že zorganizirala iz samega vrha in je v obliki letakov obvestila vse vernike v vsej državi vse ob istem času in na isti dan komu naj namenijo teh 0,5%.Mi gasilci,pa spet nič.
Močno podpiram to izjavo. Vodstvo gasilske zveze je ponovno pokazalo svojo koristno funkcijo in obvestila gasilce da ta možnost obstaja in potem pomagala, da so vsi državljani izvedeli, da lahko sredstva nakažejo lokalnemu gasilskemu društvu... Še vedno si nisem na jasnem kdo je zaradi koga GZS zaradi nas ali mi zaradi GZS.

Verjetno pa bomo kaj kmalu s strani iste zveze dobili vabilo, da lahko mladi gasilci prodajajo knjige po vasi in si tako omogočijo "življenjske" izkušnje in celo izračun koliko lahko zaslužijo s prodajo...

Treba pa je vsaj nekaj priznat, da je GZS posredovala in uskladila podatke z MORS, katera prostovoljna društva v Sloveniji so, in so se tako uvrstila na seznam upravičencev.
Lep pozdrav

Rudi
Uporabniški avatar
Pril
Kraj: Žirovnica

Odgovor Napisal/-a Pril »

Jah sej, gasilska zveza bi morala obvestiti vse državljane in državljane slovenije. Zakaj pa imate predesdnika? Da sedi, se opravičujem izrazu, na svoji debeli riti. To je njegova naloga (oz.organizacija), naj on poskrbi za to, da bodo prebivalci vašega okraja obveščeni.
Konkretno v naši občini, smo to objavili v občinskem časopisu in razdelili 1200 letakov. V vsako gospodinjstvo.
Uporabniški avatar
Skavt
Kraj: Nadlesk- Loška dolina
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Skavt »

Pri nas smo po gospodinjstvih poslali takšne letake:
Priponke
dopis dohodnina.doc
letak
(29 KiB) Prenešeno 174 krat
Z znanjem raste dvom!
Uporabniški avatar
Franci
Kraj: Velike Lašče
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Franci »

Fantje, ne ga lomit s takimi katastrofalnimi napakami pa čeprav sti samo dve črki odveč, ampak to je v računovodstvu popolnoma drug pojem.
Davčna številka: 63312345
Id. št. za DDV: SI63312345

Pa brez zamere. :wink:
Stati inu obstati. /Trubar/
rudi

Pril napisal/-a:Zakaj pa imate predesdnika? Da sedi, se opravičujem izrazu, na svoji debeli riti. To je njegova naloga (oz.organizacija), naj on poskrbi za to, da bodo prebivalci vašega okraja obveščeni.
Zakaj imamo predsednika GZS :?:
Mi predsednika nimamo več 8) in tudi v primeru ko bi ga imeli ne pričakujemo, da bo spremljal davčne reforme in ostale kozlarije, ki se jih naša država izmisli...

GZS pa je sodelovala pri oblikovanju seznama in je točno vedela kaj in kako se dogaja in kaj to pomeni za gasilce. Verjamem pa da je v njihovem interesu, da oni dobijo ta sredstva ne društva :x

Tako da lokalna društva in njihovi predsedniki niso nič krivi. Tisti predsednik, ki je izvedel za to pa je zagotovo kaj naredil, da bo pomagal društvu pridobiti sredstva, pri nas sem to storil sam kot poveljnik. :!:
Lep pozdrav

Rudi
Odgovori