Ugled Gasilcev

Vse gasilske teme, ki ne spadajajo v ostale podforume.

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
Pero

Odgovor Napisal/-a Pero »

kot je rekla katja. Postavite se v oci laika, ko vidi gasilca z alkoholom.
Najprej bo pomislo na sebe, ce si res zeli da ga clovek, ki je spil par pivov reze iz avtomobila, al pa da ga po lojtri resuje ?
Policiste in politike simfajo ze ce so v privatnem zivljanju pijani, ka sele gasilci ko to redno pocno v uniformi (mogoce ti pijes prvo pivo, vsak bo glede na stereotip rekel da si jih spil ze njamanj 6)...? Zato pa je tako mnenje o gasilcih. Ker se vsi bolj zavedate svojih pravic (spiti pivo), kot pa svoje odgovornjosti.
Ce imas 10 gasilcev, laik ne opazi 9 z sokom v roki , ampak tistega ki ima pivo !
Laik ne ve, da mores na igu opravlat razne psiho/fizicne teste, da za vsem tem stoji vsaj malo "znanja,urnjenja,kondicije". Vecina jih misli da zaj nekdo reze nekoga z avta po knjigi-navodilih, ki jih je dobil zraven orodja .
To se da spremenit samo z osvescanjem (preventiva, vaje,sodelovanje v solah,itd..) in seveda z bolj odgovorno nosnjo gasilske uniforme(za to pa je odgovoren vsak clan organizacije sam).

LP
Don't raise your voice, Improve your argument!
beez
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a beez »

Kitty K napisal/-a:Seveda, je taka situacija večinoma pri prostovoljcih in srčno verjamem, da se na brigadah primerno odločijo za svoj kader in da se le ta kader nato zaveda svoje odgovornosti poklica.
Problem je v tem ker ljudje smatrajo za Gasilce VSE v naših uniformah in prav zaradi tega prostovoljci v veliki meri mečejo slabo luč na poklicne Gasilce. Ne verjamem, da poklicni Gasilci med delom ali po njem v uniformah popivajo. Upam da se ne motim.

Drugače pa vidim, da Vas kar nekaj razmišlja podobno kot jaz in vesel sem, da je tako.

Lep pozdrav.
Gašper B.
Uporabniški avatar
sabirman
Kraj: LJ-BRDO(antiforumaši)

Odgovor Napisal/-a sabirman »

Poklicnega boš ponavadi videl s plastičnim lončkom v roki v katerem je kavica :D No vsaj še kdo se je oglasil in mislim da je prav da se počasi to začne spreminjat saj je tekst "Spreminjamo stvari na bolje" velja tudi v tem kontekstu :wink:
Te kej mot? Povej men in ne jambri poveljniku!
Uporabniški avatar
BrainBlow
Kraj: PGD Zagrad Pečovnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BrainBlow »

Nisem se mogel zadržati da ne bi nekaj napisal v tej temi ker je bilo nekaj (meni) čudnih predhodnih objav.

1. Sam sem včasih v uniformi tej ali oni popil kakšen kozarček ali pa tudi kakšnega preveč. Potem pa sem se včlanil v ta forum in ga začel prebirati in sem nekaj res ugotovil, da smo gasilci res na slabem glasu glede pijače. In od takrat ko sem prebral neko temo sam nikoli več v uniformi ne pijem alkoholnih pijač.
2. nekdo je omenil, da bo mogoče čez 10 let ko se bo menjala generacija bolje. Po moje ne bo poglejte kako je bilo 10 let nazaj "isto kot danes" torj si utvarjamo laži. Morali bi že mladince (ki tudi kdaj spijejo kaj alkohola) začeti učiti da se alkohola ne sme zauživati v gasilskih uniformah. A kdo to počne? mislim da SKORAJ nihče, to pa pomeni, da si oni vzamejo nas za vzgled in oni bodo to počeli čez par let. Torej spet nismo naredili nič. Tudi pri meni je bilo tako ko sem videl ostale da pijejo so mi ponudili in sem pil zraven. Samo zdaj pa ne več in tudi večkrat na glas povem da v uniformi ni piti lepo ne iz laikove strani ne iz gasilske.
3. Glede cigaret pa menim da je tako da tisti, ki že kadijo če ne zdržijo do konca požara ko se pride v orodišče da si ga prižge, in kadi med intervencijo (ima celo čas da si da med oblačenjem nomexa da cigarete vanj) da se mu zaleti.
4. Jaz po intervenciji raje spijem veliko količino navadne vode s pipe kot pa pivo. Ne vem zakaj vsi takoj ko kdo prinese pijačo na požarišče planejo pa tistem alkoholu kot da ne poznajo nič drugega.
5. Je res da prostovoljci za delo nismo plačani amak vseeno mislim, da bi se moral vsak gasilec vzeti malo v roke in malo pomisliti in zamisliti nad tem. tako kot da ne kadiš kadar imaš na sebi kapo ali čelado bi moralo veljati da kadar nosiš gasilsko uniformo ne smeš zauživati alkohola.
6. Po kakšnih vajah pa bi jaz osebno zbrisal ves alkohol zraven tistih klabas,... in dal samo brezalkoholne pijače saj jih poznamo mnogo vrst in bi že zadostili vse okuse.

Kot gostinec pa pravim da je prijetno in lepo ter zdravo zaužiti kapljico rujnega vendar ne več kot kozarček na dan in še lepše je če je ta kozarček ob dobri in lepi hrani.

Lp, Sašo Farčnik
Bodi kar si in ne kar drugi hočejo!

Sašo Farčnik 041 607 263

www.pgd-zp.si
Uporabniški avatar
MarkoSimšič
Kraj: Planina

Odgovor Napisal/-a MarkoSimšič »

Ali menite da bo tole pripomoglo k dvigu ugleda sloveskih gasilcev? :arrow:

http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod ... _id=125642

Po moje ne. Če je kdo danes gledal 24ur je lahko videl še več prizorov, ko so gasilci s svojimi vozili zapirali ceste, v uniformah in zaščitnih oblekah izvajali vaške straže... KATASTROFA!!!

Naj ljudje izražajo svoja mnenja, ampak ne v gasilski uniformi. Problemi z Romi so druga zgodba.

lp =;
Audiatur et altera pars! (Naj sišimo še drugo mnenje!) latinski
Uporabniški avatar
Marjetica
moderator
moderator
Kraj: Hotinja vas-mariborska regija

Odgovor Napisal/-a Marjetica »

Kitty K napisal/-a:Naj povem še moje žensko, laično stališče do gasilcev.
Kaj naj si mislim ob pogledu na take ljudi?
Seveda z vprašanji pretiravam,
Mislim, da k sedanjemu ugledu gasilcev pripomorejo tudi veselice, ki so postale že sopomenka za slovensko »pijanico«.
Seveda, je taka situacija večinoma pri prostovoljcih
Naj povem še jaz svoje mnenje, ki pa za razliko od Kitty ni laično.

Sem absolutno proti alkoholu, še posebno kadar predstavljaš kakršno koli pripadnost neki organizaciji - toda izjave Kitty so pod vsako kritiko in žalijo vse prostovoljne gasilce. Toda, da ne razpredam svojih proti argumentov, bi rekla samo toliko:

Obsojati in grajati je lahko, pozanimati se o dejanskem stanju (ne samo o nekih določenih izjemah, ki so prisotne povsod)je pa težko. In verjetno bodo Kitty in ostali tako razmišljali tako dolgo, dokler ne bodo sami potrebovali gasilcev ali drugih prostovoljcev (govorim iz izkušenj).
V hitrosti časa nikar ne pozabite nase in sebi ljube ljudi!!!
Uporabniški avatar
Jure Čokl
Piranja
GE: Lukovica
Kraj: Trnjava
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jure Čokl »

In vendar se premika!

Pri nas alkohola v gasilski enoti ni, kot tudi nihče ne pomisli, da bi ga v uniformi sploh povohal. Kar je posledica zgleda, ki smo ga člani srednje generacije dali mlajšim in zdaj je to nekaj povsem normalnega. Lansko leto smo organizirali veliko vajo in na koncu so vsi dobili hrano in pijačo in še celo Red Bull so delili promocijsko, alkohola pa po vaji ni bilo. In mislite da je bilo veliko hude krvi? Sploh ne, razen nekaj pijančkov ni nihče rekel nič. Torej se da, če se hoče.

Je pa v naši dinozavrski organizaciji pač tako, da se vse stvari odvijajo počasi. In tudi tale se ne bo zgodila čez noč. Verjamem pa da največ za rešitev teh težav lahko naredimo sami - z dobrim zgledom.

Kar je nekaterim španska vas in kljub svojemu ugledu (kolikor ga je še ostalo) in stiku z veliko gasilci, predvsem mladimi, ne počnejo. Celo obratno. Svojo navezanost na alkohol prikazujejo kot nekaj normalnega in se izgovarjajo na traparije kot na primer "Je treba prej še kaj drugega poštimat'!" Bedno, res.
"Čoklu kot ponavadi goflja prehiteva pamet. P.S.: Puno priča, malo radi!" Anonimni gost, 30. oktober 2005
Kitty K
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Kitty K »

Marjetica napisal/-a:
Obsojati in grajati je lahko, pozanimati se o dejanskem stanju (ne samo o nekih določenih izjemah, ki so prisotne povsod)je pa težko. In verjetno bodo Kitty in ostali tako razmišljali tako dolgo, dokler ne bodo sami potrebovali gasilcev ali drugih prostovoljcev (govorim iz izkušenj).
Ali misliš, da večina ljudi, ko dobi vtis o določeni stvari, ki ji ga predvajajo pred očmi neštetokrat, da se pozanima okoli, kakšno je dejansko stanje? Ali pa si misli svoje?
Se zavedam da niso VSI takšni, daleč od tega, ampak v življenju je vedno tako, da ni važno koliko stvari je dobrih, vidi in opazi se večinoma samo slabe. Mislim, da se glede tega lahko z mano strinjaš? Npr. aktualna tema-volitve, kaj vse so župani naredili dobrega za občino in večina stvari v javnosti sploh ni opažena, zapomnimo se jih samo po slabih stvareh, ki so odmevali v javnosti. Ne mislim le v medijih. Tudi v pogovorih med ljudmi. Zelo podobna situacija je pri gasilcih.

Strinjam se s tabo, da bomo razmišljali tako dokler vas ne bomo potrebovali! Ampak v svojo dobro naredite nekaj, da se bo naše mnenje spremenilo še preden bomo v težavah, da boste dobili spoštovanje kakršno si zaslužite zarad dobrih del, ampak ga izgubljate s popolnimi bedarijami, ki bi se jim z lahkoto izognili.

Namen mojega posta ni bilo obsojanje in grajanje ampak opozarjanje! Ker na žalost je moje mnenje podobno večini mnenj.
Dany

Odgovor Napisal/-a Dany »

Žalostno je, da je v Sloveniji takšno mnenje o gasilcih! Ne bom trdil da sam v uniformi ne popijem piva ali kozarca vina, nikakor pa si nebi nihče smel privoščiti kaj takega, da dobesedno pade iz gostilne v uniformi (ne samo v uniformi ampak tudi ko ni v uniformi). S tem problemom bi se pomoje morala začeti ubadati GZS, saj je njen ugled v državi ( pri članih) zelo slab.
Poleg tega bi izpostavil še nekaj kar me je zmotilo in se kot gasilec ne strinjam z dejanjem nekega PGD v občini Ivančna Gorica, ko so z gasilsko cisterno prisostvovali zaprori ceste ko so hoteli postaviti zabojnike za Rome! (Videl sem na TV) Ali ne velja več rek: V SLUŽBI LJUDSTVA! Tudi taka dejanja slabšajo ugled gasilstva! Če je člane nekega društva motilo, da se Rome naseli v njihovo okolico bi to lahko izrazili z svojimi osebnimi ali tovornimi vozili!

NA POMOČ!
Uporabniški avatar
sabirman
Kraj: LJ-BRDO(antiforumaši)

Odgovor Napisal/-a sabirman »

HotBird veš tisto se dogaja na vasi kjer je skoraj vsak gasilec in se zaašajo na njih so prijatelji...In jim je gasilni dom tudi najvrjetneje "center" vasi kjer se zbirajo zato me nič ne čudi da so tudi gasilci protestirali :D
Te kej mot? Povej men in ne jambri poveljniku!
Uporabniški avatar
owenr
Kraj: Stična
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a owenr »

Dany napisal/-a:Poleg tega bi izpostavil še nekaj kar me je zmotilo in se kot gasilec ne strinjam z dejanjem nekega PGD v občini Ivančna Gorica, ko so z gasilsko cisterno prisostvovali zaprori ceste ko so hoteli postaviti zabojnike za Rome! (Videl sem na TV) Ali ne velja več rek: V SLUŽBI LJUDSTVA! Tudi taka dejanja slabšajo ugled gasilstva! Če je člane nekega društva motilo, da se Rome naseli v njihovo okolico bi to lahko izrazili z svojimi osebnimi ali tovornimi vozili!

NA POMOČ!
Ta PGD ki ga omenjaš ima nadaljni ime torej je PGD Hudo-Ivančna Gorica. Zdaj se borimo z vsemi sredstvi, ki jih imamo, saj hočemo da država drži svoje obljube in stoji za njimi. Na barikadah so bila poleg gasilskih vozil tudi osebna vozila in traktorji in druge prepreke. Smo v službi ludstva, pravičnega ljudstva! Ki živijo po predpisih ki jih narekuje država. Med nami pa ni prostora za take kot je družina strojan (kraje,...) hočemo živeti v miru. Zakaj so pa gasilci na barikadah in se pred gasilnim domom zbiramo, preprosto krajani smo gasilci in gasilci smo krajani, dom je naš ravno toliko kot kraj v katerem živimo.
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rafter »

owenr napisal/-a:Zakaj so pa gasilci na barikadah in se pred gasilnim domom zbiramo, preprosto krajani smo gasilci in gasilci smo krajani, dom je naš ravno toliko kot kraj v katerem živimo.
Owenr, prav si povedal.
V ruralnih krajih (izven urbanega okolja) so gasilski domovi še vedno osrednji vaški objekt, še bolj kot cerkev. V njih se praznujejo abrahami, rojstva otrok in tudi sedmine, pa poroke in podobno. In če kraj živi z gasilskim društvom, potem tudi PGD živi s krajem in za kraj.

Ko sem delal na terenu, sem velikokrat iskal kako hišo po najbolj "zabačenih" krajih (oprostite izrazu, že vse življenje živim v predmestju) in če naslova nisem našel (in pa ga ni poznal niti GPS), sem ubral dve možnosti: dopoldan sem poiskal poštarja, če je bilo popoldan, pa sem zavil v gasilski dom in tam so me vedno usmerili na pravo pot.

Jaz osebno NE zagovarjam forsiranja gasilcev v prvo bojno vrsto pri omenjenih barikadah, vendar pa prisotnih ne obsojam, ker razumem, da jih gasilstvo v njihovem naselju združuje bolj kot karkoli drugega.

R.
Uporabniški avatar
svajgerm
Kraj: maribor
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a svajgerm »

Owenr....
Vse kaj ste napisali je res za druge pa naj vam ne bo mar saj eni smo ponosni na vaše ravnanje :firing:
PS.Sam imam tudi sorodnike v bližini in mi ni vseeno kaj se tam dogaja
Kaj se čaka, življenje je kratko !
Dany

Odgovor Napisal/-a Dany »

Torej owenr hočeš reči, da če bi živeli pod okriljem vaše gasilske enote in bi potrebovali pomoč jim je nebi nudili?
Ne zagovarjam Romov ampak človek je človek, pa naj bo Rom, Srb, Hrvat ali pa Slovenec,...
Hočem samo reči da se mi ne zdi prav, da so bila gasilska vozila v barikadi, saj se kaže, da že gasilci izbirajo komu bomo pomagali in komu ne!
Uporabniški avatar
gubina
Kraj: LJ-okolica

Odgovor Napisal/-a gubina »

malce izhoda iz teme :? ja takle mamo gasilce nas porabijo za vse :( meni se zdi da je šlo v tem primeru bolj za občutek avtoritete ki so jo še dodatno podkrepili z intervencijskim vozilom v tem primeru gasilsko vozilo cisterna :wink: to se mi ne zdi nič slabega kakor tudi uporaba gasilskega doma ne-veliko vasi ima stavbo ki združuje gasilski dom,dvorano za prireditve in še kaj :D
di-du-di-du
Zaklenjeno