MLADINSKI GASILSKI KVIZI

Moderator: mailo

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
tsinkov
Kraj: PGD ROVA

MLADINSKI GASILSKI KVIZI

Odgovor Napisal/-a tsinkov »

smo v zimskem času v katerem se bodo kmalu začeli odvijati gasislki kvizi.
Če ima kdo še kaj gradiva mi ga naj prosim pošlje na naslov: tadej.sinkovec@gmail.com

HVALA in LEP POZDRAV 8)
Uporabniški avatar
Martin P.
Kraj: Meljski hrib
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Martin P. »

V knjigi Oskarja Neuvirta, O gasilcih in gasilstvu malo drugače, imaš vključene tudi "Male gasilske celice" - kviz za gasilsko mladino :wink: ! Kontakiraš ga lahko prek ZS (up. ime: Oskar), če te zanima in če še jih ima kaj na zalogi.
Uporabniški avatar
mi78
Kraj: PGD Vuzenica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a mi78 »

Lep pozdrav vsem!

Kot predsednika MK v zvezi me kr glava peče, ko gledam tale nov razpis za državni kviz mladine, ki ga je raspisala GZ Slovenije za leto 2006.

- POŽARNA PREVENTIVA, GASILSKA ABECEDA, VOZLI, SESTAVLJANKA IN DRŽI NE DRŽI ostajajo enake kot prejšna leta in se tudi popolnoma strinjam.
to mislim za pionirje in mladince
Pionirji-ke
- SPLOŠNO ZNANJE: Naš dom-pohištvo in oprema, Vse o hrani, Sprehod skozi gozd-živali in rastline Slovenije(HALO!) LITERATURA Učbeniki osnovne šole, INTERNET in druga literatura!!!

Mladinci-ke
- SPLOŠNO ZNANJE: Naravne znamenitosti Slovenije, Glavna mesta Evrope, Vse o športu in rekreaciji. LITERATURA:Naravne znamenitosti Slovenije-Habjan, Skoberne, internet in druga literatura.
Mislim, a ni to malo preobširno??? A nebi bilo dovolj sam knjige z Avtorji brez interneta. Tako je vsaj moje mnenje in je še nekako sprejemljivo!

POPOLNOMA NOVA ZADEVA PA JE Z GASILSKIMI PRIPRAVNIKI IN PRIPRAVNICAMI!!!
Pa bom napisal kar cel razpis za te.
- PREVENTIVA:
Osnove varstva pred požarom, Čini-funkcijske oznake in specialnosti LITERATURA-Krušec-Osnove varstva pred požarom, Spletne strani GZS

- GASILSKA ABECEDA:
Splošno o gasilstvu, požarna preventiva, vozila in oprema, prva pomoč, tekmovanja gasilsko športnih disciplin
LITERATURA-Priročnik za gasilca, Priročnik za gasilsko-športne discipline (mladinci, člani po CTIF-u)

-SPLOŠNA ZNANJA:
Organizacija gasilstva in pravne osnove, Slovenski pesniki in pisatelji, Prevozna sredstva -od skiroja do aviona
LITERATURA-Priročnik za gasilca, Internet in druga literatura, gradivo iz učbenikov za srednje šole

-VOZLI:
Tkalski, tesarski in navezava ročnika

-SPOZNAVANJE GASILSKEGA ORODJA
Gašenje z gasilniki

-DRŽI NE DRŽI:
Izbor 50 vprašanj teorije za tekmovanje Matevža Haceta

:huh: :huh: :huh: :huh:

SEDAJ PA VAM BI ZASTAVIL ENO SAMO VPRAŠANJE!
ALI MISLITE, DA JE TA STVAR SPREJEMLJIVA :?:

Poleg tega vsega pa so zraven prišla tudi previla, katera bom citiral!

Na podlagi 1. člena Pravil delovanja Mladinskega sveta Gasilske zveze Slovenije je Zbor Mladinskega sveta Gasilske zveze Slovenije dne 01.04.2006 sprejel PRAVILA O IZVAJANJU GASILSKIH KVIZOV.
Halo, danes je 26.03.2006, pošto pa sem prejel ža 23.03.2006.
Bi zastopo, če bi pisalo OSNUTEK ali kaj podobnega.

KAJ MISLITE O VSEM TEM?

JE ŽE RES, DA NA MLADIH SVET STOJI, AMPAK KAJ JE PREVEČ JE PREVEČ!
NA MLADIH SVET STOJI!!!
Uporabniški avatar
tsinkov

S tem kar ste napisali se popolnoma strinjam. Sam sem že od začetka krepko proti uvajanju splošnih znanj v gasilske kvize, saj mislm da če imamo gasilski kviz naj le ta pokriva gasilske tematike. Kviz v našem sektorju poteka že 21 let in smo praktično začetniki tega kviza ravno v našem društvu. Vendar nikoli nismo posegli po splošnih znanjih. Na kviz sodi po mojem njenju zgodovina, gasilska preventiva, abeceda ter gasilske praktične naloge. S tem spodbudimo mlade za zanimanje za gasilstvo ne pa za poznavanje sveta in teniških legend...
Če ste v vaših društvih proti tem temam poskusiti pritisniti na MK GZ in morda se bodo v naslednjih letih te teme črtale. Naš sektor sedaj ponovno gasilske kvize izvaja na strogo gasilski način. Mislim da je to smisel vsega tega.

LP
Uporabniški avatar
andrejka
Kraj: izpod Homškega hribčka

Odgovor Napisal/-a andrejka »

tadej, se podpišem pod tvojo objavo..
* ~ ne oziraj se za drugimi, bodi originalen ~ *
Uporabniški avatar
pbb

Odgovor Napisal/-a pbb »

tsinkov napisal/-a: Naš sektor sedaj ponovno gasilske kvize izvaja na strogo gasilski način. Mislim da je to smisel vsega tega.

LP
Pravilno, kaj pa potem, ko se ekipa uvrsti na višji nivo tekmovanja ? :?: Kako potem pripravite ekipo ali tekmujete samo na niviju sektorja? :idea:
če te je strah, delaj tisto česar te je strah !
Uporabniški avatar
mi78
Kraj: PGD Vuzenica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a mi78 »

tsinkov napisal/-a:Če ste v vaših društvih proti tem temam poskusiti pritisniti na MK GZ in morda se bodo v naslednjih letih te teme črtale.

Jaz bom to v soboto 1.4.2006 sprožu na zboru MK GZ Slovenije, ki bo v Velenju.

Pravijo"lepa beseda lepo mesto najde"!
Bomo videli, če iz te moke bo kaj kruha.
NA MLADIH SVET STOJI!!!
Uporabniški avatar
andrejka
Kraj: izpod Homškega hribčka

Odgovor Napisal/-a andrejka »

bom jst namesto tsinkov odgovorila.:)

Le ta gasilski kviz sedaj izvajamo samo na nivoju sektorja!!
In to na star način:)
vprašanja iz značk, abeceda, spretnostna, šaljiva igra...
pa vsako leto nova tema npr. : taktika, osebna oprema, prva pomoč...
(vse, kar bo otrok kot gasilec tako ali tako enkrat mogel znat)

kar se pa občinskega tekmovanja tiče...
Če hočemo sodelovat mormo tud Male sive celice in podobne stvari pogledat!

lep pozdrav, andrejka
* ~ ne oziraj se za drugimi, bodi originalen ~ *
Uporabniški avatar
pbb

Odgovor Napisal/-a pbb »

Poiskusite kviz, ki ga prirejate samo na sektorskem nivoju ponoviti 7 - krat v enem letu. Ali boste lahko sestavili dovolj vprašanj in odgovorov. :shock: Teme pa naj ostanejo skozi celoletn ciklus iste!! :?:
Verjetno vprašanje :?: zakaj 7- krat, toliko je nivojev za kviz!!
:megaman:
če te je strah, delaj tisto česar te je strah !
Uporabniški avatar
tsinkov

andrejka hvala za pomoč pri odgovarjanju.

Kar se pa tiče tega da bo premalo vprašanj. Mislm da je najbolj važno, da se mladi pri tem kvizu predvsem zabavajo in skozi zabavo naučijo pomembne gasilske vrline. Zakaj bi pritiskali na mlado generacijo in jim nalagali stvari, ki jih morda sploh ne zanimajo. kdor se hoče učiti sive celice naj se jih uči doma. piflarija pa na tovsrtna tekmovanja ne sodi.
Uporabniški avatar
Matej 9

Odgovor Napisal/-a Matej 9 »

tsinkov napisal/-a: //... skozi zabavo naučijo pomembne gasilske vrline....//
Tudi sam navijam za to. Sam sem pa zagovornik kviza kot način "pokazati znanje, ki sem se ga skozi celo leto naučil", torej uporabna znanja.

Resda teniške legende in glasbene skupine pokažejo splošno razgledanost, vendar ne vidim v tem nič uporabnega za mlade. Ponuditi jim moramo uporabna znanja na njim zanimiv način.

LP Matej
Matej Krnc, VGČ I.

================================================
Ni kosec vsak, ki koso nosi.
Uporabniški avatar
Primoz_K
Kraj: Prožinska vas

Odgovor Napisal/-a Primoz_K »

Pozdravljeni!
V soboto 1.4. je bil na zboru MS GZS razpis za letošnji kviz precej na rešetu, tako da bomo vsi prejeli nov razpis, v katerem bodo spremembe v kategorijah nastopajočih, vsebinskih sprememb pa mislim da ne bo... Prav tako dobimo tudi nov razpis za orientacijsko tekmovanje...
Drugace pa je bilo na zboru precej debate okoli pravil o izvajanju kvizov, predstavitve dela regijskih MK so bila zelo kratka (omejitev 2 min:),... Ob vrašanju kaj so na GZS storili, da se ne bi ponovila zgodba z lanskega državnega tekmovanja v orientaciji je predsednica MS kratko odgovorila da so na vse to že odgovorili in da ne ve zakaj bi bilo o tem pomembno razpravljati na zboru... EE je bil tokrat začuda dokaj kratek in ni povedal nič bistvenega.
Dobil sem vtis, da so člani MS nekako apatični do svojega dela (sami so večkrat omenili, da so prostovoljci in da zato ker niso pravniki in ne vem kaj še se jim lahko pripetijo napake - kot sta razpisa za kviz in orientacijo...ker delajo zastonj se jim torej napake kar opravičijo), vabili so tudi navzoče, ki so podali kritike, da naj se pridružijo MS v naslednjem mandatu in da bodo videli, kako je težko poslušati kritike od takšnih, ki nič ne naredijo oz. predlagajo...
Vodilnim na GZS in v MS precej skrbi povzroča tudi pridobivanje sredstev (predvsem iz urada za mladino, saj GZS v celotni strukturi članstva nima dovolj mladih, da bi glede na merila lahko dobili sredstva).
Nič pa ni bilo govora o lanskih sklepih zbora MS v Žalcu (npr. o tekmovalnih disciplinah, porabi denarja, ki se bo zbral z gasilsko znamko...)

LP Primož
Odgovori